Brindholms Söndagskrönika

Försäsongen är över och på fredag drar Elitserien igång. Äntligen! För vår del så börjar det dock inte förrän på lördag då Gripen-Edsbyn som enda match spelas på lördag, avslag 14.00. Byns försäsong godkänd, inte så mycket mer än så.

Försäsongen är över och fick för mig att kunde vara läge att summera den lite samt spåna lite om det som komma ska då Elitserien ju som sagt startar på fredag.

Det blev ju en rivstart på försäsongen med Mästarcupen i Västerås första helgen i september och dessutom med en klart bra insats av Byn där så då gick man igång på bandy tidigare än någonsin tidigare kändes det som. Fortsatt kul att den cupen startade säsongen redan tidigt i september och det är väl något att spinna vidare på, oavsett vilka lag som är kvalificerade nästa säsong.

Resten av försäsongen har känts lite mer som en transportsträcka och det var lite svårt att hitta puls ens i Svenska Cupen, i alla fall kände jag själv så. Dock är ju den cupen det enda som gällt något “riktigt” så här långt och den vann ju till slut Villa Lidköping hur rättvist som helst och just Villa är ju utan diskussion försäsongens solklara vinnarlag.

Helt klart så finns dock ett jobb att göra för Bandyförbundet och klubbarna för att få försäsongen mer intressant. Som många påpekat så känns det lite ute med dessa 2×30 minuters matcher och i en framtid bör ju i alla fall Svenska Cupen avgöras i fulltidsmatcher. Sen hur man fixar upplägget återstår att se men jag tror säkert det redan är uppe på bordet och att en välkommen förändring kommer redan till nästa säsong. Fler lag måste helt enkelt få spela tävlingsmatcher även på försäsongen de år som är kvar innan ALLA lag i Elitserien har hall och Elitserien istället kan starta i slutet av september (?). En dag kommer vi dit.

För att återgå till det som varit så måste man imponeras av Villas “lägstanivå” säsong efter säsong. En lägstanivå som är väldigt hög och som många andra lag skulle vara glad om man hade som sin högstanivå! Villa gör väl aldrig en riktig plattmatch? Eller kan nån plocka fram nån sån på säg dom tre senaste säsongerna? Villa var favoriter förra säsongen och är kanske ännu större favoriter den här säsongen (?). Helt klart så känns i alla fall Villa Lidköping i det närmaste kompletta och nu även med mer konkurrens om platserna då Alexander Härndahl och Alexander Karlgren blivit ett år äldre/bättre och då man även värvat löftet Gustav Friman från Frillesås. Det är väl målvakterna i Villa som “övriga lags hopp” känner jag, inte riktigt klockrent bra där i viktiga matcher och det kan i och för sig vara nog så bekymmersamt.

För Edsbyns del har det varit ungefär normalsvajigt på försäsongen och där ändå just Svenska Cupen väl var en turnering som Byn får godkänt för. Med minsta möjliga marginal vidare till semifinal där efter att ha nått ett nödvändigt kryss i sista gruppspelsmatchen mot AIK, detta med ett nödrop då AIK ansåg sig ha en segerboll inne men domarna gjorde till slut wash out på det. Eller om det var Jocke Svensk som styrde upp det 😉

I semifinalen fick Byn lite hugg på slutsegrarna Villa i en lite konstig match där Byn sånär kom ikapp i andra halvlek när man hämtade in 4-1 till 4-3 men Villa höll rättvist undan och vann sen finalen mot SAIK med klara 8-1. En final där dock det sportsliga hamnade i skuggan av allvarliga SAIK-skador under söndagen, på Daniel Mossberg i finalen och Alfred Rustas i semifinalen. Det har ni redan läst om. Edsbyns insats i turneringen godkänd men inte heller så mycket mer än så. Dock säkert svårt att ställa om för att spela 2×30 matcher helt plötsligt vilket gör att nästan alla lag blandar och ger i en sån turnering. Villa blandade minst och vann turneringen på det.

Övriga träningsmatcher brukar inte Byn resultatmässigt lägga så stor vikt vid och lika bra är väl det också. Dessa inkluderar dubbla förluster mot Sandviken (4-9 hemma, 4-6 borta) och en rejäl överhalning av Broberg där Byn föll med 3-8 hemma i Arenan efter att legat under med 0-7 ett tag! Givetvis inte godkänt och det man reagerat mest på hittills tycker jag är väl att motståndarna får skapa väldigt mycket lägen på Byn för även förutom dom insläppta målen har det även varit bud på fler mål. Där måste vi knyta ihop säcken bättre när serien nu drar igång, annars kan det bli en lite stökig säsong.

Vad ska vi ha för förväntningar på Byn då? Topp-4 var målsättningen enligt Kuben på upptaktsträffen och det är väl en lagom “inte-sticka-ut-hakan” målsättning. Dock är vi bevisligen inte bättre än så heller just nu när serien startar, precis som Kuben också nämnde på samma upptaktsträff. Innan det började spelas matcher hette det väl att Villa, Byn och Västerås var topp-3 lagen i serien, SAIK och kanske Broberg i kamp om 4e platsen. Sen har försäsongens spel utmynnat i att SAIK visat sig starkare än vad man trodde före och SAIK är helt klart på “silverplats” på försäsongen med sina insatser där.

Vi kan syna Byn lite bättre framöver här när serien nu drar igång och det blir lite mer på “riktigt” allting. Hittills finns en del mer att önska både spelmässigt och även till viss del på individnivå tycker jag men försäsong är ändå försäsong och så får det vara. Det är väl mer fr.o.m. nästa helg och framåt vi har rätt att börja ställa en del krav känner jag.

Som tidigare nämnts har SAIK tvålat till Byn två gånger på försäsongen plus att lagen spelade 1-1 i Svenska Cupen. SAIK verkar må väldigt bra under ledning av en väldigt harmonisk Jocke Forslund som mer än någonsin tidigare utstrålar trygghet vilket också verkar genomsyra hela laget Sandviken. Ett Sandviken i år med flyttfågeln Daniel Mossberg åter med i laget också och det kan vara så att Mossan kommer “hem” i precis rätt tid och blir den perfekta sista touchen som gör att Sandviken åter blir ett finallag? Just idag är det i alla fall Byn som jagar Sandviken och inte som vi trodde i juli/augusti, att SAIK skulle jaga Byn. Sådana utmaningar är alltid intressanta!

Västerås lämnar, som ofta (väl?), en del frågetecken efter sig när man summerar försäsongen. Har på papperet ett lag som kan vinna SM-Guld definitivt men har hittills inte fått ut i närheten av det på försäsongen. Har nästan svajat mer än Byn och då är det svajigt! Så känslan är att Västerås inte startar serien riktigt i närheten av Villa och SAIK men man kommer helt klart att sträva däråt. VSK brukar få till rejäla fullträffar ibland i serie och slutspel men att leverera i längre perioder har inte varit VSK:s starka sida de senaste åren. Endast EN SM-Final på de senaste sex åren (förlust mot Villa 2019) är underbetyg till en förening av VSK:s kaliber tycker jag då man påstår att man är en förening där vinnarkulturen sitter i väggarna. Upp till bevis nu Micke Carlsson o co!

Broberg skuggar absolut dom fyra ovan nämnda och det skulle inte alls vara överraskande om Broberg puttar bort någon av Byn eller VSK från topp-4! Underpresterar Byn/VSK det minsta så hugger säkerligen Broberg är känslan just nu. Broberg har också en bred och inte lika skadekänslig trupp som t.ex. vi har och det kan man i slutänden plocka placeringar på. Så jag tycker absolut att det utkristalliserat sig en topp-5 kvintett som jag tror få tippar något annat än att dom slutar topp-5 i serien: Villa, SAIK, Byn, VSK och Broberg, just nu kanske i den ordningen men det är verkligen hårfint mellan Byn, VSK och Broberg för dagen. Villa är 1a och SAIK 2a per idag, det råder inget tvivel om, i övrigt är osvuret bäst.

Då är det nio lag kvar förutom dessa. Känslan är att det kan bli en riktigt jämn Elitserie runt alla streck som finns i tabellen (vilket känns jättekul) och det är faktiskt svårt att ranka resterande lag. MIN rank hamnar ändå på att följande fem lag (i bokstavsordning) gör upp om platserna 6-10: AIK, Bollnäs, Hammarby, Sirius och Vänersborg. Det innebär isåfall också att dessa fyra lag gör upp om plats 11-14: Frillesås, Gripen, Motala, Vetlanda.

Av lagen 6-10 så har givetvis Bollnäs hamnat där efter värvningen av Erik Pettersson förra veckan. Över tid så höjer Erik själv standarden på Bollnäs och drar säkert med sig många fler av bara farten. Tror också Bollnäs kommer att få spela ett spel som kommer passa deras lag bra där man kommer få spela många matcher på omställning. Defensivt är ju Bollnäs alltid svåra att få hål på och med nr 95 i laget så kan man bli sylvasst i ett omställningsspel. Det råder bandyfeber i Bollnäs igen och sånt brukar oftast också skvätta av sig lite på oss i Edsbyn och det är också en effekt jag hoppas inträffar ännu en gång för jag tror faktiskt vi behöver det!

Sirius var väl laget för plats nr 6 i juli/augusti men försäsongen har lämnat en del frågetecken efter sig och för dagen vet man inte riktigt var man har Sirius. Börjar borta mot Vänersborg och redan där kanske vi får en fingervisning vart dessa lag står. Vbg gör ju en liten nystart med ny tränare då Jesper Bryngelsson tar över efter Ari Holopainen. Det bör innebära ett lite roligare Vbg att titta på den här säsongen, OM man nu har material för att spela en roligare bandy OCH även plocka poäng. Sirius har nött fyrbackslinje hela försäsongen med blandat resultat, mest har det väl gått åt fel håll i alla fall resultatmässigt. Tufft beslut med fyrbackslinje när man gjorde en så bra säsong förra året vilket säkert sätter lite myror i huvudet på många spelare tror jag. Smartare att bygga vidare på den grund man lade förra säsongen är min spontana känsla.

Stockholmslagen AIK och Hammarby känns jämna och spelade också följdriktigt 3-3 i en träningsmatch igår. AIK brandskattat då många namnkunniga lämnat och truppen är tunn. Skador och framförallt skador på “fel” spelare kan bli ödesdigert för AIK. Klarar man sig från skador tror jag ändå AIK är ett lag för slutspel men ändå tveksamt om man kan konkurrera om topp-6 nu när Erik Pettersson drog. Hammarby är också väldigt svåranalyserade, måste ju bli bättre än förra säsongen med bl.a. Adam Gilljam in i truppen och tiden talar antagligen för Hammarby. Typiskt medgångslag är känslan som säkert kan plocka skalper om det börjar bra i serien men lika väl kan få problem om det grinar emot i början.

Placeringarna 11-14 handlar om: 11e plats = spelat klart för säsongen. 12-13e plats = Kval och 14e plats = Åker ur. Jag tror lagen Frillesås, Gripen, Motala och Vetlanda hamnar där, i vilken ordning är dock svårare att ranka. Det känns som “botten” är starkare i år än tidigare år och det är väl ett bra betyg för sporten i sig. Man åker ju inte till något av dom här ställena och bara hämtar poäng och att vi t.ex. börjar borta mot nykomlingen Gripen känns ju som helt fel match att ta sin an dom! Men det checkar vi mer i Inför senare i veckan.

Motala tippas kanske högre än så här av “expertisen” men jag undrar om det inte är dags för Motala att göra en “normal” säsong nu efter att ha “överpresterat” under flera säsonger i rad. Försäsongen pekar lite på det tycker jag men samtidigt är Motala som vanligt svårspelade hemma på Isstadion och plockar kanske tillräckligt med poäng där för att utmana om topp-10 ändå (?). Jag tippar dock Motala utanför slutspelet den här säsongen.

Vetlanda har såklart högre ambitioner än att tillhöra den här kvartetten (8-10e plats som mål sa dom på upptaktsträffen) men jag tycker Vetlanda alltid har en förmåga att hamna i djupa svackor under säsong efter säsong som gör att man till slut är mer indragen neråt än uppåt i tabellen. Vi får se om det blir så även nu. Gripen tänkte inte åka ur utan siktar på 11e plats eller bättre enligt Jocke Hedqvist på upptaktsträffen. Rätt inställning såklart men jag undrar om man ror det i hamn över 26 omgångar ändå. Det får visa sig.  Gripen känns ändå som en riktigt frisk nykomling och skulle dom få en bra start på serien (gärna då från omg 2 och framåt) så kanske, kanske man kan undvika kvalplats men jag tvivar på det ändå.

Frillesås börjar nog “på 14e plats” hos många men deras egen målsättning är som Gripens, 11e plats eller bättre. Sjöaremossen kan säkert bli ett vapen i många matcher och det kanske kan bli Frillesås räddning från just 14e plats. Har dock svårt att se Frillesås klara sig både från 14e plats och kvalplatserna, då har man gjort det riktigt bra. Det här innebär att alla 14 lagen har som målsättning att komma som sämst på 11e plats vilket alltså gör att minst tre lag INTE kommer att klara dom målsättningar man satt upp inför Elitseriestarten. Intressant!

Första omgången i Elitserien ser ut som följer:

Fredag 28/10

AIK-Sandviken
Broberg-Hammarby
Vetlanda-Bollnäs
Villa-Motala
Vänersborg-Sirius
Västerås-Frillesås

Lördag 29/10
Gripen-Edsbyn (14.00)

Då har ni “slösat” lite tid på mina funderingar om ni kommit ända hit. Tack för det isåfall! Nu laddar vi för Elitseriepremiär och det känns skönt att världens längsta försäsong äntligen är över och vi får börja räkna poäng.

På återseende!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share