Kollektivet Edsbyn klart för SM-FINAL!

Har det som hänt verkligen hänt?! “Nya Edsbyn” går till SM-Final redan första säsongen! Det ska inte kunna hända men känslan är att det har hänt och det efter en superrysare som avgjordes på straffar! Henke Karlström STOR MATCHHJÄLTE!

Magiska Edsbyn som alltid hittar vägar att vinna! En solklar taktisk triumf i en matchserie där AIK fått stånga sig blodiga mot Byns otroliga defensiv samt världens bästa hörnrus som stoppade 55 AIK-hörnor i hela matchserien! Matchen idag blev en rejäl tömning där AIK var tvungen att vinna och väl gjorde allt man kunde och verkligen tömde sig och kanske också var moraliska vinnare egentligen (?). Men det är egentligen ointressant för i en matchserie i bäst av fem vinner alltid det bästa laget, det lag som gjort hela läxan bäst och det lag som vill vinna mest. Det var Edsbyn i den här matchserien.

Byn vinner alltså med 3-1 i matcher efter att dagens match slutat 2-2 i full tid. Sedan en mållös sudden på 2×10 och därefter straffavgörande. I ena buren genom tidernas bästa målvakt Andreas Bergwall. I den andra buren, björnjägaren som överlevt även en björnattack och som nu skulle försöka stå emot AIK:s sista attack: Henrik Karlström! Henrik som har stått i skuggan av Anders Svensson i alla år och när han väl fick chansen när Sverre drog till Ryssland så skar en skridsko upp ett djupt jack i låret på Henke i typ 5e omgången av seriespelet. Då tog Erik Persson chansen och vips var Henke förvisad till avbytarbänken igen.

Sedan har väl Henke varit på bänken mer eller mindre hela tiden, en säsong t.o.m. oftast på läktaren när Anders Svensson återvände och konkurrerade ut Erik + Henke. Men inför den här säsongen och efter en turbulent Silly season så “tävlade” Henke och unge löftet Oscar Löfström om förstaplatsen och det har väl varit jämnt skägg nästan hela vägen där. Dock blev Oscar skadad och missade en månad i nov/dec och då tog Henke chansen och har väl sen övertid varit aningen stabilare och det känns i alla fall rätt att Henke fått vara förstemålvakt i slutspelet. Strax efter kl 17 ikväll hade han chansen att skriva in sig i Edsbyns historieböcker för alltid och SOM HAN TOG DEN CHANSEN!

För i straffläggningen blev Henke den store hjälten när han tog tre av AIK:s fem straffar (och sånär även en 4e) och blev indirekt den spelare på planen som avgjorde den här matchen, och matchserien! Jag tror ALLA i den här Byn unnar den alltid leende Henke Karlström att få stå i det rampljus han nu gör. Det är han SÅ VÄRD efter lång och trogen tjänst i Edsbyns färger och i den kanske otacksammaste position man kan ha efter att de flesta år fått konkurrera med den fantastiske Anders Svensson. Fan vad sånt här värmer ett Edsbyhjärta alltså!

Förutsätter att de flesta har sett matchen (?) så kanske inte behöver repetera den så ingående. Jonas Edling var inte med p.g.a. sjukdom, tråkigt för honom att inte få uppleva dagens klassiker på plats. Men på lördag har i alla fall Jonas chansen att vinna sitt NIONDE SM-Guld, hoppas det är en tröst! AIK hade samma lag som senast och chockade också med att man hade fått ihop en supporterbuss idag! Ca 25st var på plats, säkerligen nytt bortarekord i AIK:s bandyhistoria (?).

Som vanligt så gällde det att stå emot AIK:s forcering från start för den kom den här gången också. Edsbyn knappt över halva plan första 6-7 min men defensiven var lika ramstark som tidigare och AIK hade inte tränat hörnor inför idag heller så Byn höll nollan. När klockan tickade upp mot 17-18 min avtog det hela lite och Byn fick mer att säga till om. Skrev också i blocket att i 19e min så drog Farmers igång Heja Rödblått på en ljudnivå som måste ha varit rekord! Håret på armarna reste sig och jag bara rös!

Matchens första mål kom i 25e min, på Edsbyns FÖRSTA hörna! Mattias Hammarström såklart, han är stupsäker i såna här matcher och den här satt otagbart bakom Bergwall. Tisen kommer ju göra minst ett hörnmål på lördag också, det vet man nästan redan nu! Sista 20-25 min var jämnare spelmässigt än första 20 min och Byn höll undan till paus med fortsatt 1-0 ledning.

Nästa AIK-forcering kom som väntat i upptakten av andra halvlek och här fick man igenom avsluten ett par gånger men Henke stoppade dom då istället. Henke hade väl ändå en hyfsat lugn första halvlek förutom en frilägesräddning i 39e när han avväpnade Isac Karlsson ur helt öppet högerläge. Viktig sekvens! Här i andra drog Jesper Hvornum på sig en utvisning i 52a min och det är lite såna små detaljer som blir avgörande ofta. Kanske inte idag men Byn morskade upp sig efter det och i 55e min kom så 2-0 Byn! Oscar Wikblad, som var den som sysselsatte AIK-försvaret klart mest, jobbade sig till ett avslutsläge och sköt rakt framifrån vid straffområdets utkant. Bergwall kunde inte hålla projektilen och vem höll sig framme då? JO, slutspels-Jimi Heinonen! Man har inte “lärt sig honom” än men Jimi har växt ju mer matcherna gällt och nu finns han ofta på rätt plats i straffområdet och tar hand om returer. Viktig egenskap!

Sen en gastkramande sista halvtimme där AIK alltså till slut hämtade in Byns ledning och kvitterade till 2-2. Robin Öhrlund vid bortre stolpe stötte in 2-1 i 70e och Erik Pettersson bombade in 2-2 i 81a lågt bakom Henke Karlström. Resultatet stod sig matchtiden ut trots bl.a. hörnor åt bägge håll sista 10 min och där Edsbyn missade två i rad = ovanligt! Därefter även en mållös sudden death där lagen bytte några halvchanser med varandra men samtidigt såg man att krafterna började tryta i bägge läger också.

Så då fanns inte annat än att skilja lagen på straffar. Fem var och där Byn började och första straffen piskade Oscar Wikblad dit utan pardon vilket också Erik Pettersson gjorde med AIK:s första. Tisen lika säkert i mål på sin straff men sen kom en del nervdaller och tre missar i rad. Så när det var Rasmus Skarps tur som näst siste skytt för Byn så hade han chansen att ge Byn en tvåmålsledning och SOM han gjorde det! Bergwall helt chanslös och 5-3 Byn. Som skulle bli 5-4 när Alan lite turligt satte sin, Henke räddade men “tappade bort bollen” som sakta rullade in. Per Hellmyrs hade chansen att bli hjälte men då klev Bergwall fram och räddade och gav Jesper Hvornum chansen att kvittera för AIK.

Men se det ville inte Henke Karlström som hade bestämt sig för att bli MATCHHJÄLTE! Hvornums straff inte hans bästa heller och Henke kunde parera och taket lyfte i Arenan! EDSBYN TILL SM-FINAL efter seger 5-4! Underbara glädjescener efteråt som alltid vid dessa tillfällen och tänk vad prioriterad vi är som får uppleva det här SÅ OFTA! Samtidigt är vi ALLA också jäkligt delaktiga på väldigt många olika sätt och det är ändå det jag tror ger den där sista kraften som gör att vi kan kliva över SM-Finaltröskeln gång efter gång!

Alla var glada såklart men vissa kanske lite gladade än andra! Jag la mest märke till Per Hellmyrs otroliga lycka och han verkligen bara myste när han och alla andra sjöng med i Farmers alla segersånger! Det är värt SÅ MYCKET att få uppleva dessa stunder. Nästan ännu mer nu när det inte alls känns lika självklart i vardagen som förut tyvärr.

Nu har vi inte fått varit på SM-Final sen 2018 så lite har man glömt bort hur man gör! Vi får suga på det här ikväll och i morgon och samla på oss information vad som gäller. Vi behöver inte känna någon stress för vilka våra motståndare blir vet vi inte än heller då Villa och Västerås ska spela en 5e och avgörande match i Sparbanken Arena på måndagkväll.

Antar att det firas i Edsbyn på många håll ikväll och inatt! Det är ni alla väl värda!! Vill vi fortsätta uppleva sånt här framöver också?? Tänk då på Miljonklubben https://www.bandybyn.se/Miljonklubben/blimedlem/ som är det som gör att vi kan få till den sista touchen på truppen och som gör att vi kan ha ett topp-4 lag i Edsbyn. Å har man ett stabilt topp-4 lag då får man också uppleva SM-Finaler med jämna mellanrum!

Miljonklubben:
SWISH: 123 283 87 95
Bankgiro: 434-5500

TACK EDSBYN och TACK FARMERS för en härlig kväll och för en inramning av Farmers som vi inte klarar oss utan! Utan Farmers = Inga 12 SM-Guld för Byn! Kan det 13e komma på lördag?

OBSOBS: PÅMINNER också om att Edsbyns P19 i morgon kl 15.00 spelar en helt avgörande SM-semifinal hemma i Arenan mot Sirius. Matchen igår slutade 5-5 i Uppsala så i morgon avgörs det! Så återvänd till Arenan då och njut av gårdagen samt försök jobba in även Edsbyns P19 till SM-Final (som isåfall spelas fredagkväll).

SM-SEMIFINAL 4:
EDSBYN-AIK 5-4 efter straffar, full tid 2-2 (1-0)
Edsbyns mål: Mattias Hammarström, Jimi Heinonen
Edsbyns straffmål: Oscar Wikblad, Mattias Hammarström, Rasmus Skarps

Publik: 1769

share