Byn krigade ner Frillesås

Det blev två poäng till slut efter att Byn gjorde två snabba efter Frillesås kvittering till 2-2 mitt i andra halvlek. Edsbyn rann sedan ifrån till smickrande stor seger med 6-2 (2-1).

Vi vinner både borta mot Motala och Frillesås, säsongens till de yttre förhållandena svåraste matcherna. Det är starkt då det finns många minor att trampa på i såna här matcher. Nu missade jag första halvlek ikväll och fick smyga fram halvtidssiffrorna även om jag såg att Byn tog tidig ledning genom Per Hellmyrs. Ledning 2-1 i paus var absolut taget med vetskapen om att Byn ofta är tunga att stå emot i andra halvlek och även ikväll skulle vi triumfera på delvis det.

Edsbyn ordinarie medan Frillesås saknade avstängde liberon Jesper Henriksson som drog på sig rött kort senast. Det var väl ganska jämnt spelmässigt under första halvan av andra halvlek men där ändå Sergey Pochkunov i Frillesås hade tre bra lägen nära mål som brändes. Edsbyn hade ett bränt friläge av Jimi Heinonen att kontra med i chansväg så långt i halvleken. Så att kvitteringen skulle komma i 66e min på straff efter hög klubba på Jocke Svensk och säker straff i mål av Fredrik Brandin var väl inte helt orättvist enbart sett till aandra halvlek i alla fall.

Det som hände därefter skulle dock bli matchavgörande. Han var med igen ikväll Jonas Edling och han brukar spela viktiga roller i såna här matcher. Nu ordnade han ny Edsbyledning bara minuten efter kvitteringen framspelad av Samuli Helavuori där Jonas tog avslut i utkant straffområdet och viktiga 2-3 satt i nät. Psykologiskt mycket viktigt mål som tände Byn och lite släckte Frillesås. Sen spädde Mattias Hammarström på med 2-4 på hörna ca 5 min senare och genast kunde Byn spela mer avslappnat.

Efter det hade Edsbyn ganska bra kontroll på matchen och under matchens sista 7-8 min utökades också ledningen till 2-5 av Hellmyrs via nytt hörnmål och 2-6 Samuli Helavuori på omställning efter ett Frille-frislag om jag minns rätt, i 89e min. Så 2-6 i slutsiffror, det kändes väl egentligen ganska missvisande sett till hur allt såg ut fram till sista 10 min men det är bara att tacka och ta emot.

Då AIK vann klart (9-4) borta mot Sandviken så var den här segern högst nödvändig i jakten på 2a platsen som det nu blivit. Med tre omgångar kvar har Byn 2p och två plusmål tillgodo på AIK och sett till kvarvarande spelschema så talar väldigt mycket för en avgörande match om andraplatsen i sista omgången lördag 19 februari när lagen möts i Gubbängen Arena. Det är dock 2v dit så vi avvaktar att spekulera mer om det nu. Skönt i alla fall att Edsbyn studsade tillbaka efter förlusten mot Villa och starkt att kunna städa bort den i skallarna och ta sig an den här egentligen helt annorlunda matchen bara några dagar efter. Arbetsinsatsen ikväll var mycket bra det jag såg och det är nästan det enda som behöver vara bra också i såna här matcher. Spela nån bländande bandy går inte på såna här isar. Ändå ska sägas att förhållandena var helt ok, på eftermiddagen spöregnade det men slutade vad jag förstår lagom till matchstart.

Nästa match för vår del är nu mot Sirius hemma på tisdag 8/2. Restriktionerna släpps ju dagen efter, den 9/2, så Byn hade en förhoppning om att Sirius kunde gå med på en matchflytt till onsdag men det ville inte Sirius. Det får man ändå respektera kan jag tycka.

Övriga matcher ikväll: Sandviken-AIK 4-9 redan nämnd = Imponerande av AIK måste jag säga, dom blir giftiga! Motala-Bollnäs spelade 1-1, viktiga poäng för båda, kanske mest för Bollnäs som ligger på kvalplats. Gör det mycket tack vare att Vetlanda vann hemma mot Broberg med 7-4 och jojogänget börjar faktiskt hitta någon form av stabilitet i sina prestationer i matcherna nu och då kommer också lite mer poäng. Möter Rättvik hemma på söndag vilket är Rättviks absolut sista chans att haka på lagen framför. Heroisk insats ikväll av Rättvik som ändå föll till slut med 5-6 hemma mot VSK. Ledde ett tag med 4-2 men sista 15-20 min är jobbiga i många matcher för Rättvik.

Sirius och Vänersborg spelade 3-3, bortalaget mår bäst av den poängen. Avslutningsvis vann Villa med 21-4 (!) hemma mot Örebro, hiskeliga siffror! Villa vinner serien och Tellus + Örebro åker ur, det är väl det som är klart i tabellen. I övrigt väldigt mycket att spela om för övriga lag även om såklart Rättvik verkligen hänger mot repen också. Reser man sig nu är det bragdartat.

Insamlingen Jesper! Gjorde en ny avstämning vid lunch idag och mer slantar hade kommit in sen igår så just då var den insamlade summar 13 636 kr! Det lär väl ha stannat nånstans där (kollar det sista på måndag) och jag är otroligt TACKSAM vilket gensvar det blir på dessa i sammanhanget ganska enkla “uppropen”. NI är lätt att samarbeta med och det inspirerar också att lägga tid på att ihop lite rader till er läsare! TACK ALLA!

Står över spelarbetyg idag då jag inte fick nåt bra grepp om den här matchen känner jag.

FRILLESÅS-EDSBYN 2-6 (1-2)
Edsbyns mål: Per Hellmyrs 2, Ted Hedell, Jonas Edling, Mattias Hammarström, Samuli Helavuori

Publik: 508


share