Edsbyn gjorde det igen = semifinalklart!

Slutspels-Byn visade muskler i en avgörande match än en gång och gjorde processen hyfsat kort med Vänersborg och vann till slut med klara 7-3 (4-1). Så 0-2 i matcher blev alltså 3-2 till slut och nu väntar AIK i semifinal.

Vi får segla vidare i detta SM-slutspel trots att vi för en knapp vecka sen såg ut att vara på väg ur detsamma. Det är inte många gånger i slutspelshistorien lag har vänt 0-2 till 3-2 i matcher men Edsbyn gjorde det nu för 3e gången och måste med det vara i ledarposition i den kategorin. Nu är liksom säsongen i hamn på nåt vis då ingen kan kräva att Byn ska nå ännu en SM-Final utan den ska ju spelas mellan Villa och AIK, det har ju inte hetat nåt annat egentligen nån gång under säsongen. Men hoppas vi kan vara med och jävlas lite med AIK i alla fall, nånting säger mig att vi kan göra det. AIK vann ikväll med 4-2 mot Västerås och det helt rättvist om än det var 0-0 ännu en bit in i andra halvlek.

Matchen ikväll startade intensivt från bägge håll och vi hade tre mål efter åtta minuter! Byn var i förarsätet även i målprotokollet och Oscar Wikblad visade vägen med ett “omöjligt” mål ur snäv vinkel redan i 3e min. Skön och viktig start! Vbg snubblade dock in en hörnretur i 6e min men hann inte få rätta känslan efter det ändå förrän det ringde igen. Dryga minuten efter kom nämligen 2-1 när Oscar sköt ur vänstervinkel, Kimmo räddade med retur och HUR Mattias “Taggen” Larsson fick upp den i nättaket när han vispade till på tennis en meter från kortlinjen är väl kvällens gåta? Försökte se på reprisen i paus men kunde inte lista ut det då heller. Mål vart det i alla fall och ett viktigt sådant och vi hade tre mål efter 8 min.

Jag tänker vara kortfattad (för å vara jag) ikväll faktiskt! Behöver sova också 🙂 Vänersborg störde Byn högre upp i banan ikväll vilket stundtals satte lite myror i huvudet på Byn men det gjorde också att blev lite mer böljande spel än i de tre senaste matcherna. Med ett Byn i den fas man är nu både spelmässigt och mentalt så passade det ändå Byn bra i det stora hela. Vi fick mycket viktiga 3-1 efter 28 min när Oscar drog in en boll framför mål utifrån sargen och återigen ett frågetecken hur bollen hamnade i mål men kvällens huvudfigur Jonas Edling såg i alla fall till att den hamnade där! Med klubba eller kropp är frågan men regelrätt mål var det i alla fall. Jonas Edling som ikväll gjorde sin 600e match för Edsbyn och med 3-1 sitt 627e mål! Det finns många med ett stort Edsbyhjärta men vete tusan om inte det största bultar i den kroppen?! Defintivt topp-3 i alla fall. En legend som ALLA i den här Byn älskar!

Vi hade bra grepp redan där och det lyste pondus om Byn som formligen älskar att spela såna här matcher vilket är en otroligt viktig egenskap! Ett bra grepp blev till ett i stort sett fallgrepp i 41a min när Rasmus Skarps gjorde matchens snyggaste mål fram till 4-1. Bollen som på ett snöre från Hasse till Simon och när Rasmus perfekt tajmade sin sidledsåkning och urvändning så kunde Simon inte undgå att sätta bollen på bladet och sopren med Kimmo Kyllönen gjorde inte Rasmus något misstag utan istället ett stupsäkert avslut. 17 år är Rasmus, det vet ni va?!

Dämed 4-1 i paus och det här var faktiskt redan där klart! Vbg var heta till en början men man svalnade för varje kvart i matchen och till paus var man max halvljummen och sen fanns inte energi för att göra match av det här. Avstår från att skriva om andra halvlek som mest blev en defilering om än Vbg avslutade snyggt och putsade till siffrorna lite mot slutet.

Edsbyn har i dom två sista matcherna gjort två av sina bästa insatser för säsongen och Byn ser faktikst inte ett dugg trötta ut trots match varannan dag i en dryg vecka nu. Det är samma upplägg i semifinalspelet och det tror jag är något som hamnar på pluskontot för Edsbyn. Vi slår ur underläge där och nu har vi ju verkligen allt att vinna och såna lägen brukar passa Byn som hand i handske.

Vänersborg har gjort det bra tycker jag. Defensiven är ju suverän men fallerade väl lite ikväll när Vbg testade en lite annan taktik men där tycker jag ändå dom gör rätt som provar nånting. Kimmo Kyllönen har varit deras i särklass bäste spelare om än han var ganska mänsklig just ikväll. I övrigt ändå många som jag hade förväntat mig mer av och då främst deras offensiva pjäser som Emil Viklund, Ilja Grachev och högerhalv Robin Lundqvist för att nämna några. Sen blev det här också lite av hjärnornas kamp från match 2 och framåt och den kampen vann Byn med ganska stor marginal till slut måste jag säga. Imponerande av Byn att hitta ett motdrag som man verkligen kom överens om att tror stenhårt på efter den tunga förlusten i första matchen. Å nästan än mer imponerande att tro än mer på den trots ny förlust i andra matchen. Hatten av för det!

Skönt också med ett sportsligt Vänersborg i andra halvlek som inte började spela småfult fast matchen ikväll rann dom ur händerna. Det ger plus i kanten. Vänersborg kommer att vara nöjda med den här säsongen när man fått lite distans till det hela och man har defintivt tagit kliv den här säsongen så bara att bygga vidare därifrån.

Nöjer mig där! Nu ska det bli skönt att suga in det faktum att vi ska spela SM-semifinal i bäst av fem mot AIK. Det blir superintressant alltså! Start på söndag borta och sen match varannan dag fram till måndag 22 mars om det behövs. Vet dock inte starttid på söndag än.

SLUTSPELSUTMANINGEN!! Segern ikväll gör också att “jag” når mitt mål att samla in minst 100 000 kr till föreningen den här säsongen med mina tre Utmaningar. 64000 kr insamlat sen tidigare och nu minst 44000 kr till som avancemang från kvartsfinal ger då vi nu är 220st som är med. DOCK ingen betalning NU om någon fått för sig det utan vi summerar när Byn spelat klart för säsongen! TACK ALLA!!

SPELARBETYG:
+++ Hans Andersson
++ Oscar Wikblad
+ Rasmus Skarps

SM-KVARTSFINAL 5:5
EDSBYN-VÄNERSBORG 7-3 (4-1)
Edsbyns mål: Oscar Wikblad 2, Mattias Larsson, Jonas Edling, Rasmus Skarps, Daniel Burwall Jonsson, Simon Jansson

share