Joe

Lönngren

Försvarare
Joe Lonngren

NATIONALITET

FÖDD

1961

MODERKLUBB

Edsbyns IF Bandy

429 allsvenska matcher under 19 säsonger med 35 mål. 96 a-landskamper, tre SM-finaler, ett SM-guld, tre VM-guld, VM-kung 1987, VM:s bäste försvarare 1991, Stor Grabb nr 186.

Det är ytterst sällsynt att en försvarsspelare får uppmärksamhet redan i pojklagen. Men i Edsbyn hade vi en liten yngling som dominerade de bakre regionerna i vilket lag han än spelade. Bernt Larsson, riksinstruktören från Rättvik som tränade Byn under några vintrar då konstisen var ny, såg här vilken jättetalang Edsbyn hade på gång. I serieavslutningen den 27 februari 1977 gav han Joe Lönngren chansen uppe i Sundsvall. Rolf Jonsson tog hand om laget säsongen senare och litade blint på 16-årige Joe som placerades på den strategiska liberoplatsen!

Rekord-Magasinet var för längesen nedlagt, men här kom en historia som gjord för denna tidning!

Joe uppträdde som ett rutinerat försvarslås. Byn gick via serieseger till slutspel och semifinal mot Broberg där Joe gjorde avgörande mål i två av matcherna. Det blev SM-final! Joe plockade ner Tobbe Ek & Co i Västerås, gjorde mål och blev Sveriges yngste bandymästare någonsin!

Vi skulle kunna skriva spaltmil om Joe… Den absolut störste bandyspelaren som Edsbyn fostrat.

I lilla Byn inser vi egentligen inte hur stor Joe var i bandy-Sverige. Han var en stor man även utanför planen. Med hjärtat i Byn stannade han kvar trots högvis med mycket lockande anbud. Med stil såg han till att laget alltid var goda och fina representanter för bandysporten och Edsbyn. En hyvens kille som lämnade ett stort tomrum efter sig sedan han spelade sin sista match i Nässjö den 18 februari 1996.

share