21

Anders

Svensson

Målvakt
Anders Svensson

NATIONALITET

Sverige

FÖDD

1975

MODERKLUBB

Anders Svensson, med rötter i Rättvik, kom efter bandygymnasiet i Ljusdal till Edsbyn och fick som tonåring kliva direkt in i hetluften med bortamatch mot Hammarby på Zinkensdamm. När man summerar Anders karriär finner man att han i den utsatta position en bandymålvakt har, varit den edsbyspelare som spelat flest matcher i svit. 535 matcher i svit är hans rekordsiffra! Det vittnar om en extremt vältränad spelare.

Anders hann med över 100 matcher för Edsbyn redan före sekelskiftet och när man summerar karriären nådde han 706 matcher, mer än någon annan spelare mäktat med i Edsbyn. Då kan vi också lägga till en utflykt till Ryssland, innan han återvände till Byn. Nu är det ju inte bara mängden matcher som gör Anders karriär imponerande utan i hög grad vad han uträttade på planen under matcherna. Det var inte bara Red Farmers och Edsbyns hemmapublik som uppskattade vad man såg på Ön, i Svenska Fönster Arena, på Studenternas och naturligtvis även i Tele2 Arena. Anders kvaliteter nådde även landslagets ledning vilket resulterade i en plats i landslaget och det har resulterat i 4 VM-guld för Anders att läggas till 8 SM-guld i edsbytröja.

Trots alla räddningar är det en som kom att definiera karriären – straffen i SM-finalen 2004 som följdes av ett kontringsmål av "Palle" Rönnqvist och inledde en historisk upphämtning. Det var långt ifrån den enda straffen han räddade, vilket också gav upphov till ramsan "han räddar straffar, som ingen annan."

share