Brindholms Söndagskrönika

Sommarsolståndet inträffar på torsdag 20 juni, sen vänder det och DÅ är det tillåtet att tänka och prata bandy igen! Visst måste det vara så? Spelprogram för både Svenska Cupen och Elitserien har kommit, A-truppen tränar hårt under lite andra former än tidigare och föreningen har en del iniativ igång och på gång för att få in lite slantar även under den ekonomiskt tuffa lågsäsong som sommaren är.

Söndagskrönika i mitten av juni, det har nog aldrig hänt tror jag men nu blev det så. Anledning kanske någon minns? Jo det var väl en typ av deal från min sida när Insamlingen Uppstart 2024/25 nått upp till 25 000 kr (målsättning 50 000 kr) och där är vi nu! 🙂 mer om det längre ner.

Silly season får väl anses i stort sett avslutad och jag kommer på rak arm inte på någon Elitserieklubb som sagt att man fortsatt har dörren på glänt för ev nån mer spelare förutom möjligtvis Bollnäs då som väl aldrig har sin riktigt stängd (?). En handfull lag har fått in sina sista spelare senaste 2v och lite kan man väl sätta etiketten återvändar-silly på den här vårens silly season då flera spelare återvänt till sina moderklubbar för att göra sina sista säsonger där. Sånt tycker jag är snyggt!

Tänker väl där främst på Johan Löfstedt från Villa till Vetlanda, Daniel Johansson från Västerås till Vetlanda, Jesper Jonsson från Västerås till Åby/Tjureda och nu i veckan Kalle Mårtensson från Sirius hem till Ljusdal. Det är väl också främst dom tre förstnämnda övergångarna där som är dom “största” spelarna som bytt klubb under den här sillyn och på nåt sätt värmer det ju att det är “moderklubbskänslor” som ligger bakom klubbytena och inte storleken på lönekuvertet. Inga klubbar har idag ekonomiska möjligheter att göra några större kap utan då gäller det att det finns externa finansiärer bakom kulisserna som hjälper till och magkänslan säger att även dom blir färre och färre inom vår sport. Om det är bra eller dåligt går det alltid tvista om.

Ofta är bra/lovande spelare i spannet mellan ca 22-28 år heta villebråd på marknaden under silly season och vi hade ju främst tre spelare i det spannet inför kommande säsong som samtliga uppvaktades av andra klubbar. Tänker givetvis på Oscar Wikblad, Ted Hedell och Jesper Granqvist och där det värmer mycket att valet för samtliga tre landade i att stanna kvar i Edsbyn. Många ska ta åt sig äran för det men i grunden tror jag att samtliga känner av det genuina och äkta intresset som finns i och runt Edsbyn och jag tror att få vara en del av det betyder väldigt mycket för många av våra spelare i slutänden. Att gå till en större klubb har säkert också sina fördelar men där inbillar jag mig att man mer “drunknar” i den större massan och blir mer “en i mängden” i vardagen. Det kan såklart också ha sina fördelar som elitidrottare men jag tror i det här fallet med den här trion att det kan vara härligt att bo i Edsbyn och mer få den uppskattning även i vardagen som man ju också förtjänar.

Edsbyns trupp innehåller 18st spelare (då jag förutsätter att även 18-årige Tyler Myrmo ingår där), bestående av 2st målvakter och 16st utespelare. Finns alla tillgängliga så har vi 2st utespelarseniorer för mycket när det är Elitseriematch, förra säsongen hade vi en senior för mycket. Ibland är det bra med två extra, ibland inte. Det handlar givetvis mycket om hur skadedrabbad säsongen blir. Nu har vi ett utbyte med Rättvik igen kommande säsong vilket ju funkar när dom spelar i Allsvenskan och det känns bra att ha ett fungerande sånt samarbete och med spel inomhus dessutom.

Det känns som vi har en bra viktad trupp åldersmässigt där Myran sticker ut åt ena hållet som enda 40+ spelare. Vi har 7st spelare i spannet 30-35 år, vi har “bara” Oscar Wikblad i spannet 25-29 år (Oscar född -97) men i gengäld 8st spelare i spannet 20-24 år vilket är bra. Tyler Myrmo är född -06 och junioravbytare kommande säsong också och kanske någon mer ungdom också kommer att utmana om den platsen redan den här säsongen (?). Tyler känns som ett riktigt framtidslöfte i alla fall och det ska bli väldigt intressant att följa honom kommande säsong.

Det gäller att vi fortsätter “göra vårt” även på sidan om och stöttar det här på det sätt “som bara vi kan” nästan, så är min känsla i alla fall. Fortsätter vi göra det så bra som vi brukar göra även framöver så har vi garanterat många roliga säsonger framför oss TILLSAMMANS och för oss som är inbiten supporter i Edsbyn och/eller på avstånd så är ju bandyn för oss det stora ljuset i mörkret under vinterhalvåret. Eller hur? 🙂

Silly season som sagt avslutad. Vinnare där blev Vetlanda som landade bl.a. tidigare nämnda Johan Löfstedt och Daniel Johansson och har även landat t.ex. Elias Gillgren från havererande Motala som tyvärr tvingades dra sig ur Elitserien. Så tre V-lag kommer att få de flesta tipsen den här säsongen, kanske i ordningen Villa, Västerås och Vetlanda. Ingen av Villa + Västerås känns ändå ha en namnkunnigare trupp kommande säsong än förra vilket såklart blir kittlande för lagen som jagar bakom. Per Fosshaug ny tränare i Villa-Lidköping, bara det blir ju intressant att följa såklart. Allt kan hända!

Vi i Edsbyn kommer även den här säsongen sannolikt att tippas på plats 4-6 och det i kamp med främst Bollnäs och Sirius. Alla dessa tre lag har haft en ganska lugn silly och där det inte bytts speciellt många spelare. Det har det däremot gjort i främst Hammarby, Frillesås och Gripen Trollhättan som samtliga haft stora spelaromsättningar. Intressant att se hur det slår i slagstyrka och det främst i Hammarby som haft en sällsynt storstädning. Vänersborg blev det ju också stor omsättning för när man först spelade sig ur Elitserien men sen kom tillbaka när Motala kastade in handduken. Vi får kika än mer på det här längre fram, vi hinner, det har ju inte ens varit midsommar än! 😉

Säsongen drar ju i alla fall igång med Svenska Cupen där två grupper uppdelad på sju lag i varje spelar om två semifinalplatser per grupp. Jag har gjort en stor markering på fredag 30/8 i min almanacka för då drar det igång för vår del och det med Bollnäs-Edsbyn som inledning vilket verkligen blir en rivstart. Då ska jag även kolla på dom räcken i SBB Arena som förstärkts REJÄLT enligt uppgifter som nått mig men det verkar inte Ljusnan vara så intresserad av att forska vidare i utan där är det Svenska Fönster Arena som fortsatt punktmarkeras istället. Det känns i alla fall som ett stort “erkännande” för mig att räckena byts ut/förstärkts rejält på det sätt som gjorts även om man utåt sett skyller på att Edsbypubliken misskötte sig när läktarolyckan inträffade där. Men det må så vara, det är ju Bollnäs. 

Även spelprogrammet för Elitserien dök upp i fredags och faktiskt, vi möter inte Frillesås i seriepremiären den här säsongen. Vi möter istället Sandviken hemma i premiären fredag 25 okt och det känns som en kul seriepremiär. Sen i andra omgången möter vi… (trumvirvel) Frillesås. Även den matchen hemma. Sen Frillesås gick upp för x antal år sen kan vi väl inte någon säsong ha mött dem senare än i omgång 2 är min magkänsla men orkar inte kolla upp det nu. Vid en snabb koll på spelprogrammet tyckte jag det kändes bättre än förra säsongen sett till speldagar. Inga fyra fredagsmatcher i rad i nov-dec hemma som förra säsongen och en massa krockar med många företags julbord t.ex. Luftigare spelschema runt jul och nyår också där det annars varit intensivare än intensivast med matcher varannan dag likt ett SM-slutspel av någon anledning. Bättre nu.

Återgår då till raderna jag inledde med, att Insamlingen Uppstart har uppnått 25 000 kr = halva målsättningen i hamn! Jag fick ju för mig att sjösätta ett “omöjligt uppdrag” vid Söndagskrönikan 5 maj när jag skrev om att det behövdes 50 000 kr för att köpa in ett “modernt analysverktyg” som hela föreningen skulle ha nytta av i framtiden men kanske framförallt vårt A-lag herr i ett förstaläge. Det är ju såklart inte att begära att vi under lågsäsong ska klara av att samla in 50 000 kr till nåt sånt men tänk OM vi kunde klara det?! 🙂 På TRE dygn hade vi samlat in 20 000 kr (!) men sen “dog det lite” förklarligt nog så 25 000 kr passerades nu i slutet av veckan. Det är fortsatt inte att begära att vi ror detta i hamn men vi har ju faktiskt kommit halvvägs till slutmålet på halva tiden då vi satte slutdatum 31/7 på den här Insamlingen så man vet ju aldrig 😉

Jag personligen tycker ju bandyn i Edsbyn är värd nån krona varje månad så jag pytsar in ytterligare 200 kr till ändamålet ovan och skulle 125st göra detsamma så skulle målet vara i hamn 😉 Gör så här om du vill vara en av dom 125st:

SWISHA 200 kr (eller valfri summa) till 123 283 87 95 (Bg 434-5500) Märk: Uppstart 2024/25

Vill du stötta föreningen på annat sätt nu under sommaren och dessutom ha en chans att vinna något så ger jag förslag på föreningens Sommarlotteri 50/50 som pågår just nu. Lotterna kostar 20 kr/st och kan köpas på Blomsterboden i Edsbyn eller på kansliet tisdagar och torsdagar 13.00-16.00 eller vid valda tillfällen utanför ICA oftast. Säljs alla lotterna så kommer 1a priset att vara 30 000 kr.

OBS: Köper man MINST 5st lotter = 100 kr så kan man swisha Clas Blom på 070-217 00 73 (märk Swishen med 50/50) så får du en bild tillbaka inom två dygn med dina 5st lott-nr. Perfekt framförallt för er som bor utanför Edsbyn och som ju brukar vara så fantastiska på att ställa upp “på typ allt” så bomba Clas med swishar nu inför midsommar vetja 😉 Dragning sker torsdag 27 juni.

Trav! Förutom bandy så har jag ju en förkärlek för trav också. Nu blir det Dubbeljackpott på V75 i midsommar (V75 på söndag då) och jag tänker göra ett nytt försök att göra ett system på ATG Tillsammans då. Min baktanke nu som tidigare är att vid ev vinst över 1000 kr/andel så skänker man 50 % av vinsten till Miljonklubben men samtidigt så kan jag ju inte bestämma det, enbart önska. Det går ännu inte att öppna omgången såg jag men håll utkik vi länken här (Brindholms travvänner) så öppnar jag när det går öppna omgången (max 50st kan vara med och man får köpa upp till 3st andelar/person á 100 kr/st) >>>  https://www.atg.se/tillsammans/lagsida/264749

Nästa Söndagskrönika? Ja jag vet inte riktigt men anser jag att det finns chans att nå målet 50 000 kr på Insamlingen Uppstart 2024/25 så skriver jag en ny i mitten av juli nåt tag.

Ha de bra så länge!

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA – TILLSAMMANS ÄR VI EDSBYN!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share