Västerås vann nyckelmatchen

Västerås åkte upp till Edsbyn och vann tillbaka hemmafördelen efter seger 9-4 (2-2) och därmed 1-1 i matcher. Klara siffror och Västerås rättvisa segrare men ändå inte någon chockerande bra insats av VSK så kan Edsbyn tvätta bort lite misstag som tyvärr kom ikväll så har vi fortsatt god chans i matchserien.

1-1 i matcher efter två matcher var absolut taget innan första matchen i lördags. Nu är vi där! Dock hade vi såklart hoppas lite mer om den här kvällen som inte riktigt var Byns när vi summerar det hela utan i andra halvlek gjorde Byn lite för många misstag för att kunna stå emot Västerås. Det var överlag en klart tamare match ikväll än i lördags och det blev aldrig någon riktig puls i matchen känner jag. Det var väl lite på gång när Byn och Samuli Helavuori reducerade till 3-4 men när VSK gjorde två mål inom tre minuter dryga 5 min efter Byns reducering så dog det hela ut igen.

Bägge lag hade samma trupper som senast och lika som senast så var VSK bäst i upptakten om än inte lika forcerande som senast. Det var väl deras ambition men Byn hade lärt sig läxan och var mer redo från start ikväll. Edsbyn jämnade ändå ut spelet och efter 10-15 min så var det helt jämnt spelmässigt men ändå en lite avvaktande prägel på matchen där bägge lag var rädda för att få omställningar emot sig och lite valde lägena att gå iväg. Edsbyn skulle förvalta sin 1a hörna till att göra 1-0, från höger och en halv-variant där Hellmyrs som siste man inte sköt utan avancerade in mot mål och satte 1-0 högt upp i buren, tid 19 min. Vi hade fått den start vi behövde.

Det var en ganska chansfattig halvlek och inte jättemycket att göra för målvakterna förrän sista kvarten där främst vår Henke gjorde några vassa parader. Men vi åkte på en omställning med kvittering som följd efter att Fagerström långt ner på vänster hittade Daniel Johansson framför mål och 1-1 i 33e min. Rättvist så långt. I 37e min ny Edsbyledning när Byn ställde om efter en VSK-hörna och Ted Hedell och framförallt Vadim i huvudroller där Vadim gjorde den sista läckra snitsen på det hela och snurrade upp ett par VSK-are innan han iskallt lyfte bollen över Kjellsson och 2-1 Byn. Vi hade behövt ha den ledningen till paus men Robin Andersson gjorde sitt första målet av tre när han kvitterade till 2-2 i 43 min.

Konstaterade att det inte var samma körning ikväll som senast utan även VSK hade bestämt sig att vara täta hemåt när Byn hade boll och då Byn värderade lägena mer nu än senast och prioriterade mer bollinnehav (säger inte att det var fel) så blev vi lite mer avvaktande i vår offensiv. 2-2 i paus kändes rättvist och mest press på VSK inför andra halvlek.

Den andra halvleken blev det en olycklig upptakt på för Byn där vi hade bolltapp på mittplan som utmynnade i 2-3 VSK redan efter 46,20, Jesper Jonsson målskytt. VSK fick energi av målet och Byn kom av sig lite så Kuben o co tog timeout efter 54 min och det var egentligen helt rätt. Men det fortsatte i fel hjulspår och VSK kunde göra 2-4 i 61a min vilket retade upp Byn när Jocke Svensk sattes ur spel i momentet före innan Robin A fick friläge och gjorde mål. Svensk liggande bakom kortlinjen just då och det var hur han hamnade där som retade upp Byn. Jag såg inte så har ingen åsikt om det.

Den enda lilla stund det kändes som Byn skapade tryck på VSK i andra var här efter 2-4 målet som plockade fram lite jävlaranamma hos Byn vilket gav 3-4 av Samuli fem minter senare. Men fortsatt lite motstuds med utvisning Elias Davidsson strax efter 3-4 och ganska snart därefter 3-5 och sen också 3-6 till VSK på två lite för billiga mål är känslan. Ett sista sprattel av Byn kom när Ted Hedell gjorde 4-6 i 78e min på slarv hos VSK som Oscar och Ted utnyttjade och minuten efter matchens solonummer av Oscar som blåste igenom på egen hand men sköt tyvärr utanför i bra högerläge. 5-6 där och?? Nu blev det 4-7 knappa två min senare och sen var det över och till slut 4-9 VSK i slutsiffror.

Lite onödigt kändes det men samtidigt möter vi ett tungt och hungrigt VSK också och vi vet hela tiden att vi måste vara noggranna i vårt egna spel och kliniska när lägena dyker upp. Nu blev det för mycket slarv och där vi kändes ovän med bollen många gånger med omställningar emot som följd så vi förlorar ju mer på det ikväll än att Västerås är överjävligt bra. VSK är inte oslagbara men självklart är det fördel dom igen nu och uppskattningen från igår med att det lag som vann kvällens match har 75 % chans att spela SM-Final stämmer nog ganska bra.

Nu blir det bäst av tre istället kan man säga och ju närmare slutet av matchserien vi kommer desto mer adrenalin kommer att pumpas ut hos de bägge lagen för är det nånting bägge lag har gemensamt så är det att dom hatar att förlora. Nu är det match i Västerås på onsdag och sen en 4e match här i Arenan på lördag kl 17.00, det är vad vi vet just nu. På onsdag slår vi rejält ur underläge och det kommer att krävas en enorm insats av Byn för att vinna då. Ju längre matchserien blir desto mer talar det för VSK heter det ju också då Byn har fler matcher i benen från kvartsfinalserien. Det är inte säkert Slutspels-Byn köper det resonemanget (?).

Vi får helt enkelt ladda om till på onsdag och göra saker i det egna spelet bättre då än ikväll.Farmers har buss ner till Västerås på onsdag (VSK-fans hade 1-2 bilar ikväll?) och Slutspels-Byn och Slutspels-Farmers ger aldrig upp och en motgång som den ikväll går att hantera. Har känts tuffare om vi blivit översköljd av VSK och förlorat med 9-4 på det sättet men nu var känslan inte alls så utan vi kan absolut fortsatt sätta käppar i hjulet för VSK. Vi nöjer oss så ikväll och laddar om för onsdagsmatchen.

SPELARBETYG:
+++ Per Hellmyrs
++ Samuli Helavuori
+ Oscar Wikblad

SM-SEMIFINAL 2:5
EDSBYN-VÄSTERÅS 4-9 (2-2)
Edsbyns mål: Per Hellmyrs, Vadim Arkhipkin, Samuli Helavuori, Ted Hedell

Publik: 1796

50/50-lotteriet: 25 000 kr i vinst på lott nr 7561

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share