Uppdaterad: Sagan fortsätter, Byn snodde första bortamatchen

Nya kapitel ska skrivas! Vi byter från SBB till ABB Arena och Slutspels-Byn fortsätter “vara i bubblan” och lyckades vinna första bortamatchen mot storfavoriten Västerås ikväll med 5-4 (1-2). Edsbyns andra halvlek var heroisk och vår keeper Henke Karlström var heroisk i bägge halvlekarna och var tillsammans med hattrick-skytt Oscar Wikblad dom största hjältarna. 1-0 i matcher till Byn! 

Det här trodde man inte när Byn tog timeout efter 12 min när VSK gjort 2-0 på hörna och hade haft bud på det dubbla! Rejäl baksmälla från i onsdags för Byn var känslan så långt men efter timeouten och några “återställare” från Ryhed och som vanligt kloka ord och direktiv av Kuben och Edling så växte Byn in i matchen mer och mer ju längre den gick. Ändå var det Henke Karlström som höll oss kvar i matchen i första halvlek för med en “normal” mv-insats så hade VSK gjort minst fem mål i första halvlek, sannolikt ännu fler men Henke var “onormal” ikväll till vår stora glädje.

Sen fick vi i 42a min en otroligt viktig reducering när Oscar Wikblad snodde boll ganska långt ner på VSK:s planhalva, avancerade och sköt ur vänstervinkel i långa hörnet bakom Henrik Kjellsson som oftast var sysslolös i 1a halvlek men skulle få desto mer att bestyra i andra halvlek sen. 2-1 i paus var siffror Byn ska vara otroligt nöjda med men från ca minut 25 och framåt hade Byn ändå fått kontroll på matchbilden som till en början gick på rus och där VSK var som bålgetingar på Byns planhalva.

Edsbyn hade Noa Djäkner tillbaka idag och spelade alltså med samma lag som i match 3 och 4 mot Bollnäs. Det är viktigt att vi håller truppen frisk och kry så är det minsta tvekan så får fruar, sambos och barn sova i garaget närmsta veckan 😉

Farmers var på plats om än lite brandskattade då många i kärnan insjuknat efter kvartsfinaltriumfen men dom som var på plats gjorde ett fantastiskt jobb och till slut var det bara Farmers som hördes även om VSK:s supportrar bjöd bra motstånd länge. Farmers närvaro är så OTROLIGT viktig och nu är det bara att se över semesterdagar, komp m.m. till på MÅNDAG då den makalöst viktiga match 2 i den här matchserien spelas i vår Arena!

Andra halvlek var till en början Byns halvlek. Man förväntade sig att VSK skulle göra en omstart av 1a halvlek men nu agerade Byn smartare och var ofta bollhållare i upptakten och det också med en man mindre när Taggen åkte på 10 min i slutet av 1a. Målvakterna fortsatt bra bägge två men finns inte en chans att jag byter våran Henke mot nån annan målvakt för nu börjar Henke likna Henke anno slutspelet 2022 då han var helt fantastisk. Byn skulle kvittera innan vi blev fulltaliga, en omställning med Myran vid bollen och där Fagerström inte kändes villig att ta hemjobbet för VSK. Myran satte upp för Vadim som gick runt på höger medan Myran tog plats i straffområdet och vips var bollen på Myrans blad igen och lika snabbt skickade Myran upp 2-2 högt bakom Kjellsson, tid 51 min.

Sen en jäkla sekvens i 54e min där först Oscar brände ett toppläge en mot en men sen när Kjellsson skulle starta spel så kastade han bollen till Helavuori som tackade, tog emot, avancerade och serverade nytt läge till Oscar som nu hittade rätt och Byn ledde 2-3. Otroligt! Timeout VSK efter timmen, ett VSK som tagna av Byns förändring av matchbilden. Mer VSK sen men Byn gick järnet i omställningarna och ur ett sånt läge kom 2-4 i 65e min. Ted drev boll och Byn kom typ 5 mot 5, Ted hittade Teemu som snabbt skickade vidare till Martin Frid som också gått med i kontringen och han har också lärt av Per Karlsson och satte 2-4 med en knack med ryggen mot mål.

Det står HENKE lite här och var i blocket, jag minns inte ens nu vad det är för lägen han parerat! Men ny omställning med Oscar + Vadim i huvudroller skulle i alla fall utmynna i en högerhörna med ca kvarten kvar och hete Oscar Wikblad fick förtroendet och tog det och satte 2-5 till Byn. Man fattade inte att det här var samma match nu här kl 18.30 som det var kl 17.00-17.15. Samma lag nu som då men där Byn hade fått skutan att vända över i egen favör. Känns lite som en tränarseger också det här till slut.

Sen blev det en stånkig sista kvart med två reduceringar av VSK till 3-5 genom Viktor Spångberg och 4-5 på straff av Daniel Johansson och då var det ca 8 min kvar med tillägg. VSK tryckte på men Byn fredade sig och offrade sig och kontrade på VSK och även om det var nära att VSK kvitterade så hade Byn lika gärna kunna satt spiken i kistan också, lägen till det dök upp. Väldigt befriande dock när Christoffer Aidesjö trudelluttade slutsignal efter 94.30 och Slutspels-Byn hade tagit ännu en skalp! 🙂

Nu ska vi inte sväva iväg för det här dock men vi har i alla fall vunnit en match mer än vad väldigt många trodde Byn skulle mäkta med i den här semifinalen. Vi gör det på vårt eget sätt med en stark defensiv och med attack i omställningarna. Vi ansattes på ett helt annat sätt ikväll än nån gång i kvartsfinalen mot Bollnäs men VSK är ett klart mer komplett lag så det hade jag och Byn också räknat med. För Byn är det bara att fortsätta att göra samma sak om och om igen. Egentligen kanske VSK också kan göra det, i upptakten såg man oslagbara ut men när Byn fick större bollinnehav så såg också VSK mänskligare ut. Så bollinnehavet blir viktigt och att vi har en bra grundfart i vårt spel när vi har boll. Vi blev lite uppätna i början när vi stod lite på hälarna men det mesta rättades till vid säsongens bästa timeout av Kuben o co.

Vi har rätt att njuta ett dygn (igen, en jäkla njutarvecka det här) men det är tätt på given så i morgonkväll är det dags att se framåt igen. Matchen på måndag är så OERHÖRT VIKTIG nu så tar man sig inte till Arenan då om man på något vis kan så fattar jag ingenting! Byn behöver ALLT publikstöd man kan få då för att orka stå emot VSK. “Vi kommer bara bli bättre och bättre, det vet jag” var VSK-tränare Micke Carlssons ord efter matchen. Jag tror faktiskt han har rätt också och då behöver vi ALLA SLUTA UPP och hjälpas åt för att brotta ner detta VSK som fortsatt är klara favoriter i matchserien. Nu måste dom vinna en match i Edsbyn och vinner dom redan på måndag så får vi det tufft men skulle Byn orka göra en ny bragd då och fixa 2-0 i matcher då…. blir det intressant! Det kan gå OM VI HJÄLPS ÅT!

Biljett köper du här >>> https://edsbynbandy.ebiljett.nu/Tickets/Choose/122?S=0

Vi nöjer oss så! SEGERSLANT har antagligen redan börjat strömma in och då tror jag ändå väldigt många inte ens har läst och öppnat Swishappen ännu! 🙂 Vi siktar på:

5-4 blir givetvis 54 kr och det känns som en väldigt lagom summa så kan ALLA vara med och bidra ÄVEN DÄR! Det är så många som bidrar på alla möjliga sätt just nu så man blir alldeles varm i Edsbyhjärtat! Så mitt förslag blir:

SWISHA 54 kr till 123 283 87 95 (Bg 434-5500) och MÄRK: Segerslant

Givetvis tillåtet att dubbla, trippla eller köra x 10 på 54 kr, välj det som din plånbok tillåter! 🙂

SPELARBETYG:
+++ Henrik Karlström
++ Oscar Wikblad
+ Per Hellmyrs

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA – TILLSAMMANS ÄR VI EDSBYN!

SM-SEMIFINAL 1:5
VÄSTERÅS-EDSBYN 4-5 (2-1)
Edsbyns mål:
Oscar Wikblad 3, Per Hellmyrs, Martin Frid

Publik: 2347

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share