Inför SM-semifinal 1:5 Västerås-Edsbyn

Tänk att vi ska spela SM-semifinal även den här berg- och dalbanesäsongen! Nästan så man får nypa sig i armen för att tro det är sant och den resa som Byn har gjort efter förlusten mot Rättvik borta 28/12 till idag saknar väl nästan motstycke. Nu ställs Mesta Mästarna Västerås och 2000-talets giganter Edsbyn mot varandra i SM-semifinal i år igen och Västerås denna gång solklara favoriter. Mer jämnt skägg på förhand förra säsongen. Men vi antar utmaningen!

Har vi landat efter i onsdags och orkat ladda om? Ja det är frågan! Det är svårlandat för undertecknad i alla fall men förhoppningsvis har laget fått ut landningsställen, njutit klart samt börjat se framåt mot morgondagens match. Onsdagen var ju fantastisk och såna här gånger är ju sociala medier fantastiskt med alla bilder, filmsnuttar, fina kommentarer, härliga artiklar och glädjefyllda intervjuer. Lika fantastisk var inte sociala medier efter Rättvik borta men det är historia nu. Jag ägnade hela kvällen igår i ryggläge för att försöka insupa allt som publicerats efter match i onsdags men har säkert ändå inte hunnit med att se och läsa mer än hälften ändå! Men det kommer ju en sommar sen också så.

Nu ska vi ta oss an Västerås SK i semifinal och det ska ju egentligen inte gå! Villa och Västerås har varit och är säsongens solklara favoriter och ingen har väl egentligen nån gång under säsongen ansett att dom går att rubba förutom att Bollnäs var finalklar i november då. Nu är det Västerås-Edsbyn och Villa-Vetlanda kvar när det är dags för semifinaler och Villa och Västerås är fortsatt lika klara favoriter men vi kan ju ändå inte ge upp på förhand utan dom ska i alla fall få slita för att brotta ner oss. Det är i år 20 år sedan Byn slog Västerås med 3-1 i matcher i semifinalen och gick till vår första SM-Final på 20 år och resten minns alla hur SM-Finalen 2004 slutade. Då var ändå Byn knappa favoriter i semifinalen mot Västerås så jag tycker den här matchserien, och säsongen nu, mer liknar säsongen 2002/03 om man ska jämföra så. Minns ni den? Då börjar ni bli gammal 😉

Då som nu hade Byn en jäkla stökig grundserie (Allsvenskan Norr + Söder då) där dom fyra bästa lagen i varje serie kvalificerade sig till Elitserien efter nyår. Det var skador och uddamålsförluster var och varannan omgång och även om Byn var tippad att hamna topp-4 i Allsvenskan Norra så fixade vi ändå inte förrän i sista omgången att checka in där efter seger 5-3 mot Ljusdal och vi höll då undan för jagande Broberg. Minns jag rätt så blev också både Daniel och Thomas Liw skadad i sista matchen mot Ljusdal och fick utgå men reserverar mig lite för om jag minns fel där ändå (?). Elitserien blev det i alla fall och där slutade Edsbyn till slut 5a. Västerås vann söderruppen i stor stil och tappade bara 1p men slutade sedan 3a i Elitserien efter lite motflyt och valde sen att möta Byn i kvartsfinal.

Så långt hade Västerås haft ganska lätt för Edsbyn i 10-15 års tid samt att dom värvade många spelare från oss dessutom så vi var ju lite förbannade på dom då. Att vi skulle kunna utmana VSK i bäst av fem var det få som trodde på förhand men där och då levererade Edsbyn sin FÖRSTA klassiska matchserie på 2000-talet och fler skulle följa! Vi förlorade 1a kvarten med 8-3 på Rocklunda, “allt i sin ordning”. Byn slog tillbaka och vann sen 6-4 hemma och 1-1 i matcher. VSK inte särskilt oroliga ändå var känslan och vann 3e hemma en söndag med 7-5 och man hyllade sig själv i Sportradion på vägen hem att dom var så “stora och starka”, jag minns det där… Det gav Byn och oss supportrar tändvätska och efter mycket möda lyckades Byn vinna vinna 4:e matchen hemma med 5-4. Minns jag rätt så avgjorde Kimmo Huotelin på en lååång högerhörna i sudden (alltså där jag önskar att Noa ska få prova nu 😉 ). 5e och avgörande en fredagkväll på Rocklunda och VSK storfavoriter men Edsbyn hade fått vittring och till slut så fällde vi draken VSK och vann med 4-3 i 5e och avgörande denna fantastiska fredag. En makalös prestation och, som det skulle bli, början på något STORT. Den säsongen åkte vi sen i tre raka mot SAIK i semifinalen men året efter slog vi alltså ut VSK (igen) i semifinal efter att även då ha avgjort på Rockluna och vi gick till vår första SM-Final på 20 år!

Men säsongen 2002/03 och den här säsongen finner jag mycket likheter mellan och när vi nu tar oss an Västerås i semifinal så känns VSK som lika stora favoriter nu som då så vad vet jag, kan det vara nåt liknande på gång? 😉 Då 2002/03 hade Ola Johansson gjort sitt intåg i Edsbyns ledarstab med allt vad det innebar och en ny resa/era hade startat men nu inför den här säsongen lämnade ju Ola så kanske det kan vara så att vi startar en ny resa/era nu fast utan Ola? Tänk om det är det vi är mitt i just nu utan att vi vet om det?! Jag råder er att inte missa en match utifall det skulle vara så! Jag kände det närmast omöjligt att vi skulle kunna rubba VSK då 2003 efter en knackig grundserie men tuppkammen växte under matchseriens gång då och jag känner väl egentligen att det känns rätt omöjligt nu också i bäst av fem. Så kanske!! 😉

Västerås lag kryllar ju av bra spelare och tittar man spelare för spelare i jämförelse med Bollnäs så är ju det här något helt annat. Västerås spelar på MÅNGA spelare och brukar över tid vara väldigt tunga att stå emot så gör Byn det så är det bragdartat. VSK har bytt några spelare inför den här säsongen (Joneby + Holmberg slutat, Joel Engström till SAIK) och har fått in t.ex. Tobias Nyberg på högerhalven samt Martin Flodström, Emil Juhlén plus att Pontus Vilén är åter efter en knäskada som tog över ett år att läka. Sen värvades också Bollnäs bäste back Jesper Larsson under seriens gång (lika med nämnde Juhlén som bytte från Tillberga till VSK under säsong) under en skadefylld period i VSK och då han märkligt nog inte platsade i Bollnäs. Är nog många som funderar på hur rätt det var idag av Bollnäs att sidsteppa honom. Dock har VSK en frisk trupp nu och då har Jesper även här stått på sidan om i slutspelet men det är skillnad på konkurrens i Västerås och Bollnäs.

Jag blir otroligt imponerad av Byn om vi lyckades störa VSK i den här matchserien. Vi har verkligen allt att vinna men samtidigt har vi också en trupp fylld av självförtroende just nu och som bara växer och växer hela tiden och är i nån sorts bubbla där man bara “kör på” och vi vet väl inte riktigt än vart taket finns nånstans i Byn. Vi har fått till en superdefensiv senaste två månaderna och sen därifrån så har vi också byggt på vår offensiv där vi är skridskostarka och hotande i våra omställningar och det lär vara vår enda chans att fortsätta på det spåret om vi ska ha minsta chans mot VSK. ALLA spelares insatser i Byn är viktiga men givetvis ligger lite extra ansvar på Oscar, Myran, Samuli och Ted i offensiven men sen tror jag även att det är viktigt att Martin Frid fortsätter att ta sina offensiva åkningar som han gjorde i dom sista matcherna mot Bollnäs. Frid är tung när han kommer då och det behövs såna åkningar mot VSK för att utmana. Samtidigt är Frids signum att vara svårpasserad centralt i defensiven så allt är givetvis en avvägning men Martin känns som lite av en nyckelspelare och joker i den här matchserien.

Slutspels-Farmers fyllde två bussar på kort tid och kommer att finnas på plats i Västerås och det är också en förutsättning för att Byn ska ha någon chans. Vilket slutspel Farmers har gjort, det känns som nåt typ av rekord så här långt. ALLA är impad oavsett vilket lag dom håller på och i dom fem matcherna mot Bollnäs har det ju varit en helt magisk stämning! Gåshud de luxe och fortsätt lika med start i morgon.

Vi lämnar matchen och konstaterar att det blev nästan en lite omtumlande dag det här när Hasse Andersson offentliggjorde att han lägger skridskona på hyllan, går läsa bl.a. här >>> https://bandybyn.se/2024/03/01/hans-andersson-avslutar-karriaren/

Det är en riktig gigant som lämnar scenen och som varit med på hela Edsbyns resa under 2000-talet och har varit med och vunnit alla SM-guld utom guldet 2022. Hasse är värd alla hyllningar och som han också verkar få i sociala medier och Hasse är helt klart en av dom största spelarna under 2000-talet utslaget över hela bandy-Sverige och världen . Framförallt Hasses passningsklubba har varit magisk och där har han haft få övermän om ens någon. Jag kommer just nu inte på någon som kan utmana faktiskt, kanske Per Hellmyrs men det är målfoto även där och när det handlar om just passningsklubba vinner nog Hasse på just målfoto. Tuomas Määttä hade inte varit så dominant som han var i Edsbyn om inte Hasse legat bakom allt han gjorde där och Erik Pettersson i Bollnäs tappar också minst 20 % i kapacitet utan Hasse. Bandyn tappar en stor profil. Tack Hasse!

REDOVISNINGAR: Två redovisningar sedan senast och först Segerslanten mot Bollnäs i förrgår och där slogs det tidigare rekordet på 12073 kr (från i måndags) och det nya nu rekordet lyder på 13826 kr! TACK ALLA, ni är HEEELT FANTASTISKA!

Sen är TOJ-insamlingen avslutad också och där hade vi samlat in 83000 kr före Inför på tisdagkväll. Körde “Ola Johansson-tema” där för att slutspurta och jäklar vilken fart det blev och det kom in 30000 kr till på TVÅ dygn!! Så slutsumma på TOJ blev 113 000 kr! TACK ALLA! Dom pengarna är på Bandypengens konto och som Farmers basar över och där det blir utbetalning till föreningen om/när Oscar, Ted och Jeppe skriver nya kontrakt. Oscar har ju redan ritat på ett RAKT 3-årskontrakt så 1/3 av summan tillfaller redan nu föreningen. Sen hoppas vi såklart att övriga 2/3 delar också får betalas ut till föreningen! 🙂

Kan du inte åka till Västerås i morgon så visas matchen på Storbilds-Tv på Edsbyns Hotell, något som också blivit en succé denna säsong! Från kl 15.00 i morgon serveras Grillbuffé för 195 kr (barn under 12 år = 95 kr) och boka gärna bord på 0271-41150, i alla fall om ni är 4 pers eller fler. Matchstart kl 17.00.

Då tar vi oss an nästa utmaning! Serietrean Bollnäs kan vi bocka av, nu gör vi ett försök att göra detsamma med Västerås även om det blir oerhört tufft. Dock så är ju säsongen “redan i hamn” nu så allt som händer från nu är bara en väldigt stor bonus! Men vi jobbar som sagt på en repris på kvartsfinalserien 2003! MER likheter från det året är att Arenan började byggas och ni följer väl @edsbynarena på sociala medier? Om inte så gör det från NU och VÄLDIGT många har börjat “följa” senaste veckan så haka på där!

Det känns som det här kan ha ett samband, matchserien 2003 och Arenabolagets framtidsvisioner… så kanske vi kan skrälla IGEN?! 🙂

TACK om du orkat läsa ända hit! 😉

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA – TILLSAMMANS ÄR VI EDSBYN!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share