Inför SM-kvartsfinal 1:5 Bollnäs-Edsbyn

Med tidernas konstigaste uppladdning ska vi ta oss an Bollnäs GIF i SM-kvartsfinal i bäst av fem. Vi har chans att skriva en historia som ingen kommer kunna upprepa då vi sannolikt spelar hela SM-slutspelet utan egen hemma-arena! Men vi gillar ju att skriva historia och det är skönt att det närmar sig match nu efter några chockartade dagar.

Uppgivenhet, tomhet, sorg är väl en del av det gemene man känner över att vår egen Arena har stängts för att där är det farligt att vistas numera! Det kan ju INGEN ha sett komma när vi spelade där sist den 6/2 hemma mot Vänersborg. Åtta dagar senare är det förbjudet att ens gå in där! Man får respektera att folk tycker väldigt olika om det här och jag har också min åsikt klar vad jag tycker men det är i sammanhanget ointressant och jag ska inte utnyttja det faktum att jag är skribent här för att tycka och tänka en massa om det här. Jag har gråtit inombords sen onsdaglunch men det är jag absolut inte ensam om i detta bandytokiga samhälle men bandylivet måste gå vidare och som tur är kommer det en brytpunkt nu när kvartsfinalspelet mot Bollnäs tar sin början och vi kan ändra fokus till det sportsliga och något VI kan påverka!

Angående den 2a kvarten på torsdag så var det  i alla fall medias förhoppningatt det skulle komma ett besked idag var den skulle spelas men det beskedet är nu framskjutet till i morgon förmiddag. Vi får vänta på det beskedet helt enkelt och det är ju nu också fullt fokus på morgondagens match som ska gälla oavsett var torsdagens match spelas.

Vi har gjort saker TILLSAMMANS förut i Edsbyn men det känns som vi måste göra det ännu mer tillsammans i det här slutspelet om vi ska nå framgång. Samtidigt skulle ju den här “turbulensen” också kunna svetsa samman laget ännu mer om man tar allt på rätt sätt. Å faktiskt har ju laget fått ladda i mer lugn och ro nu nästan än annars inför slutspel för nu har allt fokus legat på Arenan istället för på det sportsliga. Tycker att Byn visat en jäkla moral sen Rättvik borta 28/12 och att ledare + spelare klarat att göra den prestation man gjort från dess fram till där vi är idag är dom värd att hyllas för så hatten av till er ALLA för det! Det gör helt klart att kollektivet har stärkts och att självförtroendet har växt i takt med att spelet sitter mer och mer och vi har ju också en förmåga att säsong efter säsong växa just i februari/mars vilket är fantastiskt att ha med sig i ryggsäcken när ett slutspel startar.

Vi kan räkna med att den här matchserien kommer att väcka känslor och det var ju något man tänkte direkt när Bollnäs meddelade att man valde Byn i kvarten. Oavsett hur det här slutar så är jag tacksam att Bollnäs gjorde det här valet, allt annat hade ju känts jättekonstigt också. Sen kom annat emellan för oss men räkna med att det kommer ett väldigt bra förberett Bollnäs till den här kvartsfinalenserien. Dom har ju ingenting alls att skylla på om dom underpresterar nu utan Bollnäs är ju det lag av ALLA åtta slutspelslagen som kunnat träna precis som man vill för att komma bra förberedd till det här då dom var klar som 3a för väldigt längesen. Givetvis mycket därför resultaten gick på tok i slutet av serien då laget var nertränat och lite ofokuserat men dom insatserna är historia nu och har ingen betydelse för det som nu ligger framför oss. 

Bollnäs var ju tippad topp-3 innan säsong medan vi var tippad 4a-6a och bägge slog ju in till slut. Bollnäs har även vunnit 5-0 och 6-1 i serien och hade sin absoluta toppform i november och hade SM-Finalen spelats då så kanske 68 års väntan varit över… (?). Till slut hade man sin placering klar i tid  inför slutspelet medan Byn fick slita ända till sista matchen för att nå topp-6 och därefter haft 1,5v på sig att förbereda sig samt allt som nu har hänt sen i onsdags. Så att det är Bollnäs som på förhand är rätt klara favoriter är det inget snack om och det ser man ju också på oddssättningen inför 1a matchen.

Edsbyn mår bra för dagen, det är den absoluta bilden jag fått. Alla friska och krya vad jag förstått men fortsatta frågetecken för Jesper Granqvist kunde man utläsa av en artikel i Bandypuls. Räknar inte med Jeppe i den här matchserien utan det får vara en bonus isåfall känner jag. Smygläge för Byn det har passat bra förut och att vi är bättre nu än när vi mötte Bollnäs i nov/dec det törs jag nästan lova. Men rimligtvis är ju också Bollnäs bättre nu om man lagt upp säsongen rätt. På pluskontot för oss är att Oscar Wikblad nu är med fullt ut, i nov borta mot Bollnäs var han inte med alls och på annandagen var han med men hade skottförbud! Anar väl att det kan bli en ganska tillknäppt första match, i alla fall upptakten av den. Tror lagen har för stor respekt för varandra för att chansa på nåt tidigt i matchen men sen tror jag ändå att det lag som vågar mest kommer att vinna morgondagens match till slut. Vi har många spelare som växt efter 28/12 och är formen fortsatt bevarad efter Vetlanda borta så kommer kollektivet Edsbyn vara bra.

Fasta situationer kan absolut bli nyckeln i den här kvartsfinalen och där har det varit plus för Bollnäs så här långt den här säsongen som har bättre procent än Byn på hörnor (14 % mot 11 % tror jag). Känner dock att Byn börjar hitta mer rätt på hörnorna på senare tid och det brukar också vara nåt som Byn ofta växlar upp inför slutspelet. Tänk om det kunde lossna nu i säsongens elfte timme! När jag ändå är på det ämnet så vet ni väl ni som var med på Hörnpengen att den är avslutad och att ni har februari ut på er att betala (?). Läs mer här annars >>> https://bandybyn.se/2024/02/11/hornpengen-inbetalning/

Vi kan fortsätta med just Insamlingar/Utmaningar och nu finns ju SLUTSPELSUTMANINGEN man kan anmäla sig till, se länk nedan. Det är 4e året i rad vi kör den Utmaningen och ALLA gånger hittills så har Byn passerat kvartsfinalen och spelat minst semifinal när vi kört det här så det är verkligen läge att göra det igen nu! Rekordet i antal deltagare är från ifjol på 233st och precis NU när jag sitter och skriver det här så anmälde sig den 233e även i år så tangerat rekord just i detta nu! Det rekordet slår vi innan avslag i morgon så är du inte anmäld än, gör som bl.a. Ola Johansson och Hans-Elis Johansson har gjort, anmäl dig du också! Läs här hur du anmäler dig >>> https://bandybyn.se/2024/02/16/slutspelsutmaningen/

Kvartsfinalspelet inleds ju ikväll med matcherna Villa-Gripen och Sirius-Vetlanda så jag tänkte jag skulle vara klar med det här innan dom börjar. Intressant båda kvartarna och ska Gripen sno en bortamatch så är det väl den ikväll man ska sno även om det känns långsökt. Blev dock 7-7 i seriespelet lagen emellan. Sirius-Vetlanda lär nog bli en femsetare tror jag, gissar på kryss ikväll då och att Sirius vinner i sudden. I morgon spelas förutom vår match också Västerås-Sandviken och där jag blir överraskad om inte VSK vinner i tre raka.

Som läget är för föreningen så kommer det givetvis att bli en ekonomisk smäll av det som uppstått senaste veckan… Hur stor smäll vet ingen idag men kan vi inte nu när det är SM-slutspel ge ett litet bidrag även fast det är bortamatch som det är i morgon? Jag får uppfattningen att MÅNGA vill hjälpa föreningen med det dom kan i den situation som uppstått så jag föreslår att dom som vill och kan sätter in en STÖDSLANT inför morgondagens match. Jag föreslår summan 78 kr och förknippar den summan med SM-Guldet 1978 som var Ola Johanssons genombrott som spelare och hans enda SM-Guld som spelare i Edsbyns IF. Så mitt förslag blir:

SWISHA 78 kr till 123 283 87 95 (Bg 434-5500) och MÄRK: Stödslant

Vill nån DUBBLA och/eller lägga till en siffra framför 78 så givetvis fritt fram. ALLA pengar in är bra, som alltid så resonerar jag så även nu.

Nu laddar vi för 1a kvarten i Bollnäs i morgon. Som bortalag brukar av tradition första bortamatchen vara nyckelmatchen om man vill skrälla så vi nyper gärna den! Eftersom vi just nu inte vet var match nr 2 spelas så tar vi en match i taget som det brukar heta så fullt fokus på morgondagens match som givetvis ses bäst PÅ PLATS.

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA – TILLSAMMANS ÄR VI EDSBYN!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share