Inför: Vetlanda-Edsbyn

Sista Elitserieomgången står för dörren och Byn spelar i en av dom tre matcherna där mycket står på spel och vi tar oss an Vetlanda borta. Seger eller oavgjort och Byn är klar för topp-6 medan förlust sannolikt innebär åttondelsspel då vi vid förlust måste lita på att Bollnäs tar poäng mot Sandviken men Bollnäs av idag går inte att luta sig emot.

26e omgången i morgon och det känns tametusan som varje omgång har gällt väldigt mycket den här säsongen. Egentligen precis som det ska vara men som det inte alltid har varit, på både gott och ont. Nu har det blivit ett triangeldrama där runt 5e – 6e – 7e plats mellan Vetlanda, Edsbyn och Sandviken, just nu i den ordningen. Sandviken vet förutsättningarna, deras enda chans är att vinna mot Bollnäs och sen hoppas att det inte blir kryss mellan Vetlanda och Edsbyn. Blir det kryss i Vetlanda så går både Vetlanda och Byn vidare som topp-6 lag och då hjälper det inte ens att SAIK vinner. Såg ett uttalande från SAIK:s tränare Andreas Bergwall som jag tolkade som att om han varit i Vetlanda/Byns stab så hade han förespråkat att spela just kryss om det här läget har uppstått men att spela på kryss det känns ju väldigt chansartat så det får stå för honom. Sen kan det ju bli kryss ändå mellan två lag som har samma poäng efter 25 omgångar.

Så förutsätter att bägge lag går för seger i morgon och jag har väldigt stor respekt för Vetlanda och på förhand känner jag att Byn har det sämsta läget av dom tre inblandade. Möts Vetlanda-Edsbyn tio gånger i Vetlanda med den här säsongens trupper så är jag ganska övertygad om att det blir övervikt för Vetlanda i antal segrar och poäng. Sen om det är en av dom kanske tre gånger av tio som Byn vinner i morgon återstår att se. Bägge lag kommer i alla fall till spel i väldigt bra form och Byns laginsats senast kan ha varit säsongens starkaste även om motståndet från Vbg delvis kan diskuteras. Dock gjorde väl också Byns insats att Vbg såg bleka ut och absolut inget ska förringa Byns insats i den matchen. Jag tror nog att det var Byns bästa match sett till delaktighet på offensiv planhalva där Byn lät bollen göra jobbet bättre än tidigare vilket sin tur gjorde att solokörningarna blev färre.

Jag ser i en framtid att Ted Hedell och Noa Djäkner skulle kunna bli ett bra radarpar på mitten i Byn och ett steg i den riktningen såg vi tisdags. Då satte dom varandra i spel oftare på offensiv planhalva och hade bättre connection med varandra, annars tycker jag ofta Noa “får åka tom” fast han många gånger kommer i bra åkningar men inte får bollen. Bygg vidare på det Ted/Noa och se till att din tröja är röd även kommande säsong (-er) Ted! 😉

Byn klev ofta högt på Vbg men det är klart lurigare mot Vetlanda som bra dagar har ett fantastiskt djupledsspel och defensivt mot Vetlanda måste man alltid vara på sin vakt. Framförallt är det ju Joakim Carlström man tänker på i det spelet (sex mål mot Bns sist) men det finns fler speedkulor såsom t.ex. Emil Fedorov och Axel Ekholm. Vetlanda är överlag ett av seriens mest sevärda och underhållande lag i sitt sätt att spela bandy så på nåt vis vill man att det ska gå bra för dom och det gör det ju också hittills. Men just i morgon är det väl bra om det går max halvbra då.

Skulle vi förlora i morgon så får vi alltså ställa vårt hopp till att Bollnäs vaknat på rätt sida och vill göra en bra sista insats inför kommande SM-slutspel. Är ju lika där, möts SAIK-Bns tio gånger i Göransson så vinner väl Bollnäs runt sju gånger med säsongens trupper men svajande form på bägge dom lagen gör att man just nu inte vet nånting känner jag. Så vi gör det säkrast i att avgöra själv men lyckas inte det så har vi denna väldigt osäkra livlina kvar annars då.

Oavsett har matcherna slutar i morgon så blir det Slutspelsval i Sportradion ca 21.20. Givetvis har man funderat mycket på det men sen blir det inte alltid som man tror ändå till slut. Just nu känner jag mig dock ganska säker på att Sandviken, oavsett om dom blir topp-6 eller ska spela 8-del mot Hammarby eller Broberg, blir vald av Villa eller Västerås. Lika är det med 8-delen mellan Gripen och Frillesås, jag tror vinnaren där blir vald av Villa eller Västerås. Så då är det Vetlanda och Edsbyn, oavsett topp-6 eller annars som ena part i 8-del mot Hammarby eller Broberg, kvar sen och Bollnäs tur att välja. Om jag har rätt!

Intressant att se Bollnäs val då men det är ju egentligen tjänstefel då om inte Bollnäs väljer Byn eller vinnaren i Byns 8-del om det blir det. Då möter man Byn, Broberg eller Hammarby i kvartsfinal och då finns det ju inget som försvarar att man skulle välja Vetlanda, varken sportsligt (1p och 6-11 mot Vetlanda i seriens två matcher) eller ekomomiskt med långa resor och mindre publik. Skulle Bollnäs inte våga det så är det Sirius kvar som möjlig kvartsfinalmotståndare för oss, om vi tar oss till kvartsfinal vill säga. Skulle verkligen vara en häftig upplevelse om det skulle landa där också. Men vi ska inte sväva iväg för långt, först ska sista omgången spelas och sedan får vi se hur slutspelsvalen blir. Spännande fredag!

Vi kör lite REDOVISNING:

* HÖRNPENGEN: Börjar med den och där är det sista omgången i morgon och Byn har tills nu gjort 9st hörnmål á 2815 kr sen den startade. Vi kan väl hålla tummarna för minst ett hörnmål i morgon också så blir det i alla fall lättare att räkna 😉

* FIKTIV och SEGERSLANT: Det fanns två olika alternativ att välja på för både Fiktiv och Segerslant i tisdags och utfallet blev:
FIKTIV = 3675 kr
SEGERSLANT = 6412 kr

Så sammanlagt lite över 10 000 kr och det är ju förhållandevis “enkla pengar in” men samtidigt oerhört värdefulla och jag TACKAR ännu en gång ALLA som deltar i det här. Jättekul! 🙂

PÅMINNER OM att man kan se matchen på Storbilds-TV på Edsbyns Hotell i morgon där det serveras Grillbuffé för 195 kr/person (barn upp till 12 år = 100 kr). Ring och boka plats på 0271-411 50 om ni är fler än 4 personer. Det finns platser kvar och fr.o.m. kl 16.45 serveras buffén. Det går också bra att komma dit för att enbart se matchen. Dessutom TRUBADUR Simon som underhåller både före och efter bandyn och öppett till kl 01.00.

Den 3e matchen som gäller något i morgon är den mellan Hammarby och Broberg på Zinkensdamm som blir helt avgörande för vilket lag som går till åttondelsfinal medan det andra laget spelat klart för säsongen, redan 9/2. Broberg måste vinna medan Bajen avancerar vid oavgjort eller vinst. Fördel Hammarby såklart men samtidigt en fribiljett in till den här matchen för Broberg som först spelades bort från den här möjligheten av Bollnäs förra fredagen men där Motala sen slog Hammarby och bjöd in Broberg till den här häftiga matchen. Intressant!

Edsbyn har tränat i eftermiddag och är nu på väg mot Örebro för övernattning. Samma trupp som senast är med på resan vilket innebär att Jesper Granqvist fortsatt enbart tränar med laget men avstår matchspel. Väldigt synd om Jeppe som haft en eländig säsong ända från Svenska Cupens slutspel i mitten av oktober då han ju åkte på en propp av Vetlandas Olle Berglund. Lättare hjärnskakning, spricka i käken, sytt näsvingen och allmänt mörbultad då. Sen fotskada i mitten av november som väl precis börjat rätta till sig när nästa smäll kom mot Vbg den 12 december då ena knät fick smällen med uttänjt ledband och bakre korsbandet av. Comeback mot Bajen på Zinken den 27/1 som inte föll riktigt väl ut men inte förvärrade det hela heller och nu vila från matchspel igen även om Jeppe enligt uppgift är med och tränar.

Så det är inte Jesper Granqvists säsong det här. Inte än i alla fall! Det här kom helt på uppstuds nu när jag satt och skrev men ska vi samla in en slant för att pusha Jeppe och samtidigt pusha laget inför avgörandet samt hjälpa föreningen med en del av kostnaden till säsongens näst längsta resa till Vetlanda? Bara Frillesås är längre. Bara får för mig att satsar vi på summan 44 kr på den Insamlingen så får vi in en hel del och som visar att vi verkligen tror på både JEPPE och LAGET. Den som är med är med och det blir vad det blir och alla pengar in är BRA. Så tänker jag alltid! Å vet ni, jag tror faktiskt större delen av LAGET som nu är på väg mot Örebro kommer att SWISHA 44 kr till det här ändamålet då huvudperson är just nr 44 Jeppe! 🙂

Så om ni vill: SWISHA 44 kr till 123 283 87 95 (Bg 434-5500) och MÄRK: Jeppe

Vill ni laborera och lägga till en siffra till före eller efter 44 så givetvis tillåtet! Jag tänker göra det 🙂

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA – TILLSAMMANS ÄR VI EDSBYN!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share