Inför: Frillesås-Edsbyn

Tre omgångar kvar och det går faktiskt att börja räkna på olika scenarion i dom sista omgångarna. Edsbyn just nu 6a i tabellen och kan bli allt från 4a till 7a i en sluttabell och det känns fantastiskt att vi skaffat oss det läget denna svängiga säsong. I morgonkväll väntar en supersvår bortamatch på Sjöaremossen mot ett av säsongens succélag Frillesås.

Kanske inte ska säga att det är bandyfeber i Edsbyn men nåt åt det hållet känns det ändå som det är efter en väldigt stark period där vi gick obesegrad genom hela januari. Jag är faktiskt full av beundran att Byn kunnat resa sig som man gjort efter förlusten i Rättvik den 28/12. Den som fick mest skit på sociala medier i den vevan var ju huvudtränare Kuben Olsson och fick han mest skit då så borde han väl också få mest cred när Byn nu vänt skutan och skaffat sig det läget man har inför dom sista omgångarna och hittills är obesegrad 2024. Men så fungerar inte sociala medier.

Oavsett vilket så har Byn, ledare och spelare, efter den matchen tagit fram allt bandykunnande som vi väl ändå tyckte borde finnas i truppen och verkligen bestämt sig för något gemensamt som man kör på och det är otroligt roligt att vara med på den här resan. Jag har sagt till flera att som känslan är just i detta NU så är det här den roligaste säsongen på väldigt länge! Känns som vi har fått varit med om dryga 10-årsperioden 1992/93-2002/03 på EN säsong den här säsongen när vi först (som 1993) var med i racet/snacket om kvalplatser neråt till att som 2002/03 efter en skadedrabbad grundserie (Allsvenskan Norra) bli klar för Elitserien i sista omgången genom att slå Ljusdal hemma med 5-3. Nu kanske vi fixar SM-slutspel utan åttondel i sista omgången istället (?).

Vet att Ola Johansson i flera år använde säsongen 2002/03 som en sorts måttstock där vi som sagt gick till Elitserien i sista omgången dit lag 1-4 i norr- och södergruppen gick på den tiden. Sen efter Elitserien fick Byn möta södergruppens vinnare Västerås SK i SM-slutspelets kvartsfinal och där Byn i en klassikermatchserie vann med 3-2 i matcher och där Byn avgjorde i femte och avgörande på Rocklunda. Resan hade börjat! Ni som minns ni minns. Ni som inte minns är ung.

Det roliga(-ste) är att supportrarna har vaknat och är med på den här resan också. I nov/dec testades vilka som stod upp även när det blåste rejäl motvind och när vi tog oss igenom det tillsammans med laget så får vi belöningen nu när laget är uppe på spåret igen. Fyra bussar till Zinken i lördags var ju liksom Elitseriens pricken över i:et sett till alla Elitserielags supportrar samtidigt som det också nånstans talar för att Byn kommer att bäras fram även i kommande SM-Slutspel. En till sammankomst som blivit en succé är ju:

* Visningarna av bortamatcherna på storbilds-TV på Edsbyns Hotell och “trots” fyra bussar till Zinken i lördags så såg ca 75st matchen på Hotellet dessutom. Nytt rekord även det men som sannolikt slås i morgonkväll men Steve Nyman/David Elofsson låter hälsa att “än finns det platser kvar så pusha gärna för det i Inför ikväll”. Det serveras Tacobuffé för 159 kr mellan 17.00-18.45 och är man ett sällskap på minst 4 pers så ring 0271-411 50 och boka bord på Hotellet. Annars “drop in” och det går också bra att bara komma för att se matchen om man inte vill äta. Trångt kan det säkert bli men med ett gott humör går allt att lösa.

Kollat i tabellen under resans gång har man ju gjort även om det var lite längre mellan gångerna där i december ett tag. Nu tittar man oftare och spekulerar lite för sig själv men nu med bara tre omgångar kvar så finns det inte jättemånga scenarion kvar ändå. Det känns som FYRA lag slåss om tre platser topp-6 och det lag som lyckas bäst av dessa fyra lag belönas dessutom med en 4e plats i tabellen som ger än mer fördelar i SM-Slutspelet.

Just nu är läget:
4a Sirius 27p -4 i målskillnad: Har att möta Västerås h, Rättvik b, Villa h
5a Sandviken 26p -12: Gripen b, Västerås b, Bollnäs h
6a Edsbyn 25p -5: Frillesås b, Vänersborg h, Vetlanda b
7a Vetlanda 23p + 9: Rättvik h, Bollnäs b, Edsbyn h

För att göra det än mer spännande så känns det väl som Sandviken följt av Sirius har det tuffaste schemat kvar men samtidigt möts Vetlanda-Edsbyn i sista omgången och där delas det ju ut bara två poäng. För Edsbyns del så tror jag att om vi tar 4p till så blir vi topp 6. Vi kan ändå bli passerad av Vetlanda som absolut kan gå rent och ta 6p men vi tvingar antagligen också SAIK att ta 4p OM vi själva gör det och känslan för dagen är att SAIK kan få problem med det. För att nå Sirius måste Byn ta minst 5p för kan inte tänka mig att Sirius bränner mot Rättvik men har sen två svåra matcher om än Villa säkert är klara seriesegrare när sista omgången ska spelas.

För vår del så känns morgondagens match som en verklig NYCKELMATCH där Vbg hemma på tisdag känns mest överkomlig av dom tre kvarvarande och Vetlanda borta i sista omgången som den på förhand klart svåraste. Frillesås borta i morgon är den som kan avgöra Byns slutspelsöde tror jag. Förlorar vi i morgon och sen tar bara 2p i dom två sista så är det stor risk att vi får spela åttondelsfinal. Vinner vi däremot i morgon öppnas alla dörrar känns det som så vi hjälps åt att knyta näven i fickan nu både laget och supportrarna och ordnar en trevlig fredag på Sjöaremossen. Jag vet att tre verkliga Edsbysupportrar idag åkt tåg ner mot västkusten och kommer att finnas på plats på Sjöaremossen i morgon. Berndt “Berra” Rundgren, Curt G Persson och Curts son Mårten Persson har åkt tåg ner samt att Per Wallemo (tidigare Edsbybo) står för logi och också blir med på matchen såklart. Fyra personer med rätt färg på hjärtat! Jag utmanar också Berra och vill på nåt vis se honom i sändningen i morgon, om det är före, efter eller under match det kvittar. Det intervjuas ju spelare i paus och efter match om inte annat Berra 😉 Lyckas du Berra så swishar jag dig till en varsin öl efter match. Ha så trevligt oavsett! 🙂

Frillesås har gjort en fantastisk säsong och kommer att spela åttondelsfinal och går alltså till slutspel för första gången i klubbens historina. Tror på nåt vis alla gillar och beundrar Frillesås som med förhållandevis små medel men med stor familjär känsla och sammanhållning i föreningen överlever det mesta. Som vanligt tippad näst sist eller sist även den här säsongen men sånt skiter dom i helt enkelt! Frille gillar läget och har kul tillsammans och är alltid svårspelade och det främst hemma på Sjöaremossen. Byn måste vara riktigt bra i morgon för att vinna.

Edsbyn tränade i eftermiddag för att sedan styra kosan mot Örebro dit man antagligen har anlänt när detta Inför publiceras. Givetvis en bra känsla i Edsbylägret just nu och fuskar man inte med förberedelserna och glömmer vad som tagit oss dit vi är idag kontra där vi var 28/12 kl 21.00 så ska också Frillesås vara riktigt bra för att slå Byn i morgonkväll. Som det ser ut nu kommer matchen att spelas i ca fem plusgrader men det verkar i alla fall bli uppehåll enligt prognoserna just nu så vi hoppas på det. Det blir med garanti en holmgång det här och går Byn vinnande ur den här kampen så lovar jag å allas vägnar att vi ska belöna laget/föreningen med en rejäl Segerslant som isåfall kan täcka en del av säsongens dyraste bortaresa! 🙂

REDOVISNING: Då hamnar vi med automatik på lite redovisning från i tisdags mot Gripen hemma som utmynnade i seger med 8-4. Fiktiv Entré inbringade 2987 kr och Segerslant 4636 kr. Dessutom skickade Samuli Helavuori in Byns 7e hörnmål sen vi startade Hörnpengen och där varje hörnmål är värt 2815 kr/st och där det nu återstår tre matcher innan vi summerar den Insamlingen. TACK ALLA som deltar.

Omgången i övrigt: Gripen-Sandviken, Hammarby-Bollnäs, Motala-Villa, Sirius-Västerås, Vetlanda-Rättvik och Vänersborg-Broberg. MÅNGA viktiga matcher där och minst ett lag per match har väldigt mycket att spela för och i dom flesta matcherna har bägge lag det. V-lagen Villa, Västerås och Vetlanda tror jag vinner, V-laget Vbg mer osäkert men jag tror ändå Vbg bryter trenden där och vinner och gör jakten på sista slutspelsplatsen än mer intensiv. Hammarby möter ett Bollnäs utan Erik Pettersson och ett Bollnäs utan något att spela för så hemma på Zinken en fredag bär nog Bajenfansen fram hemmalaget till seger. Omgångens kryss Gripen-SAIK då (?).

Många viktiga matcher men viktigast för oss är såklart vår match på Sjöaremossen. Blåställ på för Byn och uppslutning på Hotellet och hemma i stugorna för oss övriga förutom Berra o co som sköter sången på plats! 🙂

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA – TILLSAMMANS ÄR VI EDSBYN!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share