Kämpastarkt Byn föll i annandagsderbyt

Det vill inte studsa med den här säsongen. Än så länge. Edsbyn gör egentligen allt vad man kan begära i dagens derby utom mål då men vi har verkligen ingen medstuds heller. Slutsiffrorna 1-6 (1-3) kan se stenklara ut men det var klart jämnare än så även om man inte kan förklara bort det rättvisa i Bollnäs fick fira efter slutsignal.

Som helhet, förutom slutsiffrorna, en närmast klockren annandag med 3519 personer på läktarna vilket gav en fantastisk inramning till ett klart bra annandagsderby. Så då man ändå var “mini-inställd” på att det kunde gå åt det håll det gick så känner jag ändå att jag/vi fått upplevt en fantastisk annandag med suverän inramning och en bra och spännande match som levde länge och där jag också tror den mest inbitna Bollnäsare håller med om att man hade medstuds idag. Inte så pass att det var matchavgörande kanske men det var ju alla dagar i veckan en KLART jämnare match än vad siffrorna till slut visar. Det är väl så här Flamsarna har haft det i x antal år i derbyna på 2000-talet, nu får vi smaka på det.

Optimisten i mig säger ändå att vi måste få en hel del tillbaka retroaktivt från nu och framåt. Om det ska finnas nån rättvisa. Idag gör vi bara ett mål igen men skapar “lägen och oreda” för 3-4 mål till är känslan. Vi har ett friläge vid ställningen 1-3 i 65e min när Martin Frid blir sopren och 8 gånger av 10 blir mål med det avslut Frid levererar. NU flaxar Erik Persson till med vänsterarmen och räddar till hörna. Vass parad javisst, men också en hel del flyt (eller vad säger du Erik?)… Sen i 76e min, när Bollnäs stuckit emellan och gjort 1-4 på ett avslut som väl studsar på två spelare innan bollen bestämmer sig för att gå i nät bakom en ställd Henke Karlström, så matar Jocke Svenk fram Teemu Määttä till friläge och Teemus vispavslut sitter klockrent i stolpen. Jocke som förresten sedan inte fanns med på planen under sista 10-15 min när Byn skulle slutforcera. Så vad hände med Svensk nudå tro? Usch!

Linus Westh var väl annars derbyts gubben i lådan och till slut lite av matchhjälte med två mål. Även Linus 1-3 mål hamnar ju på “flyt-kontot” för mig även om målet i sig är otroligt snyggt när Linus nyper mer en lång lyra från Anton Dahlberg och drar på halvvolley ur minimal vinkel och 1-3 sitter högt bakom en smått chockad Henke i målet. Ni kan ju prova 50 gånger till Anton och Linus och se om ni får samma slutresultat av motsvarande lyra, nedtagning och avslut. Jag tvivlar 😉

Annars började ju derbyt bra med Edsbyledning redan i 7e min på en omställning där Albin Bysell grävde fram bollen vid sargen på mittplan och satte den i djupet på Marius Åström som fick bollen med farten uppe. Svishade förbi sin uppvaktning och lyckades också överlista Erik Persson även om Marius höll på slå knut på sig själv i slutfasen var känslan. Precis den start vi behövde, särskilt i det läge vi är just nu. Det var en oerhört fartfylld inledning och bägge lag visade verkligen att man skulle sälja sig dyrt den här dagen. Det kändes ju också på publikplats och det gav en underbar stämning hos bägge klackarna. TACK ALLA som sköter stämningen i bägge läger, ni är fantastiska! Underbar inramning.

Det kändes ändå som Bollnäs malde åt sig ett litet grepp om matchen mitt i halvleken och det bestod väl lite resten av halvleken sen. Kvitteringen kom i 19e min genom Oscar Westh när Bollnäs fick ställa om efter bollvinst mitt på Byns planhalva när Jocke Svensk tappade skäret och ramlade mer än att han blev för hårt uppvaktad (?). Det räckte så slog Bns till! Sen var det den där hörnmatchen då som jag hade tänkt att vi skulle vinna! Vi skulle ju göra tre mål på hörna i den här matchen. Det blev Bollnäs som gjorde det och det första av dom viktigast när Denis Sadakov i 35e min satte en vänsterhörna. Dessa hörnmatcher är fan så viktiga att vinna alltså men det gör vi nästan aldrig numera och epitetet Hörnbyn, det existerar inte längre. Kanske då efter nyår igen när vi ska få allt retroaktivt? 😉

Viktigt såklart för Bollnäs att få med sig 1-3 målet genom Linus Westh in till paus. En väldig skillnad på mer rättvisande 1-2 i paus än 1-3, då kan Bollnäs lite smått spela på resultatet också samtidigt som man mer kan välja när man ska sätta in stötarna offensivt. Men sådär är det hela tiden för oss just nu, det grinar emot med marginaler men vi har alltid tidigare under 2000-talet sagt att marginaler med är något man förtjänar så antagligen gäller väl det fortfarande också (?).

Jag hoppades och trodde att vändningen skulle komma idag för Byn men så blev det inte men jag tycker ändå prestationen lovar mera. Nu kommer två väldigt viktiga matcher med Rättvik borta på torsdag och sen Broberg hemma på lördag kl 17.00. Det hade känts mycket lättare att ta sig an dom matcherna med en seger idag men vi får ta med oss dagens insats istället för resultatet och se till att vinna dom matcherna. Först Rättvik, nog så svårt!

Bollnäslägret mår ju bra såklart och kanske känner att man vann det här kassaskåpssäkert även om jag inte riktigt tycker det. Men hade det varit tvärtom så har eventuellt jag känt så också. Bollnäs är oerhört tunga att stå emot med många väldigt bra skridskoåkare, inte bara Erik Pettersson. En spelare som har utvecklats till en nivå som jag för 1,5 år sen inte trodde var möjlig är Oskar Westh. Där har det skett en otrolig under ledning av Pinch och Pärtan. Tycker Oskar var bäst i Bollnäs tillsammans med stabile Erik Persson i målet.

Det får räcka som rader från säsongens annandagsderby. Surt med förlust så är det alltid men jag kan inte annat än tycka att Byn faller med flaggan i topp även om dom som bara ser resultat kanske inte tror det. Fortsätter Byn visa samma inställning framöver så kommer definitivt roligare dagar.

Annandagen handlar annars mycket om både resultat och publiksiffror. Mest på Zinken med 5897 pers där Sirius avgjorde sent till seger 4-3 genom hörnmål av Alexander Härndahl. 2347 pers såg SAIK vinna med 6-4 mot Broberg, även här avgjordes det sent efter att Broberg kämpat sig ikapp till 4-4 i 82a min. 1386 pers på Sjöaremossen fick se Vetlanda vända 1-0 underläge till seger med 4-2 i andra halvlek. 1253 pers fick se Motala spela bort Rättvik från fortsatt Elitseriespel (?) när man vann med 7-3 efter ledning 7-1 i paus!

Vänersborg verkar ta en skrällseger borta mot Gripen (5-7 just nu) och där fick man skjuta på matchstarten så att all publik skulle komma på plats så säkert en bra siffra där också. Samt anar utsåld salong i Lidköping där Villa och Västerås drabbar samman nu kl 19.00. Hos oss alltså 3519 pers = 19 pers mer än i Bollnäs ifjol! En bra publiksiffra och jag som “gnäller” mycket över att vi måste ställa upp för laget nu när inte allt går på räls TACKAR ALLA som kom idag.

SPELARBETYG:
+++ Samuli Helavuori
++ Henrik Karlström
+ Elias Davidsson

EDSBYN-BOLLNÄS 1-6 (1-3)
Edsbyns mål: Marius Åström

Publik: 3519

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share