Ramstarkt Vetlanda tog bägge poängen

Lite skillnad på motstånd ikväll kontra de två senaste matcherna där ett bra Vetlanda blev en för svår nöt att knäcka för Byn. Vetlanda vann med 1-3 (0-2) och framförallt deras defensiv imponerade denna gång som stod emot ett bra forcerande Byn i andra halvlek.

Ett helt annat tempo i matchen ikväll kontra senaste hemmamatchen mot Hammarby och känslan var att den var klart tempostarkare än den mot Vbg borta senast också även om matcher på webben är svåra att bedöma. Jag tror Vetlanda är väldigt nöjda med hur man genomförde matchen ikväll (det får jag läsa mig till senare) och ändå är ju inte Byn speciellt långtifrån poäng efter en stark forcering i 2a halvlek. Sett över 90 min dock rättvis bortaseger men jag tror Byn kommer må bra över tid att spela så pass tempostarka 90 min som ikväll. Så säger optimisten i mig.

Sen vinner vi givetvis inga matcher genom att göra bara ett mål framåt och det är ju underbetyg till Byn medan att släppa in tre gör att man ger sig själv chansen att vinna matchen/matcher. Ikväll var Oscar Wikblad åter och även Samuli Helavuori som vilade senast var åter samt att några av dom hängiga ons-tors ändå var så pass kurant att man kunde spela. Jonas Edling fick dock åter agera backup och gjorde sitt jobb, mestadels som mittfälts-avb. Det hackade väl ändå en hel del i Byns spel där det var en hel del taffliga passningar och halvdana avslut när vi väl kom till avslutslägen mot en kompakt Vetlandadefensiv som var svårforcerad.

Underläge 0-2 i paus kom efter ett halvdant hörnavslut av Joakim Carlström till 0-1 i 14e min, det kändes snöpligt att den smet in. Byn hade x antal såna hörnavslut också men dom smet inte in… lite så är det väl just nu, vi får ofta jobba oerhört för våra mål medan lite väl enkla ramlar in bakåt däremellan. Mitt i halvleken en bra period och nära kvittering av Teemu i 18e min efter förarbete Ted Hedell men istället för Edsbymål under den perioden åker vi på ett billigt 0-2 mål i 32a min som Byn själv rår för. Kamp ute vid sargen på egen planhalva och en liten indianare från röd spelare in i planen som Vetlanda och Axel Ekholm förvaltade till 0-2 Vetlanda. Det blev paussiffror och det är väl ändå sett till målchanser/hörnor inget att säga om, Byn skapade för få heta lägen framåt.

Jag trodde fortsatt på chans i paus då Vetlanda brukar kunna ha svajiga perioder i sina matcher. Byn kom också ut hungriga i 2a halvlek och var sånär att reducera redan efter minuten men Vetlanda lyckades rensa till hörna framför egen mv när Teemu var het i boxen. Fortsatt ingen medstuds för Byn. Därefter en vass parad av Henke efter timmen och istället för 0-3 där kom 1-2 i 62a min när Teemu Määttä i en kontring var lite “ego” (kanske fler borde vara lite mer det ibland?) och gick på eget avslut och den smet in vid Peuhkuris vänstra stolpe. Där lite flyt för Byn ändå. Strax därefter också ny vass Henke-parad på avslut Jocke Carlström och kanske Byn på väg in i matchen?

Så var det absolut då Byn forcerade väldigt starkt där mitt i halvleken och gjorde mycket rätt ända fram till straffområdet där det dock var välbefolkat som tusan då Vetlanda var tät och slet som tusan i defensiven och är säkert toppnöjd med den ikväll (?). Vetlanda kände sig tvungen att rycka sin timeout med ca 20 min kvar och det kändes ge dom den kraft som behövdes för att orka stå emot Byns forcering vilket dom således också skulle göra.

Matchen levde nästan ända in i kaklet även om det ebbade ut lite för Byn sista 10 min och där Vetlanda också fick en del omställningslägen som man ju älskar att få. Vetlanda som helhet känns väl som seriens vassaste lag om det enbart skulle handla om skridskoåkning? Jäklar vilka skridskoåkare man har! På en omställning kom också 1-3 i 87e min genom Joakim Carlström (tidigare Andersson) som satte bollen tätt intill stolpen bakom Henke.

Så vi fick till slut bita i det sura äpplet och lämna ifrån oss bägge poängen till Småland denna gång. Det gör att vi efter halva seriens 13 matcher skrapat ihop 12p och det är väl som helhet inte godkänt. Sen får man väga in skador som vi haft gott om samt att vi har föryngrat vår trupp den här säsongen och blåser det lite emot så blir det ju extra tufft om truppen är mer orutinerad. Viktigt ändå att vi försöker ha en helhetsbild med oss inför andra halvan av serien där vi givetvis måste hoppas och tro att vi tar mer 12p under andra halvan. Ska vi vara topp-6 till slut så måste vi fixa det.

Sen om vi framöver gör det TILLSAMMANS eller om vi enbart överlåter till laget att fixa det kan vi väl också fundera på. 613 pers var publiksiffran ikväll… Det är många rödblå som är medgångssupportrar också börjar det visa sig nu! Hoppas vi får er tillbaka om det börjar studsa med igen! 😉 Fick precis ett sms av statistik-gurun Thomas Nilsson (vår trummis) som grävt i sina listor och hamnade på 13 februari 2002 för att hitta en sämre publiksiffra (531 pers). Det var ingen kul läsning 🙁

Övriga matcher: Klara segrare i samtliga matcher och tre favoritsegrar när Västerås gick ifrån i andra halvlek borta mot Broberg och vann 6-3. Rättvik tog ledningen mot Bollnäs men som över tid vände och vann med 7-2 i Rättvik Arena. Villa Lidköping är äckligt starka för dagen och står i en klass för sig, hade 10-2 mot SAIK ikväll efter dryga 70 min innan man slog av och till slut vann 11-6.

Nästa match för Byn: Västerås borta torsdag 21/12. Tuff uppgift såklart men allt att vinna och jag personligen blir mer taggad att göra vad jag kan för att hjälpa laget när det blåser lite motvind som nu än att glida med på en räkmacka när det går bra. Man stöttar sitt lag i VÅTT OCH TORRT, det har i alla fall jag fått lära mig från dag 1 när jag blev Edsbyfantast och biten av sporten bandy.

SPELARBETYG:
+++ Per Hellmyrs
++ Henrik Karlström
+ Joakim Svensk

EDSBYN-VETLANDA 1-3 (0-2)
Edsbyns mål: Teemu Määttä

Publik: 613

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share