Byn spurtade hem en poäng

Det var rejäl motluta och 3-0 Vänersborg efter dryga timmen och då inget som tydde på några poäng med hem. Men ett Edsbyn som visade väldigt bra moral gav inte upp och under matchens sista 20 min spurtade Byn ikapp till 3-3 (1-0) efter två mål av Albin Bysell som kvitterade på straff i 94e min! En rysare till slut och kryss ganska rättvist över 96 min.

Spänningen till slut vart hela egentligen hela grejen med den här matchen när en match som nästan var död väcktes till liv sista 20 min. Främst Teemu Määttä som var den som mest visade att han fortsatt trodde på det trots 3-0 underläge. Om vi tar det från början så fick vi se en första halvlek som ur underhållningssynpunkt hade relativt lågt värde. Bägge lag ligger i mittenriket av tabellen och matchen i sig visade väl också att just nu är det max vad lagen är kapabla till. Lagen i sig dock jämna och poängen oerhört viktiga och det var mest det som gjorde att första halvlek blev väldigt passiv. Vi säger så nu i alla fall! Ett mål kom till slut när Vbg gjorde 1-0 på sin 9e hörna i 44e min genom Niklas Holopainen. Kändes ändå rättvist att Vbg ledde i paus sett till chansfördelning.

Edsbyn lite nyformerat ikväll när Samuli Helavuori inte kunde följa med på den här bortatrippen. Det kunde däremot Ted Hedell så lite “1-1” där då och kul att se Ted tillbaka som dessutom var en av Byns piggaste ikväll. Det innebar också en rockad som gjorde att Jocke Svensk spelade v-halv och Jesper Granqvist libero men det roliga tog tvärslut för otursförföljde Jeppe i 51a min då han fick hjälpas av planen efter att han och en Vbg-are gått i isen. Som det såg ut var det vänster knä som fick ta stryk och det såg tyvärr väldigt illa ut även om det absolut inte var något ojust i situationen. Vi håller alla tummar och tår för dig Jeppe!!

Dessutom fick vi se en mini-comeback (?) av Jonas Edling som fick kliva in då Edvin Altberg blev sjuk och inte kunde följa med på resan. Edling gjorde sitt jobb, hade några hörn-mörsare men ingen i mål vilket inte Byn klarade av trots 13st försök om jag räknade rätt.

Det kändes sedan som matchen avgjordes där runt timmen spelad när först Albin Bysell serverades soprent läge av Ted Hedell men fri med Kimmo Kyllönen så segrade Kyllönen. Minuten efter kom 2-0 Vbg genom Lukas Forsström som fick åka igenom ett passivt Edsbyförsvar. Inte nog med det, två minuter senare kom även 3-0 genom Hugo Sjöling och åter en defensiv av Byn som hade lite mer att önska just där och då.

Timeout Byn därefter och nu fanns liksom inte så mycket att fundera på. Byn såklart stukat med 3-0 i baken och Jeppe utgått vilket gjorde att Svensk gick tillbaka på libero och hjälpgumma Teemu Määttä blev v-halv. Sista 20-25 min var sedan Byns i särklass mest bestämda i den här matchen och efter reduceringen av Teemu till 3-1 i 74e så tändes ett litet hopp. Men det var främst hörnor Byn fixade fram vilket inte var kvällens recept men vi bemannade också Vbg:s straffområde med mer folk och tänkte mer offensivt sista 20 min. Fattas bara annat också.

När klockan tickade in på minut 85 var det fortsatt underläge 3-1 och att Albin Bysell skulle bli vår hjälte kanske inte var känslan just där då Albin haft 2-3 bra lägen i matchen utan att få dit bollen. Men Albin visade att han skakar av sig sånt och satte 3-2 i 85e på nytt “Per Karlsson-mål” och denna gång av riktig klass som nog även gjorde Per avundsjuk (?). Ryggen mot mål för Albin och skottet mellan sina egna ben väl? Mål hursom och nu var det match. Vbg ängsliga och tog timeout som hjälpte föga då Byns fortsatte trycka på och skapade bl.a. tre hörnor i tät följd men alla resultatlösa. Det såg ut att rinna oss ur händerna ändå men, som jag tyckte, den störste krigaren av alla ikväll Teemu Määttä såg till att fixa en solklar straff i 93e min när han manglades ner i ett välbefolkat straffområde.

Vem skulle ta den straffen med Oscar hemma och Teemu som orsakade den och då bör man inte skjuta sen är väl en oskriven regel (?). Jonas Edling kliver fram tänkte jag. Men nej unge Albin Bysell gjorde det och drog dit 3-3 högt bakom Kyllönen. Ungefär som Edling själv brukade göra i ungefär samma ålder 2003/04. Ett jämförelse så god som någon, man har nog inga nerver i den åldern (?). Starkt och hatten av för det Bysell!

Det var kvitterat och för första gången för kvällen rejält jubel på Edsbyns Hotell (TACK alla som kom, det gör vi om!) där jag valde att se matchen! Första dryga timmen av kvällen var det annars mest bekymrade miner men med ett bra slut glömmer man lätt det som hände före det. Till slut känns det ju som en vunnen poäng och den här poängen kan absolut vara värdefull i slutänden. Sen kan jag inte få det till att det var en sprakande föreställning vi bjöds på, inte ens den kamp som jag kanske lite mer förväntade mig än sprakande föreställning. Det blev mer en passiv och avvaktande match där lagen var rädda om den poäng man hade så länge man hade den kändes det som. Sen händer det alltid saker i slutet av såna matcher också, det vet man ju men att det skulle hända så här mycket som det gjorde sista halvtimmen här kunde man inte tro efter timmen spelad.

Nu med lite distans till det hela funderar jag mest på Jesper Granqvist ändå… Magkänslan sa att det där var nåt allvarligt men jag hoppas verkligen den känslan är fel. Vi har en väldigt sliten trupp för dagen och inte idealiskt med match igen redan på fredag mot Vetlanda hemma men det är ändå verkligheten just nu. VIKTIGT att vi stöttar nu, matchen på fredag känns verkligen som en “vattendelare”, seger där och vi får lite marginal bakåt i tabellen. Förlust och vi kanske förblir mittenlag resten av säsongen (?).

Övriga matcher: Villa körde över Bollnäs med 10-1 i seriefinalen! Det är fan bara Villa som kan göra sånt. Mäkta imponerande måste jag säga. Christoffer Edlund fyra mål. Sirius vann en svängig och säkert väldigt underhållande match hemma mot Sandviken med 7-6. Väldigt viktiga Siriuspoäng! Vetlanda gick ifrån på slutet mot Motala hemma och vann med 5-2 till slut och Frillesås-Broberg blev inställd då Broberg fastnade fyra timmar i trafiken och fick vända hem igen. Trök!

Vi kan väl stötta Jeppe med en tröstpeng eller? Jag gör det i alla fall och swishar 2 x 44 kr till 123 283 87 95 (Bg 434-5500). MÄRK: JEPPE

SPELARBETYG:
+++ Teemu Määttä
++ Ted Hedell
+ Albin Bysell

VÄNERSBORG-EDSBYN 3-3 (1-0)
Edsbyns mål: Albin Bysell 2, Teemu Määttä

Publik: 801

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share