Nödvändig seger mot Hammarby

En högst nödvändig seger med 4-2 (3-1) inkasserades ikväll mot Hammarby och det var absolut det viktigaste med den här kvällen. Sen hade innehållet en hel del mer att önska men just nu är det prio att vinna matcher och då kanske det måste se ut lite som ikväll även om jag tycker Hammarby gjorde sig förtjänt av minst 1p också.

Poängmässigt ett trendbrott när Byn för första gången sen Rättvik hemma (24/11) och före det mot Motala hemma (7/11) tog en tvåpoängare. Med vetskapen om att Oscar Wikblad och Ted Hedell såg matchen från läktarplats så är det inte bara att hämta hem poängen hur som helst mot något lag och det var väl ingen övertygande insats av Byn ikväll men vi vann, och det var viktigast! Sen om vi vann rättvist eller inte går det väl att tvista om då Hammarby var det lag som mestadels drev andra halvlek ikväll och sett till det och vinst i “hörnmatchen” med 11-5 kanske Bajen förtjänade åtminstone en pinne också? Som netrual kan jag tycka det men som rödblå tar jag gärna bägge poängen!

Första halvlek var emellanåt en tam historia där lagen inte riktigt vågade utmana och där bolltempot var relativt lågt stora delar av halvleken. Byn och Noa Djäkner inledde målskyttet när Noa från höger efter bra förarbete Martin Frid satte 1-0 i bortre gaveln i 16e min. Viktigt att få första målet i en sån här match samt kul att Noa fortsätter våga, fortsätt med det! Före målet endast några halvchanser åt bägge håll där Vadim Arkhipkin hade den bästa men där Viktor Birgersson limmade Vadims avslut.

Hörnor var annars Bajen duktiga på att skapa och kvitteringen kom på deras 4e hörna, en retur och rörigt vid ena stolpen men nog åker vi på ett baklängesmål i såna situationer typiskt nog, Christian Frohm målskytt i 28e min. Hyfsat rättvist ändå. En lite bättre sista kvart av Byn där Jocke Svensk på offensiv utflykt provade distansskott i 31a min vilket kanske överraskade Birgersson som tvingades kapitulera. Såg inte otagbart ut men alla mål räknas lika mycket och 2-1 Byn. Väldigt nära kvittering för tidigare målskytt Frohm med ett par minuter kvar av halvleken men istället lite medstuds Byn som skulle ge även 3-1 innan pausvila. I halvlekens absoluta slutsekunder Mattias Larsson med boll på offensiv planhalva, ingen visste riktigt vad Taggen hade i kikaren men Teemu Määttä anade och gick i djupled och vips så kom en sprätt från Taggen som friställde Teemu. Aningen före var ändå Birgersson men som väl missade i utrusningen och bollen smet mellan benen och Teemu kunde tråckla in den i mål med Birgersson överspelad. Psykologiskt viktiga 3-1 i paus för Byn vilket jag ändå inte tyckte speglade halvleken utan lite smickrande för Byn var det.

Som senast mot Sandviken där vi hade 4-1 i paus så var upptaken av andra inte riktigt bra av Byn. Isac Karlsson vispade in 3-2 på tennis vid bortre stolpen i 48e min och första kvarten av andra gick spelmässigt klart till Bajen. Jag förväntade mig en timeout där av Kuben o co då jag tyckte Byn blev väldigt passiva men nån sån kom inte och stundtals var min magkänsla att kvitteringen kunde komma när som helst. Inte för att Bajen skapade någon uppsjö av chanser utan dom få skarpa man skakade fram parerade Oscar Löfström på ett bra sätt. Men med halvdant självförtroende även hos undertecknad för dagen så ser man lite mer spöken än vanligt men som tur var höll Byn emot.

Sista halvan av halvleken jämnade Byn ut matchbilden lite mer men Bajen var ändå på mer attackhumör än Byn som under en period där mitt i halvleken höll på att åka på urvändningsböter men vi klarade oss även från det med ett nödrop. Den i Byn som lite bröt mönstret var Noa Djäkner som börjar hitta sin roll offensivt nu och snälla ge Noa fria tyglar där för det behöver vi i vårt offensiva spel. Ser en liknelse där med Vadims första säsong där då han också gjorde lite oväntade saker på offensiv planhalva den säsongen men nu ser man mer ett mönster hos Vadim att “ta det säkra före det osäkra” alltför ofta tycker jag. Vissa spelare blir lite bakbunden av sånt är min känsla och vi får inte ta ur Noa den här offensiva instinkten utan mer pusha honom att fortsätta med sånt istället.

Hammarby skulle jaga en kvittering förgäves även om man hade en boll inne från Isac Karlsson som dock blåstes bort p.g.a. hårfin offside. Bästa läget i övrigt var nog frislaget från Kasper Milerud i 78e min men där Löfström förlängde sitt vänsterben med x antal centimeter och räddade med skridskospetsen, snyggt! Avgörandet kom i 87e min på omställning på en hörna där Byn kom med Vadim, Teemu och Jeppe i kontring mot ett par Bajare och där Teemu snyggt lade upp för Vadim som fri in från vänster stängde matchen när han föste in 4-2 bakom Birgersson.

Som bandymatch en rätt medioker tillställning men som sagt, vi bärgade två poäng och det var viktigast ikväll. I övrigt så söker Byn liksom en identitet som man känner sig trygg i vilket innebär att man nu dragit hem laget i defensiven istället för att kliva högt på motståndarna samt flyttat tillbaka Myran till högerhalv igen. Rätt eller fel, jag vet inte… Dock förståeligt när vi är i det poängbehov vi är då Byn blir sågade lite här och där för att ha tagit alldeles för lite poäng så här långt. För mycket negativt snack tär också på självförtroendet såklart och då kanske bäst att “börja om från början” lite igen och sen bygga därifrån.

Farmers gör åter en bra insats och hjälper laget till 2p men som helhet är det ju för lite publik på plats för att det ska bli den rätta atmosfären för laget också. Ikväll var vi 918st tappra på plats, sen kanske inte matchen i sig förtjänade så mycket mer heller men det ena kan ge det andra också tänker jag. Sviker publiken laget så är det inte heller så lätt för laget att få fram dom där extra procenten som man annars kan hitta så där tycker jag vi i publiken också blir lite delaktig. Då inte NI/VI som är på plats då såklart utan “övriga”. Sen är det väl inte helt lyckat att ha hemmamatch fyra fredagar i rad i julbordstider heller kan jag tycka (ikväll vet jag t.ex. att Bahco, Drivex och ICA Roteberg hade julbord) men det var lite åt det här hållet förra säsongen också så det kan ju föreningen själv också vara mer uppmärksam på. Två av fyra fredagar kan nog funka men fyra av fyra här i nov/dec och sen INGEN fredagsmatch efter nyår känns lite feltänkt (?).

Dom två poängen gör i alla fall att vi avancerar upp till 6e plats i tabellen men det är jämnt som tusan där i mittenskiktet. Nu känns det i alla fall lite lättare att ta sig an Vänersborg borta på tisdag än om vi hade förlorat ikväll. Samtidigt var läget lite lika när vi skulle möta Sirius borta och då levererade Byn en insats utan glöd så det förbättrar vi till på tisdag, annars åker vi tomhänt hem från Vbg. Jag vet att Edsbyns Hotell har lite planer för flera matcher närmsta tiden och t.ex. Vänersborg-Edsbyn sänder man på storbilds-tv på tisdag med möjlighet att äta från kl 17.30 och det tycker jag vi ska försöka hjälpas åt att utnyttja och visa uppskattning för. Vi försöker göra Hotellet till ett “supporter-hak” framöver oavsett ålder! Det kommer mer info i helgen i sociala medier om det här.

En relativt jämn Elitserieomgång ikväll där Västerås och Villa Lidköping vann enligt planerna men “bara” med 5-2 mot Gripen (VSK) och 6-3 borta mot Rättvik (Villa) och där ledde Rättvik med 2-1 i paus. Så inget lag är någon slagpåse i årets Elitserie. Bollnäs ledde 4-3 i paus mot Sirius och sen backade man hem i andra halvlek och spelade på resultatet vilket gav en mållös andra halvlek! Nejdå, om det var så vet jag inte men andra blev mållös i alla fall = ovanligt! Broberg tog en tung tvåpoängare via sent avgörande till 5-4 mot Vänersborg som ledde 0-2 tidigt i matchen. Martin Söderberg avgjorde och blev också tremålsskytt. Motala-Frillesås spelas lördag kl 14.00 och inte ikväll, det hade jag missat.

Seger för Byn innebär? SEGERSLANT såklart!! Det brukar ge nån tusenlapp till föreningen så vi hoppas på nåt likande ikväll. Valfri insats av 76 kr, 62 kr eller 43 kr till SWISH 123 283 87 95 (Bg 434-5500) och MÄRK: Segerslant. Summorna baserad på vad? Givetvis Byns tre SM-Finalvinster mot Hammarby 2004, 2006, 2007 🙂

SPELARBETYG:
+++ Noa Djäkner
++ Teemu Määttä
+ Oscar Löfström

EDSBYN-HAMMARBY 4-2 (3-1)
Edsbyns mål: Noa Djäkner, Joakim Svensk, Teemu Määttä, Vadim Arkhipkin

Publik: 918

50/50 lotteriet:
Vinnande nummer: 818
Vinstsumma: 11 950 kr

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share