Byn föll med flaggan i topp

Sur uddamålsförlust 5-6 (2-4) mot VSK ikväll i en svängig match där vi var i stort sett knockade efter halvtimmen men reste oss på nio och innan det är färdigt jagar Byn samma VSK ända till slutsignal men förlorar till slut med ett mål. Över 90 min ändå rättvist med VSK-seger men samtidigt är Byn bara marginaler ifrån poäng så samtidigt också väldigt surt.

Svåranalyserat match! Västerås kändes minst ett par nummer för stora för Byn under den första halvleken trots att Byn tog tidig ledning genom Mattias Larsson efter dryga fem minuter. Sen kom dock några rejäla uppercuts med jämna mellanrum som gav tre VSK-mål på mindre än 10 min mellan minut 10 och minut 19. Alla mål i matchen var spelmål och jag tror 10 av dom gjordes inom straffområdet om jag minns rätt. Lite för många av VSK:s mål kändes komma av lite tafatt försvarsspel av Byn men samtidigt är VSK det lag som törs bemanna offensivt straffområde med mest spelare också och får betalt för det många gånger. Tungt, oerhört tungt lag att möta.

Kuben o co tyckte inte om vad man såg mellan minut 10-20 och tog sin timeout i 20e min. Det kändes nödvändigt just då för då var vi mot repen och dinglade. I samma veva utgick dessutom Oscar Wikblad ur matchen vilket var nästa käftsmäll att hantera. Sviter från fredagens match är vad jag hört. Matchen kändes i min värld nästan klar här och blev det definitivt efter halvtimmen när VSK gjorde 1-4 genom Jesper Jonsson, just det målet lite medstuds dessutom men det gör man sig förtjänt av brukar det heta.

Uppförsbacke de luxe för Byn som ändå rätade upp spelet och smög in lite mer i matchen sista kvarten och lyckades dessutom hitta en reducering med dryga minuten till paus. Målskytt Per Hellmyrs på en bjudning av VSK-försvaret som stod för assisten. Hellmyrs var vår gigant denna kväll och fortsätter inte han på mittfältet säsongen ut så fattar inte jag nånting. 2-4 kändes faktiskt taget i paus, då fanns ju fortsatt en minichans kvar även om jag ska erkänna att jag inte trodde på det egentligen.

I andra halvlek förändrades matchbilden. Nu hade Byn verkligen slickat såren i paus och tog kommandot direkt i 2a medan VSK istället inledde passivt. Myran låg bakom 1-0 Byn med en andra-assist där, gjorde Byns 2a på egen hand och sen var han åter organisatör till 3-4. Detta med ny andra-assist när han matade fram Samuli som avslutade med retur Kjellsson som följd och där dök för kvällen hete Ted Hedell fram och forcerade in 3-4 i 49e min. Var Byn lite på hälarna i 1a så var dom istället otroligt hungriga i 2a halvlek och det skulle bli match av det här.

Ett jobbigt baklängesmål till 3-5 i 55e min kom genom Oscar Alfredsson på kvällens enda mål från utanför straffområdet (?). Den såg väl från min position inte helt otagbar ut för mv Oscar men Byn skulle sen också dra dit nån sån på landslags-Kjellsson så ingen är felfri. Tycker vid åtminstone två mål att Löfström får väldigt dålig hjälp av sina försvarare också, Oscar räddar förstalägena men även returerna går till grönvitt med ett par mål som följd.

Byn fortsatte sin desperat-bandy och blåste nytt liv i matchen när kung Hellmyrs åter var regissör till Byns 4-5 där Hellmyrs på egen hand åstadkom kalabik i VSK:s straffområde och efter en del vevande och en målbur halvt ur sitt läge drog Noa Djäkner dit 4-5 i nättaket med ryggen mot mål, tid 58 min. Därefter en hörnkavalkad med bägge lag inblandade men hörnor var liksom inte grejen ikväll så inga mål. Distansskott var desto mer kvällens likör! På ett sånt, en isare, kvitterade Samuli Helavuori till 5-5 i 69e min och jag tror faktiskt inte Hellmyrs var inblandad här. Vadim Arkhipkin var istället den som vände ur och fick VSK-försvaret stillastående så Samuli med fart kunde ta över och hitta skottläge från höger (den var nog också utanför straffområdet kom jag på nu) och med en isare i bortre burgaveln ställde Samuli landslags-Kjellsson. Rättvist eller inte, Byn var ikapp!

Glädjen dock bara tre minuter lång, sen ny VSK-ledning. VSK skapade som så många gånger oreda i offensivt straffområde och det kändes vara spelare ur position “överallt” och med tre skottförsök så blev det fullträff på 3e försöket av Christoffer Fagerström och 5-6 VSK i 72a min. Det kom lite för snabbt, hade varit intressant om matchen mer fått sätta sig i ett oavgjort läge inför slutkvarten. Istället skulle Byn driva den sista kvarten och det är så små marginaler det handlar om som grinar Byn emot på slutet. Mest upprört både på planen och läktaren var det vid en misstänkt hög VSK-klubba i 88e min men domaren viftade avvärjande och jag kan ärligt säga att jag vet inte då det var så många spelare på liten yta och många klubbor högt upp. Jag får tro att domare Silinski hade koll.

Vi förlorar alltså med uddamålet 5-6 och förlora är aldrig roligt. Man kan dock förlora på olika sätt och ska man välja så är väl det här ändå ett ganska bra sätt då. Det finns absolut saker att ta med sig från den här matchen samtidigt som det också finns saker att rätta till. Offensivt så blir det alltid bäst när vi spelar på attack och “konstigt nog” så är det under den perioden vi släpper in minst mål i matchen också. Eller också är det inte konstigt? När Byn spelar på attack och alla är med på noterna så skapar vi huvudbry hos motståndarna också så dom inte riktigt kan spela det spel dom skissat på. Så kändes det ikväll i alla fall. Flest mål släppte vi in under vår offensivt mest försiktiga halvtimme, då blev vi också straffad bakåt… Ja det kan fan inte vara lätt att vara tränare och analysera allt!

Tycker Byn till slut faller med flaggan i topp oavsett och jag tror fortsatt att Byn har en “bra säsong” framför sig när allt fler pusselbitar faller på plats. Villa, Västerås och Bollnäs kan ingen egentligen kräva att vi ska utmana över tid tycker jag men i vissa matcher kan vi göra det. Övriga lag matchar vi även om vi inte vinner mot dom alla dagar i veckan men vi kan absolut vara med och kriga om 4e platsen i tabellen till slut tror jag.

Vi lägger den här matchen till handlingarna, ni får väl analysera vidare själva med era bandykompisar under morgondagen. Sen ser vi fram emot fredagen och Bollnäs borta, ÅK DIT alla som kan men köp biljett så fort som möjligt, verkar tametusan kunna bli fullsatt. Bollnäs klara favoriter så vi har allt att vinna i en sån match och vi har varit med om mirakel förut när Byn startat i den positionen.

Vänersborg rann ifrån till klar seger 8-2 mot Rättvik efter 1-1 i paus i kvällens andra match, vet inte vad som hände i andra halvlek där (?).

Publiksiffran var 1042 personer ikväll, mitt hopp var ca 200st mer än så (och trodde också det var fler än 1042, kändes så) men det finns säkert olika anledningar till det som skiftjobb, träningar, tajt ekonomi m.m. Förhoppningsvis kom det in en del pengar via Fiktiv entré, vi hoppas det kompenserade en del av dom 200st extra jag hoppades på 🙂

SPELARBETYG:
+++ Per Hellmyrs
++ Samuli Helavuori
+ Ted Hedell

EDSBYN-VÄSTERÅS 5-6 (2-4)
Edsbyns mål: Mattias Larsson, Per Hellmyrs, Ted Hedell, Noa Djäkner, Samuli Helavuori

Publik: 1042

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share