Byn studsade tillbaka och vann tung derbyseger

En så otroligt viktig seger! Knappa 48 timmar efter den tama prestationen mot Villa Lidköping levererar Edsbyn istället en oerhört energifylld prestation borta mot Broberg och vänder 1-3 underläge i paus till seger 5-3 till slut. Imponerande av Byn och mycket viktiga poäng inkasserade!

Helgen är räddad! En seger i Helsingehus Arena mot Broberg värderar undertecknad alltid högt och än mer den här gången då vi dels kommer från en käftsmäll i onsdags samt dessutom hamnar i tidigt underläge och även är två mål efter i paus. Även om det i paus inte alls kändes som ett omöjligt uppdrag inför andra halvlek så är jag ändå mäkta imponerad av att Byn lyckas vända 1-3 till seger 5-3 i andra.

Framförallt så gillar jag sättet vi vinner matchen på. Nu klev vi högt på Broberg och “skapade oreda” hos dom, förutom när Robin Öhrlund hade bollen, då skapade han många gånger oreda hos oss istället. Matchens lirare var Robin. Men i många andra situationer vann Byn boll på andra ställen på planen än normalt och jag är nästan helt övertygad om att det här är melodin för Byn mot de flesta lagen faktiskt. Kanske inte mot Villa, Västerås och antagligen inte mot Bollnäs heller men mot övriga lag så ser jag ingen anledning att inte köra på det här upplägget.

Sen gjorde Kuben o co ett lyckat byte när man flyttade ner Teemu Määttä på högerhalven och satte upp Per Hellmyrs på mittfältet. Kunde inte gjort det bättre själv! Vet jag inför silly season hade en förhoppning om att få in en stark ytterhalv så vi kunde få loss Myran i en annan friare roll på mitten men inget sånt förvärv kom och jag har också tänkt den här tanken även om det nu kan låta som efterhandskonstruktion. Jag tror Teemu har ett minst lika bra lyftspel från högerhalven som Myran faktiskt och med Myran på mitten blir Byn mer svårlästa då Myran har en bredare repertoar än våra övriga mittfältare även om dom också har många bra verktyg i sin verktygslåda. Så jag hoppas verkligen vi ger det här fler matcher, minst fem matcher till i alla fall och sen utvärdera.

Kort (?) om själva matchen. Broberg började bäst och satte 1-0 på sin första hörna efter knappa 4 min, tung start. Fantastiske Jesper Granqvist kvitterade dock via en soloprestation efter mv-utkast från Henke Karlström i 6e min, väldans snyggt mål. Rivig start och 2-1 Broberg i 10e min på en straff som väl var på gränsen om förseelsen ens var inne i straffområdet. Martin Söderberg drog dit den stensäkert. Mycket Broberg första 20 min, främst många hörnor men dom kom ur något och mestadels var det Robin Öhrlund som låg bakom detta “något”.

Mitt i halvleken tre klara lägen för Byn där i tur och ordning Bysell, Oscar och Vadim brände ur bra positioner. Vadim närmast där Broberg städade undan på mållinjen. Sen 3-1 Broberg i 31a min på ett lyft från Robin som Jonas Engström nöp ner precis bakom ryggen på Svensk och efter ett par försök fick han in bollen i mål bakom Henke, lite medstuds Broberg just där. Det är väl nåt sånt där mål vi kan åka på när vi kliver högt men i gengäld så ger det spelet så mycket mer på “pluskontot” och speciellt om vi orkar göra under stora delar av matchen. Belöningen skulle komma i andra halvlek, den som väntar på nåt gott… 🙂

Rivig start även på andra halvlek och Oscar Wikblad i stor huvudroll första 20 min där. Först en omställning där Oscar frispelade Noa Djäkner som fri med Hampus Lindén satte bollen i nät och reducerat 3-2 efter 50 min. Strax därefter mv-byte i Broberg då Hampus antagligen sträckte ljumsken i tilltrasslad situation. Max Bergström in istället och han var på isen i ca 5 min sen stod han öga mot öga med Oscar Wikblad från straffpunkten. En tillsynes billig straff även det men det förringar inte Vadims insats som fixade straffen. Max vann matchen mot Oscar och räddade straffen, den kändes jobbig… Knappa 5 min efter tog dock Oscar revansch då han snodde bollen av en gul försvarare och fri med Bergström lirkade Oscar dit kvitteringen till 3-3 efter 63 min.

Medvind Byn nu och Oscar gjorde sin klart bästa halvlek så här långt i serien. Även det MYCKET tack vare det spel Byn använde sig av ikväll, jag är helt övertygad om det! Stundtals i andra halvlek var det den “gamle Oscar” vi fick se och det kommer att komma än mer om vi släpper loss honom som vi gjorde ikväll. Byns bollvinster på olika ställen på planen och ofta på offensiv planhalva passar Oscar som handen i handsken då han är accelerationssnabb när spelet ändrar riktning. Nu var det medvind för Byn!

Än mer medvind blev det i 73e min när Albin Bysell drog dit 4-3 Byn på en jäkla smällkaramell i nättaket på en vänsterhörna som Broberg bjöd på. Stor och välförtjänt glädje hos Albin. Man vågade nästan inte tro det men nu fick man den där känslan att det här kommer Byn att “reda ut”. Fortsatt var det Robin Ö som skapade mest hos Broberg och han tvingade Henke Karlström till en vass räddning strax innan avgörandet skulle komma. Viktig sekvens givetvis. Avgörandet kom så i 90e min, åter på hörna men målet inforcerat på returen av Teemu Määttä och där vann vi inte bara matchen utan även hörnmatchen i matchen vilket är nog så viktigt när man ska bärga två poäng mot Broberg.

En oerhört skön seger på alla sätt, tror Byn kommer växa av sättet vi vinner den här matchen på. Låt mig ha rätt där snälla! Sen också någon form av “bonuspoäng” kontra förra säsongen då vi förlorade den här matchen, sånt är också viktigt. Så tack för kvällens energifyllda insats Byn och tack också till Farmers som satte färg på tillställningen från läktarplats, FÖRSTÅ vad viktig er insats är och speciellt såna här kvällar när vi startar lite från diket sen i onsdags men tar oss upp igen och kämpar hem två poäng till slut.

Nu väntar Motala hemma på tisdag, hoppas på samma uppslutning då som mot Frillesås hemma i premiären. Kanske inte troligt egentligen men allas närvaro på hemmamatcherna är SÅ OTROLIGT VIKTIG. Jag lovar att det ger laget så mycket mer energi att åka in när det är 1200 på läktarna kontra 800, sånt känner dom av.

Vi nöjer oss så. Konstaterar att Villa körde över Frillesås med 11-1! Så 11-1, 8-1, 11-1 har Villa inlett med. Hyfsat! Sirius fick slita mot Rättvik, mycket överraskande, vann till slut med 4-3. Bollnäs vände tidigt underläge i Motala till seger 6-4, Vetlanda studsade tillbaka och vann väldigt enkelt borta mot Hammarby med 7-2. Det var övriga resultat ikväll. Sandviken-Västerås och Vänersborg-Gripen i morgon.

SPELARBETYG:
+++ Oscar Wikblad
++ Samuli Helavuori
+ Jesper Granqvist

BROBERG/SÖDERHAMN-EDSBYN 3-5 (3-1)
Edsbyns mål: Jesper Granqvist, Noa Djäkner, Oscar Wikblad, Albin Bysell, Teemu Määttä

Publik: 1189

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share