Inför: Villa Lidköping-Edsbyn

Tuff vecka för Byn med dubbla bortamatcher, först Villa Lidköping imorgon och därefter Broberg borta på fredag. Som tur är har vi 2p med oss inför dessa två matcher, hade känts ännu tuffare att ta sig an det här om vi tappat poäng i premiären.

Vi kan väl börja med gårdagens glädjeämne där Edsbyns U16 vann Mini World Cup i Bollnäs efter en fantastiskt genomförd turnering rakt igenom. Igår måndag var det fyra lag kvar och semifinaler Villa Lidköping-Stabaek och Edsbyn-Bollnäs. Stabaek slog där ut Villa med 5-3 och det känns väldigt bra för bandyn i ett längre perspektiv att ett norskt lag är med och utmanar dom svenska lagen. Även finska Helsingfors var med ända till kvartsfinal där man åkte mot Bollnäs. Sen satte Byn stopp för Bollnäs framfart (jodå, det är viktigt även på den här nivån ;)) via seger 7-3. Då Byn spelade semifinal 2 så blev det bara ca 45 min vila till finalen och Stabaek-Edsbyn har tidigare i höst visat sig vara helt jämnspelta så då var känslan fördel Stabaek som hade 2 tim mer vila än Byn till finalen.

Det bekom dock inte Byn som trots att man dessutom hamnade i tidigt underläge vände 0-1 till ledning 2-1 strax före paus och i andra halvlek gick Byn ifrån till seger 5-2. Väldigt imponerande måste jag säga och enligt info jag fått så var det första gången sedan 1989 Edsbyn vann Mini World Cup. Att vinna Mini World Cup i år var ett mål det här laget haft i flera år så därför säkert ännu skönare att ro det i hamn också! Stort grattis hela gänget inkl. ledare och hoppas på uppvaktning nästa tisdag när Byn möter Motala hemma! Det är ju den här årgången född 2008 det “pratas om” också som den starkaste årgång Byn fått fram på väldigt många år. Så dom här måste vi både pusha och vara rädd om och “göra plats för” när det börjar närma sig A-lagsspel men långt dit än.

Vi kom i fredags undan premiären mot Frillesås med blotta förskräckelsen (likt förra säsongen då vi vände 0-3 till 4-3) och att vi vann med 3-2 till slut får vi sätta in på flyt-kontot. Det var en match där Byns insats hade ganska mycket mer att önska sett över 90 min men vi tar det som den premiärmatch det var och då kan även en del nerver spela in faktiskt och insatserna då blir sällan klockren. Lite besviken dock att Byn inte vågade kliva högre på Frillesås, det tycker jag vi ska göra och speciellt på hemmaplan och det var jag nästan säker på skulle ske också. Sånt ger lite signaler också i min värld att vi “tror på vårt” istället för att köra safe och rätta in sig i ledet i defensiven oavsett vilka vi möter. Hoppas vi törs testa det framöver istället men kanske inte just i morgon onsdag 😉

För Villa borta just i detta nu är ju den absolut svåraste uppgift man kan ställas inför. Villa vann med förkrossande 11-1 mot Sirius i premiären och givetvis inger det stor respekt. Kollade highlights från matchen och inser att Villa kan göra mål på väldigt många olika sätt och blev nästan mest impad av vilken fart spelarna i Villa som INTE var bollförare hade. Där har vi väldigt mycket att lära känner jag. Så efter att ha fått den bilden av Villa och bilden Byn gav mig/oss i premiären så inser jag ju att det är ett nästan helt omöjligt uppdrag att utmana Villa i morgon. Samtidigt så är kanske just det vår lilla chans!!

En sak vi absolut inte får göra för att ha minsta lilla chans är att släppa in fyra hörnmål mot Villa som vi gjorde i semifinalen av Svenska Cupen. Hörnmatchen MÅSTE vi vinna mot Villa för att ha någon chans överhuvudtaget, punkt! Sen kändes framförallt Martin Hammarberg (tidigare Johansson) ha tjuvtränat hörnor i sommar för har nog aldrig sett honom vara så vass på hörnor som han var då mot Byn. Det small på värsta Tisen/Edling-manér och kan Villa lägga till sånt till sin tidigare repertoar så kan det t.o.m. bli annat än silvermedaljer i mars för Villa.

Matchen i morgon är annars den första av fyra i rad där vi kan plocka “bonuspoäng” om vi jämför med vilka resultat det blev förra säsongen i motsvarande matcher. Villa b, Broberg b, Motala h och Gripen b är våra fyra kommande matcher. Kommer ni ihåg hur många poäng vi tog i dom matcherna förra säsongen? Jo just det, EN poäng! Det mot Gripen borta via 2-2 i förra årets premiär. Vi förlorade 5-3 i Lidköping, förlust 6-5 i Söderhamn och förlust 3-6 hemma mot Motala. Nu har vi alla chanser att bättra på den statistiken denna säsong och det är till att börja med viktigt att vi gör en bra insats i Lidköping oavsett även om det kanske inte räcker till poäng ändå.

Omgången är uppdelad på två kvällar och dom flesta matcherna spelas ikväll tisdag: Bollnäs-Hammarby, Gripen-Motala, Rättvik-Broberg, Sandviken-Vänersborg och Västerås-Sirius spelas ikväll. Bollnäs, Broberg och Västerås har jag ju svårt att se bränna i sina matcher medan både Gripen och Sandviken också är ganska klara favoriter i sina matcher. Där känns det ändå inte lika givet och jag tror minst en av Motala och Vbg tar minst 1p ikväll, magkänslan går mest åt Motalahållet. I morgon onsdag spelas förutom våran match också Vetlanda-Frillesås. Ska bli väldigt intressant att se om Frillesås kan utmana där, efter vad dom visade i fredags känns det inte alls omöjligt faktiskt. Vetlanda kommer att få föra många matcher den här säsongen som man förra säsongen kunde spela mer på omställning. Ska bli intressant att se hur Vetlanda hanterar den biten.

Då väljer vi att kolla på någon av kvällens fem matcher som uppladdning till morgondagens “omöjliga uppdrag” i Lidköping. Fiktiv entré kör vi bara på hemmamatcherna (det tickar in nån krona på det, redovisar i Inför till nästa hemmamatch) men skulle vi storskrälla och vinna i Lidköping så kommer ett förslag på Segerslant i raderna efter matchen! 🙂

Skulle ni vilja premiera Edsbyns U16 istället så tänk alltid på Miljonklubben, det är ju där vi måste fylla på och fylla på för att matcha förra säsongens 822 000 kr och för att fortsätta vara med i toppen av Bandysverige. Det är ju 31 oktober idag och betalar du in en slant innan midnatt så blir den med i redovisningen för oktober som sammanställs under veckan.

Första segern i Mini World Cup sedan 1989 för Byn så kanske summan 89 kr är den rätta summan för att hylla vårt fantastiska U16-lag? Jag själv slår till på 89 kr i alla fall! OBS: Märk: GULDBYN om du också hakar på och hyllar! Skulle 100st vilja hylla U16 på detta sätt så blir det 8900 nya kronor in till Miljonklubben = Vår Framtidsfond!

Miljonklubben: SWISH 123 283 87 95 eller Bankgiro 434-5500.

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA – TILLSAMMANS ÄR VI EDSBYN!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share