Brindholms Söndagskrönika

Vi närmar oss seriestart och kommande fredag brakar det loss med full omgång och för vår del med hemmamatch mot Frillesås. Alltid lurigt med premiärer oavsett motstånd och det här är ju en match Byn ska nypa alla dagar i veckan så lite press på Byn att leverera på fredag medan Frillesås kan spela mera avslappnat.

Börjar med att gratulera Edsbyns U19 som via en gastkramande final mot Sandviken i eftermiddag vände och vann finalen i Svenska Cupen. 1-4 i paus hämtade Byn upp till 4-4 i andra halvlek med kvittering nån minut före slutsignal. Sedan mållösa 10 min sudden death innan Byn till slut vann straffläggningen som var avgjord till 4-1 i Edsbyfavör redan innan alla straffar behövde slås. Mv Alvin Unger lite av matchhjälte för Byn med flera kvalificerade parader i matchen samt att Alvin även tog två straffar i straffläggningen. Det lovar gott att vi även den här säsongen verkar kunna hävda oss bra med vårt U19-lag = Framtidens a-lagsspelare huserar ju där. Grattis Byn!!

Det är några dagar kvar till seriepremiär än men då det dagarna före premiär brukar hagla av artiklar och tips så tänkte jag att jag gör ifrån mig mitt redan nu så är det avklarat. Bandyförbundet körde en ny variant av Upptaktsträff i år som INGEN privatperson kunde följa, den gick av stapeln förra veckan. Hur tänkte man där? Var det en “spara-pengar-variant” av förbundet? Man blir ibland lite fundersam på hur förbundet tänker när det gäller att få fler intresserade av vår sport. Det här var väl en till minus-grej, det med Profixio en annan men där har man nu tack och lov fått igång Bandygrytan som förbundet också skrivit avtal med.

Dock ett avtal utan ersättning och då Bandygrytan är uppbyggd helt på ideella krafter så känns det väl som en skör tråd att gå på egentligen. Nog tycker jag att ett sånt avtal ska innehålla en ekonomisk ersättning till Bandygrytans eldsjälar men vill förbundet jobba så här så kan ju inte vi göra så mycket åt det men betänk om dessa Bandygrytans eldsjälar mitt under säsong “tappar lusten” av någon anledning, då står vi bandysupportrar där med långnäsa och Profixio! Bandygrytans eldsjälar svarar också så här på frågan om det är ett “lukrativt” eller på annat sätt fördelaktigt avtal för er som skrivits med Bandyförbundet? – “Haha, ekonomiskt är det en katastrof eftersom vi inte får en krona för detta. Det viktiga är att vi får tillgång till datan så att Bandygrytan kan leva vidare. Men eftersom vi inte får betalt så är avtalet väldigt tydligt när det kommer till att det inte finns något krav på motprestation från vår sida. Om vi vill eller av någon anledning tvingas lägga ner imorgon så har vi ingen skyldighet att fortsätta.”

Hua, det är inte någon speciellt stabil grund vår kära sport står på känner jag.

Från Upptaktsträffen har det rapporterats att Villa och Västerås är säsongens solklara favoriter och dessa två lag fick samtliga guldtips vid Upptaktsträffen, Villa 8st och Västerås 6st. Alla tränare utom en hade också dessa två lag som finallag. Den som gick ifrån det finalparet var Rättviks tränare Joakim Björkman som tippade Västerås-Sirius i final. Vi får väl hoppas vägen inte är riktigt så här spikrak till final för Villa och Västerås även om det väl just nu känns gå åt det hållet. Dessa två gjorde ju också upp i Svenska Cupens final förra helgen där Villa Lidköping var snäppet starkare och vann med 5-3 efter att ha haft kommandot i målprotokollet matchen igenom.

Vårt kära Byn blev fyra och sist förra helgen i Svenska Cupen efter förlust med 8-3 i semifinalen mot Villa på lördagkväll och i match om 3e pris blev det också till slut ganska klara förlustsiffror med 6-2 mot Vetlanda. Där kan tilläggas att Vetlandas tre sista mål kom under matchens sista 10 min när Jesper Granqvist fått utgå efter en vådlig lufttur som gav grovt matchstraff och två matchers avstängning för Olle Berglund i Vetlanda. Kändes som ett rätt slitet Byn inte orkade repa mod för en slutforcering efter det och det kan jag tycka må vara Byn förlåtet, speciellt efter det som hände Jeppe. Status på Jesper Granqvist för dagen vet jag inte mer om än det som skrivits på Bandypuls. Rådet är såklart att inte ta några risker så det är väl typ en 50/50 situation om Jeppe finns med i premiären på fredag.

Efter att ha följt försäsongen ganska bra så har det väl utkristalliserat sig ganska väl tycker jag hur lagen står sig mot varandra. Villa och Västerås som nämnts klara favoriter till topp-2 även i Elitserien såklart. Bollnäs känns som den givna 3an även om laget missade slutspelet i Svenska Cupen. Bollnäs blev ju 3a redan förra säsongen och har värvat för att bli ännu bättre så då ska kravbilden på dom givetvis inte sänkas utan Bollnäs känns väl som främste utmanare till Villa/Västerås. Om platserna 4-6 ska VI vara med och tampas, så känns det ju efter försäsongens matcher och det är väl just nu Sirius, Vetlanda och Edsbyn som är favoriter till att tampas om dom platserna.

Det är ju viktiga placeringar det där och givetvis är 4e platsen klart attraktivast vilket ger fördelar i SM-slutspelet, så ja, den siktar vi på! Men att vara topp-6 är också viktigt, då undviker man Åttondelsfinaler som ska spelas för lagen 7-10. För det är väl det upplägget även den här säsongen? Går fortfarande inte att se något om det under Serieformat på Bandyförbundets sida men det är ju fortfarande fem dagar kvar till premiären så… Så att vara topp-6 måste vara Byns absoluta grundmål men för att ha en god chans i ett slutspel så ska vi sikta på 4e platsen, och det främst i kamp med Sirius och Vetlanda tror jag då.

Broberg och Sandviken känns som dom två mest svåranalyserade lagen så här långt men dom bör ändå landa närmast under topp-6 och då givetvis även med chans att blanda sig i den kampen. Bägge lags försäsonger har varit svajiga och även lite skadedabbade. Stor omsättning i bägge trupperna före säsongen dessutom där bägge föryngrat och det går lägga karbonpapper mellan mycket när det gäller Broberg och Sandviken så här långt. Vi får ge det en månad till innan vi riktigt vet var vi har dessa två lag, är dom fågel, fisk eller mittemellan är frågan? Just nu mittemellan.

Frillesås, Gripen, Hammarby, Motala, Rättvik och Vänersborg kvar att fördela. Av dessa lag så har helt klart Gripen visat framfötterna mest på försäsongen och Gripen kan helt klart utmana i alla fall Broberg och Sandviken om inte dom riktigt får ordning på grejerna. Bra defensiv är det som främst präglat Gripen hittills och kan man bygga vidare därifrån så kanske Gripen kan vara säsongens skrällag? Av det vi sett live så förstår vi ju att Rättvik kommer att få slita för att rädda nytt kontrakt (sista lag åker direkt ur) och deras räddningsplanka lär nog isåfall vara våra motståndare på fredag, Frillesås, är känslan.

Hammarby, Motala och Vänersborg kvar då. Ett lag till åttondel, ett lag i kval neråt och ett lag på 11e plats = ingemansland. Vänersborg med tunn trupp och Emil Viklund långtidsskadad, kan bli väldigt kännbart. Motala som väl snart inte lär orka mobilisera kraft mer då “hall i Motala” verkar ha nåt vägs ände och beskedet blev tyvärr negativt. Går luften ur Motala nu? Hammarby kommer med största säkerhet att svaja rejält och lär inte vara starkare i år än tidigare när David Pizzoni slutat men kanske “Zinken” hjälper Bajen att nypa sista åttondelsplatsen ändå till slut.

Så jag tippar följande tabellutseende efter 26 omgångar:
1. Västerås
2. Villa Lidköping
3. Bollnäs
4. Edsbyn
5. Sirius
6. Vetlanda
7. Broberg
8. Sandviken
9. Gripen Trollhättan
10. Hammarby
11. Motala
12. Vänersborg
13. Frillesås
14. Rättvik

Försäsongens upplägg med Svenska Cupen har varit en succé. Det finns saker det går finslipa på där till kommande säsong såsom att testa 3p för seger och att vid oavgjort ge lagen 1p vardera men vinnare i straffläggningen får 1p till. Tror det var Kuben Olsson som var först med att kläcka dom idéerna (?). Absolut värt att testa till nästa säsong och sedan utvärdera om det kan vara nåt att använda sig av även i Elitserien i en framtid (?). Nu blev det tävling redan från start på försäsongen och det var ju riktigt roligt att se. Möjligtvis dock att finalhelgen kan ta lite stryk publikmässigt med det här upplägget? I alla fall för dom supportrar som har långt att åka till finalspelet känns det lite “tunt” att bege sig som i vårt fall ända till Lidköping i år då, spela en semifinal och vid förlust där spela en ganska betydelselös match om 3e pris på söndagen. Samtidigt går det ju inte kvalificera åtta lag dit heller och börja med kvartsfinaler på fredagen, det blir ju för övermäktigt med tre matcher 2×45 på tre dagar. Väl? Ur supportersynpunkt hade det dock blivit klart intressantare.

Vi nöjer oss så för idag. Snor väl ihop ett Inför Edsbyn-Frillesås på torsdag. Tycker annars att det har varit väldigt skönt att gå på bandy utan block här på försäsongen och mera skriva “när man har lust” istället för att man “måste” skriva före och efter match. Så vill hålla det lite öppet gällande upplägg nu när serien drar igång men nån form att text lovar jag att det ska bli.

Jag hoppas vi blir många i Arenan på fredag så laget känner vårt stöd från start på serien. Har du inte redan köpt biljett så gör det, förköp är numera billigare än att köpa på plats nere på Ön >>> https://edsbynbandy.ebiljett.nu/List/Events

FEM dagar kvar, sen drar Elitserien igång = Underbart!

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA – TILLSAMMANS ÄR VI EDSBYN!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share