Brindholms Söndagskrönika

En match kvar i gruppspelet av Svenska Cupen för Byn och fortsatt chans till finalspel! Detta efter en formidabel slutspurt mot Sirius i torsdags som till slut gav en poäng via 6-6 (1-1). En lite svajig prestation av Byn men starkt att jaga ikapp 4-1 och 6-4 underläge i 2a halvlek och att Byn tog poäng var helt rättvist sett över hela matchen.

Att det fortsatt lever för Byn inför sista matchen borta mot Sandviken på tisdag (19.00) var ett av tre glädjeämnen detta veckoslut. Det andra glädjeämnet var att Bandygrytans rapportering börjar smyga igång och både fredagens och lördagens matcher i Svenska Cupen har gått följa via Bandygrytan. Det här kändes som ett måste inför Elitseriestarten, annars hade förbundet själva dragit ner rullgardinen för sin egen sport om vi skulle följa allt via Profixio. Så förhoppningsvis rullar det på för Bandygrytan nu (det är fortfarande bara testkörning) så vi bandyfantaster snart kan pusta ut. Det tredje glädjeämnet längre ner!

På tisdag avgörs det alltså om Byn går vidare till finalspelet i Lidköping helgen 14-15 okt. Vi möter då Sandviken i Göransson Arena och Byn måste vinna matchen samt att Västerås samtidigt behöver slå Sirius på hemmaplan. Inträffar dessa bägge scenarion så vinner Västerås gruppen före Edsbyn eftersom vi då passerar Sirius på målskillnad. Det finns väl ett till scenario också om Byn vinner och Sirius vinner mot VSK samt att VSK då även förlorar sin sista match borta mot SAIK, då går Sirius och Edsbyn vidare. Det scenariot låter dock mer osannolikt.

Det blev en lite annorlunda match i torsdags mot Sirius då Byn i stort sett matchen igenom valde att kliva högt på Sirius när hemmalaget skulle starta anfall nerifrån mv Anton Andersson eller om Sirius hamnade djupt ner på egen planhalva. Den taktiken har Byn använt sig av förut mot Sirius och helt klart förbyllar det Sirius och ger matcherna ett helt annat ansikte. Jag skulle gärna se att Byn använde sig av den taktiken mot fler lag och gör vi det skulle vi också bli bättre och bättre på det. Nu åkte vi väl på något extra mål i baken p.g.a. taktiken men vi gör också nåt extra framåt och i en tid då i stort sett alla lag backar hem i defensiven så skulle det här bli mönsterbrytande och dessutom är det roligt att se på.

Det känns som Byn är väldigt hungriga så här långt och kapten Hellmyrs har ju också berört att han tycker det finns mer energi i den här upplagan av Edsbyn än förra säsongen. Nu kommer det säkert svaja lite i prestationer även den här säsongen men är det energifyllt i truppen så finns alltid större chanser till “överprestationer” samt att fler jämna matcher slår över i Edsbyfavör. Skulle vi till slut ta oss till finalspel i Lidköping från den här tuffa norrgruppen så ska vi vara väldigt stolta över det Byn presterat under september månad. Det här med försäsongscuper har ju inte riktigt varit Byns melodi annars men det här upplägget triggade igång Byn på ett helt annat sätt, det törs jag säga utan att veta utgången på tisdag mot Sandviken.

Av de yngre förmågorna har Elias Davidsson gjort i stort sett felfria insatser så här långt på sin vänsterbacksposition. Det kan vi inte kräva men det har han gjort ändå! Spelar med ett lugn som är imponerande att se och han är följsam och svårpasserad i spelet utan boll. Stark i kroppen verkar Elias vara och sånt kommer inte av sig själv utan där ligger givetvis bra träning bakom. Spelet med boll är saker som får utvecklas under resans gång, just nu har inte Elias boll så mycket i matcherna så då också svårt att utveckla det men med tiden/åren så är jag övertygad om att även det kommer att läggas till i repertoaren.

Även Albin Bysell Söderkvist (som han heter, jag kommer nog dock att skriva enbart Albin Bysell) tycker jag bara under den här månaden har växt. Det finns många egenskaper som kan liknas med en ung Jonas Edling med mycket energi i deff-jobbet, ett bra skott och tycker mig också se att Albin kan bli en bättre straffområdesspelare än både Mickelsson och Skarps om vi jämför med fjolårets trupp. Det kan vi heller inte begära utan det skulle vara en rejäl bonus om det blir så men jag tycker mig skönja att Albin är snabbare till avslut i trängt läge än dom två nämnda. Isåfall en viktig egenskap i dagens täta bandy. Sen att ha just Edling i ledarstaben som läromästare när man gillar att skjuta som Albin verkar göra känns ju också klockrent.

Edvin Altberg har väl inte fått riktigt lika mycket speltid som Elias + Albin än så länge utan där vill jag få lite mer tid på mig att få en bild av Edvin. Helt klart har Edvin i alla fall tagit kliv kontra förra säsongen men riktigt hur stora återstår att se. Lite samma läge med Marius Åström som fick halva förra säsongen spolierad av skada men nu spelar för fullt. Marius är hela tiden hårt jobbande och börjar man där så bidrar man alltid och sen brukar “det övriga” också komma med tiden och det känns som Marius växer in i det mer och mer för varje match som spelas.

Noa Djäkner fick klämma in kvitteringen till 6-6 på hörna mot Sirius och det värmde nog lite extra både för honom och för oss hemma i soffan då Noas sejour i Sirius förra säsongen inte blev riktigt lyckad. Det finns väldigt mycket bandy i Noa och låter vi honom växa in i det här i lugn och ro så är jag övertygad om att han kommer att bjuda oss på några rejäla trollerinummer i vinter för det syns absolut att kapacitet till sånt finns. Noa är en riktig lirare i grunden och det får vi inte ta ur honom utan såna egenskaper ska vi vara rädd om och med tiden utnyttja. Noa verkar stortrivas i laget och det är första förutsättningen för att lyckas och ger vi bara Noa tid att “växa in i det” så kommer vi få bra leverans av Noa tror jag.

På tisdag får vi möta ett Sandviken som gör en rejäl omstart den här säsongen efter att vi avslutat flera spelare och ledares karriärer när vi slog ut dom i SM-slutspelet med 3-0 i matcher i kvarten förra säsongen. Det är så många nya i SAIK så jag lägger inte så mycket krut på det nu utan vi får göra en bättre analys när det vankas seriespel så småningom och det blir också första gången jag ser SAIK på tisdag. En av de tyngre värvningarna var väl ändå Joel Engström från VSK till SAIK men tyvärr dras Joel med ryggproblem och lär inte vara redo för spel på ett tag. Byn får gälla som favoriter i matchen men Sandviken har absolut kapacitet att ställa till det för Byn så det här blir spännande.

Det tredje glädjeämnet gäller Miljonklubben! För på torsdag e.m. smsade Helen Jonsäll att “nu har Miljonklubben passerat ditt realistiska mål på 120 000 kr så du vet”. Det var i Tisdagskrönikan jag satte upp ett “realistiskt mål på 120 000 kr” och ett “tufft mål på 150 000 kr” innan nästa uppdatering av Miljonklubben som sker efter helgen så det tog bara två dygn så var det första målet uppnått. Vid förra månadsskiftet var vi uppe i 88 358 kr. Nu är 120 000 kr passerat alltså men sen om nåt mer hänt under helgen vet ju inte ens Helen faktiskt.

Så vill du/ni göra en inbetalning innan nästa uppdatering så hinner ni fortfarande! Att vi ska nå det “tuffa målet på 150 000 kr” redan nu kanske inte är sannolikt men samtidigt så vet man som vanligt aldrig när det gäller Edsbyns supportrar! 🙂

Så jag uppmanar igen då om ni känner att slanten finns över:

SWISHA 1000 kr (eller mer/mindre) till 123 283 87 95 och MÄRK: MK eller Miljonklubben.

Väljer du Bankgiro så är det 434-5500 som gäller och MÄRK även då som ovan.

Läs gärna mer om Miljonklubben här >>> https://bandybyn.se/miljonklubben/

Ni kan ju också betala mindre summor än 1000 kr vilken en hel del gör enligt Helen och när ni så småningom når upp i sammanlagt 1000 kr (Helen håller koll!) så är ni fullvärdig medlem i Miljonklubben 2023/24 och ni får då bl.a. ert namn på hemsidan (om ni inte vill vara anonym).

Uppdateringen av Miljonklubben kommer ske på tisdag/onsdag så pengar från Bankgirot som eventuellt betalas in idag söndag hinner komma in. Å på tisdag hoppas vi också att Byn gör sitt i kampen om avancemang och gör vi det hoppas vi sen på att Västerås slår Sirius, även den spelas tisdag kl 19.00. DÅ är Byn klar för finalspel i Lidköping. Håll tummarna!

Ha en bra vecka Edsbysupportrar.
TILLSAMMANS är vi starka – TILLSAMMANS är vi EDSBYN!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share