Brindholms tisdagskrönika – med tankar inför avslutningen av Svenska Cupen

Fyra av sex omgångar spelad av Svenska Cupens norrgrupp och Edsbyn har fortsatt rätt god chans på avancemang. På torsdag kl 19.00 möts Sirius-Edsbyn i Recoverhallen i Uppsala, där måste Byn ta minst en poäng annars är Sirius och Västerås klara för avancemang.

Torsdag kl 19.00 är dagen och klockslaget ni ska notera den här veckan alltså. Då avgörs Byns vidare öde i Svenska Cupen och vi måste som sagt ta minst en poäng borta mot Sirius då. Skulle det bli kryss behöver det ske att Västerås slår Sirius hemma i sista omgången och att Byn vinner borta mot Sandviken, ett inte helt osannolikt scenario. Vinner vi borta mot Sirius går vi upp på samma poäng som Sirius och minst ett mål bättre i målskillnad beroende på resultat och det är såklart det bästa scenariot. Då räcker det sannolikt med att vinna borta mot Sandviken i sista omgången och i allra bäst fall skulle vi kunna gå vidare vid kryss eller knapp förlust då också beroende på hur VSK-Sirius slutar. Skulle Byn avancera till finalspelet i Lidköping så blir jag mycket imponerad av Byns cupspel! Vi ska komma ihåg att vi tappade Tommi, Skarps, Heinonen och Mickelsson inför säsongen. Ersättare är Elias Davidsson, Edvin Altberg, Albin Bysell och Noa Djäkner = Den kvartetten är bra många år yngre tillsammans kontra dom som lämnade med allt vad det innebär i rutin och annat.

Vi är nu också bara en månad från Elitseriestart som för Byns del innebär hemmamatch mot Frillesås (såklart, för vilken gång i ordningen?) fredag 27/10. Går man in på Svenska Bandyförbundets sida så har man dock svårt att tro att vi är så pass nära seriestart. Skulle man vilja göra en koll över säsongens serieformat i Elitserien så finner man fortfarande förra säsongens serieupplägg där med 13 lag (efter att AIK dragit sig ur) där inget lag åkte ur. Har sett en del som anser det givet att Frillesås och Rättvik åker ur den här säsongen men det ska väl vara bara ett lag som åker ur (?). Är man osäker på sånt ska man kunna kolla det under serieformat men som sagt inte än fast kanske snart? Fast det är väl inget mot den nya “succén”, målrapporteringen via Profixio som just nu är i rampljuset! Men som sagt, hela en månad kvar till seriestart så än hinner man.

Det är i alla fall bestämt var nästa säsongs SM-Final ska spelas och där föll valet på Västerås vilket väckt debatt. Där sitter ju ändå förbundet i en rävsax där inget alternativ blir riktigt bra och speciellt när man tre dagar efter att pressmeddelandet gått ut lade till att även Studenternas kommande säsong har en publikbegränsning på 10 000 åskådare vid ett finalarrangemang (8400 i Västerås) så blir valet för mig klart mer förståeligt. Att man inte kläckte ur sig det redan när pressmeddelandet gick ut känns ju väldigt konstigt. Nu får vi ge det här chansen och sen utvärdera i efterhand.

Edsbyn spelade förra tisdagen hemma mot Rättvik och vann där väldigt enkelt med 10-2 till slut. Alltid bra att få göra en del mål och som norrgruppen utvecklat sig också högst nödvändigt då mycket väl målskillnad kan bli det som avgör kampen om 2a platsen i gruppen.

Tabelläget just nu:
1. Västerås 7p +12 (kvar: Sirius h, Sandviken b)
2. Sirius 7p +10 (kvar: Edsbyn h, Västerås b)
3. Edsbyn 5p +9 (kvar: Sirius b, Sandviken b)
4. Broberg 4p -16 (kvar: Bollnäs b, Rättvik b)

Bollnäs (3p), Sandviken (2p) och Rättvik (0p) är borta från avancemang. Två lag går vidare till finalspel i Lidköping helgen 14-15 okt.

Av det jag sett så imponerar Västerås väldeliga för att vara så här tidigt på säsongen. Efter att ha sett VSK mot Bollnäs förra veckan så blev jag än mer imponerad av att Byn nöp en poäng mot VSK via 5-5 hemma. Nu vann VSK till slut med bara 5-4 mot Bollnäs men skillnaden spelmässigt var klart större än så och mv Erik Persson höll siffrorna nere. Sirius har jag berömt förut, har avfärdat både Broberg och Sandviken hemma med klara siffror och nöp en pinne borta mot Bollnäs i premiären. Underskattade dock Rättvik i fredags och vann med ett nödrop med 5-4 på bortaplan.

Broberg har fortsatt en minichans att gå vidare men då ska många resultat gå Brobergs väg samt att man själva ska vinna borta mot Bollnäs på fredag (och sen mot Rättvik). Brobergs poäng verkar komma när man hårdprioriterar defensiven vilket gett segrar både mot oss (3-2) och Sandviken (2-1). Det kan ju vara en Andreas Westh-effekt, sen gäller det att laget har det tålamodet i längden vilket för mig inte “är Broberg”. Bollnäs borta redan efter fyra matcher är väl skrällen så här långt. För att vara Bollnäs så har man släppt till väldigt mycket bakåt, både baklängesmål (4,5 i snitt per match så här långt) och även mycket lägen förutom det men Erik Persson har varit väldigt bra så här långt och motat mycket.

Byn som helhet klart godkända så här långt och det ska bli väldigt intressant att se matchen på torsdag. Sirius för första gången på väldigt många år favoriter mot Edsbyn och det ska bli intressant att se hur Sirius hanterar det. Hittills har Sirius spelat med bra fart och ett offensivt tänk och jag hoppas på samma på torsdag också. Samt att också Byn kan möta upp på samma sätt då. Det är väl lite tjusningen med den här cupen att det inte är riktigt på “liv och död” som det blir om det handlar om SM-Slutspel utan här verkar lagen kunna tänka sig att riska lite mer vilket gör det hela lite mer underhållande att se på. Sen tror jag ändå bägge lag väldigt gärna vill vinna den här matchen för hur det än är så är ett finalspel i Lidköping det bästa man kan nå den här försäsongen. Nu spelar man sig dit, föregående säsonger var dom åtta bäst placerade från Elitserien säsongen före direktkvalificerade.

Snart månadsskifte igen och då vet jag att det blir ny uppdatering av Miljonklubben, alltså efter helgen. VÅRT mål måste vara att till slut matcha förra säsongens 822 000 kr t.o.m. 30/4 nästa år och det gör ungefär 100 000 kr per månad. Just nu är summan uppe i 88 358 kr men visst knuffar vi upp den en bit över 100 000 kr innan helgen? Hittills har 63st betalat och jag ser bland namnen Per Hellmyrs och det värmer ju lite extra om även spelare/ledare är med och bidrar. Vi gör ju allt TILLSAMMANS här i Edsbyn och ju starkare Miljonklubb vi har desto starkare trupp har vi nästa säsong för nu samlar vi ju för säsongen 2024/25.

Så gör gärna en insättning till Miljonklubben DU också om den slanten finns över just nu. För att bli Medlem och få ditt namn på hemsidan tillsammans med Hellmyrs o co så ska 1000 kr betalas in. Man kan också betala in lite vartefter för att till slut nå 1000 kr (eller mer) insamlat under säsongen. Helen Jonsäll på kansliet håller reda på dina inbetalningar så hon vet när 1000 kr är uppnått! 🙂

Så jag uppmanar till följande:

SWISHA 1000 kr (eller mer/mindre) till 123 283 87 95 och MÄRK: MK eller Miljonklubben.

Väljer du Bankgiro så är det 434-5500 som gäller och MÄRK även då som ovan.

Läs gärna mer om Miljonklubben här >>> https://bandybyn.se/miljonklubben/

Mitt tuffa mål är att när Helen räknar ihop på måndag så är Miljonklubben uppe i 150 000 kr!! Mitt mer realistiska mål är 120 000 kr men givetvis hoppas jag mest på det förstnämnda 🙂

Ha en bra vecka och missa inte Sirius-Edsbyn på torsdag med avslag kl 19.00.

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share