Inför Sv Cupen: Edsbyn-Västerås

Svenska cupen rullar vidare med viktig hemmamatch i morgon tisdag mot Västerås. Två lag går vidare till finalspel så småningom och matchen i morgon känns lite som en nyckelmatch för Byn om vi fortsatt ska vara med i det racet.

Det nya upplägget av Svenska Cupen har gjort en annars ofta gäspig försäsong mycket intressantare. Just nu tänker man väl mer hur det kan vara möjligt att inte kommit på det här tidigare utan då har det för många lag varit en transportsträcka av träningsmatcher och några “påhittade” cuphelger fram till seriestart. Topplagen från säsongen före har ju tampats i en Svenska Cupen helg med 2×30 min matcher och skulle man vinna den skulle man spela fem såna matcher på tre dagar plus att finalen då var 2×45 min om jag minns rätt. Det var ju också kul om man var på plats och kunde se flera matcher men det här upplägget ger ju ett större intresse över längre tid och måste också vara helt perfekt upplägg för ALLA Elitserielag, oavsett hur det går i slutänden.

Publikmässigt har det väl varit lite blandad kompott och där står väl hittills Bollnäs i en klass för sig med ca 1200 + knappt 1000 pers på sina två hemmamatcher hittills. Tunnare på dom flesta andra håll, såg Villa hade dryga 500 pers mot Vetlanda igår men det är säkert ändå mer än om det endast handlat om en vanlig träningsmatch i början av september. 1200 pers hade ju även vi i första matchen hemma mot Bollnäs, då såklart med god hjälp av dom orangeblå. I morgon får vi väl mer se hur många Edsbybor som dyker upp i Arenan en tisdagkväll i mitten av september. Motståndet Västerås och matchen som sådan borde i alla fall locka om ni frågar mig så vi kan väl försöka matcha Villas dryga 500 pers så får vi se hur det går (?).

Den norra gruppen verkar bli ett riktigt getingbo när det gäller kampen om dom två platserna som utmynnar i finalspel i Lidköping helgen 14-15 oktober. Byn har hittills vunnit mot Bollnäs med 4-2 men förlorade sen med 3-2 borta mot Broberg i torsdags. En lite snöplig förlust kan jag tycka där Byn lika gärna har kunnat vinna matchen. Lite “marginaler med” för Broberg gjorde dock att dom fick spela på ledning under andra halvlek och likt när Byn slog Bollnäs så skulle det visa sig bli matchavgörande. Edsbyns prestation inte lika bra som mot Bollnäs men det låg väl också lite i luften men samtidigt tycker jag inte insatsen var så blek som vissa andra verkar tycka. Men då såg jag också matchen på plats och blev inte påverkad av en mer än lovligt negativ kommentator på Bandypuls i den matchen.

Alla lag ska ju spela sex matcher vardera och man kan nog tåla två förluster och ändå gå vidare men i alla fall inte mer än så. Västerås är obesegrad efter två matcher samt att det mest positiva laget av alla hittills, Sirius, har 5p av sex möjliga. Sirius spelar väldigt frejdigt och har tagit klara segrar mot både Sandviken i veckan och mot Broberg igår och Sirius imponerar. Då både SAIK och Broberg därmed står på två förluster vardera med tre matcher kvar så har dom just nu en rätt lång väg för att kunna utmana om topp-2. Dessutom ska SAIK-Broberg mötas också. Så det känns stå mellan Västerås, Sirius, Bollnäs (3p på tre matcher) och Edsbyn är känslan för dagen men förlorar vi i morgon mot VSK så är vi också i brygga. Då är det tre raka mot Rättvik h, Sirius b, och SAIK b som gäller sen och därtill hoppas några andra resultat går vår väg.

Men Västerås ska väl inte vara helt omöjlig att rubba även om regerande Svenska Mästarna får ses som favoriter i matchen. Två rutinerade rävar har lagt skridskorna på hyllan efter guldet, tänker på Magnus Joneby och Tobias Holmberg. Dessutom har speedkulorna Joel Engström och Kasper Sandgren lämnat för SAIK resp. Bollnäs. Nyförvärv är främst Tobias Nyberg på högerhalven och han har redan gjort avtryck i VSK och han kommer att passa ypperligt i VSK:s typ av bandy. Ny också Martin Flodström från Örebro SK och när ÖSK senast var uppe i Elitserien var Martin klart bra där tyckte jag så även han blir nyttig för VSK. Så med tiden blir VSK lika stark den här säsongen som förra men än sitter säkert inte allt vilket vi kanske kan utnyttja 🙂

Edsbyn bygger också och jag har en bra känsla inför säsongen som fortfarande bara är i startgroparna. Fler lag än tidigare kommer att aspirera både på topp-8, topp-6 och topp-4 i Elitserien den här säsongen och bara det borgar ju för en väldigt rolig säsong. Att möta Västerås i morgon tror jag kan ligga bra i tiden, då får vi ett litet kvitto var vi står för dagen och vi får säkert en tempostark urblåsare oavsett hur det går är min förhoppning. Så har ni inte sett någon match live än så är det läge i morgon, läge att få en rivstart på din live-säsong då 🙂

FIKTIV ENTRÉ: Jag förstår att inte alla kan se matchen live men jag hoppas vi kan göra det till en vana att vi betalar en Fiktiv entré till föreningen om man ser matchen hemifrån den här säsongen?! Kan vi ta i hand på det? 🙂 Det skulle kunna täcka ett ekonomiskt hål som annars kommer att uppstå då denna säsongs “tv-avtal” ger mindre slantar till föreningarna än föregående år, tyvärr. Mot Bollnäs gav den Fiktiva entrén 2666 kr till föreningen och vi hoppas på minst det den här gången också. Vi kan väl använda oss av siffran 52 den här gången då Edsbyn vann sitt första SM-Guld år 1952.

SÅ SER DU MATCHEN HEMIFRÅN SÅ BLIR MIN UPPMANING:

SWISHA 52 kr till 123 283 87 95 eller betala via bankgiro 434-5500. Märk: FIKTIV (för att underlätta för Helen på kansliet)

Men mest hoppas jag såklartpå att ni ser matchen live, jag lovar att den här matchen kommer att vara värd det!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share