Inför: Svenska Cupen

.

Bandysäsongen är här! Med Svenska Cupen i nytt format är det dags för tävlingsmatch redan i morgon fredag 25/8 och det dessutom mot vår granne i öst, Bollnäs GIF. Så rivstart på säsongen i morgon, en säsong som är i mål om sju månader!

Solen skiner och det känns ju egentligen som allt annat än bandysäsong ännu. Lika var det i torsdags när Byn träningsspelade hemma mot Ljusdal på en av sommarens varmaste dagar. Så kändes lite sådär att dra på sig understället och åka ner på Ön då men tycker i efterhand absolut att det var värt det. Byn gör väl åter lite av en omstart den här säsongen där vi namnkunnigt i truppen backat en aning för dagen men om vi ser det i ett längre perspektiv så kan det vara helt rätt läge att spela in en del yngre spelare just nu.

Vi stryker från förra säsongen Christian Mickelsson, Jimi Heinonen, Rasmus Skarps och Tommi Määttä. Vi lägger till nyförvärvet Noa Djäkner som kommer från en säsong i Sirius men det är ju en Ljusdalskille vi pratar om här. Såg redan i torsdags att honom ska vi vara rädd om! Sen har vi fyllt på med Edvin Altberg från de egna leden samt att junioren Albin Bysell återvänder från Broberg till Edsbyn. Edvin tillsammans med Elias Davidsson och Marius Åström är förstaårsseniorer den här säsongen medan Albin är två (?) år yngre och är junior även nästa säsong isåfall. Kan ha fel gällande Albins ålder men orkar inte kolla upp det just nu, junior den här säsongen är han definitivt i alla fall. Så namnmässigt byter vi ju ner oss lite men ser vi det i ett längre perspektiv så kan dessa 3-4-5 spelare nämnda ovan vara spelare som över tid når högre klass än dom fyra som lämnat. Intressant tycker jag!

Vi har även ett byte av lagkapten där Per Hellmyrs tar över bindeln från Oscar Wikblad som efter två säsonger som kapten meddelat att han gärna avstår det uppdraget den här säsongen. Myran blir en perfekt kapten och trots tidig morgon när jag läste på Bandypuls igårmorse så brast jag ut i ett stort leende när Myran svarade så här på på frågan “Vilka vibbar får du av årets upplaga av Edsbyn? – Otroligt positiva. Man jämför alltid med föregående säsong och jag tycker att det är mer energifyllt nu. Riktigt positiva vibbar har jag”. Med en energifylld trupp finns alla möjligheter till utveckling så vi hoppas den känslan från Myran är riktig.

Myran har fyllt 40 år nu och spelar på sitt optionsår på kontraktet men av vad jag sett av Myran från februari och framåt i våras och även tendenser i träningsmatchen i torsdags så är jag inte alls säker på att det här är Myrans “avskedssäsong”. Myran blev klasser bättre i slutet av förra säsongen när han oftast fick agera mer centralt i banan än utefter sargen och jag förutsätter att Byn fortsätter bygga därifrån även den här säsongen, då kan det bli roligt.

Jag tänker definitivt inte bli långrandig i detta Inför (det får bli längre fram på säsongen 🙂 ) så ingen större analys från mig om hur det kommer att gå i morgon mot Bollnäs. Jag håller Bollnäs som ganska klar favorit i matchen då man kryddat truppen än mer till den här säsongen samt att man varit på is en vecka längre än Byn hittills och så här tidigt på säsongen borde det också ha betydelse. Gällande Bollnäs är jag mest nyfiken på att se vem i backlinjen som nyförvärvet Linus Pettersson puttar bort. Det där tror jag inte kommer bli bekymmersfritt under säsongens gång att rucka på ett av seriens klart bästa innerförsvar som Bollnäs hade förra säsongen och jag är i stort sett helt övertygad om att det var ett Galotta-krav att EP skulle få ressällskap av Linus den här säsongen och att Linus inte var en spelare som Bollnäs själva jagade. Sen får Pinch och Pärtan lösa resten typ!

Upplägget på Svenska Cupen är alltså att det är två grupper med sju lag i varje vilket innebär sex matcher per lag, tre hemma och tre borta. I Edsbyn och Bollnäs grupp finns även Broberg, Rättvik, Sandviken, Sirius och Västerås. Dom två första i varje grupp går vidare till finalspel i Lidköping helgen 14-15 oktober vilket då avgörs i två semifinaler på lördagen och match om 3e pris och final på söndag. Men först gruppspel med Bollnäs och Västerås som favoriter i vår grupp så vi får redan från start av säsongen slå ur underläge vilket känns bra.

Jag själv känner att jag vill smygstarta säsongen så kommer inte skriva nåt referat från dessa cupmatcher om jag inte helt plötsligt får väldigt mycket lust efter någon av matcherna. Jag kan istället försöka bidra med någon Söndagskrönika här i september/oktober för hur det än är så är det ju när serien startar sista helgen i oktober både laget och jag ska vara helt redo. För även om det är tävlingsmatcher även i den här cupen så måste det också avvägas väl i kombination med hård grundträning däremellan för att få ut bäst möjliga resultat i Elitserien sen för det är ju ändå Elitserie + Slutspel som är det viktigaste under säsongen.

Svenska Cupen blir ändå en bra inkomstkälla för klubbarna (hoppas jag) gentemot en vanlig försäsong tidigare som antagligen mest bara kostat pengar med helgcuper och träningsmatcher med lite publik. Nu finns det ju t.ex. till alla Edsbyns tre hemmamatcher i Svenska Cupen (dom övriga hemma är Västerås tisdag 12/9 och Rättvik tisdag 19/9) möjlighet till boka matchmiddag på Nu Läll, läs mer på länken här >>> https://bandybyn.se/bokamat/

Matcherna går också se hemifrån om man har abonnemang på t.ex. Bandypuls och/eller Ljusnan. Det kommer att bli lite billigare att se bandy hemifrån den här säsongen än tidigare men kontentan av det hela blir då också att klubbarna får in mindre pengar för webb-sändningarna tyvärr. Det tycker jag är bekymmersamt så jag hoppas under säsongen att vi kan få in i ryggmärgen att vi betalar en Fiktig Entré till föreningen om man väljer att se hemmamatcherna hemifrån. Kan vi enas om det redan nu? 🙂 Jag hoppas MYCKET på det.

En Fiktiv Entré till morgondagens match tycker jag lämpligtvis kostar 56 kr (= senaste gången Bollnäs vann SM-Guld) så hakar du på mitt förslag så gör så här:

SWISHA 56 kr till 123 283 87 95 (Miljonklubben) och MÄRK Entré eller betala via Bankgiro 434-5500 och märk även då Entré. Jag har en förhoppning (men inget jag törs lova) att man under säsongen kan hålla reda på hur mycket pengar som kommer in via denna Fiktiva Entré så vi kan se hur mycket det ger i slutänden. Återstår att se hur krångligt det är att få till det.

Det var mitt korta Inför till Svenska Cupen! Spänner vi inte bågen för hårt till en början här utan ger laget tid att “spela ihop sig” så tror jag vi kan gå mot en rolig säsong. Skulle vi norpa poäng i morgon så ser jag det som en klar bonus men givetvis så hoppas jag på det.

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA – TILLSAMMANS ÄR VI EDSBYN!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share