Brindholm Söndagskrönika

En vecka kvar av april månad, sen ska väl det mesta vara klart gällande trupper inom bandyn för då lär alla lag ha dragit igång sin försäsongsträning (?). Några lag ligger på plus så här långt, några på minus men kanske ändå flest lag där man inte riktigt vet om man är plus eller minus?! Vill ni vara med och hylla Jonas Edling, ja då läser ni hela krönikan! 🙂

Veckan som gått för oss i Edsbyn innehöll en rivstart på veckan då det redan på måndagmorgon offentliggjordes att sistaårsjunioren Albin Bysell återvänder hem till Edsbyn. Detta efter två säsonger i Broberg dit han följde med tränare Daniel Skarps som pendlade dit från Edsbyn innan Albin så småningom bosatte sig i Söderhamn om jag är rätt informerad. Ett bandymässigt miljöombyte som gjorde Albin gott är känslan från sidan men samtidigt känns det också som att ett nytt miljöombyte tillbaka till Edsbyn också är rätt i tiden nu. Ska bli kul att se Albin i aktion, en kille undertecknad har rätt dålig koll på ska erkännas. Jag blir dock extra glad att läsa i intervjuer i den åldern när man säger sig vara träningsvillig vilket Albin uttryckte i sin intervju. Det är ju lite A och O i den åldern. Välkommen hem Albin!

Då har jag bättre koll på Vadim Arkhipkin som Edsbyn på tisdagen klargjorde att var klar för två nya år i Edsbyn. Vadim har stortrivts i Byn under dessa två säsonger som gav SM-Guld första året och sånär ny SM-Final år två. Vadim har blandat och gett under dessa två säsonger och var som bäst i slutet av förra säsongen och i början av den här. Var otroligt bra i SM-Finalen mot Villa och sprudlade då av självförtroende och var t.o.m. kanske bäst på plan då (?). Började också bra den här säsongen så jag tillsammans med en av mina sms-kompisar under bandysäsong båda var helt klar på att vi tyckte att “må Byn förlänga med Vadim så snart som möjligt” och det var nån gång i november om jag minns rätt.

Sen följde dock Vadim lagets kurva och sjönk i sina prestationer i takt med att laget gjorde det och i dec/jan var Vadim rätt medioker, precis som laget. Vet att jag då mycket funderade på om Vadim var styrd från sidan i vad han fick göra på planen då jag säsongen före tyckte Vadims bästa sida var att han var så svårläst för motståndarna när han kom med fart på offensiv planhalva. Då vände han ur ibland men klev också väldigt ofta “insida istället för utsida och vända ur” vilket skapade oreda hos motståndarna vilket jag också tror gav Vadim energi att utmana än mer. Under den sämre perioden den här säsongen blev det i stort sett alltid “vända ur” samt att Vadim såg energilös ut vilket fick mig att fundera på det ovan. Det må så vara med det, slutspelet blev bättre om det än inte nådde samma höjder som slutspelet 2022. Nu ligger en ny säsong framför oss och när den gångna är utvärderad så tror jag man landar i att åter hitta en roll liknande säsongen före för Vadim och då vet vi hur vass Vadim kan vara. Hoppas du fortsatt ska trivas i Byn Vadim!

Dessa två nyheter var dom enda som kom under veckan, trodde nog något mer skulle offentliggöras också men det bör väl komma under veckan nu då. Eller kan det faktum att Matteus Liw från Sirius sent blev tillgänglig ha förändrat någonting? Matteus spelar helst mittfält eller halva och där må det kanske vara “fullt” just nu i Byns trupp men jag hoppas ändå att Byn visat intresse för Matteus då han tagit stora kliv i sin utveckling i Sirius. Vi måste tänka både nutid och framtid och det känns väl klart troligt att Per Hellmyrs spelar sin sista säsong nu och där kan ju Matteus vara ett framtida alternativ. När truppen är klar är väl det bästa om vi är en senior för mycket då det visade sig behövligt förra säsongen då Byn knappt förrän i semifinalspelet hade hela truppen tillgänglig. Det innebär 14st seniorspelare (utespelare) och där har vi nu 11st klara, om vi räknar bort Tommi Määttä (där tystnad råder). Rätt säkra källor säger att även Elias Davidsson och Edvin Altberg kan räknas in där och då återstår en plats (om föreningen resonerar lika som mig alltså!) och då är väl dom tänkbara Marius Åström, Gustav Karlsson eller då möjligtvis Matteus Liw (?). Så tänker jag i alla fall. Om en vecka kanske vi vet.

Jag lovade att jag skulle syna övriga lags silly season inför den här krönikan men det blev sisådär med det… Jag har väl en hyfsad bild av det hela ändå utan att ha fördjupat mig alltför mycket och skulle väl lite snabbt gissa på en sån här tabell nästa säsong, just NU:

1. Villa Lidköping = Likvärdigt lag, dock aningen minus med tapp av främst Karlgren. Finns hungern kvar i den alltjämt namnkunniga men aningen ålderstigna truppen?
2. Västerås = Hamnar på plus såklart med Tobias Nyberg in. Tapper dock duktige Joel Engström. Ligger bra i fas åldersmässigt är känslan med bra spelare i olika åldrar.
3. Bollnäs = Årets tränare (?) Pinch får ett tufft jobb att få Bollnäsborna att behålla fötterna på jorden kommande säsong tror jag. Likvärdig trupp men supportar som riskerar sväva iväg nu tror jag är Pinch o co:s tuffaste uppgift.
4. Sirius = På klart plus trots tapp av Nyberg. Karlgren/Härndal/Heeger in och det kan bli en rolig säsong på Studan men man ska få ihop allt på isen också.
5. Vetlanda = Får behålla större delen av truppen vilket känns kul! Största tapp är nog ass tränare Kent Edlund (?). Får rida vidare på det man byggde upp förra säsongen.
6. Sandviken = Silly ej klar här och kliver kanske upp nåt pinnhål i rankingen. SAIK såg “trött” ut i omgångar förra säsongen och fyller på med ny energi nu och gör en omstart känns det som.
7. Broberg = Rutinerade rävar ut, några nya yngre in med Karl Tagesson som intressantast. Intressant att se vilka som bär laget under de tyngre perioderna. Intressant också med comeback av Böna Eriksson som tränare.
8. Motala = Har dålig koll men brukar ju hamna ungefär här oavsett.
9. Hammarby = Har väl knappt lag än så blir en uppskattning bara. Börjar träna i augusti Bajen kanske 🙂
10. Gripen = Plus/minus noll i sillyn än så länge så bör hamna här nånstans.
11. Vänersborg = Behöver få in nån namnkunnig för att lyfta härifrån men finns den/dom (?).
12. Frillesås = Ligger väl på minus, Karl Tagesson största tapp. Blir nog Rättviks eventuella räddningsplanka.
13. Rättvik = Inga nyförvärv än men landar säkert Christian Mickelsson till slut. Gillar det här laget och hoppas inte dom åker direkt igen även dom säkert blir tippad sist.

Sen ska Edsbyn in där nånstans, frågan är vart? Jag tycker ju Byns startelva ser klart bra ut med lite ny energi i Noa Djäkner framåt. Samtidigt läser man på diverse forum att “Edsbyn är på dekis, Edsbyns storhetstid är över, Edsbyn får ta spillrorna andra inte vill ha” o.s.v. Det är väl såna “analyser” vi mår som bäst av att få stämplad på oss? Jag gillar det i alla fall, då spelar vi utan press kommande säsong och jagar lagen från lag 7 och uppåt i tabellen ovan för övriga lag är jag säker på att vi har bakom oss även om vi är på dekis och storhetstiden är över 🙂

Miljonklubben + Insamlingen Forward: EN vecka kvar sen är det bokslut för Miljonklubben 2022/23 samt Insamlingen Forward. Miljonklubben (uppdaterad 12/4) är uppe i 674 417 kr och Insamlingen Forward har tappat lite fart men är just nu på 72 827 kr vilket är klart bra det också. Sammanlagt blir det 747 244 kr och det är inte alls så pjåkigt då vi i januari var en bit ifrån 400 000 kr om jag minns rätt.

Kan vi klara av en spurt under sista veckan? Jag har ett FÖRSLAG isåfall! Det grämde mig mycket att vi inte fick hylla ikonen JONAS EDLING på rätt sätt när han slutade som spelare förra säsongen då han gjorde det 31/3-2022 när jag redan gjort bokslut för mina skriverier den säsongen. NU vet jag dessutom att han velar angående en fortsättning som assisterande till Kuben Olsson kommande säsong men jag hoppas mycket på att beslutet till slut blir positivt från Jonas sida där.

Så jag tycker vi gör sista veckan av Miljonklubben 2022/23 till en hyllning av Jonas Edling och gör det genom en inbetalning till Miljonklubben! Jonas som hela sin karriär, 22 säsonger och 658 matcher, spelade i Edsbyn och vann 9st SM-Guld på 10st finaler! Plus en 659e match mot Vetlanda borta den här säsongen också sen då. Då Jonas hela karriären spelade i tröja nr 18 så är mitt förslag att summan ni betalar på nåt sätt innehåller siffran 18 men då just 18 kr känns fjuttigt så föreslår jag 118 kr som utgångsbelopp och som jag tror en klar majoritet av Byn supportrar klarar av hylla Jonas med (?)!

Så om du vill vara med och hylla JONAS EDLING: Betala in 118 kr (eller annan summa innehållande siffran 18) till MILJONKLUBBEN:

Swish: 123 283 87 95

Bankgiro: 434-5500

Märk inbetalningen: EDLING

Det går även betala med kort eller kontant på kansliet.

Då Helen på kansliet enkelt kan få fram en namnlista på vilka som hakar på denna hyllning så lovar jag att Jonas ska få en sån namnlista sen, dock utan respektive inbetalda summor då såklart.

Slut för idag då så TACK om du läst ända hit. Vi kör en sista Söndagskrönika nästa söndag, sen tar jag “sommarlov” och hoppas på en kort och snabb sommar! 😉

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share