Inför SM-semifinal 5: Västerås-Edsbyn

Vi ska kämpa hela vägen! I morgon blir det ingen vanlig måndag! Utan det kan bli en måndag vi kommer att komma ihåg i väldigt många år framåt för så brukar det kunna bli med 5e och avgörande matcher i ett SM-slutspel. Oerhört lite skiljer mellan Västerås och Edsbyn och hittills har hemmaplansfördelen varit det som avgjort. Nu måste vi bryta den trenden i morgon och såna utmaningar brukar Edsbyn gilla så nu jäklar laddar vi på allt vi orkar!

Vi är med om en underbar matchserie som igår nådde sin topp hittills med den som helhet bästa matchen och en oerhörd spänningsnivå och en match som bägge lag hade möjlighet att nypa. Nu gjorde Byn det och dels tror jag publikstödet kan ha varit en avgörande faktor och dels tror jag Byn var någon procent mer hungrig på att vinna just igår då ju Byn var tvungen att vinna, det var inte Västerås. Men i morgon kommer bägge lag vara precis lika hungriga på att vinna så var det bra och spännande igår så kan det absolut toppas i morgon! Tänk er 3-3 och mindre än 10 min kvar i morgon! Vilka vågar då gå för det? DET tror jag är en nyckel i morgon, att VÅGA VINNA.

Tänker inte orda så mycket om matcherna som varit, dom har jag ältat klart om känns det som. Vill istället att ni ställer in er på att ni, oavsett utgång, kommer att få vara med om en match som kommer att finnas i historieböckerna för alltid och i ert minne länge. Det är nåt speciellt med 5e och avgörande matcher, såna fastnar i alla fall ofta hos mig både om Byn åker ur eller går vidare. Det måste ha med anspänningen som blir såna här gånger att göra. Jag minns t.ex. hur besviken man blev där i slutet av 90-talet när Urban Förare avgjorde för Motala i sudden på Ön till 4-5 i en avgörande kvartsfinal där Byn var klar favorit. Oerhört tungt då för under den tiden var det aldrig givet att Byn ens gick till slutspel. Det har funnits såna tider också ungdomar! 🙂

Sen hade vi en förlust i 5e och avgörande mot Västerås med klara 6-2 i en kvartsfinal på Rocklunda 1999/00. Magnus Granberg spelade i Byn då minns jag och det vart lite bandyfeber när vi utmanade storfavoriten VSK över fem matcher. Det var också ungefär där vi började jaga “Stora starka VSK” på allvar och säsongen 2002/03 lyckades vi till slut få dom på fall när Byn vann med 4-3 på Rocklunda i 5e och avgörande kvartsfinal en fredagkväll. Nikolaj Jarovitj tungt ånglok i Byn då och gjorde två mål i den matchen. Sen minns man givetvis säsongen efter också när Byn för första gången på 26 år blev klar för sin första SM-Final på Rocklunda, dock ingen 5e och avgörande då utan 3-1 i matcher till Byn. Det var väl seger 3-4 då också om minnet är med mig. Var det då Pelle Fosshaug fick frispel och svingade klubban hejvilt och fällde både Hasse Andersson och Petteri Lampinen tro (?). Vill tro att det var då.

Finns ju fler klassiker och den som nog dom flesta som går på bandy även nu plockar fram som nr 1 är ju den klassiska “dubbelvändningen” mot Västerås 2007/08 när vi låg under med 0-2 i matcher, kvitterade till 2-2 men lyckades hamna i underläge 0-3 (lika som igår) hemma i den 5e och avgörande. Med 17 min kvar reducerade Jocke Hedqvist till 1-3 på frislag och resten kan ni även om ni blir väckt mitt i natten väl? Den makalösa vändningen som fick Bandyförbundet med (Västeråsaren) Karl-Erik Eckemark i spetsen att ändra hörnregeln till säsongen efter. Hedqvist, Pinch, Hedqvist drog dit varsin hörna och taket på Arenan lyfte när Hedqvist drog dit 4-3 på tilläggstid. Minns ni inte så kan ni klämma den här >>> https://www.youtube.com/watch?v=45sBD9YStjU  = Om ni har tid så är det 29 min gåshud!

Fler 5e och avgörande i ganska närtid är ju vinst i 5e och avgörande mot Sandviken i semifinalen 2016/17 när vi låg under med 1-2 i matcher och SAIK skulle avgöra hemma, ute på Jernvallen. SAIK ledde också med 2-0 med ca 20 min kvar när bröderna Joel och Jonas Edling ordnade kvittering och Tisen avgjorde i sudden och tog matchserien hem till Byn för 5e och avgörande. Där vann Byn med 5-2 och det jag minns bäst därifrån var Oscar Jonsson solonummer fram till 3-0 Byn, det var nog karriärens mål för Oscar som dessutom fick kröna sin karriär med ett SM-Guld med Byn där. Inte vilket guld som helst heller utan livets viktigaste SM-Guld, mot Bollnäs. Jag var så jäkla impad av hur hungrig Oscar var den säsongen trots att han väl närmade sig 40 år då så därför har jag nr 7 på min matchtröja som en hyllning till honom.

Vi har ju sen också vändningen mot Villa säsongen efter i semifinal när Villa ledde 2-0 i matcher efter överkörning 8-2 i andra semin hemma mot Byn en fredagkväll i Lidköping. Spiken till 3-0 skulle slås i här på söndagen då men Tisen avslutade fredagsmatchen med att skjuta av tummen på Martin Johansson på en hörna och den tummen betydde mycket för Villa skulle det visa sig. Byn vann 6-4 hemma på söndagen (låg under typ 0-2 väl och vände) och stod sen för en heroisk insast när man vann 5-3 i Lidköping i match 4 för att sedan avgöra med samma siffror hemma i 5e och avgörande. En jäkla klassiker det också!

Vi kan väl nöja oss där men vi vände väl 0-2 till 3-2 mot Vbg i kvartsfinal 2020/21 också men då tog det stopp mot AIK i semi sen. Man försöker också förtränga en 5e och avgörande förlust mot Bollnäs 2015/16 där vi förlorade med 5-2 i avgörande på Sävstaås efter att lagen hela tiden vunnit borta mot varandra i match ett till fyra. Men där fick vi i alla fall gruvlig revansch säsongen efter så den kan man bjuda på.

Nu handlar det ju inte om klassikervändning den här gången men skulle vi vinna i morgon så blir det ju ändå en sorts minivariant av vändning efter att Byn legat under med 0-3 igår och VSK nog där så smått började lägga champagnen på kylning. Men oavsett så handlar det om en 5e och avgörande match och det är det jag menar, NI kommer att komma ihåg den här länge vare sig ni vill eller inte och givetvis både hoppas och tror jag det blir en 5e vi VILL MINNAS! 🙂

I morgon kan en spelare i Byn (eller i sämsta fall VSK) skriva in sig i historieböckerna för alltid, skulle det stå 3-3 med 10 min kvar i morgon igen så blir det garanterat ett sånt avslut på matchen. Så i morgon gäller det att som spelare se möjligheter och verkligen vilja bli huvudrollsinnehavare istället för att se orosmolnen och inta en undanskymd biroll i matchen. Bägge lag har erfarenheter av det här även om en viss rutin ju har försvunnit i Byns trupp dom sista åren men det är dags att fortsätta bygga ny historia nu. De flesta i laget var ju med om att utföra “Omöjligt uppdrag” förra säsongen när vi betvingade stjärnspäckade AIK i semi med 3-1 i matcher där AIK var tippad att vinna med 3-0. Sen omöjliga Villa i SM-Finalen som det inte skulle gå att slå men Byn “hittade ett sätt att vinna” (som var uttrycket vi använde oss av mycket förra säsongen) även där och vann som ni minns med 5-4 till slut. MÅNGA var bra då och då intog ALLA huvudroller och det är lite av vad jag hoppas ska få det att väga över till Byns fördel i morgon också.

Edsbyn kommer att få bra publikstöd även om den här “Lilla SM-Finalen” avgörs i VSK:s högborg och hittills har ju hemmaplan varit viktigt. Farmers har två knökfulla bussar som rullar och jag vill tro att minst lika många Edsbysupportrar kommer dit med andra färdmedel. Trender är också till för att brytas och jag vet inte hur ofta det hänt att hemmalagen vunnit varje gång över fem matcher, jag tror det lätt kan spricka just en sån här gång då! Sen även om historiens vingslag är några år bort i avgörande matcher mot just Västerås så tror jag framförallt vår ledartrojka med Magnus “Kuben” Olsson, Jonas Edling och Ola Johansson har många bilder att förmedla gällande avgörande matcher just i Västerås. Även matchens gigant från igår, Per Hellmyrs, kommer att bidra där för såna bilder har även Myran, snart 40 år ung. Icke att förringa heller våra kungar i bakgrunden i form av Assi, Elvin och Bengt Ryhed. Jag tror även dom bidrar med väldigt mycket lugn och erfarenhet en sån här gång med sin rutin från stora matcher även om dom själva kanske inte känner så eller tror så men jag VET hur viktig dom är!

Det här var det jag kan bidra med till morgondagen! Jag visste för ca 45 min sen när jag började skriva inte riktigt vad jag skulle hitta på att skriva om men det fick bli lite bandyhistoria “på väg till SM-Final” den här gången då och hoppas det kan vara en vägvisare inför morgondagen (?). Oavsett så kommer det ju inte bli världens undergång hur  än den här matchen slutar utan med distans kommer vi vara nöjda med säsongen även om vi åker ur i morgon. Jag hyllar gärna Västerås också som jag tycker har varit otroligt bra i den här matchserien. Bättre än jag trodde när jag vägde in att Pontus Vilén och Daniel Johansson i VSK inte skulle kunna vara med. Ändå levererar VSK den här bandyn över hittills fyra matcher, det är beundransvärt.

Nu har det ju också gått en dryg vecka sen matchserien startade så det kanske inte är helt omöjligt att Daniel Johansson är helt kvitt från sin hjärnskakning och kommer in som en joker i morgon (?). Det tror jag väl ändå inte, är väl 30-70 på det kanske. Ungefär samma odds på att vi får se Jeppe Granqvist spela i morgon är min uppskattning, helt kört verkar det inte vara trots att det såg väldigt illa ut just igår när det hände och Jeppe fick ledas av med svåra knäsmärtor.

Förresten, det höll jag på glömma. Byn hamnade ju på 5e plats i Elitserietabellen. Inte sedan 2001/02 har ett lag som kommit 5a eller sämre tagit sig till SM-FInal, då gjorde VSK det som 6a för att sedan förlora finalen mot SAIK med 8-4. Inget lag har på 2000-talet kommit 5a eller sämre och vunnit SM-Guld så där har vi ny chans att skriva 2000-talshistoria om vi är sugen på det! Byn brukar vara sugna på att skriva historia… 😉

Försök sov bra inatt nu och vakna sedan upp på ditt bästa bandyhumör och försök också vara på plats i Västerås om du kan även om jag förstår att inte alla kan vara det. Då stöttar man på bästa sätt hemifrån tv-soffan istället. Sen får ni inte räkna med några rader från mig i morgon, det är hem och sen i säng som gäller då och sen jobb på tisdagmorgon. Hoppas på förståelse.

Mirakel-Byn och Slutspels-Farmers = Det är dags att skriva sista avsnittet av Semifinalthrillern 2023. Ett lyckligt slut är alltid dom bästa sluten så vi jobbar efter det och TILLSAMMANS fixar vi också det.

VI SKA KÄMPA HELA VÄGEN!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share