Inför SM-semifinal 4: Edsbyn-Västerås

Vi ska kämpa hela vägen!! Nu är det inget att fundera på, ska vi till Studan så får vi inte förlora mer mot Västerås. Vi tar lördagen först och jag uppmanar ALLA som har möjlighet att vara på plats i Svenska Fönster Arena kl 17.00 i morgon! Publikstödet Byn har är så bra så DET kan bära Byn ända till Studan.

Konstaterar till att börja med att Edsbyns P19 är klar för SM-Final efter seger mot Nässjö i semifinalen med 7-0 (2-0) i eftermiddag efter en övertygande insats. Har kollat större delen av matchen och har nu än mer förståelse för Edsbyns frustration (artikel i Bandypuls idag) över att juniorerna och P17:s finalspel förlagts till Göteborg, en vecka före den stora finalhelgen i Uppsala. Att det blir geografiskt långt dit för Byn må så vara då andra kanske har nästan lika långt till Uppsala. Men att Sveriges bästa ungdomar i den åldern ska gå miste om pulsen som är runt en SM-Finalhelg i Uppsala är ju rent sorgligt. Bandyförbundets ordförande Pär Gustafsson tror dock på det nya upplägget: – Det kan bli en ännu bättre upplevelse stämningsmässigt med ännu fler åskådare på plats och livesändning med intervjuer både före och efter match blir något nytt och häftigt. 

Sedan är en anledning också att förbundet vill “sätta den nya hallen i Göteborg på kartan”. Efter den här semifinalen är mina känslor att det kändes mer som en vanlig match i serielunken, eller ja lite mer än så var det väl. Isen var dålig och väldigt många spelare åkte oförklarligt omkull och speciellt mycket publik var det väl inte heller. Måste väl i alla fall ha varit många fler om den spelats i Uppsala. Dessutom livesändningens enda kamera väldigt konstigt placerad och dessutom bara en kommentator och ingen bisittare. I hallen ingen större inramning som visade på att det är SM-Finaler som spelas. Jag minns hur Uppsala piffade upp Relitahallen när Villa-AIK + damfinalen spelades där pandemiåret 2021 och blev då positivt överraskad hur snyggt man fått till allt runtomkring. Var inte den hallen ett alternativ ens då om man är rädd om isen på Studenternas vilket väl lär vara huvudanledningen till flytten? Jag beklagar att ni ungdomar blir blåsta på ett av era stora mål/upplevelser i ungdomsåren men önskar givetvis stort lycka till i SM-Finalen kl 19.30 i morgon lördag mot antingen Villa eller Vetlanda. Matchen sänds på Bandypuls. 

I morgon är det säsongens viktigaste dag så här långt! Västerås har rättvist ledningen med 2-1 i matcher i bäst av fem och det känns som det är lite upp till Byn “att hitta på något annat”. I det här läget har Byn varit förut och stått för vändningar så utifrån det så känner vi oss “bekväma” och ser fortsatt möjligheter i det hela. Förra säsongen den här lördagen blev vi finalklar efter att ha vunnit 4e matchen hemma mot AIK och vunnit matchserien med 3-1 i matcher. Då efter både sudden och straffläggning. Så långt behöver vi väl inte dra ut på det i morgon tack… Minns då vilken elektrisk stämning det var i Arenan matchen igenom och då verkligen bar Farmers + övrig publik fram Byn som då egentligen spelade mot övermakten i form av ett väldigt stjärnspäckat AIK. Jag hoppas verkligen på en liknande inramning i morgon och ber som sagt ALLA som har möjlighet att bege sig till Arenan i morgon. TACK! 

Intressant att se om morgondagens match följer samma mönster som tidigare eller om Byn tänkt lite i andra banor då. Västerås lär fortsätta lika med lågt försvarspel och bra attack vid omställningar och när man själva har boll. Edsbyn har uppträtt lite väl försiktigt så här långt är min känsla och JAG tror vi måste våga mer för att ta oss till Studan. Vi gjorde våra bästa matcher i seriespelet när vi spelade med mer “attacktänk” och vi spelade mer en sån bandy även mot Sandviken i kvartsfinalen. Vi vann också andra halvek hemma i tisdags med 3-1 och det var också den halvlek av dom sex hittills där Byn spelade (var tvungen) med mer attacktänk och fick VSK mer i gungning. Dessutom den halvlek där Byn haft bäst bolltempo i sitt eget spel så här långt. Så jag hoppas att Byn kommer ut med den matchplanen i morgon. 

Sen är det givetvis viktigt att drivande spelare kliver fram och tar ansvar nu när allt ska avgöras. Per Hellmyrs var otroligt bra mot SAIK men VSK har sett till att stänga ytor för honom som SAIK bjöd på. Men gäller ändå att Myran vinner mer mark i morgon och oftare. Oscar Wikblad var bra igår och måste vara lika bra i morgon, kapacitet finns och Oscar är givetvis en potentiell matchvinnare i morgon. Martin Frid är i strålande form och det gäller att också han tar sina tunga åkningar fler gånger per match än tidigare för dom tröttar garanterat ut VSK över tid, men inte Martin. 

Samuli Helavuoris tunga åkningar har saknats lite i dom här tre matcherna men det har säkerligen med Byns taktikupplägg att göra. Likaså är “utflykterna” från Tommi Määttä + Jeppe Granqvist färre men det är nog samma där som med Samuli. Jocke Svensk har varit mer aktiv men får enligt mig gärna vara ännu mera aktiv. Det blir alltid stökigt för motståndarna när Svensk kommer men känns som även Jocke inte “chansar” utan vänder hellre än går om det inte öppnar upp sig helt. Ted Hedell har varit aktiv och är nog den som haft mest boll på offensiv planhalva i Byn så här långt. Det är bra på sitt sätt men Byn är bäst när man spelar på många spelare så jag ser hellre en bättre fördelning än det varit hittills.

Samtidigt vill jag inte vara alltför kritisk heller för innerst inne är jag jäkligt glad över att få uppleva dom här matcherna, speciellt den i morgon, en säsong där så mycket har hackat under resans gång. Jag hade ställt in mig på att försöka stå stark om “seriespelets motvind” fortsatt även i slutspelet så det som skett efter att slutspelet inletts är ju egentligen inget annat än bonus. Att vi slår SAIK klart med 3-0 i matcher räddar ju egentligen säsongen men nu när Byn tagit sig hit vill man ju också väldigt gärna ta även ta det sista steget och få uppleva ännu en SM-Final. Samtidigt så ska vi absolut inte kräva det, vi har vunnit fyra av dom senaste sex SM-Finalerna och ska vara oerhört tacksam över att vi fått uppleva det vi gjort. Det kanske är andra lags supportrars tur att få uppleva det den här gången (?) och blir det så då får vi acceptera det. 

Det borde väl komma en del supportrar från Västerås i morgon hoppas jag. Alltid roligare med två klackar men hittills har ju Farmers varit ensam på banan i den matchen. När det finns chans till avgörande brukar dom även VSK:s supportrar vilja vara på plats så minst en buss bör komma i morgon. Skulle det bli match i Västerås på måndag, DÅ kommer Västeråsarna att vallfärda dit, garanterat en publiksiffra på 4-5000 pers då. 

Till Farmers är det väl bara att skicka med att fortsätta i samma stil som i tidigare matcher x 3 typ. I morgon lär det bli trångt i Klacken och förhoppningen är som sagt att Farmers bär fram Byn till en 5e match i Västerås på måndagkväll. Byn ger sig aldrig förrän precis allt hopp är ute och jobbar Farmers efter samma “matchplan” så blir det en kväll att minnas i Arenan i morgon. VI SKA KÄMPA HELA VÄGEN!

Två timmar före vår match startar Bollnäs-Villa sin 4e kvartsfinal. Där verkar det bli i stort sett utsålt och där lär även Bollnäs bäras fram av sin publik. Tänk att Villa Lidköping som varit så otroligt överlägsna kan tvingas till en 5e match för att betvinga Bollnäs. Nu vet man ju inte det än men ändå är känslan att det mycket väl kan bli så. Villa är helt klart konfunderade (utan att dom erkänner det) och dessutom fick ju mv Jesper Thimfors kasta in handduken efter att ha vridt till knät senast. Tror dock inte ersättare Anton Johansson är något nerköp för Villa egentligen men hur det än är så blir det stort fokus på honom nu och det är aldrig bra för en målvakt. Intressant batalj! 

Mellan 15.00 och 19.00 i morgon står Bollnäs och Edsbyn stilla förutom i respektive arena. Väldigt spännade att se när krutröken har lagt sig hur allt har slutat! SM-slutspel i bandy = Det är svårslaget i Bandyland det! 

Ladda på nu så gör vi säsongens bästa insats i morgon både Byn och Farmers! 

TILLSAMMANS!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com 

share