Inför SM-semifinal 3: Västerås-Edsbyn

Är det en ny klassikermatchserie vi just upplever? Visst kan det mycket väl handla om det men oavsett så är det i alla fall två väldigt jämna lag som möts och nu avgörs det hela i bäst av tre kan man ju säga. Byn har sämst utgångsläge som måste vinna en bortamatch och vi ska göra ett första försök i morgon!

Vi börjar med tråkigheter. Läser med stor sorg att VSK:s Joel Engström fått utstå rasistiska påhopp vid gårdagens match i vår Arena. Bägge klubbar och Farmers har, givetvis, tagit avstånd från det som hänt och man blir uppriktigt ledsen och lite uppgiven om sånt här kan komma från någon som “håller på Edsbyn”. Personen (eller om det var fler men gissar väl en?) kan givetvis vara ångerfull idag och jag tycker alltid att man kan få en andra chans bara man erkänner om man gjort något fel och ber om ursäkt. Jag tycker det måste gå identifiera personen för ingen kan ju ha stått helt för sig själv på Edsbysektionen igår. Jag står gärna till förfogande och ber den som gjort detta misstag att höra av sig till mig på brindholm66@gmail.com om hen läser det här så kan vi ta det därifrån sen. Eller om någon som hört/sett och med säkerhet kan namnge den som gjort det så kontakta mig gärna på samma adress.

Joel själv är mitt uppe i laddningen inför 3e semin i morgon just nu och vill såklart lägga fokus där. Jag skänker i alla fall mina tankar till dig Joel och hoppas fortsatt få se dig spela  lika bra bandy i kommande matcher som i dom två hittills. Jag skrev det igår och jag har skrivit det förra säsongen, jag gillar Joels spelstil med bra fart och teknik samt ett bra skott och skulle jag välja EN spelare i VSK att plocka in i Byns trupp så ligger Joel väldigt bra tillhands att välja för mig. Det har jag också skrivit förut men det tål att upprepas igen efter gårdagens tråkiga händelse. Kämpa på Joel och all kärlek från min sida!

Hur kommer den här matchserien att sluta då? Omöjligt att säga såklart. Har träffat en del folk idag som såg matchen samt hört versioner om dom tveksamma domsluten och det är minst sagt spridda skurar på det mesta. JAG skrev igår att jag tyckte Byn vann rättvist sett över hela matchen. Där har jag både medhåll och inte, skulle jag räkna noga så är det nog lite övervikt för dom som inte håller med faktiskt fast alla jag träffat håller på Byn. Snyggt att se bandyn med två ögon och tycka så fast man är rödblå in i själen tycker jag. Så summasumarum så var det antagligen helt jämnt skägg då där Byn helt enkelt hade marginalerna på sin sida igår. Något man brukar göra sig förtjänt av brukar jag skriva och vidhåller det även denna gång.

Sen Wikblad “spökmål” och VSK:s “icke mål” som man jublade för men fick washout på. På Wikblads mål är det klar majoritet för att det var mål men det finns även folk som stått på balkongen ovanför som säger att det inte var mål samtidigt som nån (fler) som stått i stort sett på samma ställe säger att det var mål. Sådär kanske Hartman Optik har några potentiella kunder då? 🙂 Sen VSK:s “mål” som inte blev mål. Där är det ungefär lika klar majoritet som på spökmålet att det VAR mål för VSK. Från ungefär samma position som dom ovan nämnda fast inte samma personer. Så där vill jag nog tro att VSK blev blåsta på ett mål nu när man fått lite mer på fötterna. Det är synd såklart för rätt ska vara rätt men som Martin Landström i VSK kommenterade det hela “men det är som det är nu, det är små marginaler ibland”. Det är väl ändå snyggt att i stridens hetta se det så och det är väl bara att hoppas att bedömningar vid svåra situationer hamnar ungefär jämnt ut till slut.

Att allt ska bli rätt för domarna under en match är ju omöjligt. Jag brukar sällan lägga så stor vikt vid domarens/domarnas insats då jag inser att det måste vara oerhört svårt att hinna med och att hinna se alla situationer ur t.ex. rätt vinkel. Dessutom “fular” ju spelare i alla lag och t.ex. sträcker upp klubbor och signalerar för hörna fast man innerst inne vet att det inte är det o.s.v. vilket såklart inte gör domarjobbet lättare. Sen ska man också komma ihåg att domarna är nere på isen tillsammans med spelarna medan vi i publiken ser situationerna mer ovanifrån, en del bara en liten bit upp men som på kortsidorna i Arenan och på Vip-läktaren nästan helt ovanifrån, alltså vi får ett bättre perspektiv. Så i det stora hela, i min värld, gör domarna det jäkligt bra. Sen måste det få bli fel ibland vilket vi får acceptera. Jag skulle inte vilja byta med dom i alla fall, snacka om cirkus isåfall!

Hemmaplan för Västerås i morgon alltså och då lite press på dom att vinna så det ska bli väldigt intressant att se hur den här matchen utvecklar sig. VSK har försvarat sig väldigt lågt så här långt (lika som Byn) vilket väl egentligen inte är deras melodi när det gäller försvarsspel. Men det har dom valt efter att ha anayserat sig fram till att det stökar till det mest för Byn. Nu känns det ändå som VSK måste kliva på lite mer i morgon med hemmamatch och ju längre matchserien pågår desto mer sätts också VSK:s tålamod i defensiven på prov känner jag. Så länge det ger framgång i matcherna så funkar det nog men får Byn övertag målmässigt så kan det haverera över tid tror jag.

Byn å sin sida tror jag måste vara lite mer offensivt påkopplad i morgon än i lördags i Västerås. Ju högre tempo i matchen desto bättre för Byn är min känsla och lite så var känslan igår också då andra halvlek var mer tempofylld än första halvlek och då kom Byn mera till sin rätt i offensiven. Tecken fanns på att VSK började se trötta ut (sa mitt öga men vem vet, kanske är en Hartmankund jag också) och där hoppas jag känslan var rätt. Skulle det vara sanningen så passar det förträffligt med match varannan dag fr.o.m. nu och jag tror att det är något som gynnar Byn mer än VSK.

Farmers åker ner med en fullproppad buss i morgon (provade med en andra buss också men för få anmälningar) och sätter förhoppningsvis rödblå färg på läktarplats. Ett bra publikstöd blir oerhört viktigt nu och det blir intressant att se om VSK-supportrarna möter upp redan från start den här gången och inte förrän vid ledning 3-1. Det är en match i taget som gäller såklart men det går inte komma ifrån att man redan nu längtar väldigt mycket till lördagens match hemma i Arenan. DÅ blir det årsbästa när det handlar om tryck/stämning i Arenan oavsett hur det går i morgon så den får ni inte missa. Avslag 17.00 på lördag.

Avslutar där ikväll och tittar på Villa-Bollnäs istället där Villa antagligen blir finalklara ikväll. Även om Bollnäs var heroiskt bra sist så ska man väl inte kunna rubba Villa i deras egen borg ikväll, har svårt att tro det i alla fall. Sen laddar vi för morgondagen och ser framemot en riktigt gastkramande match i Västerås.

Vi håller samtidigt också ett öga på Elitrapport/Bandygrytan i morgonkväll och kollar hur det går för Edsbyns P17 i SM-kvartsfinalen borta mot Vetlanda. Edsbyn vann 3-2 hemma i tisdags så i morgon avgörs det om säsongen tar slut för Byn eller om det blir finalspel i Göteborg i helgen. Sammanlagt resultat efter två matcher räknas. Lycka till och kämpa på Bypöjkar!

TILLSAMMANS!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share