Inför SM-kvartsfinal 1: Sandviken-Edsbyn

SM-slutspel i bandy! Det är ju något väldigt speciellt med det och nu är det dags igen. Byn har satt sig i ett läge där man får slå ur underläge igenom hela slutspelet och även om det brukar passa Byn bra så måste vi nog leverera bättre än någonsin förut för att nå hela vägen den här gången. DET får vara en dröm så länge, först tar vi oss an Sandviken.

Börjar med en kort rad om Slutspelsutmaningen. Målet jag satte upp var 140st (lika som ifjol) och vi kanske (?) är på väg dit. I skrivande stund är vi 105st så hoppas 35st kan nappa fr.o.m. nu då och det är några “säkra kort” som alltid brukar haka på som inte anmält sig än så har gott hopp om att nå målet ändå! 😉

Kortfattat så handlar det om att man betalar EN av dessa summor beroende på hur långt Byn går i slutspelet:
* Utslagen mot SAIK = 0 kr
* Seger mot SAIK och Byn till semifinal = 200 kr
* Seger i semfinal och Byn till SM-Final = 350 kr
* Seger i finalen och SM-Guld till Byn = 500 kr

Det blir alltså EN av dom summorna som blir utfallet. Smsa mig på 070-333 05 20 om du vill vara med (eller mejla brindholm66@gmail.com eller hör av dig på Messenger). Å vill du “dubbla” så skriv det i smset 😉

Nu till morgondagen och fan vad kul sånt här är! Nu ska säsongens sista kapitel skrivas och nu blir det utslagstävling istället för seriespel och även om det hackat i seriespelet för Byn så är det ju ändå det här Byn gillar bäst. Att gå upp i ringen “lag mot lag och man mot man” brukar Byn älska och det gör också att man ändå får upp visst hopp om att vi ska få något att glädjas åt även den här säsongen till slut. Det märks också bland “bandyfolket i Byn” att man hyser gott hopp om att vi nu kan räta upp säsongen som väl om den hade tagit slut nu utan slutspel i bästa fall fått ett g i betyg.

Det är två lag som haft lite samma väg fram till slutspelet som möts då det inte gått på räls heller för Sandviken. SAIK såg väldigt stabila ut på försäsongen och när serien skulle starta var dom den givna tvåan bakom Villa sett till prestation så långt. Då var det jämnt skägg mellan Västerås, Edsbyn, Broberg om plats 3-4-5 efter SAIK men sen får man väl ändå säga att både Byn och Broberg gått sämre än förväntat men att bägge rätade upp det lite i seriens elfte timme och blev viktiga topp-6 till slut. Västerås gick nog ungefär som förväntat och tog nästan mer andraplatsen på att SAIK blev mer ostabila när serien startade än att man var solklar tvåa i sina prestationer efter suveräna Villa Lidköping.

Riktigt varför SAIK har pendlat i prestationer vet jag inte men spontant känns det ändå lite som att lagets prestationer hängt ihop med hur Daniel Berlin och Daniel Mossberg levererat. När dom varit medium har laget också varit det och när dom varit bra har också lagets resultat blivit bra. Det kanske är en för enkel analys men bägge dessa Daniel blir ju äldre och har pikat i sina karriärer och sen kan det vara svårare att hålla en jämnbra nivå efter det.

Överlag den här säsongen så känns det också som det “äldre gardet” i flera lag haft det allt tuffare att leverera, kanske med några undantag. Det tycker jag ändå är ett bra tecken att “ungdomen” utmanar dessa “rävar” om rubrikerna och att det ställs ganska höga krav när man blir säg 37/38+ för att fortsatt hänga med på toppnivå. Samtidigt vet man att när det drar ihop sig till slutspel så vaknar det nån liten jävel i dessa rävar och då spelar dom ofta avgörande roller igen och så kan det mycket väl bli i den här matchserien också. Till rävarna här räknar vi i Sandviken Daniel Mossberg (42 år i år), Joel Othén (38 år i år), Daniel Berlin (36 år i år), Linus Pettersson (36 år i år) samt i Byn Per Hellmyrs (fyller 40 år den 18/3 = samma dag som SM-Finalen, det skulle vara nåt det!) och Christian Mickelsson (39 år snart).

Det är väl främst Berlin mot Hellmyrs det handlar om ändå, den som vinner den matchen i matchen tror jag har väldigt stor chans att få spela SM-semifinal! För vår del är det faktiskt nästan ett måste att Myran är riktigt bra i den här matchserien för att det ska gå vägen tror jag. Tycker också mycket tyder på att Myran kommer att vara det och det vore underbart om det finns ett/två fantomslutspel till kvar i Myrans kropp. Minns ifjol när Byn gick upp mot AIK i semifinal och tippades åka med 3-0 i matcher hur Myran främst i match 1 plockade fram den egenskapen och fick matchen att landa i Edsbyseger. Myran själv landade till slut på sargen och utgick ur den matchen då men återkom ändå till match 2 den gången. Hoppas Myran är laddad nu också!

Hur gör vi för att slå Sandviken i bäst av fem då? Det finns såklart lite nycklar som vi måste få att slå över till oss för att det ska gå vägen tror jag:

* Hörnmatchen givetvis: Den som vinner den har stor chans att gå vidare. Det är två lag som svajat lite i den här grenen men just nu pekar Byns kurva åt rätt håll vilket är både viktigt och högst nödvändigt.
* Målvaktsmatchen tror jag blir viktig! Två toppmålvakter Joel Othén/Henrik Karlström vaktar kassarna och spelar absolut huvudroller i matchserien. Jag vill inte byta målvakt även om jag vet hur bra Othén kan vara men håller där Henke som mer jämnbra i match efter match, Othén mer svajig i prestationerna. Vill också skänka en tanke till Oscar Löfström som sparrat Henke hela säsongen (igen) och skulle något hända Henke har vi en fullgod ersättare i Oscar.
* Matchbilderna: Jag hoppas verkligen att det i Byns matchplan finns med att få en bra grundfart i matcherna så det inte blir så avvaktande som det ofta blivit när Byn presterat som sämst den här säsongen. Byn måste lägga mer fokus på att “tro på sitt nu” än att visa för stor respekt för “motståndarnas styrkor”, gör vi tvärtom så tenderar det bli avvaktande och då tror jag Byn kan vara lurad. Min magkänsla är att vi använde lite den här “tvärtom-taktiken” mot Sirius i kvartsfinalerna förra säsongen där vi visade för stor respekt för Sirius vilket höll på att landa i respass redan i kvarten. När vi sent i matchserien började “tro på oss själva” och höjde tempot i matcherna och spelade ett aggresivare försvarsspel vägde det över till Byn direkt. Sen kanske man inte ska jämföra Sirius och Sandviken rakt av så utan Byns ledarstab lär ju bryta ner det mer på detaljnivå än så såklart men grundtänket måste ändå vara att tro på sin egen kapacitet nu och att det är den som ska ta oss vidare i matchserien.
* Matchseriens längd: Jag tror att ju längre matchserien blir desto större chans har Byn! Går på magkänsla där men känner mig rätt säker på att den magkänslan är rätt. Kortfattat så tror jag Byn orkar mer än SAIK och mycket därför hoppas jag också att det blir “bra grundtempo” i matcherna och inte för avvaktande bandy.
* Supportrarna: Det här kan bli så jämnt så t.o.m. supportrarna kan avgöra det hela för från läktarplats lovar jag att man kan ge lagen dom där sista procenten som behövs om det blir jämnt. Farmers för mig klar favorit där och framförallt på lördag 25/2 (18.00) lär det bli Invasion av Farmare i Sandviken, det står klart redan nu. Kittlande!

Första matchen brukar ju ofta vara en nyckelmatch i bäst av fem. Har ingen statistik på det men känslan är att om man ska “sno en bortamatch” så är det lättast att göra det i första matchen. Så gjorde Byn borta mot AIK i semifinalen förra säsongen och det utmynnade ju i seger i matchserien så småningom men så gjorde också Sirius mot Byn i kvartsfinalen men utan att knyta ihop säcken sen så båda varianterna finns ju i närtid. Oavsett så blir det jäkligt spännande i morgon för hur det än är så blir det en otrolig press på det lag som förlorar första matchen att sen vinna match nr 2. Så vore läckert att skrälla direkt!

Alla kvartsfinaler startar ju i morgon, på både gott och ont. Hade ju helt ärligt varit väldigt intressant att se främst Bollnäs-Broberg också som lär bli en holmgång likt vår matchserie. För nästan första gången den här säsongen ska Bollnäs bära på ett favoritskap efter att i de flesta “tunga matcher” den här säsongen fått slå ur underläge. Bollnäs har gjort det väldigt bra men sätts nu lite på prov då man går in i den här matchserien som rätt klara favoriter. Intressant att se hur Bollnäs hanterar det. Blir mycket ett mentalt spel här är känslan och lite mysläge för Broberg och även här blir ju första matchen oerhört viktig.

Dom andra två kvartsfinalerna känns ju lite mer givna ändå. Villa-Sirius bör ju bli 3-0 i matcher om inte hemmalaget drabbas av magsjukeepedemi eller liknande. Vore kul om Sirius kunde bråka lite men Villa har sett så stabila ut så har svårt att tro det. Så Villa får kanske främst se upp om Tobias Nyberg kommer och vill bjuda på tonfiskmackor! Västerås kanske inte vinner med 3-0 mot Vetlanda men över fem matcher bör VSK gå segrande ur den. Vetlandas enda chans att vinna matchserien lär nog vara att nypa den här första matchen, då kanske man kan få det till fem matcher. Samtidigt så är Vetlandas säsong “i hamn” hur det än går här enligt mig då man gått bättre än förväntat så det gör väl ändå att Vetlanda kan spela ganska avslappnat då all press ligger på VSK.

Avslutningsvis så nåddes vi ju av oroväckande rapporter fre/lör att det var problem med kylanläggningen i Svenska Fönster Arena och att helgens matcher fick flyttas till Söderhamn/Bollnäs. Nu verkar ändå Keka ha fått ihop tåtarna igen (med hjälp av Janne Lust?) och kylanläggningen fungerar fullt ut så Byn kunde träna där nu ikväll och onsdagens andra kvartsfinal kan spelas som planerat.

Men först måndag och kvartsfinal 1! Tro på Byn nu, anmäl er till Slutspelsutmaningen, bocka för i almanackan alla datum för kvartsfinalerna (mån-ons-lör-mån-ons) så kör vi! Det är nu vi brukar vara som bäst när vi gör sånt här TILLSAMMANS! Repris igen tack.

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share