Sista omgången kvar av historiens jämnaste/bästa Elitserie och Byn avslutar hemma mot Gripen Trollhättan, alltså Jocke Hedqvists gäng. Bägge lag har att spela för och det gör att det är upplagt för en härlig kamp över 90 min där Byn ändå är klara favoiter på hemmaplan.

En skönare känsla har infunnit sig i kroppen efter segern mot Bajen i tisdags som i alla fall nästan gör att Byn är helt klar för topp-6. Motala och en av Broberg/Vetlanda kan smita förbi om vi förlorar mot Gripen samtidigt som Motala slår Västerås och samtidigt också tar in ÅTTA mål i målskillnad på Byn. Känns inte sannolikt och dessutom tror jag faktiskt Motala hellre blir kvar på sin 8e plats och för möta Bajen i åttondel än att “riskera” att bli 7a och få möta Sirius i åttondel. Tror Bajen passar Motala bättre än Sirius. Men jag såg faktiskt att Byn och Motala skulle kunna hamna exakt lika i tabellen också, OM Byn t.ex. förlorar med 5-8 mot Gripen och Motala vinner med 5-0 mot VSK (likaså vid 6-9/6-1 och 7-10/7-2 o.s.v.). Då hamnar BÄGGE lag på 24p och 88-88 i målskillnad och vinner då bara nån av Vetlanda och Broberg deras inbördes match så hamnar Edsbyn/Motala på 6e/7e plats. VEM ska då gå direkt till kvartsfinal och vem ska spela åttondelsfinal? Det ska ju finnas täckning för allt i tävlingsreglementet men finns det täckning för det här tro? Inbördes möte kanske, då är det ju Motala direkt till kvartsfinal då. Sannolikt en total ickefråga det här men skulle vara kul att veta svaret ändå. Tycker jag då!

Även igår fick vi en fin present när vårt ånglok på mitten, Martin Frid, ritade på ett nytt kontrakt 2+1 år. Det är lätt att ta såna som Martin för givet och visst känns det ju också rätt givet att han fortsätter i Byn men vi måste ändå visa vår uppskattning för såna här påskrifter vilket också väldigt många gjort på sociala medier. Martin är lite av hjärtat i Edsbyns lag i sin position där mitt i allting som defensiv mittfältare, lite som navet i ett hjul och som har VÄLDIGT STOR DEL i Byns framgångar senaste åren. Ändå får han sällan rubriker Martin och är inte en spelare som kräver det heller utan det här handlar ju om en LAGSPELARE till sista blodsdroppen som gör sitt jobb i match efter match för att ANDRA ska få rubriker istället. Är det egentligen inte såna här spelare som Martin som är dom största (?). Jag kan känna så. Dessutom med Edsbyn som moderklubb och som sannolikt aldrig kommer att spela i någon annan klubb heller så är en kugge som Martin väldigt, väldigt viktig för Byn just nu och stor som spelare och lagkamrat. Å hur skulle det se ut om Martin flyttade förresten, skulle väl bli uppror bland hararna i skogen och gäddorna under isen om dom skulle nås av en sån nyhet! TACK Martin och hoppas många kommer på matchen i morgon och tackar dig för påskriften.

Så just nu mår man med bandymått mätt rätt bra, 
bättre än på väldigt länge faktiskt. Man går runt å kukilurar lite på hur lagen ska välja i slutspelsvalen och det är faktiskt en ny och ganska skön känsla att veta att Byn inte behöver välja. Efter den här halvdana Elitserien känns det bättre att få bli vald eller, om vi tar oss upp på 4e plats, få ta det lag som blir över. Det tror jag kan bli den perfekta moroten i det kommande slutspelet där Byn kommer att slå mer ur underläge än någonsin tidigare! Vi älskar ju sånt! Det luktar ju väldigt mycket Sandviken i kvartsfinal för Byns del oavsett om vi blir 4a eller 5a/6a och det är taget i så fall. Det skulle bli en holmgång över sannolikt fem matcher det!

Det finns ju många intressanta scenarion 
som skulle kunna uppstå efter sista omgången. Blir Byn 4a så undrar man, väljer Villa då Bollnäs eller Edsbyn på sin halva? Tidigare säsonger har Villa alltid undvikit Byn i hopp om att nåt annat lag ska slå ut Byn vilket då inte har uppfyllts och som gett Villa silvermedaljer så småningom. Tar man då Byn på sin halva nu och “fixar det själv” om vi skulle nå semi (?). Jag tvivlar på det ännu en gång. För Bollnäs tror jag är precis samma spöke för Villa där man i bäst av en match mycket väl kan åka dit men i bäst av fem sannolikt vinner. Samt om det troligen blir SAIK-Byn i en kvartsfinal oavsett så tror jag Villa gärna undviker Sandvikens halva då SAIK ibland passar Villa väldigt illa och SAIK + Byn är ju också dom enda två lag som hittills utmanat Villa i seriespelet. Ett annat intressant scenario är ju om Byn + Broberg blir 5a/6a och båda fortsatt är kvar när det är Bollnäs tur att välja kvartsfinalmotståndare, vilka tar Bollnäs då? I det läget tror jag både Byn och Broberg hoppas bli på att bli valda av Bollnäs och få slå ur underläge mot dom. Ja oavsett så blir det spännande slutspelsval ca kl 21.15 på Sportradion i morgonkväll.

I morgon är också Vadim Arkhipkin klar för spel igen efter tre matchers avstängning. Då blir det intressant att se hur Kuben o co formerar laget om alla finns tillgängliga men det finns väl ändå ett huvudspår som jag ser det. Martin “Hjärtat” Frid blir nog kvar på sin deff-mitt position nu och där täcker Mattias Larsson upp som avbytare. Teemu har spelat off-mitt när Vadim varit avstängd och gjort det bra så det blir nog att Teemu, Vadim och Ted Hedell rullar där. Framåt så är Oscar Wikblad (som verkar vara fit for fight som tur är!) och Rasmus Skarps givna och Marius Åström tar junioravbytarplatsen så då är det en av Jimi Heinonen och Christian Mickelsson som vilar. Nån anledning är det ju till att Mickel knappt spelat i två sista matcherna och enbart varit in på hörnor så kanske det är svaret på frågan att Mickel vilar (?). Eller om Oscar säkerhetsvilar ändå med erfarenhet vad som hände för Jocke Svensk tidigare och nu Elias Gillgren i Motala. Sånt vi får svar på i morgon det här.

Även Gripen Trollhättan har en spelare tillbaka efter en match avstängning, nämligen Johan Esplund. En väldigt viktig kugge för Gripen som alltså just nu ligger 12a vilket innebär kvalplats tillsammans med Frillesås. På samma poäng men med bättre målskillnad finns Vänersborg så Gripen måste ta en poäng mer än Vbg i morgon för att undvika kval. Jag hoppas både Byn och Bollnäs gör sitt yttersta för att vinna respektive match och inte ger något av lagen en hjälpande hand, det skulle kännas osportsligt. Det räcker ju att Byn gör sitt så klarar sig Vbg undan kval men räkna med ett Gripen som säljer sig dyrt i morgon även om jag inte heller tror ett kval blir något större problem för något av dessa två lag.

Kom också ihåg att det är dragning i Fyrhjulingslotteriet i morgon och finns det några lotter kvar så lär dom säljas utanför entrén innan matchstart. Stötta föreningen och köp en lott om du inte redan gjort det, se det om inte annat som ett TACK för Martin Frids påskrift.

Övriga matcher: Sirius har spelat klart och blir 10a i serien och möter det lag som blir 7a i åttondelsfinal, troligen Vetlanda eller Broberg. Förutom vår match och Bns-Vbg spelas en betydelselös match mellan Frillesås och Hammarby. Motala-Västerås känns också ganska tam då jag inte tror Motala har några planer på att försöka jaga ikapp oss. Tror som sagt att Motala är nöjd med sin 8e plats och Bajen i åttondel så VSK vinner nog där. Så då blir det SAIK-Villa och Vetlanda-Broberg kvar då. Jag har ju fått för mig att Sandviken och Villa kryssar så Villa vinner serien som obesegrad och SAIK tar den poäng som behövs för att bli 4a. Inte så att dom kommer “bestämma det” men står det oavgjort med 10 min kvar tror jag på två nöjda lag och spel därefter. Det är min teori. Hetast är ju Vetlanda-Broberg där Vetlanda vid vinst blir topp-6 och vid kryss eller tvåa så blir Broberg 6a. Broberg var ju det lag som tippades “5a av alla” inför säsongen så mest press på dom och borde dom inte fixa det också då? Vetlanda nu i en formsvacka plus en del skador gör att Broberg får bära favoritskapet men vi vet också att Broberg brukar kunna vackla när det börjar gälla. Intressant match oavsett!

Då beger vi oss till Ön i morgon och finjusterar det sista inför kommande SM-slutspel och det gör vi bäst TILLSAMMANS och inte hemifrån soffan. För er som vill planera så finns datum för åttondelar + kvartsfinaler m.m. här >>> https://svenskbandy.se/om-serier-och-cuper

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *