Inför: Hammarby-Edsbyn

Historiens jämnaste Elitserie går mot sitt slut. Fyra av 13 lag har sina gjutna placeringar men både Byn och Hammarby strider om att komma topp-6 och är två av sex lag som fortsatt har chans på dom placeringarna. Tre lag lyckas, tre lag spelar åttondelsfinal nästa måndag + Sirius. Spännande på Zinken i morgon!

Inte ens nu med bara två omgångar kvar känns det lönt att fördjupa sig och försöka se i spåkulan hur det kommer att gå i dom sista matcherna och hur en sluttabell kommer se ut. Väldigt sällan det står så här mycket på spel för Byn med två matcher kvar men samtidigt också längesen det hackat så mycket i Byns spel över en hel serie. Samtidigt som det också har sin charm när varje match har väldigt stor betydelse hela vägen in kan jag tycka. Lyckas vi till slut bli topp-6 ändå så tror jag det kan ge en positiv skjuts in i slutspelet för Byn då vi nu spelat bort i stort sett all press från oss själva och verkligen slår ur underläge. OM vi når det “riktiga” slutspelet alltså som man väl kan säga startar efter åttondelsfinalerna.

Hammarby borta i morgon alltså, säsongens fjärde och förhoppningsvis näst sista match utomhus. Hittills har vi 1 – 1 – 1 i utomhusmatcherna efter seger mot Sirius, förlust mot Motala och kryss mot Frillesås. Vädret som erbjuds i morgon verkar bli uppehåll och ett par plusgrader och det är väl taget så länge det inte blir nederbörd. Hammarby har ryckt upp sig sista månaden där man vunnit fyra av sex matcher och framförallt har skalper som Västerås 8-6 och Sandviken 8-3 hemma på Zinken under den tiden. Det inger helt klart respekt. Dock kommer Bajen från en tung förlust med 4-2 borta mot Motala senast och den gör att Bajen har sämsta utgångsläget av dom sex lag som fortsatt krigar om topp-6. Bajen måste helt klart vinna bägge kvarvarande matcherna (Frille borta i sista) men inte ens då, med 24p (och dålig målskillnad), har man speciellt stor chans att bli topp-6 faktiskt även om det är möjligt då. Väldigt många andra resultat måste då gå med Bajen men knappast att Bajen sitter å räknar på det nu, man kör nog och läser av tabellen på fredag 21.00.

Det blir sannolikt en krigarmatch som det brukar bli på Zinken och sånt brukar Bajen gilla så det är bara att hoppas vi också är redo för det. Vi har tränat på det två gånger om nu, borta mot Frillesås och även senast hemma mot Broberg blev det typ en sån. Det jobb Byn lagt ner då plus lite till är vad som behövs i morgon och det tror jag Byn är beredd att pytsa in i den här matchen. Byn ligger just nu topp-6 och det finns flera varianter på hur Byn blir kvar där men den absolut säkraste varianten är att vinna dom två sista matcherna. Vi kan missa ändå också om även Motala går fullt (Broberg b, Västerås h)och passerar oss på målskillnad plus att en del andra resultat måste gå emot oss men det känns ändå inte troligt tycker jag. Vi kan också klamra oss fast på topp-6 om vi förlorar i morgon men då måste andra resultat gå vår väg istället och det går inte lita på en säsong som den här. Vid två segrar kan vi ju faktiskt bli topp-4 också, det som var Byns målsättning från början. Otroligt om det skulle lyckas till slut, det borde inte ens vara möjligt längre kan man tycka!

Om inget inträffat så spelar Byn säkert med samma lag igen i morgon då Vadim Arkhipkin är avstängd även då, spelklar fredag. Marius Åström gjorde sin första riktiga match i fredags mot Broberg (vet inte ens om han fick nån speltid i Lidköping) och jag blev glad av det jag såg av Marius då samt att jag faktiskt tog mig iväg och kollade P19 igår där Marius också var med såklart. Marius ser riktigt spelsugen ut och var bäst på plan igår och jag kan känna att han kan ha tagit ett rejält kliv mot förra säsongen trots att han fått större delen av den här säsongen spolierad av en skärskada i låret. Unga hungriga spelare som håller klassen för Elitserispel ska vi inte hålla utanför spel utan dom ska matchas. Vi måste slussa in 1-2st yngre killar per säsong och Marius tror jag hinner göra rätt för sin plats även om han kom in sent nu. Elias Davidsson har också gjort det bra men konkurrensen är ju mördande på positionerna Elias känns gilla bäst som libero, back eller defensiv mitt. Men vi har helt klart två framtida A-lagsspelare i Marius och Elias.

Om vi fortsätter lite kort om Edsbyns P19 så säkrade man i helgen seriesegern i Elitserien U19 genom seger 7-2 borta mot Västerås på lördagen följt av 9-2 hemma mot Sirius igår. Byn har därmed vunnit 16 av 18 matcher och seriesegern är klar med två matcher kvar att spela. Slutspel väntar så småningom. Det finns många framtidspelare här men deras “bekymmer” är att många av dom nästa säsong är för gammal för P19-spel och blir seniorspelare och det måste vara en svår sits både för dom själva och föreningen att hitta en lösning på. I grunden så är det ju ett måste att vi i lilla Edsbyn bygger på egna produkter (är medveten om att flera inte har Edsbyn som moderklubb utan är här tack vare Bandygym men räknar dom ändå) för att hålla oss på Elitserienivå över tid. Samtidigt tufft att matcha in dessa ungdomar i A-laget när vi år från år har målsättning att vara topp-4 i landet med A-laget för då blir ju konkurrensen därefter också. Så känns som det är mer viktigt än någonsin att utvärdera efter den här säsongen vilken väg vi vill ta framöver då ju inte vårt A-lag riktigt presterat som vi hoppats heller, inte på “alla händer” i alla fall. För när har vi nästa gång ett P19-lag av den här kalibern? Det vet vi nog inte.

Även vårt P17-lag vann bägge sina matcher i helgen (7-2 mot Helenelund/Hammarby hemma och 10-5 mot Västerås borta) och har nu, på sin 5e plats, klart häng på Vetlanda på 4e plats. Samma poäng just nu och en match mindre spelad för Byn. Tyvärr tappade Edsbyns Damer en 3-0 ledning i paus mot Söråker till 3-3 i andra halvlek och därmed rök nog målsättningen om att bli 2a i serien efter Rättvik.

Övriga matcher i morgon: Broberg-Motala, Gripen-Bollnäs, Sirius-Frillesås, Villa-Vetlanda och Vänersborg-Sandviken. Västerås står över i morgon. Kan det bli hemmaseger i alla matcherna tro? Broberg skyldig att vinna mot Motala tycker jag, Gripen tar Bollnäs på motivation (?), Sirius gör detsamma mot Frillesås som inte har något att spela för. Villa vill inte spräcka sin svit som obesegrade och alla andra lag i topp-6 striden håller på Villa där. Vänersborg måste slå Sandviken om Gripen slår Bollnäs, annars stor risk för kval för Vänersborg. Sandviken är så otroligt svajiga dom också så jag inbillar mig att Vbg har bra chans om man själv vill plus att det vore bra för oss och övriga topp-6 kämpande lag också om Vbg kunde vinna där! Vi håller tummarna.

Tyvärr fick inte Farmers ihop tillräckligt med folk för att få iväg supporterbussen men vi hoppas såklart på bra uppslutning ändå från “Farmers Stockholm” i morgon. Brukar alltid komma en hel del i rödblå klädsel till dessa matcher och nu när matcherna gäller så mycket så hoppas vi att ännu fler än normalt tar sig till Zinken. Viktigast av allt är dock Edsbyns insats på Zinken. Verkligen slutspelsstuk över varje match nu och här kommer ännu en sån. Byn gillar sånt och det borgar för ett Byn beredd att kriga i morgon, det är bara det som gäller om vi vill åka hem med två poäng!

Så nu knyter vi näven såväl lag som supportrar och gör det vi kan för att vinna i morgon så kanske möjligheternas dörr öppnar sig till på fredag!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share