Inför: Edsbyn-Broberg/Söderhamn

Fredagsbandy i Arenan igen! Väldigt längesen senast (2/12 mot Villa) men i morgon är det dags igen och det är ett oerhört betydelsefullt derby mellan Edsbyn och Broberg som spelas. Vinnaren direkt till SM-slutspel och förloraren till åttondelsspel? Mycket troligt scenario när vi summerar nästa fredag.

Vi lär nog aldrig få vara med om en jämnare Elitserie 
än den vi upplever just nu (?). Villa undantaget som står i en klass för sig som suveräna seriesegrare. Sen talar väl också mycket för att Västerås blir 2a och Bollnäs 3a. Men därefter är det vidöppet! Det skiljer 3p mellan Vetlanda på 4e plats med 23p till Hammarby på 9e plats med 20p! Alltså sex lag där som i princip kan bli allt från 4a till 9a och det är ju placeringar som i slutänden kan ha väldigt stor betydelse. Dessutom har alla dessa sex lag tre matcher kvar allihop. Lägg därtill att just Vetlanda som just nu är 4a nog har det svåraste programmet kvar med VSK hemma i morgon, sen Villa borta och Broberg hemma. Upplagt för dramatik!

Segraren i Arenan i morgon kommer nästan med garanti få en väldigt positiv kick av det och jag hoppas så innerligt att Byn nyper den här matchen. Vi ska vara favoriter hemma mot Broberg och är också det men vi har en säsong bakom oss där vi gått på ovanligt mycket minor så utefter det känns det här som en ren 50/50 match. Broberg egentligen en liknande säsong också där man varit lite som nya Vetlanda med väldigt höga toppar men också djupa dalar. Broberg brukar vara ojämna annars också men inte riktigt som den här säsongen är känslan. Fortfarande finns dock alla möjligheter att nå den topp-4 plats som Broberg lär ha haft som mål i år efter att ha varit tippad som främste utmanare till “topp-4 kvartetten” inför säsong av väldigt många experter.

Laget kommer från en derbyseger 5-3 borta mot Bollnäs och det ger med garanti energi som både räcker och blir över till morgondagens match. Det blir ofta målrikt när Broberg spelar och man snittar nästan fem insläppta per match så ett steg i rätt riktning senast med bara tre insläppta mot Bollnäs. Då prioriterades också defensiven hårt så vi kan räkna med samma taktik i morgon, med alltså ett rätt lågt stående Broberg. Därför viktigt att inte åka på omställningar då det finns många i Brobergs offensiv som älskar sånt, Martin Söderberg och Jakko Hyvönen framgångsrikast senast men bägge bröderna Öhrlund m.fl. finns också redo om det blir den bandyn.

Edsbyn kommer från förlust med 3-5 borta mot Villa senast. Inget att säga om och jag tror den insatsen kommer att höja Byn dessutom. Min känsla är att vi kommer någon procent närmare slutspelsform för varje match och vill gärna se en till insats i den riktningen i morgon också. Framförallt så jobbas det hårdare som lag nu även om det finns minst ännu ett snäpp till att vrida på där också, det är jag övertygad om. Känslan är dessutom att vår offensivt vassaste pjäs Oscar Wikblad också är på rätt spår nu och ju fler mål han får göra desto bättre blir självförtroendet. Att kapaciten finns det vet vi, sen har det strulat lite för Oscar med en sena i ena handen under säsongen men av de senaste två matcherna att döma så hämmar det honom allt mindre.

Tänk om vi kunde få igång hörnskyttet dessutom, något som hittills varit bland det sämsta i serien vad jag förstår. Det är många såna där små detaljer som i slutänden kan göra att matcher väger över i egen favör och i slutänden är hörnskytte något som verkligen kan avgöra matcher i ett tajt SM-slutspel. Vi avslutade förra matchen med mål på sista hörnan så förhoppningsvis fortsätter vi där i morgon. Får en del meddelanden om just hörnor och många handlar om Rasmus Skarps. Visst får han skjuta någon hörna då och då och han missar även han men Rasmus är ett hot hela tiden och en önskan vore ju att han flyttade runt lite på olika positioner på våra högerhörnor för att förvilla motståndarruset. Att få se Rasmus stå på en position rakt framifrån eller tidigare än så är en tanke som fler än jag har önskemål om, det vet jag. Så fortsätter det krångla så prova gärna det. Annars får vi dra igång Hörnpengen lagom till SM-slutspelet då!

Hoppas på mycket folk i morgon! Kommer säkert en hel del från Söderhamn med segern förra fredagen i gott minne så därför viktigt att byborna gör detsamma och visar att här är det vi som “bestämmer” och hörs mest. Utgången i morgon är oerhört betydelsfull för resten av säsongen tror jag. Vinner vi så går Byn upp på topp-6 plats och det är väl dit vi siktar nu. Förlorar vi däremot så är vi 3p efter Broberg med två matcher kvar och då kommer vi ganska säkert hamna efter dom även i en sluttabell. Sannolikt också åttondelsspel dessutom då och då blir slutspelsvägen väldigt krokig! Så morgondagens match kan avgöra väldigt mycket.

Övriga matcher: Full omgång med sex matcher där Vänersborg vilar i morgon.

Bollnäs-Sirius: Bollnäs gör en jäkla säsong så här långt och även om någon motgång kommer så studsar man snabbt tillbaka. Seger borta mot Västerås i tisdags och då tar man väl Sirius hemma av bara farten? Lätt att tro det men Sirius har också hittat formen och trivs nog med att slå ur underläge här. Samtidigt räcker det med 2p till för åttondelsspel för Sirius (om inte Gripen vinner tre raka) och man har Frillesås hemma nästa omgång så kanske det speglar av sig i morgon. Tips: 6-4

Frillesås-Villa: Efter förlust mot Gripen igår lär stridslusten gått ur Frillesås en smula och Villa tar ju den här matchen med den marginal man själv önskar. Tyckte ändå senast när vi mötte Villa att dom ser inte helt oslagbara ut ändå. Försvaret rämnar lätt vid lite utmaning och framåt så lever man fortsatt väldigt mycket på Christoffer Edlund. Som i sin tur inte alltid levererar när han “ska göra det” och då kan Villa gå att rubba ändå. Definitivt i en final men kanske, kanske i en bäst av fem också (?). Tips: 2-6

Motala-Hammarby: Hemmalaget kraftigt störd av magsjuka lördag + delvis i tisdags samt att ordinarie mv Jussi Aaltonen inte varit med (skadad) senaste 1,5 matchen. Lite samma stuk på den här matchen som Byn-Broberg, vinnaren har hyfsad topp-6 chans medan förloraren nästan med garanti spelar åttondelsfinal. Hammarby har visat klart bäst form på slutet och går man på det vinner Bajen. Men nånstans blir det väl kryss också så tror på det här då. Tips: 4-4

Sandviken-Gripen: Ännu ett svajigt lag här i form av Sandviken. Varför hittar inte dom nån stabilitet tro? Trodde efter 9-1 på Byn att nu lyfter SAIK och lägger beslag på 4e platsen men därefter har man spelat 6-6 (med flyt) borta mot Frillesås och senast förlust 8-3 mot Bajen på Zinken. Men man slår ju Gripen här ändå, tror inte Gripen räcker till över 90 min och lite verkar energin gått ur Gripen under resans gång. Tips: 5-2

Vetlanda-Västerås: Nu blev den här matchen väldigt betydelsefull när bägge lag förlorade senast. Västerås behöver 2p till för att säkra andraplatsen och har den här matchen och Motala borta i sista omgången på sig att fixa det. Vetlanda förlorade med 8-0 mot Sirius senast och formen man hade för nån vecka sen har definitivt pikat nu. Västerås är ett bättre lag och brukar väl vinna i Vetlanda om jag minns rätt och tror på det nu också. Tips: 3-6

NU STÖTTAR VI LAGET genom att bege oss till Arenan i morgon! Farmers, som alltid, väldigt viktiga och jag tror laget skulle lyfta rejält om man får åka ut till en fulltalig och röststark klack redan vid sin entré i morgon! Känn er betydelsefulla Farmers, för det är ni!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share