Inför: Villa Lidköping-Edsbyn

Dags för bortamatch mot seriesuveränerna Villa Lidköping i deras egen lejonkula! Svårare än så här blir det inte samtidigt som det kanske kan vara bra med en match helt utan press för Byn nu också. Vi famlar vidare efter halmstrån och hoppas finna nåt i Lidköping också…

Villa Lidköping är utan konkurrens bandysveriges bästa lag den här säsongen, det är nästan mil ner till nästa lag. Ändå är det inte säkert att det är Villa som står där och lyfter bucklan på Studenternas lördagkväll den 18 mars, DET är tjusningen med vår sport. Om vi inte hade det avslutet är jag rädd för att Villas överlägsenhet nästan dödat bandyintresset på andra orter. Nu lever vi ändå på hoppet och ett lags supportrar får göra det ända till 18 mars och väl där så är ändå oddsen hyfsat goda oavsett vilket lag Villa än får möta i finalen. För väl där brukar Villa kunna vackla och förra säsongen var det vi som kunde utnyttja det, likaså för 3 år sedan. Däremellan vann i alla fall Villa mot AIK i SM-finalen 2021 (då inomhus utan publik).

Om möjligt så känns Villa än mer överlägsna den här säsongen och det är verkligen ett helt komplett lag man har från mv till siste avbytare. Så att Byn med vacklande formkurva ska kunna hämta poäng i Lidköping i morgon låter långsökt och det är heller inget krav vi ska ställa. Vi ställer kravet att Byn ska göra en bra insats, vi ska jobba och slita även om vi hamnar i underläge och vi ska känna att vi gjorde i alla fall allt vi kunde när domaren blåser slutsignal. Det landar sannolikt i hemmaseger ändå men ibland kan en sån insats faktiskt räcka även mot Villa borta. Det finns det bevis för några gånger om och visst kommer det upp rätt många bilder i huvudet ändå när man börjar tänka “Edsbysegrar i Lidköping”. Skillnaden då mot nu är väl att Byn varit mer i fas då än vad vi känns vara just nu. Sen har ju dessutom Villa visat en enormt hög lägstanivå hela säsongen och hittills bara tappat två poäng, kryss 3-3 här mot oss och 4-4 hemma mot SAIK där Villa var riktigt i gungning. Det som möjligtvis kan vara lite till Byns fördel är att Villa blev klara seriesegrare i lördags och om det kan göra att det fattas några procent inställningsmässigt hos hemmalaget. Kanske ett halmstrå där?

Sitter och uppdaterar Bandypuls när jag skriver det här då jag trodde ett besked angående om Vadim Arkhipkin blir avstängd eller inte skulle ha kommit nu. En tackling mot huvudet på en Frillesåsspelare i obalans är anmäld och i alla fall undertecknad är rätt säker på att Vadim inte spelar i morgon. Sen svårt att säga hur många matcher det blir. Återstår också att se om Per Hellmyrs är åter från sina ryggproblem men det vill jag ändå tro. Då blir det i så fall rätt enkelt även den här gången att ta ut laget för Kuben o co, hittills tror jag alla funnits tillgängliga i EN match i serien om jag minns rätt, SAIK borta. Dock tror jag om det blir Myran in och Vadim ut att Marius Åström blir med i morgon på Elias Davidssons bekostnad då det är mer “fullbokat” på dom defensiva positionerna där Elias konkurrerar. Jag skulle inte ha något emot att bägge är med heller men är alla seniorer utom Vadim tillgängliga så känns det ändå inte troligt. Vi får avvakta kvällen och se om besked om Vadim kommer.

För Byns del känns det som all fokus nu måste vara att komma i form till SM-slutspelet börjar. Att vi ska komma topp-4 hädanefter känns redan avskrivet i min värld även om det säkert är möjligt fortfarande om Byn skulle vinna dom tre sista. Men tror ändå inte det räcker med 26p för 4e plats heller utan Vetlanda och/eller Sandviken kommer skrapa ihop fler än så. Det känns som kvittar också nu då jag redan börjat memorera fördelar med att komma utanför topp-4 och istället få bli “vald” av något annat lag, det känns som en häftig utmaning som det var längesen vi var med om. Just nu är vi på åttondelsplats och där kan vi också mycket väl bli kvar och då ska vi spela åttondelsfinal i bäst av tre matcher och fixar vi det är vi klar för SM-slutspel. Då blir det mycket matcher och det brukar vara en nackdel i längden men samtidigt så var Byn som bäst förra säsongen när det blev tätt med matcher. Så en “positiv plan” för det finns också om vi hamnar där även om såklart målet måste vara att bli 5a/6a och slippa åttondelsspel.

Tänkte vara lite kortfattad (?) ikväll så lämnar morgondagens match där. Det är fyra matcher till i morgon: Hammarby-Sandviken, Sirius-Vetlanda, Vänersborg-Motala och Västerås-Bollnäs. Jag har svårt att se Sirius förlora i morgon, dels är dom svårslagna hemma, dels ska dom ta det här för att dom har mer att spela för och sen kan det ju inte bara fortsätta rulla på så här för Vetlanda hur länge som helst. Säker 1a! Tror även Vbg tar sista chansen och vinner mot Motala som säkert fortsatt är slitna efter sin magsjukehistoria i helgen. Nästan säker 1a!

Hammarby-Sandviken känns svårtippad 
då Bajen ryckt upp sig på slutet men har ändå inte SAIK rätt bra statistik på Zinken senaste åren (?). Jag tror det och jag tror 4e platsen hägrar för SAIK och det avgör. Västerås-Bollnäs matchen dog väl lite efter att Bollnäs föll hemma mot Broberg och nu ska det mycket till om man ska hota VSK om 2a platsen. Ett VSK som vann 6-3 mot Sirius igår och som känns tunga att stå emot över 90 min, precis som man säkert önskar göra. Känns helt rätt att VSK just nu ligger 2a i tabellen, upp till övriga lag att jaga VSK nu och utmana dom i ett slutspel och det är ingen omöjlighet.

Det skrivs väldigt lite om Edsbyns P19 (och P17) 
även om främst vårt P19-lag gör en helt fantastisk säsong så här långt. Helgen som var innebar resa till Småland för dubbelmöten med Nässjö och Vetlanda för bägge lag och i lördags fick Byns P19 inkassera säsongens andra förlust efter att Nässjö vunnit med hela 7-1. Sett till det så var det otroligt starkt att studsa tillbaka och vinna med 5-4 borta mot serietvåan Vetlanda på söndagen, då Byn även tappade en 4-2 ledning till 4-4 i andra men avgjorde i 89e genom Pontus Kjellén. Så Byn fortsatt serieledare med god marginal även om tabellen haltar i spelade matcher. Tabell och matcher hittar du här >>> https://svenskbandy.se/statistik/2022/U19-Nationell/U19-Nationell?id=32301

Edsbyns P17 tog dubbla segrar i Småland, först klara 8-2 borta mot Nässjö på lördagen och sen 7-5 borta mot tabelltrean Vetlanda på söndagen, imponerande även det. Så lite minihäng på topp-4 för Byn i tabellen som även den haltar i antal spelade matcher men där har Byn fler matcher kvar än flera av lagen framför i tabellen vilket ju är bra då. Tabell + matcher här >>> https://svenskbandy.se/statistik/2022/U17-Nationell/U17-Nationell?id=32309

Då laddar vi för en intressant morgondag 
utan press på oss! Fick också precis besked att Vadim Arkhipkin blir avstängd i tre matcher och därmed inte får spela förrän i sista omgången hemma mot Gripen Trollhättan. Tungt men så blev det!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share