Inför: Edsbyn-Motala = FRI ENTRÉ

Drygt 1,5v utan Elitseriebandy men i morgon onsdag är det dags igen. För Edsbyns del Motala på hemmaplan och från nu är det slutspelsstuk över alla kvarvarande matcher i serien för Byn. OBS: Fri entré i morgon!
Landslagshelg den som var där Edsbyn varit rejält representerad och inte många A-lagsspelare har funnits kvar hemma i byn över helgen. Henrik Karlström och Oscar Wikblad i A-landslaget. Oscar Löfström, Jesper Granqvist och Ted Hedell i Team 25-landslaget samt Samuli Helavuori, Jimi Heinonen och Teemu och Tommi Määttä i det finska landslaget.

Sammanlagt 9 st spelare har alltså varit i farten i dessa träningslandskamper och gjort bra ifrån sig dessutom. Såg inte mer än delar av två matcher så har ingen egen bedömning att delge men vill tro att Jesper Granqvist kan vara den som varit mest framstående av alla dessa, Jeppe fick i alla fall pris som helgens bäste spelare i Team 25. Jag vill tro att det kan ha varit bra för Edsbyspelarna att komma iväg på en sån här helg, lite koppla bort vardagen och träffa lite andra likasinnade från andra klubbar. Speciellt i det lite pressade läge Byn är där vi söker form på både en del spelare och laget så kanske det här kan ge en push inför slutspurten. Det negativa var väl att Henke Karlström ev drog på sig en fotskada, lär visa sig ganska snart hur allvarlig men förhoppningsvis lindrig.

Matcherna ovan spelades i den för säsongen nya arenan i Karlstad. Fortsatt heter det Tingvalla Isstadion om jag fattat det hela rätt. I annan ännu nyare arena i Göteborg vid namn Ruddalens Ishall spelades VM för både P17 och P19 i helgen och där spelade Sverige hem två VM-Guld efter finalseger mot Finland i bägge finalerna. Mest spännande i P19-finalen där Finland tog tidig ledning med 0-4 men Sverige ikapp till paus och 4-4 för att genom Vladimir InFalin avgöra till 5-4 med knappa kvarten kvar. I P17-finalen lite mer kontroll av Sverige som vann med 5-3 till slut. Edsbyn bra representerad även här med två spelare i P19: Elias Davidsson och Johan Törnberg samt en spelare i P17: Ivar Sundström (moderklubb Umedalens IF). Så TRE färska guldmedaljörer lär vi få äran att gratulera före matchen i morgon. Grattis här från mig, Elias, Johan och Ivar.

Ni har väl förresten koll på framförallt Edsbyns P19:s framfart i seriespelet där Byn leder serien i stor stil med 13 segrar på 14 matcher så här långt. Tabell + kvarvarande spelprogram finns här >>> https://svenskbandy.se/statistik/2022/U19-Nationell/U19-Nationell?id=32301 Därefter väntar SM-slutspel för lag 1-8 i serien. Spännande!

Edsbyns P17 har en placering mer mitt i tabellen men med nån match mindre spelad än lagen ovanför och framförallt siktar man säkert på att vara som bäst när SM-slutspelet börjar. Samma där = lag 1-8 till SM-slutspel. Här finns P17:s tabell + kvarvarande matcher >>> https://svenskbandy.se/statistik/2022/U17-Nationell/U17-Nationell?id=32309

Med framförallt vårt P19-lags framfart så gäller det verkligen att “vi” tänker till och gör rätt från nu och framåt. Där kan stommen för framtida framgångar om 5-10 år för vårt A-lag finnas så viktigt att dom inte slarvas bort för då tappar vi också mycket av vår identitet som bygger på mycket “hemvävt” i grunden. Är väl medveten om att många spelare i P19 inte är “Edsbypöjkar” men vi har alla möjligheter att forma alla till att bli det i en framtid. Tror säkert alla P19-killar trivs väldigt bra i Byn just nu i alla fall!

Nog om det för nu. Nu har vi alltså en gastkramande slutspurt kvar innan Elitseriens sista omgång spelas fredag 10/2. För Byns del väntar Motala h, Frillesås borta (lör 28/1), Villa borta (tis 31/1), Broberg hemma (fre 3/2), Hammarby borta (tis 7/2) och Gripen hemma i sista omgången fredag 10/2. Topp-4 är fortsatt målet men med bara lite grus i maskineriet kan man lika gärna bli 7a/8a och få spela åttondelsfinal och det är nog inte vägen till framgång i ett slutspel. 5a/6a kan fungera i nödfall men topp-4 och eventuell 5e och avgörande kvartsfinal hemma är väl att rekommendera.

Just nu är Byn femma med 19p på 18 spelade matcher. EN poäng efter oss är Motala och med lika många spelade matcher men på det ligger Motala på 8e plats, så tajt är det. Vad lagen kommer ifrån för insatser senast tror jag har mindre betydelse nu när det varit uppehåll (hoppas det när det gäller Byn iaf) utan nu är det fokus på här och nu och inte i backspegeln. Motala har varit lite skadedrabbade på slutet och det återstår att se vilket lag man kan ställa på benen. Duktige backen Elias Gillgren dras med en huvudskada likt Jocke Svensks dito tidigare som smög sig på några dagar efter smällen och som därefter hållit Elias borta från spel i 5-6 matcher. Tror tyvärr inte vi får se Elias i morgon heller, en annars sevärd och viktig kugge för Motala. Sannolikt spelar inte heller Viktor Hulthammar som opererades för frakturer på käken för knappt 2v sen. Oskar Hulthammar saknades också senast (lindrigare huvudskada) men bör vara spelklar nu.

Vi förlorade borta mot Motala med 5-2 på luciadagen i en sällsynt blek match av Byn. Så revansch att utkräva för den och har ni bara hyfsat minne så minns ni också hur det gick hemma mot Motala i 2a omgången förra säsongen, förlust 2-6! Samtidigt lär inte dom matcherna vara det som taggar igång Byn i morgon utan i morgon ska vi vara motiverade för att matchen har så oerhört stor betydelse. Vill säga att det är lite samma läge nu som mot Sirius hemma, en match vi nästan MÅSTE vinna för att vara med i racet om topp-4 och för att få arbetsro inför Frillesås och Villa borta. Förlust mot Motala i morgon och vi har en väldigt krokig väg att vandra för att ens landa på topp-6 är känslan.

Knappt två månader återstår nu av säsongen (det var ju sju från början!) och jag tänker fortsätta tro att vi har dom två bästa månaderna framför oss nu. Det är när det vankas slutspel som Byn brukar vara som starkast under en säsong och med den jämna tabell som nu är så känns det som att slutspelet börjar tidigare än någonsin den här säsongen. Hoppas det triggar igång Byn! Samtidigt gäller det också att VI nu stöttar laget genom att gå på matcherna, gäller ALLA som har möjlighet. Nu dessutom FRI ENTRÉ i morgon så då måste vi väl ta oss upp emot 1200-1300 pers i publiksiffra (?). Fixar VI det så är jag nästan säker på att laget också gör sin del av “dealen” = Vinner matchen! Sviker vi på läktarplats nu så är det ett svaghetstecken tycker jag, det är NU mer än någonsin som vi behöver vara på plats. Är vi inte med när degen görs så kanske vi inte får vara med och smaka när bakverket är klart heller för då kanske det inte ens blir klart! Så skit i VM-handboll (ni hinner se Sveriges andra halvlek, då det avgörs) och allt annat i morgon, då är det stötta Byn som gäller! Å skulle vi ändå få stryk så skyll på mig, jag ska se matchen från VIP-läktaren i morgon. Brukar inte vilja ändra mina rutiner men har gjort ett undantag den här gången! Hua…

Det vimlar av viktiga matcher i den här omgången (också) där Bollnäs vilar för att mobilisera all kraft till fredagens derby hemma mot Broberg. Just Broberg-Västerås är väl den hetaste och mest ovissa matchen i morgon, den både öppnar och stänger dörrar känns det som. Vinner VSK vinkar Broberg adjö till topp-4 i alla fall och kanske även topp-6 då Broberg har ett tufft program kvar. Vinner istället Broberg så börjar VSK känna flåset av Bollnäs i topp-2 striden samt att Broberg i allra högsta grad är med i racet om topp-6/topp-4 igen. Får man vara egoist så är det väl bäst för oss om Västerås vinner men hur det slutar… Ingen aning!

Frillesås-Sandviken, Sirius-Villa, Vetlanda-Gripen och Vänersborg-Hammarby är övriga matcher i morgon. Sandviken och Villa bör ju vinna kan jag tycka. Vetlanda också kanske men jag vill se att Vetlanda vinner såna här matcher där man får föra spelet också innan jag rankar Vetlanda som ett möjligt topp-6 lag. Avslutningsvis så förloraren mellan Vänersborg-Hammarby är mycket troligt ett av lagen som inte ens når åttondelsfinal till slut. Där blir det hett och tufft tror jag! Hemmaplansfördel? Vill tro det.

Vill också slå ett slag för Red Farmers utlottning/insamling där man lottar ut Teemu Määttäs signerade matchtröja. EN lott kostar 100 kr, två kostar 200 kr o.s.v. Pengarna går oavkortat till Bandypengen vars mål är att bevara och/eller förstärka Edsbybandyn. SWISH till 123 018 0778 eller bankgiro 5285-2225. Märk gärna: Teemu. OBS: Dragning sker på söndagkväll kl 18.00.

Ni kan vägen ner till Arenan! Där “ses vi” i morgon, det är nu vi behövs om vi också vill se slutspelsbandy med start om mindre än en månad = 20 februari. Fri entré så jaga ner släkt, vänner och grannar så nyper vi Motala TILLSAMMANS i morgon.

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com


share