Inför: Sandviken-Edsbyn


Slutspurten av Elitserien står strax för dörren men först ska Sandviken-Edsbyn avverkas, sen landslagsuppehåll på nästan 2v, sen spurt… Uppgiften i morgon är oerhört tuff och där alla ev poäng är bonuspoäng och såna matcher kittlar lite extra.

En mycket intressant fredag väntar och det är fredag den 13e för bägge lag så det bortser vi ifrån. Vi upplever en säsong som vi aldrig gjort tidigare under Elitseriens tid där alla lag (vi undantar Villa då) kan slå alla. Så här jämnt har det aldrig varit förut och det är ju såklart en del i att Byn också fått “nöja sig med lite mindre” den här säsongen. Likaså Sandviken. Trots att vi gått på minor så har vi fortsatt en topp-4 placering i egna händer och det var det laget hade som målsättning före säsong också.Tar vi oss dit till slut och landar på en topp-4 placering är vi i samma läge som förra säsongen och det gick ju hyfsat då till slut. Byn spelade inte alltid bländande då heller och vann många matcher utan att övertyga men då hittade vi sätt att vinna matcherna, något vi inte har gjort i samma utsträckning den här säsongen. Det har varit trögare den här säsongen men kanske vi först nu, i 18e omgången, närmar oss dagen där vi har ALLA spelare tillgängliga? Antagligen inte Marius Åström än dock men efter uppehållet nu så kanske.Hela tiden har någon seniorspelare saknats i dom 17 omgångarna hittills men skulle vi nu läka ihop lagom till februari månad och då göra några bra prestationer så tror jag Byn kan lyfta lagom till SM-slutspelet. Tendenser fanns redan i tisdags men vi får ett ännu bättre svar på det i morgon då Sandviken borta är en klart tuffare uppgift än Sirius hemma. Vi begär inga poäng (inte jag i alla fall) men vi begär en bra insats och får vi det så kan det utmynna i poäng. Vi måste prestera så vi gör oss förtjänt av poäng, inte tro att vi kan stjäla poäng för det funkar inte.Byn har spelat Martin Frid som offensiv mittfältare nu när Jimi Heinonen varit avstängd i två matcher. Nu är Jimi tillgänglig igen i morgon men jag tycker inte vi ska ändra tillbaka utan ser man till helheten så får vi ut mer av Martin där än Jimi. Speciellt om vi ger det lite tid. Nu rullas det på Ted Hedell, Vadim och Frid där och då får vi rejäl tyngd framåt hela tiden om det faller rätt. Jimi spelade fw förra säsongen, då lite halvskadad till och från har det skrivits om. I år ner på mittfältet och inte halvskadad vad jag vet men jag tycker inte Jimi konkurrerar ut någon av dom tre ovan nämnda där ändå. Så spelar Jimi i morgon så bör han göra det som fw tycker jag. Hur det än var så blev Jimi rätt ok där till slut förra säsongen, framförallt för att han började ta ett större defensivt ansvar och han blev en lite “obekväm iller” när motståndarna skulle starta anfall. Vi har tappat där den här säsongen när Edling lagt ner men Jimi agerade lite i Edlings anda förra säsongen så jag tror Jimi kan tillföra mer där än på mittfältet. Samt kanske få fler fw att göra detsamma (?)Sen kanske alla är tillgängliga i morgon också och då ska en senior ställas över. Spontant så står väl valet mellan Jimi eller Mattias “Taggen” Larsson att spela/vila. Skulle både Elias Davidsson och Marius Åström vara tillgängliga så tror ju jag Kuben o co resonerar som så att spelar Elias så byter han på deff-mitt med Teemu Määttä och då spelar också Jimi. Spelar däremot Marius istället för Elias så byter Marius som fw och då spelar också “Taggen” och byter då med Teemu på deff-mitt och Jimi vilar. Så är inte Marius tillgänglig än så blir mitt tips att Jimi spelar i morgon och Taggen vilar. En helt egen spekulation och inte kan Kuben ta del av mina tankar/spekulationer heller för laget är redan uttaget när det här läggs ut 😉

Sandviken vann med imponerande 5-1 borta mot Motala i tisdags, det inger respekt. Förlorade en svängig match borta mot VSK med 5-3 före det och i senaste hemmamatchen vann man mot Sirius med 7-3. Är lite förvånad att SAIK blandat sina prestationer så mycket som man gjort under resans gång då man såg otroligt starka ut på försäsongen. Då kändes absolut SAIK som förste utmanare till Villa Lidköping men när serien startade så började spelet hacka och jag har då ingen aning varför. Tänker möjligtvis om laget tränat annorlunda och har planen att deras bästa tid av säsongen är kvar och på köpet hamnade längre ner i källaren än det var tänkt under seriens två första månader. Att förbereda sig för att vara riktigt bra i februari/mars brukar kunna ha ett pris på vägen dit så i den bästa av världar så har både Byn och SAIK kört på ungefär samma upplägg och börjar stegra från nu och framåt? En klar fingervisning om det får vi i morgonkväll.

Det här känns som två i stort sett helt jämna lag i min bok. Målvakterna jämbördiga oavsett vem som står i Byn (Oscars tur), Byn lite bättre försvar, SAIK lite bättre mittfält och “anfallsmatchen” nästan helt jämn men där Byn inte levererat som förväntat. Hos SAIK så brukar det hänga ihop att är Daniel Berlin bra så är SAIK bra och det stämmer väl också med SAIK:s formkurva under säsongen. När Berlin var blek i november så var även SAIK bleka. Nu närmar sig Berlin full form och då är även hela SAIK ungefär i den fasen. Det gäller att SAIK inte tillåts spela “i Byn”, då är SAIK som bäst. Det är också lätt hänt att det blir så då isytan i Göransson är stor så det är lättare sagt än gjort att hålla laget kort och kompakt i defensiven. Men när Byn är bra brukar man klara det och Byn är nog som SAIK på väg in i form. Jag vill tro det!

Byns insats mot Sirius var över 90 min klart bättre än i de flesta andra matcher. Tidigare har vi haft svackor i matcherna som ibland varit så långa som hela halvlekar men nu kändes det bättre. Framförallt så hade Byn bättre tempo i sitt spel och det är nyckeln i morgon också tror jag. Vi får inte börja fega utan det ska vara mer procent attacktänk i Byns spel än tidigare och kommer vi till sista fjärdedelen så ska vi utmana då SAIK:s innerförsvar är klart mänskligt och där blir det ofta rörigt om det ställs frågor, alltså utmanas. Skulle Byn lyckas nypa den här matchen skulle det betyda oerhört mycket, t.ex. det faktum att då når nog inte SAIK ikapp Byn i tabellen. Vinner SAIK så passerar man Byn med 1p även om Byn då har en match mindre spelad.Det här tror jag också mycket väl kan vara en kommande SM-kvartsfinal i bäst av fem matcher! Sug på den isåfall. Jag tror det är uteslutet att både Byn och SAIK blir topp-4 då jag har svårt att se att Bollnäs bränner det nu. Skulle då ett av lagen Byn/SAIK hamna där så blir sannolikt det lag som inte hamnar där vald sist i slutspelsvalen. Nu är jag långt framme i spekulationerna men jag är redan lite smått inställd på att Byn möter SAIK i kvarten. Vilken holmgång om så skulle bli fallet.
Så åk till Sandviken och stötta i morgon samt reka till eventuellt SM-slutspel redan nu! Farmers brukar alltid göra bra ifrån sig och höras bra när man är på plats där och i alla fall “under min tid” blev man alltid väl mottagen i Sandviken av deras matchvärdar. Hade man något önskemål om t.ex. vart klacken önskade stå så försökte dom alltid tillmötesgå sånt i möjligaste mån. Vill tro att det är lika nu!

Vår match är lite av “matchen i omgången” och den går under rubriken Tungviktsmöte! Men det är ytterligare fem matcher som spelas varav hälften spelas fredag och hälften på lördag. I morgon spelas också Sirius-Broberg och Villa-Hammarby. Två 1or väl? Villa såklart storfavorit igen, ska dom gå igenom serien obesegrad (?). Förlorar knappast i morgon i alla fall. Sirius-Broberg är, som alla andra, en jäkla viktig match. Bäst för oss där måste det vara om Sirius vinner så vi hoppas på det, och tror på det. Sirius är hemmastarka och fredag passar Västra Sidan bra.På lördag spelar Motala-Frillesås (15.00) samt 17.00 spelar Bollnäs-Vetlanda och Västerås-Vänersborg. Tre 1or där? Det är väl favorit på det men sällan det är så givet och enkelt den här säsongen. Motala-Frillesås är två av seriens formsvagaste lag för dagen, lite av sista chansen det här för Frille. Så kanske skräll därför (?). Bollnäs måste man säga, fast det tar emot, gör det jäkligt bra. I början när jag såg nån match tyckte jag dom tog poäng utan att vara bra men nu har väldigt många spelare växt under resans gång och alla verkar ha hittat sina roller, viktigt sånt. Men lite i samma hjulspår har ju Vetlanda också åkt, från att vara närmast usel till att köra över vilket lag som helst! Två lag med rejält bra självförtroende och intressant att se utgången där. Bra tränarjobb i bägge läger där måste man säga i alla fall, BÄGGE lag topp-6 just nu = det hade INGEN tippat! Västerås är skadedrabbat och brukar kunna sumpa hemma mot Vänersborg. Så lite skrälläge även där kanske (även om jag inte tror det) så när man fördjupat sig så kanske det inte blir tre 1or ändå. Visar sig!

Då hoppas vi på en sån där underbar holmgång i morgon som det kan bli om bägge lag bjuder upp och tror på sig själva. Alla poäng är bonuspoäng för Byn, jag åker dit med den inställningen. Tror inte det blir några rader från mig i morgonkväll/natt utan ritar isåfall ihop nåt på lördag om lusten faller på då.
Fredagsbandy = Blir inte bättre än så!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com
share