Sirius nollat vid viktig Edsbyseger

Seger viktigast ikväll och den jobbade Byn hem via seger 4-0 (1-0). Ett lättat Edsbyn vann helt rättvist även om det sett till klara målchanser blev väl stora siffror. Men det gör inget! Intressant fortsättning i denna jämna serie.

Skönt! Väldigt skönt att kunna lämna Arenan med två poäng inspelade och det kunde även skönjas en del positivitet i det Edsbyn visade upp ikväll. Att gå ut och leverera en toppinsats i det lite trängda läge Byn är var inte att begära och det Byn levererade ikväll ska vi vara klart nöjda med utifrån det Byn vi sett svaja på slutet. Segern ger lite andrum och även lite hopp och nu kan Byn åka till Sandviken på fredag utan att ha snaran runt halsen vilket var en positiv detalj med kvällens seger.

En ändring i Byn ikväll och det var att Jonas Edling åter tog plats som ledare och istället Edvin Altberg fick spela då fortsatt Mattias Larsson inte är helt kurant och Jimi Heinonen avstängd. Kul med lite påläggskalvar som får speltid och bägge juniorerna, Edvin och Elias Davidsson, var klart delaktig i kvällens seger med pigga inhopp. Sirius saknade Kalle Mårtensson och David Thorén ikväll samt att jag hade missat att William Liw är utlånad till Falu BS t.o.m. 15 januari.

Edsbyn visade direkt att man vill ha ett högt grundtempo i matchen och första kvarten var pigg från Byns sida utan att för den skull några heta lägen skapades. Just efter kvarten ändå två bra lägen i samma anfall för Byn men där vi åter fick se att Byn skulle få jobba hårt för eventuella mål även ikväll! Sen blev Jesper Granqvist utvisad efter 20 min och då blev Byn genast mycket passivare och man blev lite rädd där att den matchbilden skulle bli bestående sen. Det är lätt att pumpa upp sig före match och gå ut att visa sig hungrig/påkopplad men kommer inte utdelningen så kan det lätt rinna ut i sanden också och särskilt i det lite sökande läge som Byn befinner sig i just nu. Byn studsade ändå tillbaka när Jeppe syndat klart sina 10 min.

Sirius dock absolut inte ofarliga utan dom skapade minst lika många halvchanser som Byn samt att man producerade hörnor lite då och då. Den statistiken vann Sirius med 9-3 i matchen men Byn håller fortsatt tätt bakåt på hörnor sen Svensk återkomst på annandagen. Mera käka-boll-instinkt där nu än för några veckor sedan och bara sånt är också en så otroligt viktig detalj. Sen skulle vi dessutom göra mål på en av våra tre hörnor men den kom senare.

Vi hade lite marginaler med ikväll och kanske får vi det för att vi jobbar hårdare i mer än typ halva matcherna som vi sett exempel på tidigare. Här i 32a min hade Sirius (Thomsen?) en boll i insida stolpe och ut, händer inte så ofta. Dessutom vasst och stabilt mv-spel av landslags-Henke Karlström som till slut fick hålla nollan ikväll. Viktigt sånt också! Så istället för 0-1 Sirius i 32a min kom 1-0 Byn i 34e min istället när Oscar Wikblad tog avslut i vänsterinnerposition, retur från Anton Andersson och den grävde Rasmus Skarps fram och skickade i nät. Ett tror jag väldigt viktigt första mål för utgången av den här matchen.

Martin Frid spelade offensiv mf ikväll och hade den rollen även i lördags i Vetlanda om än med mindre speltid då än ikväll. Byn har ju en lite baktung trupp så någon spelare måste ju testa en ny position och Martin som gör vad som helst för LAGET har just nu alltså praktik som höger mf offensivt. Ger vi det lite tid så Martin får hitta in i rollen kan det bli riktigt bra och kan vi tajma så Martin får boll precis när han kommer in på offensiv planhalva med farten uppe så… går det fort! Teemu Määttä och Elias Davidsson delade på rollen deff-mitt ikväll och senast.

Edsbyn till pausvila med matchens enda mål. En lite ångesthalvlek avverkad men ack så viktigt att gå in till vila med ledning och inte underläge. Viktigt för skallarna. Edsbyn kom ut fortsatt fokuserade även till andra halvlek men även Sirius hade grottat ner sig hur dom skulle vända det här och kändes småkaxiga i början av andra. Men som sagt, vi hade lite marginaler med ikväll för när vi summerar första kvarten av andra så finns fyra bra lägen noterade, tre till Sirius och ett för Byn. Henke parerade ett Ted Bergström avslut i 49e följt av ett avslut i ribban av Tobias Nyberg i 52a min. Därefter stack Byn och främst Ted Hedell upp och ordnade 2-0 Byn! Ted beslutsam och bara skulle igenom Sirius försvar och då blev det också så. Värd att få sätta bollen i nät själv men Anton räddade men i andravåg kom finska ångloket Helavuori och forcerade in bollen i mål. Skitsamma vem som gör målen bara det blir mål! Tid 54 min för målet och minuten efter otroligt nära reducering på hörna av Sirius. Marginaler med var det!

Efter målet kunde Byn slappna av lite mer och Sirius attacker blev mer uddlös sista 25 min. Med dryga kvarten kvar tog Sirius timeout men ingen effekt av det heller utan istället kunde Byn stänga matchen under sista 5-6 minuterna. 3-0 kom på Byns tredje hörna i 87e min och det var en smällkaramell signerad Oscar Wikblad. Det bara small i taket ovanför Anton Andersson. Å det är inte bara skitsamma vem som gör målen, det här målet tror jag värmde mycket för Oscar som får slita för sina mål den här säsongen. Så kan det bli i perioder i en karriär men jobbar man hårt så kommer man ur dessa negativa trender. Det var precis vad jag tyckte Oscar gjorde ikväll, jobbade hårt och utmanade lite mer än i tidigare matcher. Fortsätt så så lossnar det med garanti när vi kommer till sista kapitlet av den här säsongen.

Samuli Helavuori fick sen bli tvåmålsskytt när han från nära håll sprätte dit 4-0 bollen assisterad av Vadim Arkhipkin. Smickrande stora siffror till slut kanske men jag tycker inte Byn behöver be om ursäkt för det ändå. Vi gjorde oss förtjänt av lite “över-utdelning” ikväll känner jag. Samuli gör förresten väldigt stabila insatser varje match just nu och har helt klart blivit mer och mer varm i den rödblå tröjan den här säsongen. Det tar sin tid å få ur sig allt orangt men när det väl är avklarat så kommer belöningen i form av stigande form, större roll och mer delaktighet.

Vi ska vara “nöjd med lite” just för dagen och det här sover vi gott på inatt. Vi klättrar dessutom till 4e plats i den superjämna tabellen. Vi har sju matcher kvar att spela och vi bör nog ta 10p där för att fortsatt behålla topp-4 placeringen. Sandviken borta (på fredag) och Villa borta är ju svårast. Dessutom har vi Frillesås och Hammarby borta, dom måste vi nypa. Hemma har vi tre matcher kvar: Motala, Broberg och Gripen. Det ska vara 6p punkt slut och det fixar vi om vi fortsatt HJÄLPS ÅT.

Det kom inte 1000 pers ikväll men ändå i närheten, 954 pers. Det tycker jag är klart godkänt med allt runtomkring = Halvdan form på Byn, tisdag heller ingen klockren matchkväll i Edsbyn med många skiftarbetare samt “annan idrott” för många ungdomar/föräldrar. Men vi måste fortsätta stötta och åker tillräckligt många till Sandviken på fredag kanske vi kan nypa bonuspoäng där?! Vi kan alltid vinna där men SAIK verkar också vara på gång igen så den blir jäkligt tuff. Men med tillräckligt många röststarka rödblåa på plats så kan det gå!

Farmers anordnar buss, följ denna länk och boka plats >>> https://www.redfarmers.se/index.php/visanyheter/haeng-med-farmers-till-sandviken

Kvällens övriga matcher: En sticker ut, att Hammarby vinner mot Västerås och ett tag ledde Bajen med 7-0!! Slutade 8-6 till slut men otroligt viktiga poäng till Bajen som verkligen behövde det här. Villa vann 11-3 mot Gripen, Vbg och Broberg spelade 5-5 och Sandviken vann med imponerade 5-1 borta mot Motala och vi är förvarnade till på fredag!

SPELARBETYG:
+++ Henrik Karlström
++ Oscar Wikblad
+ Ted Hedell

EDSBYN-SIRIUS 4-0 (1-0)
Edsbyns mål: Samuli Helavuori 2, Rasmus Skarps, Oscar Wikblad
Publik: 954
/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share