Uddamålsförlust för tappert Edsbyn

Vinst i slutsekunden hemma mot VSK men istället uddamålsförlust ikväll med 5-4 (3-1) efter en stark spurt av Byn som sånär räckte till poäng. Men rättvisa skipades sett över två matcher att lagen vunnit varsin.

Edsbyn faller med flaggan i topp, så får vi se det. Samtidigt surt att vi förlorar, lite känns det som vi bjuder på förlusten. Samtidigt räddar Henke Karlström några närmast givna mål också så det jämnar väl ut sig kanske. Dock kändes Byn rejälare i sina bra perioder i matchen medan Byn åker på/bjuder på omställningar på några av VSK:s mål som gör att dom får klart grepp om matchen “lite gratis”.

Det finns ändå en hel del positivt att ta med sig från matchen. Christian Mickelssons målskytte har vi väntat på, förhoppningsvis är väntan över nu. Tre mål från Mickel ikväll, friläge till 0-1, nytt soprent läge efter Henke-utkast till reducering 3-2 och en hörna i taket till 5-4. Bra spridning på hur målen gjordes alltså. Det är nästan ett måste att Mickel tar ett kliv och i alla fall snittar drygt ett mål per match framöver om ni ska vara med och hugga mot de bästa lagen. Sen allt positivare med hörnskyttet, två nya mål ikväll och nu fler hörnor som träffar målet och det är ju första förutsättningen för att den ska kunna gå i mål också.

Byn med samma lag som senast, alltså Frid, Wikblad borta och Henke i mål igen då också Löfström är sjuk. Bra med en veckas vila nu så truppen får kurera sig. Tydligen drog Jimi Heinonen på sig ett grovt matchstraff efter slutsignal så då spelar inte han mot Vetlanda i så fall, knappast mot Sirius heller. Kort och gott svagt tycker jag! VSK med full trupp, Kasper Sandgren fick vila.

Edsbyn började positivt och tog också ledningen i 4e min när Teemu Määttä matade fram Skarps i djupet som i sin tur frispelade Mickel som satte den. Byn hade nåt mer bra läge också och VSK kändes i upptakten väldigt tama och inte så “stora och tunga” som man brukar göra på hemmaplan. Ändå smög sig VSK in i matchen, kvitterade på straff i 17e min och därefter bytte matchen skepnad.

För efter kvitteringen blev det VSK vid taktpinnen och Byn på försvar under en period där 2-1 hängde i luften några gånger. När väl 2-1 kom var det ändå mer tillfälligheter, Byn blev nog berövade på en hörna och tappade folk uppe vid straffområdet. Mv Kjellsson snabb i tanken satte upp bollen på Martin Landström som på egen hand skaffade sig skottläge och satte 2-1 VSK efter 31 min. Rättvist men inte på sättet det tillkom.

Även 3-1 kom i 42a min, åter en omställning då Byn tappade boll högt upp i banan om jag minns rätt, VSK ställde om snabbt och lyckades med både skicklighet och tur (mest) göra 3-1 nära Henkes högra stolpe. Det stod sig till paus. Det var väl ungefär som jag trodde före match då jag inte kände jättestora förhoppningar med Frid/Wikblad borta och även några till lite hängiga enligt uppgift. Samtidigt blev man inte alls skrämd av VSK heller och kanske var det vad Byn pratade om i paus att man stundtals visade VSK väl stor respekt (?).

För Edsbyn inledde andra halvlek bäst och första kvarten där var klar fördel Byn. Henke Karlström spelade mycket huvudroll i 2a halvlek. Gjorde en toppräddning i 52a min och låg bakom Byns 3-2 med ett snabbt utkast till Mickel som blev sopren med ett hav av is och i frilägen är Mickel stupsäker. Visst då? Eller ska man inte skriva sånt… Rättvist att Byn fick det målet som man spelmässigt hade samlat ihop till.

Sen blev det en del VSK i dryga 10 min därefter och Henke räddade oss några gånger men räddningarna lite förgäves då nya lägen dök upp i momenten efter. En lyckominut den 63e för VSK höll på att punktera matchen där både 4-2 och 5-2 kom. Jag tror Byn var med och bidrog till i alla fall 4-2 när vi inte fick bort bollen från eget revir och sen gick det så fort så hängde inte riktigt med vad som föregick 5-2 inom samma minut som Pontus Vilén vred in efter inåkning efter kortlinjen.

Timeout Byn direkt efter 5-2 och det var rätt att stoppa blödningen där. Det gav väl inte omedelbar effekt den timeouten men Byn försökte ändå smygkämpa samtidigt som Henke gjorde sitt jobb med ännu ett par högklassiga parader. En utvisning för VSK i 78e min blev startskottet till Byns slutforcering och som blev riktigt effektfull efter att Per Hellmyrs klämt dit 5-3 på hörna i 84e min. Nära igen på hörna i 86e när Teemu avlossade. VSK i klar gungning här och bara det tycker jag är fascinerande att ett lite “knövet Byn” kan pressa VSK in i kaklet i deras egen borg.

Byns 9e hörna kom i 91a min och det ringde igen, Mickelsson pricksköt i första krysset. Timeout för ett skärrat VSK. Därefter 2,5 minut kvar att spela. Det blev två klara lägen, ett till VSK som Henke gjorde ny fantomparad på och sen nästan det sista som hände, ny hörna Byn från höger. Minns inte men tror Hellmyrs fick ny chans men VSK täckte bort den och sen var det över.

Så det blev puls till slut i en match som såg ut att vara över med 25 min kvar. Starkt gjort av Byn att göra match av det hela och jag tror vi kan ta med oss rätt mycket från den här matchen OM det skulle bli så att vi ska möta VSK fler gånger den här säsongen. Får inte skrämselhicka av det VSK visar upp, tycker nästan dom var bättre i matchen här för 3v sen. Men det är ju upp och ner hela tiden den här säsongen, både från match till match och även i själva matcherna. Det har aldrig varit så svårt att analysera bandy som nu känner jag!

Risk nu att 2a platsen rinner oss ur händerna. Det skulle den väl redan ha gjort egentligen och det rimliga nu är att gå efter topp-4 målet som också var lagets målsättning inför säsong. Det kan bli nog så tufft att klara det som den här serien gestaltat sig. Edsbyn känns ändå klart stabilare i sina prestationer sista tiden och håller en högre lägstanivå sen Jocke Svensk kom tillbaka. Så kan vi jobba oss uppåt spel- och resultatmässigt därifrån så kan det absolut bli ett roligt säsongavslut även på den här säsongen. Vi spelar ok nu men ändå finns mycket sparkapital individuellt i flera spelare. Kanske så det brukar se ut vid årsskiftet för Byn (?).

Per Hellmyrs har växt sista veckorna och det märks också att det är behövligt för Byns spel. Tycker även Samuli Helavuori är jämnbra just nu, klart bättre än vid samma tid förra säsongen. Ted Hedell oftast bra men det lilla sista fattas ändå, ofta vassast i första halvlek är min känsla. Jag har ofta ett gott öga till Vadim Arkhipkin men även där tycker jag det lilla sista fattas just nu. Vänder ur för ofta i lägen ute till höger där han tidigare lite då och då valde att kliva insida och skapade då ofta oreda hos motståndarna med dom aktionerna. Men det kan väl också vara på order från högre instans att göra så, det vet man inte.

Övriga matcher: Bollnäs vinner 6-2 mot Sandviken (Sadakov 4 mål), jag fattar ingenting. Givetvis imponerande av Bollnäs som inte verkar bry sig så mycket om vilka lag man möter utan bara “kör på sitt”. Mot bra lag (dom som är rankad å vara bra) verkar det fungera utmärkt. SAIK är dock en gåta, 3e raka förlusten nu efter att ha kryssat i Lidköping och vunnit mot VSK före direkt före jul. Förklara det den som kan!

Gripen ledde med 5-0 i Söderhamn efter 72 min spelad. Broberg gjorde 1-5 i 73e min och 13 min senare var man ikapp till 5-5 som också blev slutresultatet! Förklara det den som kan! Vilket lag är gladast efteråt där? Tror faktiskt ändå Gripen är det med lite distans. Sirius har uddamålen med sig just nu och Motala tvärtom där Sirius vann sin andra raka 4-3 seger och Motala förlorade sin andra raka med 4-3. Viktiga poäng för Sirius.

Vbg hade 0-0 i 20 min mot Villa Lidköping, slutade 10-2 till Villa. Fyra mål av Christoffer Edlund så nådde han 1000 Elitseriemål nu då väl? Det får man lyfta på hatten åt faktiskt! Avslutningsvis så vann formkortet Vetlanda med 8-3 mot Hammarby. Så då har Vetlanda tagit 13p av 16 möjlliga i december. Förklara det den som kan!

Nu blir det vila till lördag 7/1 för Edsbyns del då Vetlanda väntar på bortaplan kl 15.00. Vi skulle ha mött AIK däremellan men det sket ju sig då. Kan vara bra med vila för Byn nu och kurera sig och samla kraft för seriens tio sista, otroligt viktiga, matcher. Vilket race det här blir in till sista omgången!

SPELARBETYG:
+++ Henrik Karlström
++ Per Hellmyrs
+ Christian Mickelsson

Önskar er läsare ett Gott Nytt År!

VÄSTERÅS-EDSBYN 5-4 (3-1)
Edsbyns mål: Christian Mickelsson 3, Per Hellmyrs

Publik: 1411

/Håkan Brindholm

share