Blekt Edsbyn föll igen

Förlust igen för Byn, nu hemma mot Vetlanda med 3-5 (0-1) och över 90 min är det väl inget att säga om heller, Vetlanda vinner rättvist. Vi känner inte igen Edsbyn för dagen utan det lär bli återbesök i källaren det här.

Edsbyns “spel” skapar huvudbry just nu och ikväll kom ännu en överraskande förlust, hemma mot Vetlanda. Som inte vunnit här på 22 matcher läste jag så det var 23e gången gillt ikväll och då lyckades man besegra Byn. Jag/vi är inte riktigt vana det här ska erkännas och det var ju inte med den här insatsen vi ville gå till julfirande men nu blir vi tvungen att göra det. Vet inte om Sommars kommer bli tvungen att ha öppet alla dagar i jul nu kanske (?).

Det saknas mycket i Byns maskineri för dagen och vi agerar inte som ett lag varken i defensiv eller offensiv utan det är spridda skurar i bägge ändar av planen. Ikväll tog Kuben timeout redan efter 25 min, i samband med att Vetlanda gjorde 0-1 på hörna (Filip Bringe) vilket då legat i luften ett tag. Kändes inte som timeouten gav någon större effekt heller utan det var egenligen bara under halvlekens sista fem minuter som Byn skapade någor runt Vetlandas kasse. Byn skapade mer under dessa fem minuter än dom 40 min före det.

Första halvlek för Byns del bestod väl annars mest av urvändningar och inbakat i det ofta bolltapp på fel ställen vilket gjorde att Vetlanda fick ställa om på oss och den bandyn älskar ju Vetlanda. Har full förståelse för att ingrediensen urvändningar och flytta boll till andra sidan måste ingå men i den här halvleken blev det för mycket av den varan. När dessutom passningsspelet hackar och FÖR många spelare slarvar i passningsspelet då presterar vi knappt som ett övre-halvan-lag i serien ens utan just nu känns Byn mer “som ett lag i mängden”.

Vetlanda gick till pausvila med ledning 1-0 och sett till målchanser så var det i underkant och mv Oscar Löfström var vår bäste spelare så långt. Spelmässigt var Vetlanda mer beslutsamma i det man gjorde och även fast man anföll mot ett samlat Byn så lyckades Vetlanda vaska fram lägen, så brukar det inte se ut när Byn är påkopplade i defensiva jobbet.

Pausvilan gjorde i alla fall effekt för Byns del som kom ut med en helt annan attackinställning i upptakten av andra. Dessutom ändrade Byn och satte ner Tommi Määttä som libero och Jesper Granqvist fick återgå som vänsterback och utfallet såg i alla fall till en början lyckat ut. Tommi drog av en solorajd från eget straffområde ända upp till Vetlandas dito i bästa Tuomas-stil och avslutade med att sprätta in 1-1 i 50e min. Matchens Edsbyprestation! Det tog också bara två minuter till så ledde Byn med 2-1 när Samuli Helavuori med ett fint djupledspass satte Jimi Heinonen i fritt skottläge och Jimi sänkte den och Byn hastigt och lustigt i ledning. Timeout Vetlanda därefter.

Matchen fortsatte sedan i svajig stil och Byn fick väl egentligen aldrig något riktigt tryck på Vetlanda under någon längre period på hela matchen. Den bästa Edsbyperioden kom väl här runt pausfikat men den var på tok för kort för att få Vetlanda i brygga och det var fortsatt minst lika farligt när Vetlanda besökte Byns planhalva. Men när 3-1 kom genom Oscar Wikblad i 74e min efter en stark individuell prestation så tänkte man ju att det ordnar sig det här ändå.

Ack vad man bedrog sig! Jocke Andersson snubblade in 3-2 på ett riktigt flippermål i 77e min och det skulle visa sig vara början till slutet för Byns del. För två minuter senare så ledde Vetlanda med 4-3! Kvitteringen av Pontus Blomberg från distans där Löfström lär ha varit skymd och minuten efter en av alla dessa omställningar där Elliot Fröjd och Jocke A sågade sig igenom och gjorde 3-4 Vetlanda. Edsbyn och vi på läktarplats i chock!

Byn hämtade sig aldrig från den chocken även om Wikblad hade ett formidabelt läge till kvittering i 81a min men så i 87e min så släckte Jocke Andersson lyset definitivt för Byn med sitt tredje mål för kvällen fram till 5-3 Vetlanda som också blev slutsiffror. Jag kan inte tycka annat än att det var ganska rättvist om man ser matchen över 90 min. Sen hade Byn lika gärna kunnat vinna också men det ska inte behöva bli som ett lotteri över matchutgången om Byn sköter sina kort rätt tycker jag.

Att Byn kan spela bra bandy vet vi och har vi sett tidigare under säsongen men just nu verkar Byns trygghet i spelet vara som bortblåst. Det finns ingen riktig ledare på planen som verkligen går i bräschen när det går emot och det ser istället nästan uppgivet ut vilket inte är likt Byn. Sen kan jag tycka att Kuben o co hade kunna vaskat om mer än bara skiftningen Tommi/Jeppe ikväll också för att försöka väcka laget. Jag tycker ändå Oscar Wikblad såg het ut ikväll men som fw får han ju inga bollar att jobba med och utan boll spelar det ingen roll hur het han är. Så ner med Oscar på mitten och upp med t.ex. Heinonen tror jag hade gett bättre effekt just ikväll då Oscar hade behövt ha mer boll än han nu hade.

Men problemet just nu är större än så och Byn måste helt klart ner i källaren igen och skruva på en hel del. Man var nog inte där tillräckligt länge senast men nu börjar det bli allvar av det hela snart. Är det kanske där Bollnäsdödaren Edling gömmer sig? Är han med på träningarna nästan fullt ut som det pratats om länge så skulle det nog inte skada att plocka fram tröja nr 18 i en eller några matcher tror jag. Där får vi om inte annat bra inställning och mycket jävlaranamma vilket är en del av det som saknas just nu.

Vetlanda ska ha all heder av sin insats ikväll, dom gör som det heter en bra bortamatch. Kommer hit helt utan press på sig och spelar efter resurserna och verkar ha jävligt roligt när man spelar. Bara det kommer man långt på och får lite medstuds av och det räckte för att nypa två poäng här ikväll. Laget har många bra skridskoåkare med Jocke A i spetsen och ger man dom ytor som Byn många gånger erbjöd ikväll så går det fort. Ikväll för fort för Byn!

Inte kul att skriva det här nästan lika ofta som jag skrev ifjol att “Byn hittade en väg att vinna” men vi får helt enkelt “bryta ihop och komma igen” ännu en gång. Säsongen är lång så även om senaste månaden bestått av många minor så kommer det bättre dagar även den här säsongen, det är jag övertygad om. Men det är ett hårt jobb som krävs för att ta sig till dom “bättre dagarna” men sånt har Byn klarat av förut så då kan vi göra det igen!

I kvällens andra match blev det också 5-3, till SAIK hemma mot Västerås. Linus Forslund tre mål för SAIK som därmed passerade Byn i tabellen upp på 3e plats. Även Motala passerade Byn och att ens snegla på en 2a plats nu är bara att glömma utan det kommer bli fullt krig för att komma topp-4 den här säsongen som det ser ut nu. SAIK imponerar igen efter en mörk novembermånad och VSK har kommit ner på jorden igen nu när man fått möta lite tuffare motstånd i dom senaste omgångarna. Tredje förlusten på fyra matcher nu.

Elitserien i år är jämnare än någonsin sägs det och det är definitivt ingen klyscha utan så är det verkligen! Annandagsderbyt borta mot Bollnäs = Nästa uppgift för Byn. Kommer vändningen där? Det MÅSTE vi tro på!

SPELARBETYG:
+++ Martin Frid
++ Tommi Määttä
+ Oscar Löfström

EDSBYN-VETLANDA 3-5 (0-1)
Edsbyns mål: Tommi Määttä, Jimi Heinonen, Oscar Wikblad

Publik: 964

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share