Fantastisk match med fantastiskt slut

Älskar bandy! Vilken match! Tack ALLA inblandade. Tack FARMERS, kungligt stöd i 90 min. Edsbyn vinner 3-2 mot Västerås med säsongens bästa insats och Rasmus Skarps avgör med ungefär sekunden kvar! Fantastiskt!

Vi gör det TILLSAMMANS! Dagens tvåpoängare är ett väldigt stort bevis för det. Det här ror inte Byn hem utan Farmers stöd som var helt formidabelt omräknat till publiksiffran på drygt 1000 pers. Visst har Farmers i decibel hörts mer andra gånger men jobbet som gjordes idag med lite färre röstresurser var, tycker jag, helt otroligt bra. Det lyfter Byn att efter VSK:s kvittering och dessutom två hörnor emot sista tre minuterna orka gå för ett avgörande och fast man inte kunde tro det med frislag på mittlinjen med 10 sek kvar så händer det!

Myran (med säsongens insats idag) lyfter in bollen i straffområdet, Skarps plockar ner och provar en gång, misslyckat, men får ny chans i usel vinkel och släggan talar ännu en gång. Kjellsson tror sig rädda men glider över mållinjen med bollen under sig (?). Skitsamma hur, mål blev det och en fantastisk punkt på en fantastiskt bra bandymatch. Dessutom rättvist över 90 min. Är så tacksam att få se såna här matcher live och den här matchen och insatsen får mig att tro väldigt mycket på framtiden, ÄVEN den här säsongen.

Blir alldeles tom efter en sån här match så skulle väl satt punkt för referatet HÄR. Så välj själv om du läser vidare. Byn vann 3-2 (0-1) och vi fick uppleva ett tungviktsmöte som jag tycker var klassen vassare än matchen mot Villa för en dryg vecka sen. Här var det mer körning och mer böljande och två lag som bägge VILLE ha taktpinnen men som i perioder fick rätta in sig i ledet när det andra laget tog kommandot. Samtidigt visar lagen i all offensivlusta också stor respekt för varandra när man väljer lite det säkra före det osäkra på offensiv planhalva med rädsla att åka på omställningslägen för det andra laget. På något vis härligt att se sånt också!

Förutsättningarna var att Byn saknade Jocke Svensk och VSK kom till spel utan Christoffer Fagerström. Så jämnt skägg där då kan vi säga även om Svensk är en större av dom två alla dagar i veckan. Vi fick se en första halvlek som nästan blev mållös och även om den inte heller haglade av jättelägen heller så var det definitivt ingen 0-0 halvlek. Bägge målvakterna fick precis som mot Villa pris som bäste spelare och båda var klart bra och HÄR i första halvlek till stor del deras förtjänst att det (nästan) var mållöst. Oscar Löfström med ett nytt 2 + 1 kontrakt påkritat i Byns kasse idag, gjorde även han säsongens bästa/stabilaste insats.

Spelmässigt så här tyckte jag: Kände på varann första 10 min, rädd om bollen men bra tempo i matchen. Från minut 10 till drygt 20 min spelade så klart grepp Edsbyn men utan utdelning som Byn annars förtjänade då. Jämnade ut sig igen för att sen väga över till VSK främst under fem min när Hellmyrs var utvisad i 30-35e min. Sista 10 min jämnare igen med två lag som “gick för det” så fort läge gavs. Martin Frid en av Byns starkaste i 1a halvlek hade bästa läget för Byn där. Sen avslutades tyvärr halvleken med en feldömd hörna för VSK och på den 0-1 genom Joel Engström. Som det nu blev så får vi ha överseende med det men finns många som kan gå i god för att det INTE var hörna.

VSK-ledning i paus, inte horribelt orättvist men inte heller rättvist tycker jag. Över 45 min lite fördel Byn men kryss hade man väl också kunna köpt men VSK-ledning var inte rättvist. En klart bra bandyhalvlek!

Andra halvlek skulle bli snäppet vassare, då med dessutom all spänning inbakat på det och det utmynnar i att man till slut lämnar Arenan helt salig av lycka! Underbar upplevelse. Det började nästan direkt med jätteläge Mattias Larsson rakt framifrån som Kjellsson med möda räddade till hörna. På den hörnan SMALL det! 1-1 i nättaket. Av Rasmus Skarps! Jag blir så jäkla glad! Den här nr 46 kommer vi ha så otroligt stor nytta av i viktiga lägen framöver tror jag och ett litet bevis för dom tankarna får vi idag tycker jag. Rasmus har inte fått skjuta så många hörnor så här långt, varför vet jag inte och tänker inte älta mer i det men konstaterar att här har vi ett jäkla vapen!

Ett mycket bra Byn tog ett klart grepp om matchen under första kvarten av halvleken och VSK:s omställningar under den kvarten var få. Även tränare Micke Carlsson såg vartåt det hela började luta och tog timeout efter timmen spelad, ett klokt drag då. Det man mest minns från den här perioden var när Myran i 57e min gjorde en av sina tungviktsåkningar och SÅNÄR blåste igenom hela VSK på egen hand. Stoppad och delvis upphakad på sista gubbe och det som var värt ett bättre öde rann ut i sanden.

Fortsatt mycket Byn även efter timeouten och visst var det Byn som förtjänade att vinna den här matchen. Känner det än mer nu efter mina anteckningar under matchen. Skrev i 70e min med fortsatt 1-1 att nu väntar säsongens hittills viktigaste 20 min. Lite så skulle det väl bli också. Vi blev nästan frälsta av Ted Hedell här i 74e min när han till slut fick belöningen för allt sitt slut och all sin skridskoåkning när han kom in i skottsektorn från vänster och avlossade en sällan skådad projektil som borrade sig in i bortre krysset. Otroligt snyggt mål och en väldigt rättvis Edsbyledning!

Slutkvarten kvar. Byn kanske aningen mer passiva efter målet och VSK fick mer att säga till om och vips i 81a min var det kvitterat. Ett typiskt Robin Andersson-mål som precis framför Löfström styrde in 2-2. Då hade vi 10 min kvar. Bägge lag nöjda med en poäng? Glöm det! Bägge lag ville vinna den här holmgången och bägge ska ha all cred för det. Då kan det bli såna här gastkramande matchslut som vi fick se här. VSK kände nästan lite närmare ett avgörande men då hade jag nästan börjat gråta om vi fått lämna den här showen utan poäng. Tre VSK-hörnor sista 10 min men alla resultatlösa.

Men Edsbyn hade också läge för avgörande, närmast Teemu Määttä som väl träffade ribba/stolpe (eller nån hjälm?) på Byns enda hörna under denna period i 88e min. EFTER det hade VSK två av sina tre hörnor och man vågade knappt titta och det i en “vanlig” seriematch. Då förstår ni att det här inte var någon vanlig seriematch.

Sen kom avgörandet som jag redan skrivit lite om. Domare Daniel Labe, som svajade lite under resans gång, hittade en VSK-utvisning med 10 sek kvar att spela. Antagligen för att det skulle bli oavgjort även i utvisningar… Frislag Byn på mittlnjen eller nån meter in på offensiv planhalva. Laget får veta att bara 10 sek återstår och bemannar VSK:s straffområde med mycket folk. Myran lyfter en boll som når straffpunkten, Skarps bröstar ner till sig själv, avslutar som täcks undan men sträcker ut sig i hela sin längd och dammar av matchens sista skott ute till höger. Kjellsson ser från min position ut att rädda men på något vis ramlade bollen in i mål. Så underbart och otroligt, det som inte kunde hända (då) hände ändå! Kändes som taket på Arenan lyfte några decimeter!

Fascinerande att en vanlig seriematch kan få fram såna här känslor som idag. Samtidigt så härligt att det kan bli så. Bara DET är betyg nog till den här matchen! Jag tycker ju att man hade kunnat dela ut en bonuspoäng till VSK också men så fungerar det ju inte men det var dom helt klart värda. Så hatten av även för VSK och det är nästan just bara mot VSK det blir såna här matcher också så det ska VSK ha all cred för.

Men Edsbyn vann och över 90 min var det helt rättvist. Jag är INTE färgad när jag skriver det. Så känner jag i alla fall inte själv. Den här segern tror jag blir oerhört värdefull att kunna stoppa ner i ryggsäcken och ta del av flera gånger längre fram den här säsongen. Nu VET vi vad Byn kan och det känns otroligt bra att ha med sig framöver.

Många var bra i den här matchen så egentligen fel att sätta betyg men har jag börjat med det så får jag väl fortsätta. Tycker främst Per Hellmyrs gjorde sin bästa match för säsongen idag. Tycker Oscar Löfström gör detsamma. Tycker Martin Frid var otroligt bra, kanske främst i första halvlek. Tycker Ted Hedell gör ett jättejobb i varje match, så även nu. Samt älskar dom matchvinnaregenskaper som Rasmus Skarps visar ha i sig. Ungefär så!

SPELARBETYG:
+++ Per Hellmyrs
++ Oscar Löfström
+ Rasmus Skarps

Övriga matcher: Det blev fyra hemmasegrar idag och den lilla skrällen där var att Motala vann hemma mot Broberg med 5-4. Detta efter att ha vänt 2-4 till 5-4 under sista 10-15 min. Broberg slog Byn för nån vecka sen men känns däremellan som man skvätter iväg många poäng i onödan i andra matcher. Motala dock otroligt svårslagna på hemmaplan och det är ju vår nästa uppgift så vi är förvarnade. SAIK vann med klara 7-3 hemma mot Vbg som nu helt plötsligt har fem raka förluster, det kom lite oväntat. Hammarby vann 7-4 mot Vetlanda men det var först i slutet man lyckades “skaka av sig” Vetlanda som verkade strida tappert.

EDSBYN-VÄSTERÅS 3-2 (0-1)
Edsbyns mål: Rasmus Skarps 2, Ted Hedell

Publik: 1046

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share