Inför: Edsbyn-Västerås

Lördagsbandy den här gången och nytt tungviktsmöte hemma mot Mesta Mästarna Västerås. Matchen kan i slutänden visa sig oerhört betydelsefull så vi hoppas hemmaplan kan vara en avgörande faktor i morgon.

Mesta Mästarna är alltså Västerås SK med 20 SM-Guld medan vi i Edsbyn är god tvåa med 13 SM-Guld. Kan nästan tycka att Edsbyns bedrift är klart vassare där än VSK:s men då är man ju lite partisk också. Sen undrar jag hur många av VSK:s guld som hade Edsbytouch över sig då det på -80 och -90 talet kändes som att så fort Byn fick fram en lovande spelare så nöp VSK den. Ola och Hasse Johansson givetvis dom två största.

Nu är det faktiskt snart sju år sedan VSK lyfte bucklan senast (säsongen 2015/16) och det är länge för en klubb av VSK:s kaliber. Är ju inte så att man inte haft lag att utmana under dessa år heller men hela tiden har något fattats för VSK som helt enkelt varit för ojämn när det väl har draigt ihop sig. En final på sex säsonger nu och då förlust mot Villa (2019) mot Byns fyra finaler och fyra vinster under samma tid, gör man såna jämförelser så känns Byns bedrift än större.

Det är en mycket viktig match i morgon. I ett längre perspektiv skulle det faktiskt kunna vara en match som är väldigt avgörande i kampen om en SM-Finalplats i mars men så kanske bara jag tänker… Villa vinner ju serien, det är redan klart anser jag. Tvåa just nu är VSK som till i onsdags var obesegrade men föll då 6-3 i Lidköping. Två poäng efter är Byn och vinner vi i morgon så står bägge lag på sex segrar, två kryss och två förluster på kontot. DÅ kan vi faktiskt få tillåtelse att snegla på andraplatsen som i ett SM-slutspel är så otroligt viktig, på ALLA sätt. Man slipper möta Villa i slutspelet, man har alla ev 5e och avgörande på hemmaplan vilket då ofta brukar vara helt avgörande! Förlorar vi i morgon tror jag det blir väldigt svårt att få ihop poäng till 2a plats då vi bl.a. har just VSK och Villa på bortaplan när serien vänt.

Västerås är skadefria efter att Martin Landström, tidigare handskadad, var åter mot Villa i onsdags. Fram till dess var VSK obesegrade så vi kan väl hoppas Landströms intåg fått trenden att vända för VSK då. Mot Villa saknades istället Christoffer Fagerström (barnafödande) men då det nu är avverkat vad jag förstått så är nog Fager med i morgon. Då är man full trupp och då är VSK väldigt tunga att möta över 90 min om man får allt att stämma.

På senare år känns det också som VSK trivts bra här i Arenan och undrar om man inte vunnit två säsonger i rad och bägge gångerna på lördagar (?). Har inte kollat men går på magkänsla där. Sånt ska ju inte betyda något i morgon men ändå brukar det faktiskt göra det rätt ofta är min känsla. VSK vet ju såklart också vikten av den här matchen och kommer garanterat taggade som tusan och bjuder bägge lag upp till dans kan det här bli en jäkla holmgång.

I Edsbylägret är det bra harmoni nu tror jag efter segern i Vbg och krysset mot Villa senast. Tyder på styrka att kunna leverera det direkt efter två derbyförluster. Efter dessa två förluster började i alla fall jag fundera lite på hur det är med hungern i Byn den här säsongen. Hunger måste finnas men sånt kommer inte av sig självt och visst skulle den här truppen kunna blivit delvis mättad när man gick hela vägen redan förra säsongen. Som jag resonerade ifjol så kunde vi inte kräva några större mirakel redan då med så många nya kuggar i laget men laget motbevisade mig då vilket var helt fantastiskt att få vara med om.

Sen sätts nya mål och målbilder upp och det är då man undrar om man kan vara lika hungrig säsongen efter på samma sak igen? Derbyförlusterna fick mig att tvivla lite men i de två senaste matcherna har Byn brunnit mer igen och då känner man igen Byn på ett helt annat sätt så just i detta nu tror jag på ett fullt ut hungrigt Byn även den här säsongen.

Kan Jocke Svensk vara tillbaka i morgon? Jocke behövs absolut i matcher av den här kalibern men han behövs än mer i såna här matcher i februari/mars än nu. Så även om jag hört en del positiva signaler gällande Jocke så undrar jag om Byn törs låta honom “debutera” i just en sån här match (?). Det visar sig men i ett längre perspektiv kan det vara bättre att vänta 1v mer än från början är planerat då det här ju handlar om huvudet.

Oscar Löfström förlänger sitt kontrakt 2 + 1 år kunde vi läsa igår. Det var med STOR glädje jag tog emot den nyheten. Jag vill tro att vi i Oscar har en framtida A-landslagsmålvakt och jag grundar det mycket på mitt eget öga faktiskt! Pöjken är 20 år ung och redan så bra. Sen att det kan slinka in nåt billigt baklängesmål måste vi har överseende med. Så är det för ALLA (även Anders Svensson i den åldern) men jag tycker mig se på hela agerandet vad bra Oscar kommer att bli ju mer rutin han får. Sen blir man sällan A-landslagsmålvakt förrän man är äldre än 25 år och den vägen kommer Oscar att behöva ta också men jag är närmast övertygad om att han kommer att göra det om han själv vill och om vi hjälper honom på vägen. Det lär också vara Oscar som står i morgon om coach Kuben kör på med samma upplägg.

Ganska ovanligt med lördagsbandy här i Edsbyn men hoppas det slår väl ut ändå. I denna match arrangeras ju också Familjefesten med en rad olika erbjudanden i Arenan både före (främst) och under match. Om det går att läsa mer på bandybyn.se och sociala medier och hoppas ni med barn utnyttjar denna dag och hjälper till att så ett frö hos “morgondagens supportrar” via ett besök i Arenan.

Två matcher spelas ikväll fredag, Gripen-Villa och Sirius-Bollnäs. Nu vet inte jag när det här läggs ut men jag tror faktiskt vändningen för Sirius kommer här! Eller om jag mest hoppas. Villa vinner mot Gripen men inte plättlätt utan med max tre mål gissar jag då.

Förutom vår match så spelas det tre matcher till under lördagen: Sandviken-Vänersborg (14.00), Motala-Broberg (14.00) och Hammarby-Vetlanda (15.00). Det är ju jämnt hela tiden i serien i år och tvivlar väl på att det blivit tre favoritsegrar (SAIK, Broberg, Bajen) när vi summerar i morgonkväll. Vbg har hamnat i en negativ trend och får nog åka hem tomhänt igen. Tror också Bajen knäpper Vetlanda til slut men anar att Broberg kan det få det rejält tufft i Motala. Det är ju tufft för alla där men tror på hemmaseger där då så tre 1or och gärna en 4e hemmaseger i Svenska Fönster Arena.

Då sluter vi upp och ger Byn vårt stöd i, som det blivit, den viktigaste hemmamatchen hittills den här säsongen!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share