Inför: Vänersborg-Edsbyn

Lite av en nyckelmatch för framtiden spelas i morgon när Edsbyn åker till Vänersborg för match. Två raka derbyförluster för Byn på slutet och nu gäller det att se framåt och inte bakåt.

Alltid svårt att åka till Vänersborg för bortamatch och som läget är nu känns den än svårare. Eller också passar det här Byn bra just nu, att få en ny match ganska omgående efter förlusten i fredags och dessutom bortamatch med chans att “komma ihop sig” igen. Vi är lite bortskämda här i Edsbyn och inte vana med två derbyförluster på en vecka men vi släpper det nu och går vidare härifrån.

Edsbyn kommer sannolikt till spel med samma lag som senast förutom att det är Oscar Löfströms tur att vakta kassen. Det lär dröja ett tag ytterligare innan Joakim Svensk och Marius Åström är tillgängliga. Ska vi hoppas på Svensk tillbaka mot Västerås hemma 10 dec kanske? Hoppas alltså, jag har absolut ingen grund att gå på annars utan det är ren spekulation och det ska givetvis inte chansas på något sätt med Jocke.

Är ganska säker på att vi får se ett bättre Edsbyn i morgon. Efter två halvdana matcher så skulle jag bli förvånad om Byn inte är rejält revanschsugna i morgon och ser till att ta sig upp ur diket igen. Vill också tro att det passar Byn bättre med tätare spelschema än fredag/fredag som det var i senaste två omgångarna. Inbillar mig också att Byn klämde in några tuffare pass i början på förra veckan med tanke på att bevara kraft till slutet av säsongen. Vilket i sin tur kanske lite tog udden av prestationen i fredags då Byn saknade kick i benen, syntes väl på flera spelare som såg långsammare ut än normalt. Vi hoppas det är rätt teori!

Vänersborg har lovordats i upptakten på säsongen men även dom kommer med två raka förluster inför den här matchen. Förlust mot Villa i fredags med 8-4 är ju inget att säga om. Lite mer överraskande att Motala kunde vinna med klara 5-1 igår men det var framförallt missvisande att Motala ledde 2-0 i paus läste jag på Bandypuls. Oavsett det så verkar Motalas seger ha varit odiskutabel och det gör den här matchen än viktigare för Vbg också.

Det är två nya namn i Vbg inför den här säsongen. Två offensiva kort på pluskontot, Kalle Lempinen från AIK och Linus Hagman från Lidköpings AIK. Den senare en bra skytt som gjort fyra mål hittills, tre hörnmål och en straff. i särklass vassast offensivt så här långt är dock nr 21 Emil Vikund som gjort nio mål och fyra assist på sex matcher och på det ligger trea i Elitseriens poängliga.

Ny tränare för säsongen är Jesper Bryngelson som vi känner igen främst från Villa Lidköping, då som spelare. Jesper har fått till ett offensivare tänk i Vbg och det var verkligen på tiden att det hände nåt där då Vbg annars varit det sista lag jag valt att titta på om man kollat bandy när Byn varit spellediga. Nu har jag inte sett dom ändå en enda gång den här säsongen vad jag minns men är övertygad om att Vbg spelar mer sevärt nu. Det kunde inte bli tråkigare än det varit.

November månad går mot sitt slut och en månad av Elitserien är därmed avverkad. Två lag får väl så här långt bära stämpeln “största besvikelser” och det är Sandviken och Sirius. Jag (och fler med mig) rankade SAIK som klar tvåa inför seriestarten då SAIK var det lag som övertygade mest efter Villa på försäsongen. Efter att serien startat har dock SAIK varit väldigt svajiga och det utan att för den skull varit skadedrabbade heller. Svårt att sätta fingret på vad som inte fungerat i SAIK men i de matcher jag sett har det inte lyst lika mycket självförtroende och trygghet om laget som det gjorde under försäsongen. Varför tro? NU har man dessutom sannolikt Hannes Edlund långtidsskadad efter senaste matchen (hoppas inte men det lät oroväckande men ny knäskada där) och då får SAIK huvudbry. Om inte laget var det före så blir man i alla fall då ganska “baktunga” i sin trupp. Lite liknande Byn faktiskt.

Sirius som gjorde ett sånt magnifikt SM-slutspel förra säsongen och som var de flestas “lag nr 6” i förhandstipsen trampar också vatten. Varför då känner man där också? Små rörelser i truppen inför säsong och dessutom två nya spelare in från AIK under resans gång, Jimmy Jansson och Tobias Nyberg. Den senare har dock inte hunnit visa så mycket än, först sjuk och därefter en vadskada men nu i spel igen. Sirius har TRE poäng på sju matcher så där tror jag inte det är riktig harmoni just nu.

Det är inte utan att jag noterar att förutom Bollnäs så har lagen som fått in AIK-spelare under resans gång inte gått speciellt bra sedan deras inträde skett. Sandviken, Sirius och bl.a. Edsbyn platsar under den rubriken. Såklart inte hela sanningen men det här är någonting som klubbar/lag inte är vana vid att det här sker och att ny konkurrens uppstår efter att serien väl dragit igång så därför säkert lite svårhanterat både för ledare och spelare. Bollnäs och Erik Pettersson lite i ett annat läge då EP blev klar nån vecka före seriestart plus att EP också är just EP.

Lag som gått bättre än förväntat så här långt är lite svårare att utse men toppar den listan ganska klart gör väl ändå Bollnäs. Men att slagstyrkan ökade rejält med EP i laget förstod man ju men att det skulle innebära 9p av 14 möjliga när man dessutom mött Villa, VSK, SAIK, Byn och Broberg var det nog inte många som trodde. Inte jag iaf! Hammarby ligger väl också på plus så här långt och är väl också laget som går mot strömmen när det gäller att ha fått in AIK-spelare efter seriestart då mv Viktor Birgersson och fw Isac Karlsson gjort skillnad där. Västerås är obesegrad så här långt men har väl också haft ett rätt beskedligt spelschema i upptakten här så dom får bedömas senare.

Det är full omgång på schemat men som är uppdelad med tre matcher tisdag och tre matcher onsdag. Bollnäs är det lag som vilar nu då dom skulle mött AIK i den här omgången.

TISDAG: Vbg-Edsbyn, Gripen-Vetlanda och Motala-Sirius. Tre otroligt viktiga matcher känner jag. Tror Motala knäpper Sirius som läget är för dagen, tror också Gripen har bra chans mot Vetlanda. I den tredje matchen bara hoppas jag!

ONSDAG: Sandviken-Frillesås, Västerås-Hammarby och Broberg-Villa. Känns som det spelas tre målrika matcher onsdag och kanske lite målsnålare i morgon. SAIK och VSK klara favoriter som bör vinna. Villa verkar ju superstabila men tror Broberg gärna vill ha ett ord med där. Kryssläge där kanske (?).

Då laddar vi för en väldigt viktig tisdagkväll och hoppas humöret är på topp kl 21.00 i morgon!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share