Byn rann ifrån till klar seger

Jämnt i en halvtrög första halvlek men i andra var Byn numret större och vann till slut med klara 8-2 (1-0) mot Hammarby ikväll. Lite missvisande stora siffror kanske men en Mickelsson i målform (fyra mål) ordnade det.

Vi bockar av två poäng mot Bajen hemma. Det ingick i kalkylen före säsong. Tycker ändå Hammarby gör en klart godkänd insats och det stod ändå 3-2 efter 63 min innan Byn gick ifrån sista 20 min med fem raka mål. Ingen bländande bandymatch kanske men ändå många fina mål i andra halvlek där Byns lyft firade triumfer samt också tre hörnmål faktiskt, två av dom på returer men dom räknas i den statistiken dom också.

Även ikväll saknades Jocke Svensk så Byn ställde upp precis som senast. Fyra avbytare men knappt någon speltid alls på Elias Davidsson ikväll (2-3 min?) och sist vet jag inte om han var in alls. Byn är väl lite baktunga i truppen efter Teemus intåg där flera spelare gör sig bäst på mittfält och/eller försvar och då kommer Elias lite i kläm för dagen då även han helst spelar i en defensiv roll.

Första halvlek var ingen stor halvlek. Mycket spel mellan bägge straffområden och ingen större variation i varken Byns eller Hammarbys spel utan det var spel efter isen som gällde. Undantag vid ett tillfälle, i 6e min när Mattias Larsson lyfte fram Christian Mickelsson i friläge och Mickel, som är iskall i såna lägen, trädde in 1-0 bakom Viktor Birgersson som annars stred tappert ikväll. Snyggt mål och det var assisten från Taggen som “var målet”.

Jag skriver inte mer än så om första halvan. Den spelades mestadels i bra tempo om än det sjönk mer mot slutet så pausvisslan kom ganska lämpligt då matchen då hamnat i ett ganska låst läge. Edsbyn skapade mest, hade 6-2 i hörnor t.ex. men dom riktigt tokheta lägena kom inte. Hade Byn masserat Bajen tillräckligt för att avgöra sista 20 min var frågan (?). Just där och då var jag inte helt säker på det men hur som så avgjorde Byn i alla fall under sista fjärdedelen av matchen så antagligen “gjordes grundjobbet” ändå i 1a halvlek.

Edsbyn gick sen ifrån till 3-0 efter timmen spelad. Oscar Wikblad slog in en hörnretur på en hörna han själv ordnade och som Jimi sköt på först. Mickelsson gjorde sitt andra fram till 3-0 och återigen var det “assisten som var målet”. Nu från Per Hellmyrs som vevade iväg trollspöt med en 40-50m lyra bakom Bajens försvar som ändå inte stod speciellt högt. Mickel hittade dock utrymmet för att plocka ner och avsluta i samma moment och ännu ett snyggt “lyft-mål” var ett faktum.

Sen blev det lite som mot SAIK senast. Vi bjöd in Hammarby i matchen och vips på tre minuter var det 3-2. Bägge gångerna Isac Karlsson målskytt, ur högerläge i bästa Patrik Nilsson-stil kom 3-1 och sen 3-2 på en straff han själv ordnade. Lite, lite stod det och vägde där ett tag men när klockan tickade in på sista 20 min så brottade Byn ändå ner Bajen.

4-2 på hörnretur av Rasmus Skarps 71 min.
5-2 Mickelsson direkt i mål på hörna, säsongens första hörna direkt i mål väl? Tid 74 min.
6-2 Jimi Heinonen på assist från en osjälvisk Mickelsson som i sin tur fick en rejäl macka från Teemu Määttä, tid 76 min.
7-2 Mickelsson via ett konstnummer när han drog på halvvolley långt ute till höger efter lyft från Vadim men bollen satt som ett smäck i bortre burgaveln, tid 89 min.
8-2 Rasmus Skarps, fint frispelad av Samuli Helavuori där Rasmus snyggt accelerade ifrån Bajen-Rimgård och virkade in sista bollen, tid 92 min. Den aktionen från Rasmus tar jag med mig, tror mig få se mer sånt framöver.

Segern till slut solklar och stabil. Edsbyn förlitar sig på att tiden talar för dom i en sån här match och när gongongen för sista 20 min går så finns det ytor på offensiv planhalva som inte fanns i första halvlek. Orsak såklart mestadels trötthet hos Bajen samtidigt som Byn växer när målen trillar in. Kändes också som rätt spelare fick göra målen ikväll för har man en offensiv roll så mår man alltid bra av att göra mål vare sig man är 38 år eller 19 år eller något däremellan.

Det här blev nog också en alldeles lagom tömning för Byn för att ändå ha mycket kraft kvar till Broberg borta på fredag hoppas och tror jag. Har på känn att det kommer bli en riktig holmgång i Helsingehus Arena då så mitt råd är ju att styra kosan mot Söderhamn på fredag! Bandy ses klart bäst live med allt vad det innebär i inramning och atmosfär.

Broberg som tog en halv revansch på sig själva genom att “sno” en poäng borta mot Sandviken ikväll. En alldeles lagom uppladdning även för dom till fredagens match. SAIK som när serien startade kändes som klar 2a i ranking efter Villa har fått grus i maskineriet nu när serien startade. Jag börjar fundera på om t.ex. en sån som Berlin är hundra fräsch, han brukar driva SAIK med sin vinnarskalle men kände inte riktigt igen honom här i fredags. Lite tamare än vanligt tyckte jag då. Hur det var ikväll vet jag inte.

Villa vann med säkra 6-3 borta mot Bollnäs och det var väl helt enligt kalkylen det också. Sen tog Sirius en säkerligen oerhört skön seger borta mot Frillesås i dagens tidiga match, seger 4-3. Möjligtvis en dyrbar seger då Tobias Nyberg klev av skadad med halvtimmen kvar. I sämsta fall knäskada men det kanske det finns uppgifter på nu som inte jag läst.

Glädjeämnena ikväll tycker jag var att Byn fortsatt visar prov på bra variation i sitt spel, ikväll endast i en halvlek, den andra. Jag ser också att Teemu Määttä har en vass passningsklubba, älskar när det kommer såna där oannonserade lyft från mittplan som bara våra forwards vet kan komma. Teemu verkar kunna sånt, det är lovande. Vi har ju redan Hellmyrs som är odiskutabel nr 1 på det långa spelet men kan vi variera med ett bra halvlångt spel också som många i Byn är bra på så blir repertoaren än bredare och bättre.

Hammarby gjorde en godkänd match. Mv Viktor Birgersson var bra och stärker Hammarby på mv-posten och sen tror jag Hammarby växer under resans gång då man har många nya pjäser att spela ihop fortfarande. Det är också tur att det är nr på tröjorna i Bajen tänkte jag på då många spelare i Bajen ser väldigt lika ut, många verkar stöpta i Kasper Mileruds form, tänker på David Brodén, Adam Gilljam, Melker Broberg i första hand. Sen Isac Karlsson som fw kommer frälsa Bajen flera gånger i vinter, härlig spelartyp.

Vi lägger därmed Bajen hemma till handlingarna och börjar ladda för Broberg borta på fredag!

SPELARBETYG:
+++ Christian Mickelsson
++ Vadim Arkhipkin
+ Per Hellmyrs

EDSBYN-HAMMARBY 8-2 (1-0)
Edsbyns mål: Christian Mickelsson 4, Rasmus Skarps 2, Oscar Wikblad, Jimi Heinonen

Publik: 1005

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com


share