Inför: Edsbyn-Hammarby

Ny hemmamatch för Byn och även nu ett klassikermöte då Hammarby kommer på besök. Brukar alltid locka någon extra åskådare när Bajen kommer hit och förhoppningsvis detsamma nu också. Edsbyn klar favorit.

Bandy tisdag/fredag är grundtänket den här säsongen och det känns som rätt väg att gå för bandyn. Oftast inte krock med så mycket annan idrott då vilket förhoppningsvis ger lite mer mediautrymme och lite mer publik på matcherna. Utan att fördjupat mig i det alls så har det väl varit rätt så godkända publiksiffror i Elitserien så här långt, i alla fall för lag som spelar på sin ordinarie hemmaplan vilket ju tyvärr då inte Hammarby kan göra än. Här i Edsbyn är alltid över 1000 pers godkänt sett till invånarunderlag och kommer det över 1200 pers så går det från godkänt till bra i min värld. Senast 1272 mot SAIK, kan vi matcha det nu? Svårt kanske en tisdag med skiftjobb m.m. men vi hoppas!

Hammarby på besök alltså, ett Hammarby som vunnit två raka efter att ha förlorat dom två första mot Broberg och Vänersborg. Stark seger 5-4 borta mot hemmastarka Gripen sen följdes upp av klara 4-1 “hemma” (i Gubbängen) mot Sirius senast och Hammarby “är på banan igen” och åker till Edsbyn utan press på sig att ta poäng. I senaste matchen även debut för Hammarbys två “AIK-are” mv Viktor Birgersson och Isac Karlsson vilket blev succé direkt. Dom två kommer höja Bajen minst ett snäpp tror jag så efter att jag till en början tvivlat lite på Bajen tror jag nu inte dom ska behöva snegla i backspegeln där kvalstrecket annars hade kunnat skymta.

Tränare i Hammarby är välbekante Jonas Claesson. En av bandysveriges största spelare genom tiderna och som man många nätter i slutet av -80 talet och under 90-talet drömde mardrömmar om. Till en början målspruta hemma i Vetlanda där han debuterade som 16-åring 1987 och gjorde två mål i sin första match. Tre SM-Guld och ca 10 år senare bytte Jonas Tjustkulle mot Zinkensdamm och blev Hammarbys stora affischnamn i några säsonger från 1996/97. Han bidrog även till att Hammarby tog sig till två SM-Finaler i början på 2000-talet men där det blev förlust i båda. En viss Daniel Liw spelade också i Bajen då, han tröttnade på silvermedaljer och flyttade till Byn! 😉 Jonas avslutade sin spelarkarriär 2002, då 32 år gammal och med ryggproblem om jag minns rätt. En stor spelare!

Som tränare inte samma framgångar för Jonas. Har provat två gånger i Vetlanda och där den senaste sejouren blev bara 1,5 säsong gammal med avslut mitt i säsongen 2016/17. Sparkad eller klev av självmant låter jag vara osagt men Vetlanda gick kräftgång då i alla fall. Nu efter några säsonger uppehåll nytt försök i Hammarby. Ett litet elddop känns det som och samtidigt en chans till upprättelse som tränare. Kanske Jonas passar bra i “raggar-Bajen” där det går lite på rus när det går bra både i matcher och i perioder över en säsong och där “visa hjärta och bra inställning” nog är nyckelorden för framgång.

Kollar man laget så har ju Bajen ett rätt bra lag. Försvaret nämns väl som den “svaga länken” och därför anar man lite taktik därefter i morgon. Har läst att det var lite parkera-bussen-stuk på Hammarbys defensiv hemma mot Sirius senast och då lär det nog bli det x2 i morgon då Byn står för motståndet (?). Bra omställninsspelare finns där Adam Gilljams namn sticker ut även om han inte skapat några rubriker så här långt under säsongen. Lika bra ibland som grinig ibland och Adam dricker nog samma trolldryck som David Pizzoni före match för brukar vara samma stuk på honom också. Återstår att se på vilken sida dom vaknat i morgon eller hur blandningen i flaskorna blev. På topp David Jansson och nu Isac Karlsson då, en målhungrig duo som nog kan komplettera varandra bra.

Tillbaka efter avstängning är också libero Robert Rimgård som vilat tre matcher efter (tveksamt) rött kort mot Broberg i premiären. Ni kan väl förresten kolla in nr 55 Rimgård om han nynnar med i Farmers låtar när han passerar klacken. Han svarade på Bandypuls fråga inför säsong på frågan: – Vilka supportrar, förutom dina egna, är du lite smygförälskad i? – Edsbyns. När det är full lada och man är däruppe och spelar är det ju lätt hänt att man kommer på sig själv med att åka och nynna med i deras sånger/ramsor. Dom har bra tryck. Så vi hoppas Rimgård hjälper till i morgon också!

Edsbyn har börjat bra och har en kurva som pekar åt rätt håll. En bra insats under svåra förhållanden mot Sirius borta förra tisdagen följdes upp av en ännu bättre mot Sandviken i fredags. Säker seger där till slut och det kändes säkert extra skönt då Byn på försäsongen spelat tre matcher mot SAIK med ett kryss som bästa resultat. Bäst var hela kollektivets insats där så många var bra och där det var hög aktivitet offensivt på spelare både med och UTAN boll. Är det så blir ofta resultatet som i fredags, är aktivtiten inte bra på icke bollhållare blir det något helt annat.

Nu är det bara att hoppas Byn klarat att nollställa från förra veckan och ta sig an en ny svår vecka med Bajen i morgon och sen Broberg borta på fredag. Lär bli en annan typ av match i morgon där Byn kommer att ha mer boll än i matchen mot SAIK där det mer var 50/50 i bollinnehav. Nu kanske vi hamnar på 70/30 i Edsbyfavör eller mer är min känsla. Tålamod är ju då såklart nyckelordet och det brukar vara lite av Byns styrka att ha just det och då ofta avgöra sista 20 min.

Återigen kan ju hörnor bli viktigt såklart och där har Byn lite att jobba på. Samtidigt gör man säkert det också så det blir ju då inte bättre av att tjata om det. Men fortsatt tycker jag i alla fall att Rasmus Skarps får skjuta före lite högerhörnor. Låt honom skjuta tre i morgon då så har vi minst ett mål i alla fall, jag lovar!

Jocke Svensk har missat de två senaste matcherna och jag har inget besked att komma med om han spelar i morgon eller inte. Det går ingen nöd på Byn utan Jocke heller och nu när truppen dessutom är breddad med Teemu Määttä så finns det heller ingen anledning att chansa om allt inte är hundra. Vi får helt enkelt invänta morgondagen å se.

Tre matcher till i morgon där Frillesås-Sirius börjar redan kl 16.00. Spelas i Ale Arena och antagligen fanns det ingen annan ledig tid där. Två lag utan poäng så här långt, i Frillesås fall inte så mycket att säga om då man spelat tre bortamatcher mot VSK, Byn och Villa. Däremot Sirius har press på sig i morgon efter ny förlust senast mot Hammarby. Förlusterna i sig kanske inga skrällar så men innehållet från Sirius sida i matcherna har mer att önska vad jag förstått. Kanske det var att ta sig vatten över huvudet att “slösa bort” en försäsong på test av fyrbackslinje efter att ha avslutat förra säsongen så bra. Skulle spunnit vidare på det istället är känslan från sidan om.

Bollnäs spelar sin andra match i sin arena och nu kommer Villa Lidköping på besök. Villa som alltid bävat för Bollnäs borta på Sävstaås får nog nu istället en kick av spel i ny hall och då blir Villa antagligen en övermäktig uppgift för Bollnäs (?). Avslutningsvis så möts Sandviken-Broberg i en liten vägskälsmatch. Bägge lag tippad topp-5 men bägge slirar så här långt där SAIK har 1p av sex möjliga (4p hade varit normalt) och Broberg har 3p av sex möjliga (6p hade varit normalt). Ett lag är kvar i diket även efter den här matchen, ska vi tro att hemmaplan avgör även det ofta också blir bortasegrar när dessa möts.

Håll utkik på bynhemma.se under morgondagen så kommer säkert nåt matnyttigt där också. Samt ta er ner till Arenan OM ni kan, ni såg ju hur det gick senast med punktering för kameramannen och svart i rutan i en halvtimme.

Vi ses där och hoppas på ett Farmers i form även i morgon, som i fredags = Otroligt viktigt!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com


share