Inför: Edsbyn-Sandviken

Många bra och viktiga matcher i morgon och en av dom hetaste spelas i Svenska Fönster Arena där Edsbyn möter Sandvikens AIK. En match som har alla förutsättningar att bli riktigt bra. Fredag dessutom och Farmers i form (?).

Såna här matcher kittlar ju lite extra, så är det bara. Två tungviktare som drabbar samman och där det nästan är svårt att utse vilket lag som ska vara favorit i matchen. Plus att bägge lag är tippad topp-4 också så i ett längre perspektiv kan ju utgången här handla om viktiga slutplaceringar också. Försök att inte missa den här matchen, det är mitt råd!

Om vi börjar med Sandviken så gjorde dom en superstabil försäsong där man väl “vann silvermedalj” efter Villa, alltså var det lag som visade sig näst starkast av alla lag. Riktigt så bra kanske inte var bedömningen av SAIK innan matchandet började men för varje match på försäsongen så såg SAIK allt stabilare ut. Ny för säsongen är främst Daniel Mossberg som nu tröttnat på att åka bil efter tre säsonger på vift, en säsong vardera i Bollnäs, Hammarby och AIK. Alla dessa klubbar fick ekonomiska problem efter att Mossberg spelat där en säsong så han är nog dyr i drift denne nr 17! Skämtåsido 🙂 Men ett litet sammanträffande är det ju och svag ekonomi i SAIK var också anledningen till att Mossan lämnade efter säsongen 2018/19 och istället började flänga runt som en skottspole.

Men nu är han tillbaka för att stanna och Mossberg har på försäsongen känts vara den pusselbit som saknats för att SAIK ska nå den absoluta toppen igen. Framtiden får utvisa om det är så. För gjorde SAIK en bra försäsong så har man sen istället inlett Elitserien överraskande svagt. Vann visserligen mot AIK borta i premiären men den ströks ju sen. Därefter 6-6 hemma mot Bollnäs i en lite konstig match med försäsongsstuk tyckte jag. Ingen som riktigt “brann” i den matchen förutom sista 5-10 min och då var det för sent. Sen 3-6 hemma mot Motala i tisdags, har sett bara highlights från den men utifrån den snutten så såg SAIK lite tam ut då också, speciellt i eget straffområde. Så formen ett litet ? på Sandviken.

Dock räcker det nog med att Edsbyn är motståndare för att det ska kicka igång fullt ut hos SAIK tror jag, det brukar vara så. SAIK har också vunnit två och spelat oavgjort i en mot Byn på försäsongen så utifrån det kanske SAIK ska vara favoriter i morgon? Jag ska också be er ta en titt på nr 14 Marcus Öhman, nyförvärv från Ljusdal inför säsongen. Det är ju några av Ljusdals talanger som valt att testa vingarna i Elitserien den här säsongen. Rubrikerna av dessa har Noa Djäkner i Sirius fått men min känsla är att denne Marcus är den som hittills gjort mest avtryck av dessa tre (Markus Lindholm i Frillesås är den 3e) om än lite i smyg. Börjar antagligen som avbytare men jag tror Marcus kommer att “visa upp sig” under kvällen så kika lite på svart nr 14.

Ny sen förra veckan också Linus Pettersson som anslutit från AIK. Av alla spelare som gått till AIK senaste säsongerna och sagt/påstått att det är lite av deras dröm att få representera AIK så är min känsla att just Linus är en av väldigt få som talat sanning då han är en AIK-are! De flesta andra som gick dit var väl mest plånbokslirare. Så Linus var nog den som tog det hårdast av alla att det blev som det blev i AIK. Sen tror jag det kan bli lite svårt för Sandviken att få in just Linus i laget, han är ju en innerförsvarare (libero eller back) punkt slut och ingen allroundspelare som t.ex. Teemu Määttä som vi skrev kontrakt med. Innerförsvaret i SAIK var väl också spikat redan med Viktor Berling libero och Jesper Jansson/Rasmus Forslund som backar. “Namnmässigt” slår väl Linus ut Jesper + Rasmus, kanske också Viktor men om han slår ut ens nån av i kapacitet numera är jag mer tveksam till och då kan det bli stökigt för Jocke Forslund att få det att “gå ihop” i slutänden. Nog om SAIK!

Edsbyn då? Fem poäng av sex möjliga och senaste framträdandet borta mot Sirius med seger 4-1 var den mest stabila över 90 min. Den tvåpoängaren satt som ett smäck och det var nog en jäkla tur att vi vände och vann mot Frillesås i fredags för hade nog känts helt annorlunda att åka till Studan med en poäng av fyra möjliga och då plocka fram den prestationen tror jag. Nu kommer det vara ett bra uppumpat Byn som tar sig an Sandviken i morgon och en fredagkväll i Arenan är vi ju av tradition svårslagna oavsett motstånd. OM Farmers också kommer uppumpade men det gör ni väl (?). Så kanske Byn är favoriter i morgon?

Jocke Svensk tydligen fortsatt ett frågetecken dock såg jag i Bandypuls. Har “känning” som det heter numera, sen om det är ljumskar, knän, överkropp eller nageltrång vet man ju inte. Det man vet är att vi över tid INTE har råd att vara utan Svensk. Ersättare Jeppe Granqvist löser liberospelet galant han också men över tid tror jag mer vi tappar dom offensiva rajderna då Svensk behöver göra dom x antal gånger per match och då Jeppe också mer blir låst i sin position och inte heller då kan bidra i offensiven på samma sätt. Vi är Sverigebäst på att involvera försvarsspelare i offensiven och det är ett av våra stora trumfkort om vi tänker oss att gå långt även den här säsongen.

Skulle inte Jocke bli med så blir det ju givet att nr 9 Teemu Määttä debuterar i morgon. Om Jocke spelar så i min värld inte alls lika givet att Teemu debuterar för då ska en annan senior då vila istället. Om ingen annan är sjuk/halvskadad då. Morgondagen får visa hur det blir! Dock inget att diskutera mer än att det var rätt att skriva “halvårskontrakt” med Teemu nu när det ekonomiska löste sig då vi ju i stort sett i varje match saknar en senior (minst). Som jag skrev tidigare så i 10 av 11 försäsongsmatcher har en senior (eller två) saknats och hittills har det varit detsamma i två av tre seriematcher. Samtidigt som det blir kul att se Teemu (om han spelar) så tycker jag inte vi ska ställa så höga krav på honom i början här. Inte så lätt tror jag att på en vecka komma in i “Edsbyns tänk” men i ett längre perspektiv så hoppas jag Teemu ska bli en bra breddspelare i vår trupp.

Det var många positiva prestationer mot Sirius tyckte jag, spelare som såg piggare och rappare ut med en formkurva som pekar åt rätt håll. Ska jag välja enbart två så plussar jag mest för Martin Frid och Vadim Arkhipkin. Tycker Vadim varit lite down under försäsongen men det kan ju absolut ha med träningsupplägg att göra också såklart = mycket troligt. I tisdags kändes det i alla fall som mer av kicken i accelerationen var tillbaka hos Vadim och då är nr 71 oerhört värdefull för Byns spel. Svårläst för motståndarna och både hal och snabb.

Martin Frid var väl kanske bäst över 90 min ändå. Bra både i offensiven och defensiven med sina älgakliv i skridskoåkningen. Grym arbetsinsats. Ser framför mig en situation i matchen när Frid älgade ikapp en blåsvart på mittplan som hade fått 10-15m försprång på Frid innan han blev “infångad”. Har jag varit den blåsvarta där å sett Frid i backspegeln har det nog blivit en rand i kalsongen i ren skräck när man känt flåset av nr 14 i nacken. Viktig kugge Martin, syns inte jättemycket i matcherna men gör alltid ett stort jobb för laget! Spelar med väldigt mycket hjärta. Gjorde även sitt 100e Elitseriemål i tisdags, det lyfter vi på hatten för, grattis Martin. Snart känner Edling av flåset!

Många viktiga matcher i morgon som det ska bli intressant att se hur dom slutar:
Broberg-Bollnäs
Gripen-Motala
Hammarby-Sirius
Villa-Frillesås
Vänersborg-Västerås

Hetast på förhand är ju Broberg-Bollnäs. Hemmalaget “tappade” överraskande en poäng hemma mot Vetlanda senast efter övertygande 8-1 mot Hammarby i premiären. Nu vila i 1v medan Bollnäs har matchen mot Västerås i tisdags i benen. Då Bollnäs blev rejält tömda i den matchen så gör nog bara det att Broberg blir ganska klar favorit här då man bör vara piggare i benen sista 20 min. När sen Bollnäs fick stordäng dessutom så har man inte så mycket att “ta med sig” från den matchen heller. Tror på Broberg men hemmaplan är väl ändå sällan en så stor fördel mellan dessa lag är min känsla.

Gripen-Motala är också intressant. Såna matcher måste ju Gripen vinna om man vill hänga kvar utan kval så där får vi en liten fingervisning hur starka Gripen är. Motala överraskar igen, knäppte SAIK borta senast och hade VSK borta på gaffeln också även om VSK vann 5-4. Beundransvärt lag Motala! Nu får man dock lite mer krav på sig att föra spelet också och sånt kan bli stökigt ibland. Intressant.

Hammarby-Sirius hade varit en hyfsat klar 2a före säsong väl (?). Nu mer ovisst. Hammarby spelar mer på inställning än kunnande känner jag men kommer långt på det när alla gör det samtidigt! Sirius funderar, så är min känsla. Nu kommer sannolikt Tobias Nyberg in i laget om han frisknat på och han höjer ju kvalitéen på Sirius ganska markant tror jag. Vem ryker istället? Har jag inte tänkt så mycket på faktiskt.

Västerås blir klara favoriter nu borta mot Vänersborg efter 8-0 i andra halvlek mot Bns senast. Men VSK brukar ofta ha problem borta mot Vbg så det här är verkligen en 50/50 match enligt mig och tvingas jag tippa så lägger jag min röst på hemmalaget faktiskt. Avslutningsvis så vinner ju Villa mot Frillesås, sen må Frillesås ha gjort en bra match mot oss men här räcker man inte till över 90 min.

Hoppas ni dyker upp i Arenan i morgonkväll, jag tror inte ni kommer att ångra det. Upplagt för en bra start på helgen!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share