Kollektivet Byn segrade på Studan

Två mycket sköna poäng bärgades på Studan ikväll när ett taggat Byn till slut ganska enkelt avfärdade Sirius med 4-1 (2-0). En svår bortamatch där vi ofta tappar poäng men ikväll var Byn påkopplade och är då svårslagna.

Man anade oråd när man såg att Jocke Svensk inte fanns med i laguppställningen ikväll men den oron var obefogad då istället Jesper Granqvist visade att han är en nästan lika bra ersättare på liberopositionen. Nästan! Det var överlag en väldigt koncentrerad insats från Byn ikväll och det här med det viktiga “göra-jobbet-inför-match” hade verkligen Byn gjort ikväll.

Förhållandena var inte bra men ändå inte alls “Motala-dålig” heller och det gick spela bandy efter isen nästan en halvtimme per halvlek om än det var en sträv is som erbjöds såklart. Edsbyn hade bearbetat den biten klart bättre än Sirius och Martin Frid uttryckte t.o.m. i pausintervjun att Byn hade sett fram emot den här första utematchen och tyckte det här skulle bli roligt. Då är man verkligen i bubblan!

Martin Frid var också en av Byns absolut bästa spelare ikväll och blev också den som inledde målskyttet när han rakade i 0-1 rakt framifrån efter inspel Oscar Wikblad från höger i 19e min. Helt rättvist så långt i en match där Byn mycket riktigt klev högt på Sirius vilket inte borde ha överraskat hemmalaget men oavsett så ställde det till problem för dom i alla fall. Innan halvtimmen spelad också 0-2 Byn genom Ted Hedell som också rakt framifrån vispade bollen i mål efter förarbete Oscar Wikblad och Rasmus Skarps med en Anton-räddning inbakad innan bollen kom ut till Hedell.

Första halvtimmen var också klart Byns och ledning med två bollar speglade den bra. Sirius såg ofta vilsna ut och det var inte alls samma “pondus-Sirius” vi fick se ikväll som i kvartsfinalserien förra säsongen. Då bubblade Sirius av självförtroende, nu såg man mer obeslutsamma ut och det var inget riktigt “lag-tänk” över deras agerande. Sista kvarten av första halvlek, på en alltmer svårspelad is, jämnade i alla fall SIrius ut det hela spelmässigt men 0-2 skulle stå sig till paus, helt rättvist.

Andra halvlek och nu förväntade man sig ett mer desperat Sirius men nej, det var Byn igen som tog tag i taktpinnen och visade sig piggast och mer beslutsam nu också. Piggast av alla i upptakten var Christian Mickelsson som med matchens snyggaste mål i 49e min helt på egen hand solokörde in 0-3 till Byn. Fantastisk prestation! Redan där lite matchboll Byn för stor skillnad på 0-3 och 1-2 så ett väldigt viktigt mål av Mickel.

Något vi fortsatt har problem med är dock hörnor. Ikväll 13st om jag räknade rätt och det gav ett mål i utbyte, på hörnretur när Jimi Heinonen i 64e min punkterade matchen. Timeout Sirius direkt efter 0-4 men ingen riktigt fart på Sirius efter det heller men en reducering till 1-4 på tilläggstid fick man till i alla fall. Ett Sirius som jag nu tror är lite stukade efter tre raka förluster och före det en halvdan försäsong. Dock är ju förlusterna mot Vbg, Villa och Byn så på vis ingen fara. Nyförvärvet Tobias Nyberg som är spelklar till fredag kanske kan komma in som en injektion (?). Sirius andra nyförvärv Jimmy Jansson debuterade ikväll. Jimmy visade väl mycket av sitt rätta jag direkt, mest sur och grinig på det mesta. “Skönt, på fredag får vi i alla fall spela inomhus” (Hammarby-Sirius spelas i Gubbängen) sa Jimmy i intervjun efter matchen. Undrar om han valt rätt klubb om det är hans inställning!

Edsbyn har nog en ganska lätt hemresa nu efter slutfört uppdrag i Uppsala. Jag blev imponerad av Byn ikväll då man annars har många dåliga bilder från den här arenan förutom tredje helgen i mars. Ikväll var det liksom inget snack och det utan Svensk. Utan Edling som brukade gå i bräschen i matcher av den här typen även om det blev mindre lyrbandy än man trodde från början. Utan Hammarström som brukar kunna förvalta nån hörna i typ såna här matcher. Dessa tre spelare är lite av tryggheten i såna här matcher men nu gör laget en klockren kollektiv insats utan dessa tunga pjäser. Det imponerar mycket på mig!

Nu känns det kul att på fredag ta emot Sandviken i Arenan. Ett Sandviken som dessutom mycket överraskande förlorade hemma mot Motala ikväll med 3-6. Det var det där med att “göra-före-match-jobbet” och respektera motståndet… Ska inte förringa Motala insats som var nära att lugga VSK på poäng senast också men nog luktar det lite underskattning (?). Debut för Linus Pettersson i SAIK ikväll också, kanske inte helt lätt att få in ett så “stort namn” i en backlinje som känts väldigt trygga så här långt annars. 

Villa sköljde över Vetlanda med 1-9 på bortaplan och ska såklart också vara numret större än Vetlanda med 9-1 är stora siffror ändå tycker jag. Det är ju 1-8 också! Som Bollnäs förlorade med hemma mot Västerås i sin premiärmatch i SBB Arena och det efter ledning med 1-0 i paus! Så VSK gör altså 8-0 på Bollnäs i andra halvlek, vad hände där (?). Å hur många av dom 2479 pers som var där kl 19.00 var kvar kl 20.45? Hur som så kul att Bollnäs efter alla år tagit sig inomhus men sen blev ju premiären till slut säkert lite av skräckupplevelse och det kanske inte är så bara att ruska av sig (?). Derby borta mot Broberg på fredag är nästa uppgift för Bollnäs.

Fredagsbandy på menyn alltså och Sandviken på hemmaplan, sånt är fantastiskt i min värld! Vilka matcher som står på tur nu: SAIK h fredag, Hammarby hemma tisdag, Broberg borta fredag 18/11 och Bollnäs hemma fredag 25/11. Se för tusan till att ha rent i almanackan på FREDAGAR framöver. Fredag 2 dec är det dessutom Villa Lidköping hemma. Jultomten kom tidigt i år!

Vi njuter nu av Byns seger och insats ikväll (plus en del annat) och laddar batterierna för fredag!

SPELARBETYG:
+++ Martin Frid
++ Jesper Granqvist
+ Vadim Arkhipkin

SIRIUS-EDSBYN 1-4 (0-2)
Edsbyns mål: Martin Frid, Ted Hedell, Christian Mickelsson, Jimi Heinonen

Publik: 1315

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share