Inför: Edsbyn-Frillesås

Då var det dags för hemmapremiär! Fredagsmatch dessutom vilket brukar vara en bra matchdag i Edsbyn. Motståndare Frillesås, precis som i hemmapremiären förra säsongen. Till Arenan i morgon nu!

Ett nedstämt bandysverige i chock är nog en hyfsad bild av de flestas mående idag efter AIK:s sorti igår. Att det skulle sluta så nu när serien väl startat trodde man väl ändå inte om än man väl anat att en dag är det där över. Förhoppningen nu var ju att man skulle reda ut säsongen i alla fall men nu blev det sorti redan efter en omgång och det finns givetvis inga vinnare alls på det. Elitseriens övriga 13 klubbar förlorar intäkter då det inte blir någon hemmamatch mot AIK. Serien blir “stängd” då inget lag åker direkt ur så den dramatken försvinner. Tror även lagen som tippas långt ner i tabellen sörjer det. Men framförallt så lider man med spelarna i AIK där det inte kan finnas en chans att allihopa hittar nya klubbar nu när serien startat. Några gör det säkert men inte alla. Sorgligt!

Ledande/drivande personer i föreningen verkar ha levt i nån sorts drömvärld med start för drygt två säsonger sedan och nu betalas alltså priset för det. Den största boven av dom alla har ju redan lämnat efter två säsonger av stort mediautrymme och nu får istället andra personer fronta det hela utåt och ta “smällen”. Tänker framförallt på den nya ordföranden som varit på sin post i två månader medan dom som egentligen skulle stått till svars nu givetvis gör sig oanträffbar. Man blir nästan spysjuk! Men nu är det som det är och en känsla man känner är i alla fall att det var en jäkla tur att AIK inte lyckades köpa något SM-Guld under dessa säsonger. Ifjol tack vare oss och säsongen före tack vare Villa Lidköping.

Vad som händer med spelarna står skrivet i stjärnorna än så länge. “Snacket på Byn” hamnar ju nästan givet på Teemu Määttä då han har sin bror Tommi här plus att han sen tidigare uttryckt att han gärna skulle vilja spela i Edsbyn. Ekonomiskt i dagsläget inte genomförbart vad jag förstått utan enda chansen är isåfall att det samlas in pengar till det. Jag vet att Farmers dragit igång en insamling för ändamålet men då dom fortfarande inte lagt ut det på sin hemsida så kan jag tyvärr inte länka till den insamlingen. Håll utkik på redfarmers.se

Hemmapremiär i morgon alltså då Frillesås gästar Svenska Fönster Arena. Nu i 2a omgången, förra säsongen mötte vi Frille i 1a omgången och vann med 6-4. Edsbyn klara favoriter då och är detsamma nu också men i den här serien vinner man inga matcher bara för att man är “klara favoriter” utan jobbet måste göras alla dagar. Ett farligt underskattningsläge också i morgon då ju Frillesås i premiären förlorade med 12-2 borta mot Västerås. Dock var det inte förrän sista halvtimmen där som VSK rann ifrån (4-1 efter timmen spelad) så dom siffrorna speglar med garanti inte den matchen.

Då är det bättre att vi har fjolårets match som måttstock. Där ledde Byn om jag minns rätt med smickrande 4-0 i paus men ett Frillesås som aldrig riktigt gav upp vann andra halvlek med 4-2 och således slutade matchen 6-4. Just att “aldrig ge upp” är min bild av Frille så därför var det lite förvånande tycker jag att det rann iväg som det gjorde i slutet mot VSK. Så jag väljer att bortse från den och har klar respekt för våra motståndare även om jag såklart kräver att Byn ska vinna matchen.

Några profiler har valt att sluta inför den här säsongen, bl.a. måltjuven och starke straffområdesspelaren Fredrik Brandin och åkstarka ytterhalven Jakob Jenefeldt. Dessutom valde talangen Gustav Friman att gå vidare till Villa Lidköping samt att ryssen Sergej Pochkunov lämnat. Såklart stora hål för Frillesås att fylla vilket man försökt göra med mestadels värvningar från Allsvenskan. Nr 29 Marcus Lindholm från Ljusdal kanske mest intressant för oss att titta på av dessa. På pluskontot även Markus Kumpuoja som vi känner igen från Hammarby, Sirius och nu senast Vänersborg. Frillesås behöver väl antagligen tid på sig för att “lyfta” men dom är som sagt ett lag som ofta kämpar och sliter oavsett vad som står på resultattavlan och såna lag kan vara svåra att möta om dom får medgång tidigt i matchen.

Edsbyn kommer från 2-2 borta mot Gripen i premiären. Insatsen klart godkänd även om det i “kalkylen” väl ska vara två poäng både hemma och borta mot Gripen. Nu blev det inte så men det hade känts värre om inte insatsen var värd mer än en pinne också men den var som sagt bra. Lite mer bestämdhet i motståndarnas straffområde kan väl önskas till morgondagen och gärna något hörnmål. 0 på 10 hörnor mot Gripen håller inte.

Det ska bli intressant att följa Byns resa den här säsongen och se vilka spelare som tar ytterligare kliv och tar på sig större roller. För det är vi beoende av för att kriga i den absoluta toppen som ju är det vi innerst inne vill göra. Jag har t.ex. förhoppningar på att Rasmus Skarps tar “klivet” den här säsongen och blir ett konstant hot för våra motståndare. Tycker det sett lovande ut hittills och det är bara hårt jobb som gäller för Rasmus för att lyckas med det då han ju har “allt” för att kunna bli riktigt bra. Lite mer finns att önska i spelet utan boll där det gäller att åka, åka, åka skridskor för att kunna åka sig till lägen och för att med tiden hitta åkningarna som synkar med passningsläggarna. Tendenser finns att Myran och Rasmus hittar varandra alltmer, eller ja, att Myran hittar Rasmus är ju det som är grejen och inte tvärtom.

Så ju mer Rasmus åker skridskor utan boll desto fler bollar får han serverad av Myran o co och när lägena väl dyker upp så har Rasmus bra prcent på sina avslut. Jag tycker också Rasmus kan få skjuta våra straffar då han av vad jag sett har bra feeling när han står där vid punkten. Spelare som är i Rasmus ålder och som spelar forward mår bra av att göra mål, oavsett om det är spelmål, hörnmål eller straffmål. Skulle det inte fungera över tid så har vi ju både Mickel och Wikblad som kan stötta upp där. Så kör på det Kuben!

Hoppas på bra stämning i morgon och tror på det också! Farmers kör en repris på fjolårets upptakt med premäruppladdning i Kafé Kuben och i alla fall ifjol gav det bra stämning i hemmapremiären så jag tror på en repris även där. Det är otroligt viktigt att Farmers gör en lika bra säsong nu som tidigare år även om de senaste säsongernas lok Clas Blom nu har annan roll i föreningen. Utan ett bra Farmers = Inga större framgångar för Byn tror jag faktiskt, så viktiga är Farmers!

Tre matcher har spelats i veckan där Vänersborg tog andra raka genom att vinna borta mot Bajen med 5-3 vilket då även gav Bajen dess andra förlust av två möjliga. En jämn match som Bajen också kunna vunnit ska sägas. Gårdagen gav en uddamålsseger för Västerås hemma mot Motala (5-4) och sedan norpade Bollnäs en poäng i Göransson via 6-6 mot Sandviken. 6-6 låter som en klang och jubelföreställning kanske men det var nästan tvärtom i verkligheten faktiskt. Lite försäsongsstuk över matchen som inte tände till förrän sista fem minuterna när Bollnäs jagade kvittering.

Förutom vår match i morgon så möts också Broberg-Vetlanda (solklar 1a) och Gripen-Hammarby. Viktigt och ovisst möte i Trollhättan men redan här har vi väl ett exempel på att betydelsen av den matchen trubbas av lite nu med vetskapen att inget lag åker ur serien… Skulle det bli tredje raka förlusten för Hammarby där så blir det lite press på den gode Jonas Claesson redan så här tidigt i serien.

Då hoppas vi på en bra hemmapremiär i morgon både på plan och läktare! Tyvärr är jag själv dubbelbokad så jag missar just den här matchen men förutsätter att det är den enda hemmamatch jag missar den här säsongen…

Kom ihåg att hålla utkik på redfarmers.se ifall ni vill lämna ett bidrag till “Teemu-insamlingen”!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com


share