Inför: Gripen Trollhättan-Edsbyn

Seriepremiär! I morgon lördag kl 14.00 är det dags för regerande Svenska Mästarna Edsbyn att gå in i elden när man premiärspelar borta mot nykomlingen Gripen i Slättbergshallen. Svår match!

Två månader av säsongens sju är avverkade och nu är det dags för seriepremiär. 12 av seriens 14 lag går i elden redan ikväll fredag medan Gripen-Edsbyn rundar av första omgången på lördageftermiddag. Gripen Trollhättan är nykomlingar i årets Elitserie och över tid så bör det ju skilja många placeringar i tabellen till Edsbyns fördel men att möta den antagligen bästa nykomlingen på flera år borta i första omgången känns inte helt tryggt känner jag.

Räkna med att vi får möta ett fulltankat hemmalag när det handlar om seriepremiär och dessutom i deras hemmaborg. Känslan är väl att det hade varit lättare att möta Gripen i säg 5e omgången när det mer blivit vardag men nu har vi fått det här som vårt uppdrag i premiären och då får vi ta det. Kollar man igenom Gripens laguppställning så känner vi igen en hel del namn men mest av allt känner vi igen huvudtränaren som är “nr 57” Joakim Hedqvist. Jocke har gjort stora avtryck hos oss i Edsbyn genom åren och har bl.a. vunnit fyra raka SM-Guld med Byn åren 2005 till 2008. Jocke har för alltid en plats i varje Edsbysupportets hjärta och Edsbyns IF har en fin plats i Jockes dito och det ska bli intressant att följa Jockes tränarkarriär när han nu står inför sitt största uppdrag hittills när han ska försöka lotsa Gripen kvar i Elitserien. Lycka till Jocke!

Det har varit stor spelaromsättning inför säsongen i Gripen med ca åtta spelare ut och åtta spelare in. Bland spelare in är forwarden Adam Rudell (fr Åby Tjureda) och allrounde offensiva kraften William Arvidsson (fr AIK) dom mest namnkunniga. Där finns dock också två starka kort från Lidköpings AIK i form av Victor Petersson och Tobias Augustsson som nu ska testa vingarna i Elitserien. Även mv Juuso Tervonen (fr Åby Tjureda) värd att nämna, var bra i förra säsongens kval och har i sin repertoar bl.a. hårda, långa precisa utkast som vi måste se upp med. Adam Rudell har dock varit skadad på slutet och är ev osäkert startande i premiären.

Lagets största profil utan kokurrens är ju annars Johan Esplund som gör sin andra säsong i Gripen och som håller hög klass fortfarande. Exakt vilken roll han har i Gripen har inte jag koll på men huvudsaken är att Byn har det. En spelare som fortsatt kan avgöra matcher på egen hand om vi inte är på tå, det är jag övertygad om. Ska bli kul att se den här artisten igen även om jag gärna ser mer av honom i andra matcher än den i morgon om man säger så.

Gripens försäsong har väl varit lite av blandad kompott, alltså lika som för Byn. Två bra insatser i en cup i Vänersborg gav endast uddamålsförlust mot Villa samt 5-2 seger mot Hammarby, det är väl det som sticker ut i positiv bemärkelse. Bland resultaten finns dock också klara förluster mot både Västerås och Broberg men det senare har ju även vi råkat ut för så det ska vi underskatta Gripen för. För lag som Gripen och många andra lag som inte varit med ens i Svenska Cupen så börjar ju säsongen på allvar NU så räkna med att hemmalaget har laddat för den här dagen länge och det är inte utan att jag känner lite oro för den här uppgiften faktiskt…

Kan avsluta “Gripen-genomgången” med deras mittfältare Felix Callanders svar på Bandypuls fråga om “Vilka supportrar, förutom dina egna, är du lite smygförälskad i? – Jag gillar Red Farmers. De ställer alltid upp för Edsbyn och verkar bra”. Värmande läsning väl?!

Nu lär nog inte så många Red Farmare finnas på plats på lördag antar jag. Om inte Farmers Västkusten i form av Pär Ringbo och/eller numera prästfrun Elin Brunlöf med sin kära präst Charlie har andra planer då som inte jag vet om (?). Nån rödblå är säkert på plats såklart, hur många visar sig. Såg iaf en blänkare om att Farmers siktar på en rivstart nästa fredag när det blir hemmapremiär mot Frillesås, lös säsongens medlemskap i Farmers här för att kunna delta på det (mer info kommer under veckan) >>>  https://www.redfarmers.se/index.php/visanyheter/medlemskap-2022-23

Edsbyn då? Kommer vi vara med och tampas om biljetterna till Uppsala även den här säsongen? Dit är det långt ännu och det känns inte rätt att börja spekulera om sånt redan nu. Vi måste komma ihåg att vi har tappat Jonas Edling och Mattias Hammarström inför den här säsongen och vi alla vet att dom ofta spelade huvudroller och främst när det spelades stora matcher för Edsbyn. Andra måste nu ta deras roller, främst DET blir intressant att följa under resans gång och se om någon/några snäppar upp och tar större roller nu än förra säsongen. Ett måste för att tampas om Uppsalabiljetterna.

Byn har en tunn och skadekänslig trupp är känslan och till premiären kan vi i alla fall räkna bort Marius Åström som har en skärskada i låret som minne av P19 slutspelet i Sv Cupen för ett par veckor sen. Vet inte riktigt status på Marius men lär inte vara aktuell än på ett tag. Nya mot förra säsongen är ju Christian Mickelsson samt att jag/vi även räknar unge Elias Davidsson dit som visserligen var med någon match förra säsongen men som nu mer kontinuerligt är med. Gör det dessutom riktigt bra så här långt. Har ju även en huvudroll i Edsbyns P19 vilket gör att det blir mycket matcher för Elias men vi får hoppas det är något positivt och inget som sliter för mycket.

Edsbyn har ju blandat och gett på försäsongen men det är vi vana vid. Individuellt tycker väl jag att Jocke Svensk (Kungen) och Jesper Granqvist övertygat mest så här långt och får bägge dom vara hela så kommer den duon göra stora avtryck under säsongen. Det känns som Edsbyn är ledande i bandysverige att involvera försvarsspelare även i det offensiva spelet då ju hela vårt mittförsvar med Svensk, Granqvist och Tommi Määttä ofta också är ett hot offensivt. Det är något vi måste fortsätta spinna vidare på och gärna fortsätta utveckla, då blir Byn tunga att möta över tid och framförallt väldigt svårlästa.

Sen kanske det ramlar in nåt mål extra bakåt med en sån bandy men om poängen tickar in i samma utsträckning som förut så väljer jag den bandyn alla dagar i veckan. Längst bak har vi en bra målvaktsduo i Henrik Karlström och Oscar Löfström. Förra säsongen var Oscars första i Elitserien och Oscar gjorde en klart bra debutsäsong. Dock övertygade Henke än mer och Henke var till slut en väldigt starkt bidragande orsak till att Byn åter fick lyfta bucklan på Stundenternas. Upplägget verkar bli detsamma den här säsongen, att Henke/Oscar står varannan match fram till slutet av serien då en förstamålvakt utses. Jag gillar det upplägget när dessa två är så jämna som dom är och har jag räknat rätt så bör det då vara Oscar som står premiären i morgon.

Edsbyn tränar vid lunchtid idag och åker sedan till Lidköping för övernattning och åker sen hem direkt efter matchen. Tror säkert det blir en inspirerande bussresa med en känsla av att “nu börjar det roliga” och det faktum att en “ny resa” påbörjas. Årets resa startar i Trollhättan, vart den slutar vet vi såklart inte i detta nu men vi supportrar hänger gärna med på ännu en resa för oavsett hur det slutar så brukar det finnas många höjdpunkter även under resans gång som vi gärna vill uppleva. Säkert ibland motsatsen också men även sånt ingår under en säsongsresa!

Kvällens matcher i Elitserien:
AIK-Sandviken
Broberg-Hammarby
Vetlanda-Bollnäs
Villa-Motala
Vänersborg-Sirius
Västerås-Frillesås

Ser ni inte matcherna live så är det den här säsongen elitserienlive.se som gäller för att teckna abonnemang om ni vill se matcherna. 349 kr/månad är priset men det går även att köpa separata matcher för 139 kr/st. BÄST ser man dock matcherna live, utan konkurrens. Men självklart fantastiskt att det går se matcherna oavsett nuförtiden.

Då avnjuter vi kvällens matcher i Elitserien som uppladdning för vår egen premiär i morgon lördag. Avslag 14.00.

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com


share