Brindholms Söndagskrönika

Ny säsong! Försäsong och laget/lagen mest bara tränar så tränar väl “pennan” lite jag också då. En ny uppfinning i form av Mästarcupen avgjordes dock i helgen med bra insatser av Byn som lovar gott inför säsongen.

Mest på uppmaning/önskan av vår nye marknadsansvarige Clas Blom men även lite “av egen lust” så kan jag väl prova att rita ihop några rader och på så sätt lite försöka sparka igång säsongen 2022/23. Det har varit ganska tyst om Edsbyns IF Bandy under silly season den här säsongen och det har faktiskt hänt/bytts mer i organisationen runtom i föreningen än i laget den här sommaren. Kvar i organisationen runtom finns inte längre Sportchef Stefan Karlsson, marknadsansvarige Thomas Mårtens och kanslist Inga-Maj Lagesson. Några tackade för sig medan förra säsongen pågick och det är väl först när det blir “skarpt läge” man inser vilket enormt jobb alla har gjort och hur svårt det kan vara att hitta likvärdiga ersättare vilket i sig är i stort sett lika viktigt om inte viktigare än att “sätta en trupp” inför varje säsong.

Nu när krutröken lagt sig och vi har landat Franco Bergman som klubbchef, Clas Blom som marknadsansvarig och Helen Jonsäll som ny kanslist så känner i alla fall jag mig trygg igen. Idel ädel rödblå hjärtan på alla dessa tre personer och även om det kanske inte är måste att man måste ha ett brinnande bandyintresse på alla dom tre stolarna så tror jag ändå inte att det är någon nackdel om det finns i alla fall. Alla tre också välkända ansikten för dom flesta här hemma i bandybyn Edsbyn vilket jag också tror det är bara fördelar med. Det kommer bli bra! Det är även en del nya ansikten i styrelsen efter årsmötet i augusti men det kan vi checka av om jag blir skrivsugen nån mer söndag framöver.

För hur det än är så skriver jag helst om sporten bandy! Det var en ganska normal silly season för Edsbyns del i år med till slut två spelare ut och två in. Det var ju förra säsongens silly season som var onormal för Byns del då “allt hände” så skönt med det här upplägget igen nu. Dom två ut var ju däremot inte vilka som helst utan det var som bekant ikonerna och på nåt vis “dom stora matchernas radarpar” Jonas Edling och Mattias Hammarström som bägge valde att avsluta sina karriärer efter att Byn vunnit ännu ett SM-Guld i våras. Bägge kände då att det inte kunde bli ett så mycket bättre slut än så och tog sina beslut att nu var det färdigspelat/färdigskjutet/färdigvunnet. Bägge dom förtjänar stora hyllningar även från mig HÄR såklart men vi tar även det under resans gång framöver. Vill dock säga att när såna här ikoner slutar så känns det verkligen i Edsbyhjärtat och framförallt när man svart på vitt får läsa när rykten blir sanning. Då stannar det rödblå hjärtat en liten stund, man gråter lite inombords och man hinner tänka att hur fan ska det här gå nu då?! Tycker dock att helgens matcher visar att det kan gå rätt bra ändå och det var väl också lite därför jag blev sugen att skriva nån rad.

Två in kanske någon tänker, var det inte bara en i form av Christian Mickelsson (?). Beror på hur man ser på det. För mig är även ungtuppen/valpen Elias Davidsson ett nyförvärv även om han ju kommer från de egna leden men nu tar han mer på riktigt klivet upp i A-truppen. Elias gör det med idel lovord vad jag har hört i alla fall och han spås av många en lysande framtid som bandyspelare. Jag själv, som är för dålig på att åka och kolla på ungdomsbandy, har knappt någon koll på Elias förutom att jag vid dom få tillfällen jag såg P19 förra säsongen också såg att “det där kan bli nåt”. Elias var också ett stort utropstecken för mig i framförallt matchen i fredags mot Västerås där han i Martin Frids frånvaro (sjuk) bytte med Mattias Larsson på def-mitt. Det gjorde Elias med bravur!

Även nyförvärvet Christian Mickelsson presenterade sig direkt! Mickel får ju ses som ersättare till främst Jonas Edling i min värld och även om jag alla dagar i veckan hållit Edling högre än Mickel som bandyspelare/lagspelare karriären igenom så inser jag ju att när det gäller målproduktion så är det sannolikt inget “nerbyte” med Mickel kontra Edling nu när vi pratar 2022. Mickel kommer göra sina mål och inledde med ett hattrick i fredags (alla på hörna) när Byn slog VSK. Mickel var också magiskt bra i Rättvik förra säsongen där han gjorde 35 mål på 20 matcher och har Mickel varit med från säsongsstart då (spelade inte 10 av dom 30 omgångarna då och t.ex. inte dom sju första omgångarna) så har Rättvik med största säkerhet hängt kvar i Elitserien och då har istället Bollnäs fått inviga sin nya hall med hemmamatch mot Kalix i Allsvenskan den här säsongen. Så kanske man kan vinkla det till att det var Mickel som räddade kvar Bollnäs i Elitserien 😉

Säsongen startade alltså på nåt vis i fredags med Mästarcupen i Västerås där förra säsongens fyra semifinallag av Västerås var inbjudna till spel vilket då även var Byn, AIK och Villa Lidköping vilka alla med glädje tackade ja till inbjudan. Såg nån (minns inte vem) sa i en intervju före att underbart att det börjar, nu har vi SJU månader bandy framför oss. Jag tänkte, SJU månader, nu måste han ha räknat fel. Men nej vad tusan, det är ju nästan så om man räknar fram till SM-Finalen som väl spelas lördag 18 mars. Jag menar, i SJU månader är det fullt tillåtet att både tänka och prata bandy utan att bli smått idiotförklarad, vilken dröm! 😉

Påfundet Mästarcupen är också något som säkert får en fortsättning. Låg bra i tiden och lagen fick två riktigt bra matcher vardera och har nu nånting att “ta på” inför framtida träningar/matcher och det lär vara bara inspirerande. Villa vann till slut efter seger med 3-2 i finalen mot Byn igår och det får nog också anses rättvist då Villa var det lag som gjorde dom två jämnaste insatserna. Sen på nåt vis bra ur “Edsbysynvinkel” också att Villa vann så vi inte jollar å blir säsongsfavoriter för sånt klarar vi inte av. Villa saknade dessutom både Erik Säfström och Felix Pherson i helgen så varsågod Villa, ni är förhandsfavoriter även den här säsongen. Det är taget med glädje!

Utan att vara enögd så höjdaren av dom fyra matcherna var helt klart den mellan Byn och Västerås i fredags som slutade 9-7 till Byn. Det var Byns första match för säsongen och jag kan med nästan 100 % säkerhet säga att så bra som Byn spelade då har man aldrig tidigare gjort i säsongens första match! Sir Kuben sa ju också i en intervju i Bandypuls före match då att Byn startar på en högre nivå den här säsongen än förra och det fick vi verkligen ett bevis för i helgen. Förra säsongens första matcher var mot Rättvik (9-6) och mot Sandviken (4-7) och jag minns hur vilset det såg ut i matchen mot Sandviken då så häftigt att se vad en säsong tillsammans kan göra för ett nytt lag som vi ändå får säga att vi hade då. Pusselbitar har fallit på plats och spelare har utvecklats under resans gång och det som blir intressant att se den här säsongen är hur många spelare som kan ta ännu ett steg i utvecklingen.

Givetvis tänker jag då mest på “valparna” i truppen och dit räknar vi väl mv Oscar Löfström, Rasmus Skarps, Marius Åström samt givetvis “nye” Elias Davidsson men när det gäller Elias har inte jag personligen något riktmärke att jämföra med. Men jag vill också gärna se t.ex. Jimi Heinonen se bättre tränad ut och se vassare ut än vid samma tid ifjol och jag lägger även till Samuli Helavuori på “min utvecklingslista” då jag vill tro att det finns mer att plocka ut även av nr 11 den här säsongen. Både Samuli och Jimi var sitt bästa jag i slutet av förra säsongen och det tänker jag är en signal om att man kan stegra ännu mer den här säsongen. Ett annat av nyförvärven inför förra säsongen, Vadim Arkhipkin, överträffade mina förväntningar redan förra säsongen så där sätter jag “ingen press” på att ta ännu ett steg i år men jag skulle ändå inte bli jätteförvånad om det sker.

Av dom ovan nämnda ger jag mest plus i kanten till Rasmus Skarps och Oscar Löfström efter helgen. Ska inte påstå att Rasmus var dominant på nåt vis men min känsla var att Rasmus “växt på sig” och mer såg ut som en seniorspelare som han ju också numera är. Det tyder isåfall på att Rasmus tränat bra i sommar och är det en riktig känsla/syn från min sida så kommer utveckligen där som ett brev på posten dom närmsta två säsongerna tror jag. Rasmus gjorde också både en klassassist och ett klassmål i fredags mot Västerås.

Mv Oscar Löfström fick stå igår mot Villa medan Henrik Karlström stod mot Västerås i fredags. Att följa bandymålvakters utveckling är bland det roligaste som finns tycker jag och jag hoppas att Henke och Oscar får “tävla” mot varandra även den här säsongen precis som förra säsongen och att dom nu fick stå en varsin match vill jag tro är ett tecken på det. Så gjorde dom förra säsongen också fram till att slutspelet började och då “vann” Henke till slut den interna matchen i matchen men mest av allt vann LAGET på att dessa två sporrade varandra till stordåd. Jag skummade snabbt igenom vilka målvakter lagen i Elitserien har kommande säsong och jag tror jag gör rätt bedömning när jag säger att i Henke och Oscar har vi två av Elitseriens ca 10-12 bästa målvakter. Sånt måste vi vårda på ett bra sätt, annars försvinner nån av dom i en framtid.

Även i övrigt fanns det mycket bra att ta med sig från helgen, framförallt från Västeråsmatchen. Byn ser bra tränade ut och känslan var nu att fler än Oscar Wikblad och Vadim såg väldigt explosiva ut i sin skridskoåkning. Sånt har ju väldigt mycket med försäsongsträning och träningsupplägg att göra och nu gäller det bara att förvalta det framöver så kommer det bli en rolig säsong även den som nu ligger framför oss. Hörnskytte utan Edling och Tisen har man ju också legat sömnlös över i x antal nätter i sommar men efter matchen mot Västerås sov jag istället väldigt bra! Då satte Byn fyra av fem hörnor i första halvlek plus ännu en i andra halvlek av Mickelsson när Byn svarade upp på att VSK gått ikapp till 7-7 sent i matchen med att göra 8-7 på hörna vilket blev vinstgivande. Det är väl just i dom stora matcherna i framtiden jag är mest fundersam på hur vi klarar oss utan Edling och Tisen men det är väl ingen idé att börja sova dåligt för det redan nu. Är ju ungefär ett halvår dit om vi kvalificerar oss till dom matcherna!

Av övriga lag i cupen såg ju då Villa stabilast/bäst ut. Villa känns alltid vassa och hur det än är så är det väldigt sällan Villa faller igenom och är dåliga vare sig det handlar om försäsong eller Elitseriepoäng. Villa är proffsiga helt enkelt. Deras “valpar” Alexander Karlgren och Alexander Härndal är nu ett år äldre och klart synbart också ett år bättre. Läggas till där ska också valpen Gustav Friman (född -01, ny från Frillesås) som i bra omgivning i Villa kommer bli fantastiskt bra med tiden. Joel Broberg dock bäst (som vanligt) och det känns som det är mer Joel och mindre Martin Karlsson/Johan Löfstedt som driver Villas spel numera.

Västerås blev väl det lag som till slut hamnade på “minus” i helgen. Efter en bra insats mot Byn förlorade man sen överraskande med 7-4 mot AIK på lördagen. Samma AIK (plus Saveljev mot VSK) som föll med 3-15 mot Villa på fredagen! På sikt kanske ändå bra för Västerås att ha fötterna fortsatt kvar på jorden. Förra säsongen mosade man både AIK och Villa tidigt på säsongen och svävade iväg och trodde man var bättre än man egentligen var då. Så var känslan från sidan i alla fall. Det här upplägget kanske blir bättre. AIK repade sig berömvärt från överkörningen i fredags och gjorde vad jag förstår en klart bra insats mot VSK, en match jag inte såg. Framtiden får utvisa var AIK:s kapacitet landar. Bör ju enligt papperet vara sämre än ifjol men samtidigt kan det ibland bli bra också när plånbokslirare lämnar mot spelare som spelar med mera hjärta. Det lär visa sig men jag vill nog tro att AIK kan vara ett topp-6 lag ändå.

Sen bestämde jag också i fredags att om jag ska skriva nåt så måste jag komma ihåg att hylla Olle Wiberg som bisittare/expert som han var i matchen VSK-Byn. Helt suveränt bra ju! Olle var bisittare i några matcher jag såg förra säsongen också och utförde även då sitt jobb med bravur. Ta hand om honom “bandyn”!

Jag nöjer mig så nu då och förklarar härmed säsongen 2022/23 för inledd! SJU månader bandy ligger framför oss, jo det är sant, ni drömmer inte! 🙂

Nästa match för Byn spelas hemma i Arenan nu på ONSDAG 7/9 kl 19.00 och Sandviken står för motståndet. Det har stått både onsdag och torsdag som speldag på den matchen har jag sett men ONSDAG är det rätta i alla fall.

Tack för nu, vi hörs mer när skrivlusten faller på igen!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share