Inför SM-Finalen: Edsbyn-Villa Lidköping

Vi får gå på festen! Ännu en gång. För 10e gången på 2000-talet ska Edsbyn spela SM-Final i bandy och det är inget annat än helt sagolikt starkt gjort. Den lilla Byn från Hälsingland tar denna gång sig an Villa Lidköping.

Tacksamhet och stolthet är det man främst känner! Man är så tacksam för att vara inbiten bandysupporter och att man dessutom från start/födsel hamnade på rätt ställe i världen. Att som Edsbysupporter få vara med om det 2000-tal vi har fått vara går ju inte varken förstå eller ens drömma om egentligen. Tydligt är dock att vi när det gäller bandy, sammanhållning och att göra saker TILLSAMMANS har en urkraft i den här bygden som inte många kan mäta sig med om ens någon (?). Den urkraften ska vi fortsatt vara rädd om och fortsätta utnyttja till fler roliga stunder tillsammans men från nu fram till söndagkväll ska vi främst bara njuta av det vi åstadkommit fram till idag.

Säsongens klara favoriter Villa Lidköping blir våra motståndare i finalen och det gör att vi får göra det vi trivs allra bäst med, nämligen slå ur underläge. Är det något vi kan så är det att slå ur underläge och den är ju inget annat än helt makalös den statistik Byn har där man vunnit ÅTTA SM-Guld på nio försök under 2000-talet och vid endast ETT av dom tillfällena har Byn varit favorit till att vinna guld före säsongen (2005/06). Så SJU SM-Guld har Byn tagit utan att vara favorit inför säsongen och det är ju inte ofta vi ens varit andrahandsfavorit heller vilket gör det ännu otroligare. Inför den här säsongen var Byn 4e handsfavorit efter den solklara topptrion som alla trodde på med Villa, AIK och Västerås tippad i den ordningen.

Just Villa har vi dock haft svårt mot den här säsongen då vi mött dom fyra gånger och endast fått med oss ett kryss. Två förluster i Svenska Cupen varav det blev 6-2 i finalen där, sen 3-3 nere i Lidköping i mitten av november och sen en liten käftsmäll med 1-4 hemma mot Villa den 1 februari, helt odiskutabelt faktiskt. Det som jag ändå gillar så mycket är den respekt Villa alltid visar för Byn och som dom gjorde även i slutspelsvalen den här gången. Med statistiken ovan att luta sig emot samt att Byn mot slutet av serien visade vacklande form och Västerås, som var det andra laget Villa hade att välja på sin sida, hade en uppåtgående kurva ända sen jul så valde ändå Villa just VSK på sin sida! Ofattbart nästan när man tänker efter, i bäst av fem tror jag inte Byn klarat av Villa men nu när vi är bjuden på fest i bäst av en match mot Villa, ja då tror jag Byn har väldigt bra chans att knäppa Villa! Valet var Villas och dom har gjort så många gånger förut för att undvika Byn och just det tror jag stärker Byn oerhört mycket inför lördagens final. 

Villa vimlar ju av bra bandyspelare och förlorar vi finalen mot dom så är ju inte det nån skam egentligen. Bland många bra så har jag störst respekt för Joel Broberg och Felix Pherson som i sina bästa stunder t.o.m. skulle kunna platsa i Edsbyn (?). Skämtåsido, det är världsklasspelare när dom är som bäst och framförallt Joel brukar vara dom stora matchernas spelare så ung han är (22 år)! Felix besitter ju nån sorts överkapacitet i fart när han får det att stämma och är läskig att möta när han är i form. Nu vet jag faktiskt inte hur dagsformen är, tycker överlag Felix fått färre rubriker än jag trodde den här säsongen då jag i Svenska Cupen i början oktober tyckte han såg närmast ostoppbar ut.

Potientiella matchvinnare finns ju annars många i Villa med Christoffer Edlund i spetsen. Dock skulle det ju lika gärna kunna vara Johan Löfstedt, Tim Persson, Martin Karlsson, Erik Säfström, Martin Johansson eller såklart någon av dom två ovan nämnda. En jag varken tror eller hoppas blir matchvinnare är mv Jesper Thimfors som jag inte rankar som en “stora matchernas målvakt” utan där har det vacklats förut när matcherna får större betydelse. Från semifinalserien mot Västerås såg jag bara sista matchen men har ju kollat målen från dom andra matcherna ändå och slutsatsen man kan dra av det är att Byn bör SKJUTA MYCKET och från alla möjliga och omöjliga vinklar. Det kan mycket väl bli returer på sånt (eller mål!) då jag tycker Thimfors mer är en bollmotare än en normalt arbetande bandymålvakt och det sätter jag på Byns pluskonto inför finalen.

Skulle 10st neutrala bandykännare jämföra spelare för spelare i lagen så får ganska säkert Villa högst betyg av alla 10st. Det är väl taget! Byns styrka är dock, som alltid, kollektivet som är mycket viktigare än den enskilde individen i Byns lag och det har visat sig vara vinstgivande förut. Sen finns såklart några nyckelspelare i Byn som bör vara bra för att det här ska gå vägen: Henrik Karlström i målet är en, men honom litar vi på nu och även om han skulle kasta in fem bollar i eget mål i morgon så har han ändå gjort en fantastisk säsong som INGEN av oss trodde?! Joakim Svensk, bandyvärldens bäste försvarsspelare, måste vara bra men där är jag inte orolig alls. Våra halvor Per Hellmyrs och Samuli Helavuori har väldigt viktiga roller och där gäller det att vi får tryck i offensiven från dessa två profiler och jag tror ju Myran kommer vara sådär magiskt bra i morgon. 

Från mittfält och framåt vilar mycket ansvar på Oscar Wikblad såklart och han kan mycket väl vara matchhjälten när vi summerar. Jonas Edling gör sin 10e final och går för sitt 9e SM-Guld och bara hans närvaro är viktig när det handlar om finaler. Sen har vi ju en klar poteniell matchvinnare i Mattias “Tisen” Hammarström som jag nästan kan lova drar dit minst en hörna i morgon. Troligen två! Ska jag gå lite på magkänsla så har jag dock på känn att OM Byn vinner så tror jag någon av Vadim Arkhipkin eller Jimi Heinonen kommer att få en hjälteroll. Speciellt om det blir en jämn match, då tror jag Heinonen är klart spelbar som siste målskytt i matchen om det går spela på det (?).

För vinner gör vi väl? Jag tycker att vi gör det! Jag tror det också. Finalen 2020 vann vi med 5-1 mot Villa men det betydde ingenting nu poängterade Villas tränare Johan Sixtensson. Då var inte Villa tillräckligt hungriga för man hade vunnit året före också var Johans förklaring till det. NU däremot är man tydligen hungriga igen och ryktena säger också att Lidköping formligen kokar av revanschlusta från 2020 och att man nu ska gå man ur huse för att se Villa knäppa Byn i en SM-Final = Något som aldrig har hänt. Ska det ske nu då? Ja dom flesta vill ju tro det men jag vill se det först innan jag tror på det! Jag tror Byn mår otroligt bra att ha den sits man har satt sig i där vi från att ha varit “bäst i Sverige” i december och 1v in i januari nu tagit en krokigare väg till final vilket fått väldigt många att döma ut Byn redan inför semifinalspelet mot AIK. Då kom AIK som obesegrade sen 22/12 och med 16 raka utan förlust och standardtipset blev ju 3-0 i matcher för AIK. Speciellt då Byn behövde fem matcher på sig för att betvinga Sirius.

Edsbyn lyckades dock HITTA EN VÄG att slå ut AIK med 3-1 i matcher och den taktiska triumfen var ju otroligt mäktig i sig. AIK-spelarna också väldigt stor i nedelagets stund kan jag ta chansen att skriva nu där dom hyllade Byns defensiv istället för att “grina ut” om något annat. Nu verkar alla tro att Byn ska använda sig av samma ramstarka defensiv även mot Villa i morgon och det tror jag Byn myser mycket på. Vi kan slå Villa på flera sätt, det är bevisat flera gånger om, dock är det viktiga att vi gör en KLOCKREN laginsats oavsett vilken taktik Byn väljer. Vi ska komma ihåg att vi ska möta “världens bästa försvarslinje” som Johan Sixtensson uttalade sig om Villas försvar till Bandypuls inför semifinalerna mot VSK och för att få den att rämna så behövs en klockren insats av Byn. Den klockrena LAGinsatsen tror jag kommer i morgon då jag inbillar mig att Byn lärde sig väldigt mycket av 1-4 matchen den 1 februari och nu har skruvat på saker för att det inte ska ske igen.

En hjärnornas kamp blir det såklart vid sidan om planen! Johan Sixtensson/Magnus Muhrén mot Magnus “Kuben” Olsson/Ola Johansson. Oerhört mycket rutin i den kvartetten men där jag känner att vi har ett bra övertag. Skulle “samma 10 neutrala bandykännare” som ovan bedöma även respektive tränarduo så tror jag Byn skulle fått mest röster här. Kuben och Ola är ju antagligen dom två största individerna i föreningen Edsbyns IF:s historia med ALLT inbakat och deras specialité är just stora matcher som den i morgon. Lita på att det är finslipat i Edsbylägret redan nu inför morgondagen. Mot det ställer Villa Sixtensson/Muhrén. Vet faktiskt inte hur stor del just Sixtensson har i Villas framgångar, givetvis en del men det känns också som att komma till ett dukat bord om man ser på Villas spelartrupp så egentligen kan man tycka att Villa skulle kunna vunnit ännu mer under dessa år med Sixtensson vid rodret än man gjort (?). Muhrén har ännu en hel del att bevisa som tränare tycker jag. Muhrén har haft hand om flera dukade bord redan i sin tränarkarriär utan att förvalta det hela och sökte sig nu till Lidköping igen till nästa uppdukning i hopp om att äntligen få fira nåt även som tränare. Återstår att se om han hjälper eller stjälper Villa i sin jakt på föreningens 3e SM-Guld, isåfall ett mer än Bollnäs!  

Vi går för vårt 13e SM-Guld och där spelar FARMERS som vanligt en stor och viktig roll för utgången! Tror inte laget kommer att bli besviken på publikstödet från Edsbyhåll där Farmers klack som vanligt är kärnan till allt. Tycker SOM VANLIGT att Farmers arrangemang och all bra info som man sprider ut via sociala medier är klockrent bra! Som det känns så råder inte minsta tvivel om hur morgondagen ska genomföras och utan nu gäller det bara här också att vi gör det TILLSAMMANS och att ingen individ viker ner sig. ALLA, både på plan och på läktaren måste vara på topp mellan 16.30-18.30 i morgon. Prickar man formtoppen på O’learys tre timmar före match i morgon ja då har man förbrukat för mycket kraft när Ulrik Bergman blåser igång matchen så tänk på att lägga upp en bra taktik även som supporter i morgon = Gäller ALLA!

Vi har varit ut på den där isen och firat flera gånger om dom flesta av oss. Vi har avväpnat Hammarby, Sandviken, Bollnäs (Tele 2) och Villa under 2000-talet men då finalen 2020 spelades utan publik så har vi ett firande efter seger mot Villa “kvar att göra”. I morgon har vi chansen och visst tar vi den chansen? Jag tror på det!

Som förrätt så spelas ju ikväll kl 19.00 Junior SM-Finalen och även där möts Edsbyn och Villa Lidköping. Matchen går att se på Bandypuls om man har abonnemang där och det skulle ju vara en superinjektion inför i morgon om vi kunde inleda helgen med ett SM-Guld redan ikväll!

KÄRLEK – STOLTHET – TRADITION = Edsbyns IF Bandy! Känn dig DELAKTIG i alla framgångar för ALLA har en del i det här som händer igen, och igen, och igen. En urkraft vi ska vara rädd om och vårda ömt! Nu NJUTER vi av ännu en SM-Final i bandy och försöker jobba in föreningens 13e SM-Guld. HEJA BYN!

VI SES I MORGON!

share